برای مشاوره شرایط تاسیس و ثبت شرکت بازرگانی
برای مشاوره شرایط تاسیس و ثبت شرکت بازرگانی
شرکت بازرگانی به شرکتی گفته می شود که به صادرات و واردات، خرید، فروش و توزیع کالا و خدمات اشتغال داشته، به گونه ای که رکن اصلی در این نوع شرکت ها، موضوع و نوع فعالیت آن ها است. مطابق با قانون تجارت و مقررات راجع به ثبت شرکت ها، شرکت بازرگانی برای این که بتواند به طور رسمی در کشور به فعالیت بپردازد، می بایست مطابق با قانون، در اداره ثبت شرکت ها، ثبت شود.
هر فردی که بخواهد به ثبت شرکت بازرگانی اقدام کند، باید با تمامی اصول و قوانین مربوط به ثبت شرکت بازرگانی با توجه به نوع کاری که در شرکت خود می خواهد، انجام دهد و اهدافی که برای تاسیس و ایجاد آن در نظر دارد، آشنایی داشته باشد. بدون اطلاع از شرایط و قوانین ثبت این نوع شرکت و هم چنین، مدارک و اسناد لازم برای آن، شخص قادر به ثبت شرکت به نام خود نخواهد بود.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که مزایای تاسیس و ثبت شرکت بازرگانی چیست و شرایط آن چه می باشد؛ به معرفی سامانه ثبت این نوع شرکت بپردازیم. سپس در خصوص مدارک و اسناسنامه ثبت شرکت بازرگانی صحبت خواهیم کرد و در انتها، هزینه و درآمد و همچنین، مراحل و نحوه ثبت شرکت بازرگانی صادرات و واردات و خرید شرکت بازرگانی، به همراه راهنمای تصویری آن، ارائه خواهد گردید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
مزایای تاسیس و ثبت شرکت بازرگانی چیست
در حال حاضر، با گسترش و رشد روز افزون تجارت و صنعت، اقسام گوناگونی از شرکت ها براساس قانون تجارت، به صورت رسمی و قانونی شروع به کار و فعالیت کرده اند. یکی از اقسام این شرکت ها شرکت بازرگانی می باشد. نقش این شرکت ها، در مواردی نظیر صادرات و واردات و نیز بازاریابی بین المللی برای خرید و فروش انواع کالا و خدمات پر رنگ تر می گردد.
شرکت های بازرگانی در هر قالبی که به ثبت برسند، نیاز به ثبت در مرجع ثبت شرکت ها دارند. ماده 2 قانون راجع به ثبت شرکت ها، در این رابطه بیان می دارد: کلیه شرکت های ایرانی مذکور در قانون تجارت (از هر نوعی که باشند) باید تشکیلات خود را با مقررات قانون تجارت تطبیق نموده و مطابق قانون مزبور تقاضای ثبت کنند و الا دادستان محل ثبت، آن ها را به پرداخت جریمه نقدی و یا انحلال، محکوم خواهد نمود.
ثبت شرکت بازرگانی، برای موسسان و اعضا شرکت، مزایا و امتیازات ویژه ای را به همراه خواهد داشت. یکی از پرسش های رایجی که برای علاقمندان به ثبت شرکت بازرگانی ممکن است، مطرح شود؛ این است که امتیازات و مزایای تاسیس و ثبت شرکت بازرگانی چیست؟ به منظور پاسخکویی به این پرسش، در قسمت زیر، مزایای تاسیس و ثبت این نوع شرکت ارائه شده که شامل موارد زیر است:
امکان دریافت تسهیلات از بانک ها و موسسات اعتباری برای شرکت ها
شرکت در مزایدات و مناقصات
فعالیت در چارچوب قانونی و کسب حمایت قانون گذار
امکان دریافت کارت بازرگانی برای شرکت
برخورداری از یک شخصیت حقوقی مستقل از اعضا
در کنار برخورداری از مزایا و امتیازات گوناگون، ثبت شرکت بازرگانی دارای معایبی نیز می باشد که از جمله آن می تواند به پرداخت مالیات، پرداخت حق بیمه و حقوق و دستمزد کارکنان و همچنین، تامین محل فعالیتی که دارای کاربری اداری یا تجاری باشد؛ اشاره نمود. ذکر این نکته نیز در این میان حائز اهمیت است شرکت بازرگانی می تواند در قالب یکی از شرکت های موجود در قانون تجارت به ثبت برسد، اما بهترین راه برای تاسیس این نوع شرکت، ثبت شرکت بازرگانی در قالب شرکت سهامی خاص یا با مسئولیت محدود می باشد.
