برای مشاوره سامانه و مهلت ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده
برای مشاوره سامانه و مهلت ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده
مالیات، نوعی هزینه اجباری است که توسط سازمان امور مالیاتی کشور، به منظور تامین هزینه های مختلف عمومی و دولتی، به مالیات دهنده (اعم از شخص حقیقی یا حقوقی) تحمیل شده و وی می بایست مبلغ آن را به حساب مشخص شده، واریز نماید. یکی از انواع این مالیات ها، مالیات بر ارزش افزوده می باشد که ناشی از افزایش قیمت کالا، در طی روند تولید می باشد.
در این میان، ممکن است که برخی افراد با فرآیند پرداخت و تکمیل اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده آشنایی نداشته و این سوال برای آن ها مطرح شود که مهلت و نحوه پرداخت این اظهارنامه به چه نحوی است؟ از طرف دیگر، از آن جایی که عدم پرداخت این مالیات، در موعد مقرر خود، می تواند فرد با مجازات های سنگین رو به رو سازد، اطلاع از جزئیات اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده برای مودیان امری ضروری قلمداد می گردد.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پرداختن به این موضوع که سامانه ارسال و مشاهده اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده چه می باشد، به مهلت ارسال و تسلیم این اظهارنامه بپردازیم. سپس، در خصوص مراحل و نحوه ثبت و پرداخت اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده الکترونیکی صحبت خواهیم کرد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
سامانه ارسال و مشاهده اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده
مطابق با ماده 1 قانون مالیات بر ارزش افزوده، مصوب سال 1400، ما به التفاوت مالیات و عوارض فروش با مالیات و عوارض خرید در یک دوره معین را مالیات بر ارزش افزوده می گویند. منظور از مالیات و عوارض فروش در این تعریف، مالیات و عوارض متعلق به عرضه کالاها و ارائه خدمات مشمول مالیات و عوارض توسط مودی در یک دوره معین است و منظور از مالیات و عوارض خرید نیز، مالیات و عوارض متعلق به خرید کالاها و خدمات مشمول مالیات و عوارض برای فعالیت های اقتصادی مودی در یک دوره معین می باشد.
در گذشته، افراد به منظور تکمیل نمودن اظهارنامه این نوع مالیات، ناگزیر بودند که به صورت حضوری به سازمان امور مالیات مراجعه نموده و روند پرداخت اظهارنامه را به صورت حضوری پیگیری نمایند. در سال های اخیر، با توجه به الکترونیکی شدن بسیاری از فرآیند ها، سازمان امور مالیات، سامانه ارسال و مشاهده اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده را راه اندازی نمود.
از این رو، مودیان می توانند بدون مراجعه به واحدهای خدمات مودیان یا بانک، از طریق سامانه evat.ir اقدام به تکمیل و صدور قبض مالیات و عوارض نموده و پس از دریافت شناسه قبض و شناسه پرداخت از طریق درگاه های بانک ملی، شامل ATM، تلفن بانک، اینترنت بانک، POS اقدام به پرداخت مالیات و عوارض نمایند. لازم به ذکر است بعد از پرداخت قبض مذکور نیازی به ثبت آن در سامانه نمی باشد.
ذکر این نکته در این میان، حائز اهمیت می باشد که با توجه به تغییراتی که از دی ماه سال گذشته، در سامانه عملیات الکترونیک مالیات بر ارزش افزوده صورت گرفته است؛ فرد می بایست برای انجام اموری از قبیل ثبت نام، تسلیم اظهارنامه، صدور قبض، ثبت چک و ... از طریق لینک قرار داده شده در سامانه evat.ir، به طور مستقیم به درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی وارد شده و اظهارنامه مربوط را تکمیل نماید. با این حال، خدمات و امکانات دیگر سامانه evat.ir، از قبیل: بررسی ثبت نام کنندگان مالیات بر ارزش افزوده و پرداخت قبوض مالیاتی، همچنان در دسترس می باشد و مودیان می توانند با ورود به این سامانه، از امکانات آن بهره مند گردند.
مهلت ارسال و تسلیم اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده
در قسمت گذشته، در خصوص سامانه ارسال مالیات بر ارزش افزوده توضیحاتی را ارائه نموده و بیان کردیم که سازمان امور مالیاتی کشور، سایتی را تحت عنوان سامانه عملیات الکترونیک مالیات بر ارزش افزوده، ایجاد نموده، اما با توجه به تغییراتی که بر این سامانه اعمال شده است، افراد می بایست از طریق لینک قرار داده شده در سامانه evat.ir، به طور مستقیم به درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی وارد شوند.
آن چه در تکمیل و ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده حائز اهمیت می باشد این است که فرد، اظهارنامه را در موعد مقرر خود، به سازمان امور مالیاتی تحویل دهد. یکی از سوالات رایجی که ممکن است، در این میان، برای مودیان مطرح شود این است که مهلت ارسال و تسلیم اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده چه زمانی می باشد؟
مطابق ماده 1 قانون مالیات های مستقیم مصوب سال 1400، مهلت ارسال و تسلیم اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده، منطبق بر دوره های مالیاتی می باشد. دوره مالیاتی نیز هر سه ماه یک بار بوده و منطبق بر فصول سال شمسی است. مطابق با ماده 4 همین قانون، مودی مکلف است حداکثر تا پایان ماه پس از انقضای هر دوره مالیاتی، کل مالیات و عوارضی را که طی آن دوره به فروش کالا و یا ارائه خدمات توسط وی تعلق گرفته است، با رعایت مفاد قانونی و پس از کسر اعتبار مالیاتی خود، به ترتیبی که سازمان مقرر می کند، پرداخت نماید.
بنابراعلام سازمان امور مالیاتی کشور، آخرین مهلت ارائه اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده دوره زمستان 1402، تا 14 اذرماه سال جاری و مهلت ارائه اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده دوره بهار 1403 تا 24 اذرماه سال جاری می باشد.
با این حال، سازمان امور مالیاتی، یک مهلت پانزده روزه پس از پایان فصل را نیز در نظر گرفته و به افراد مهلت داده که به ارسال اظهارنامه مالیات بر افزوده خود اقدام نمایند. بنابراین، مودیان مکلفند اظهارنامه هر دوره مالیایی را طبق نمونه و دستورالعمل آن، حداکثر ظرف مدت پانزده روز از تاریخ انقضا هر دوره، به ترتیب مقرر تسلیم و مالیات متعلقه دوره را پس از کسر مالیات قابل کسر، به حسابی که توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی تعیین و توسط سازمان امور مالیاتی کشور اعلام می گردد، واریز نمایند.
مراحل و نحوه ثبت و پرداخت اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده الکترونیکی
در بخش های پیشین مقاله، توضیحات جامع و کاملی در خصوص سامانه ارسال و مشاهده اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده و هم چنین زمان و مهلت آن ارائه گردید و بیان شد که افراد حداکثر تا پانزده روز پس از پایان هر دوره مالیاتی فرصت دارند که مالیات متعلقه خود را پرداخت نمایند. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به توضیح مراحل و نحوه ثبت و پرداخت اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده الکترونیکی بپردازیم.
به منظور تکمیل و ارسال این اظهارنامه، شخص در ابتدا؛ می بایست آدرس سامانه عملیات الکترونیک مالیات بر ارزش افزوده به نشانی evat.ir، را در مرورگر خود وارد نموده و مطابق تصویر زیر به صفحه اصلی این سایت وارد شود. پس از ورود به این سایت، شخص باید گزینه ورود به/ایجاد پرونده ارزش افزوده را مطابق تصویر زیر انتخاب نماید.
پس از انتخاب این گزینه، فرد به صفحه درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی کشور، وارد می گردد. در این بخش، شخص می بایست کد ملی یا شناسه ملی را به همراه کلمه عبور درج نموده و سپس با وارد کردن تصویر امنیتی، گزینه ورود به پنل کاربری را انتخاب نماید.
در مرحله بعدی، داوطلب باید، رمز یک بار مصرفی را که از طریق پیامک به شماره همراه ثبت شده در سامانه، ارسال شده است را در این قسمت وارد نماید و گزینه ورود به سامانه را انتخاب نماید.
پس از آن، فرد باید از فهرست پرونده های مالیاتی، گزینه «پرونده های عملکرد و ارزش افزوده» را انتخاب کند.
با انتخاب این گزینه، صفحه ای مطابق تصویر زیر برای کاربر نمایش داده می شود که لازم است که بر روی گزینه «ورود به سامانه ارزش افزوده» کلیک شود.