شرایط ثبت شرکت بازرگانی داخلی و بین المللی
شرکت های بازرگانی برای امور گوناگونی تشکیل می شوند که یکی از مهم ترین آن ها، فعالیت در زمینه خدمات خرید و فروش بین المللی و صادرات و واردات است. این شرکت ها برای این که بتوانند خود را مطابق مقررات به ثبت رسانند، لازم است که شرایط ثبت شرکت بازرگانی داخلی و بین المللی را مورد رعایت قرار دهند که این ضوابط عبارتند از:
تشکیل و ایجاد شرکت مطابق با موارد مندرج در مواد قانون تجارت و سایر قوانین مرتبط
ثبت نام در سامانه جامع ثبت شرکت ها
حداقل سن هجده سال (در مواردی که سهامدار در شرکت دارای سمت گردد.)
برخورداری از حداقل سرمایه لازم برای تاسیس ثبت شرکت (این مبلغ برای ثبت شرکت بازرگانی در قالب های مختلف متفاوت است.)
دریافت مجوز از ارگان مربوطه (در صورت نیاز)
افتتاح حساب به نام شرکت در نزد یکی از بانک ها
داشتن خط تلفن همراه به نام هر یک اعضا
داشتن حساب کاربری ثنا به نام هر یک از اعضا
رعایت شرط حداقل تعداد شرکا (حداقل تعداد شرکا، برای ثبت شرکت بازرگانی در قالب های مختلف متفاوت است)
علاوه بر شرایط و ضوابط فوق، ثبت شرکت بازرگانی در قالب شرکت های مختلف دارای یک سری شروط اختصاصی نیز می باشد که با توجه به نوع شرکت متفاوت است. به طور مثال چنانچه شخصی قصد ثبت شرکت بازرگانی در قالب شرکت سهامی عام را داشته باشد، لازم است که موسسین حداقل بیست درصد سرمایه شرکت را خود تعهد کرده و حداقل سی و پنج درصد مبلغ تعهد شده را در حسابی به نام شرکت در شرف تاسیس نزد یکی از بانک ها بسپارند.
سامانه ثبت شرکت بازرگانی
علاقمندان به تاسیس و ثبت شرکت بازرگانی، به منظور آغاز فعالیت قانونی و بهره مندی از مزایای آن، لازم است تا در صورت دارا بودن شرایط لازم، مطابق مقررات نحوه ثبت شرکت بازرگانی، برای ثبت کردن شرکت مورد نظر خود اقدام نموده و از آنجا که طی کردن این روند، از طریق سایت اختصاص یافته به آن می باشد، در این بخش، به معرفی سامانه ثبت شرکت بازرگانی خواهیم پرداخت.
هم زمان با راه اندازی سامانه های دولتی، در نهادها و سازمان های مختلف زیرمجموعه دولت و اینترنتی شدن خدمات این بخش ها، اداره ثبت شرکت ها، به عنوان یکی از زیرمجموعه های سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، سایتی را تاسیس و راه اندازی نمود که با نام سامانه جامع ثبت شرکت ها، شناخته می گردد.
این سایت که آدرس اینترنتی آن، irsherkat.ssaa.ir می باشد، خدمات مرتبط با ثبت اشخاص حقوقی، اعم از شرکت های تجاری و موسسه های غیر تجاری را ارائه کرده است. بنابراین، کلیه افرادی که متقاضی ثبت شرکت بازرگانی در این سامانه می باشند، می توانند با ورود و تکمیل فرم مربوطه در سایت جامع ثبت شرکت ها، مراحل ثبت شرکت خود را آغاز نمایند.
مدارک و اسناسنامه ثبت شرکت بازرگانی
در بخش های قبلی مقاله، توضیحاتی در خصوص مزایای و امتیازات ثبت شرکت بازرگانی و شرایط و سامانه آن، ارائه گردید و بیان شد که شرکت بازرگانی به منظور فعالیت در کشور، در زمینه صادرات و واردات و یا خرید و فروش کالا و خدمات، می بایست شخصیت حقوقی خود را در اداره ثبت شرکت ها به ثبت برساند. در این بخش از مقاله، قصد داریم تا لیست مدارک و اسناسنامه ثبت شرکت بازرگانی را در این اداره ارائه نماییم که شامل موارد زیر می باشد:
دو نسخه اظهارنامه تکمیل شده
دو نسخه اساسنامه که به تصویب مجمع عمومی موسس رسیده باشد.
تصویر برابر با اصل مدارک احراز هویت موسسان
اصل مجوز فعالیت از مراجع ذیربط در مواردی که ثبت موضوع نیاز به مجوز داشته باشد.
تکمیل فرم تعیین نام به ترتیب اولویت نام های پیشنهادی و همچنین فیش واریزی مربوطه
دو نسخه صورت جلسه مجمع عمومی موسسان متضمن تصویب اساسنامه، تعیین اعضاء هیئت مدیره، انتخاب بازرسان و روزنامه های کثیرالانتشار
دو نسخه صورت جلسه هیات مدیره
وکالت نامه (در مواردی که برای ثبت شرکت بازرگانی، وکیل اخذ شده است.)
رسید پرداخت حق الثبت
هرگاه تمام یا قسمتی از سرمایه به صورت غیر نقد باشد، باید تمام آن تادیه گردیده و صورت تقویم آن به تفکیک در اظهارنامه منعکس شده باشد. هم چنین در صورتی که شرکت بازرگانی در قالب شرکت سهامی به ثبت می رسد و سهام ممتاز نیز در بین سهام های شرکت در نظر گرفته شده است، باید شرح امتیازات و موجبات آن در اظهارنامه منعکس شده باشد.
هزینه و درآمد ثبت شرکت بازرگانی صادرات و واردات
از جمله مهم ترین سوالاتی که ممکن است افرادی که قصد تاسیس یک شرکت بازرگانی را دارند، با آن مواجه شوند؛ این سوال است که هزینه و درآمد ثبت شرکت بازرگانی صادرات و واردات چه قدر است و این هزینه ها چه انواعی دارد. به همین منظور، این بخش از مقاله، به بیان هزینه ثبت شرکت بازرگانی و میزان درآمد آن اختصاص شده که عبارت است از:
هزینه حق الثبت: حق الثبت مبلغی است که توسط اداره ثبت دریافت شده و مبلغ آن با توجه به تجاری بودن یا نبودن شرکت بازرگانی و همچینن، میزان کل سرمایه آن مطابق قوانین تعیین می گردد. طبیعی است که هر چه میزان سرمایه شرکت، افزایش یابد، میزان هزینه حق الثبت نیز افزایش می یابد.
هزینه ارسال مدارک به اداره ثبت شرکت ها از طریق پست: پس از این که اظهارنامه ثبت شرکت، برای اداره ثبت ارسال گردید و تایید اولیه از جانب این اداره صادر شد، متقاضی ثبت شرکت بازرگانی؛ می بایست مدارک لازم در این زمینه را تهیه نموده و به آدرس این اداره ارسال نماید. برای ارسال مدارک به اداره پست، شخص باید مبلغی را تحت عنوان هزینه پست به ماموران پستی پرداخت کند.
هزینه چاپ آگهی تاسیس در روزنامه رسمی و کثیرالانتشار: پس از این که مراحل ثبت شرکت بازرگانی به اتمام رسید، داوطلب باید آگهی تاسیس شرکت بازرگانی را، در روزنامه رسمی و یک روزنامه کثیر الانتشار به چاپ برساند. هزینه چاپ آگهی در روزنامه های مختلف کشور متفاوت بوده و می تواند مقدار آن گوناگون باشد. واضح است که روزنامه های مشهور و پرتیراژ کشور دارای هزینه چاپ بیشتری نسبت به سایر روزنامه ها می باشند.
هزینه ابطال تمبر سرمایه شرکت: پس از آن که مراحل ثبت شرکت بازرگانی به پایان رسید و آگهی تاسیس آن، صادر شد، موسسان شرکت بازرگانی، موظف هستند، میزان تعرفه ای، معادل نیم در هزار سرمایه شرکت بازرگانی را به عنوان هزینه ابطال تمبر سرمایه شرکت یا حق تمبر ثبت شرکت به سازمان امور مالیاتی کشور، پرداخت نمایند.