در مرحله بعدی، شخص با صفحه ای مطابق تصویر زیر هدایت می شود که لازم است برای پرداخت اظهارنامه مالیاتی، گزینه تسلیم اظهارنامه عادی را انتخاب کند.
پس از آن، شخص باید اطلاعات مربوط به اظهارنامه از قبیل سال عمکرد و شماره دوره را در این قسمت وارد نموده و گزینه ورود را انتخاب نماید.
در این مرحله، صفحه جدیدی برای کاربر باز می شود که باید اطلاعات مربوط به خرید و فروش را طبق دفاتر در آن ثبت کند. جدول 1 اطلاعات مربوط به فروش و جدول 2 مربوط به اطلاعات خرید است. در ردیف اول، فرد باید میزان فروشی که مشمول مالیات بر ارزش افزوده می شود و در ردیف دوم میزان فروش معاف از مالیات ارزش افزوده را ثبت کند. کادر مربوط به مالیات و عوارض متعلقه به صورت خودکار محاسبه و ثبت می گردد. ردیف چهارم این جدول، جمع فروش فصل است که این عدد می بایست با میزان فروشی که در صورت معاملات فصلی است، یکی باشد. در جدول 2 نیز به همین ترتیب اطلاعات، وارد می شود.
جهت ثبت موقت و تایید اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده، شخص باید به پایین صفحه مراجعه کرده و پس از تایید صحت مندرجات اظهارنامه، کادر مربوط به نام و نام خانوادگی را تکمیل کرده و جهت رفتن به مرحله بعد، گزینه تایید و مرحله بعد را انتخاب کند.
پس از تایید نهایی اظهارنامه، صفحه ای مطابق تصویر زیر برای کاربر باز می شود که شامل شماره ثبت تسلیم اظهارنامه، شناسه ثبت نام، تاریخ ثبت تسلیم اظهارنامه و اطلاعات تایید کننده است. در نهایت به منظور پرداخت مبلغ اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده، شخص باید گزینه صدور الکترونیکی قبص پرداخت مالیات و عوارض را انتخاب کند.
توجه به این نکته ضروری است که پرداخت مالیات بر ارزش افزوده از طریق قبض صادر شده، برای مودیان تنها از طریق درگاه های بانک ملی شامل مراجعه حضوری به بانک، ایتنرنت بانک ملی، تلفن بانک ملی، دستگاه های خود پرداز بانک ملی و یا دستگاه های کارت خوان بانک ملی امکان پذیر است.
بر اساس ماده 37 قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب 1400، تاخیر در پرداخت مالیات ها و عوارض موضوع این قانون، در مواعد مقرر با رعایت مفاد ماده 19 قانون مالیات های مستقیم، موجب تعلق جریمه ای به میزان دو درصد (2%) در ماه، نسبت به مالیات و عوارض پرداخت نشده و مدت تاخیر از زمان انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه یا سررسید پرداخت مالیات و عوارض، هر یک که مقدم باشد، خواهد بود.
اعلام مغایرت در مبالغ اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده
بسیاری از متقاضیان در زمان ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده ممکن است متوجه مغایرت در مبالغ ستون های "اطلاعات بارگذاری شده از سامانه مودیان" و "مبالغ مالیات و عوارض" هر ردیف از اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده، با اطلاعات صورتحساب های خرید و فروش در کارپوشه سامانه مودیان؛ گردند.
در این هنگام، این پرسش برای اکثر مودیان مطرح می شود، این است که نحوه اعلام مغایرت در مبالغ اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده به چه صورت است؟ به منظور پاسخ به این سوال می بایست بیان نمود که به منظور اعلام مغایرت در مبالغ اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده، شخص لازم است که نسبت به تکمیل فرم مغایرت اقدام نموده و آن را به اداره کل امور مالیاتی ارسال نمایند. فرم اعلام مغایرت به شرح زیر می باشد:
توجه به این نکته ضروری است که به ازاء هر مشکل و ابهام مودی، می بایست یک درخواست و فرم جداگانه تکمیل شود. هم چنین، تکمیل و ارسال موارد 1 تا 7 در فرم مغایرت الزامی و به منظور رسیدگی به درخواست ضروری می باشد. هم چنین، مقادیر درج شده می بایست معتبر بوده و مطابق با حساب های مودی باشد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد سامانه و مهلت ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون سامانه و مهلت ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. بله.