علاوه بر موارد فوق، فرد باید به منظور تشکیل شرکت، مبلغی را به عنوان حداقل سرمایه تشکیل شرکت نیز در نظر بگیرد که این مبلغ برای تشکیل شرکت سهامی خاص، مبلغ یک میلیون ریال، تعیین شده است. توجه به این نکته ضروری است که اگر برای پیگیری امور وکیل اخذ می گردد، لازم است که هزینه حق الوکاله وکیل نیز به مبالغ فوق افزوده شود.
درآمد شرکت بازرگانی، با توجه به نوع فعالیت و میزان آن متفاوت می باشد. بدیهی است که اگر شرکت بازرگانی اقدام به فعالیت در عرصه بین المللی نماید، با توجه به نوسات بازار ارز، سود و درآمد بیش تری را کسب می نماید. از طرف دیگر، تهیه و ارائه محصولات و خدمات پر متقاضی، بازاریابی مناسب، جذب مشتریان ثابت و افزایش کیفیت خدمات و محصولات، می توانند سبب افزایش درآمد شرکت بازرگانی نسبت به رقبا گردد.
مراحل و نحوه ثبت شرکت بازرگانی
همانطور که پیش تر اشاره گردید، شرکت بازرگانی به منظور آغاز فعالیت رسمی خود، مستلزم ثبت در مرجع ثبت شرکت ها می باشد. مطابق ماده 2 قانون راجع به ثبت شرکت ها مصوب سال 1310، عدم ثبت شرکت بازرگانی در اداره ثبت شرکت ها، مدیران را با جزای نقدی مواجه خواهد ساخت و در مواردی نیز ممکن است که حکم به انحلال آن ها داده شود. به جهت آگاهی داوطلبان، در این قسمت، مراحل و نحوه ثبت شرکت بازرگانی در قالب شرکت با مسئولیت محدود به همراه راهنمای تصویری آن ارائه شده، زیرا ثبت شرکت بازرگانی در قالب شرکت با مسئولیت محدود، در میان بازرگان رواج بیش تری دارد.
به منظور ثبت این نوع شرکت، در ابتدا متقاضی می بایست نشانی سایت ثبت شرکت ها به آدرس irsherkat.ssaa.ir را در مرورگر خود جست و جو نموده و مطابق تصویر زیر به صفحه اصلی سایت وارد گردد. پس از آن، فرد لازم است که از کادر بالا عبارت "تاسیس شخصیت حقوقی" را انتخاب نماید.
با انتخاب این گزینه، صفحه ای مطابق تصویر زیر برای شخص نمایش داده می شود که داوطلب می بایست گزینه "پذیرش درخواست تاسیس شخصیت حقوقی" را فعال نموده و بر روی گزینه ادامه کلیک کند.
با انتخاب گزینه "پذیرش درخواست تاسیس شخصیت حقوقی" انواع شخصیت های حقوقی موجود در قانون، برای داوطلب به نمایش در می آید که لازم است با توجه به شرایط و نیاز متقاضی، یکی از انواع شرکت ها انتخاب شود. برای ثبت شرکت بازرگانی در قالب شرکت با مسئولیت محدود، لازم است که این گزینه از میان لیست نمایش داده شده، انتخاب گردد.
پس از انتخاب نوع شخصیت حقوقی، فرد به صفحه اطلاعات عمومی شرکت بازرگانی هدایت می گردد. در این صفحه داوطلب می بایست، استان واحد ثبتی، شهرستان، مدت فعالیت و.... را مطابق با اطلاعات شرکت وارد کرده و سپس بر روی گزینه ادامه کلیک کند.
در مرحله بعدی، متقاضی می بایست مشخصات شناسنامه ای خود را در کادرهای مربوطه وارد نماید. شماره تلفنی که در این قسمت درج می گردد، همان شماره تلفنی است که ابلاغیه های مربوط به ثبت شرکت بازرگانی به آن ارسال می شود. در قسمت پایین نیز، مشخصات امضا کننده دفتر قانونی درج می شود که غالبا همان اطلاعات متقاضی است.
سپس فرد به صفحه نام های درخواستی هدایت می شود. متقاضی لازم است که در این صفحه نام های درخواستی خود برای ثبت شرکت بازرگانی را به ترتیب اولویت وارد نموده و گزینه گام بعدی را انتخاب نماید. بهتر است که چندین نام در این قسمت درج شود، تا در صورت تکراری بودن یک اولویت، نام بعدی به عنوان نام شرکت لحاظ شود.
در مرحله بعدی، فرد می بایست موضوع فعالیت شرکت بازرگانی را مشخص نموده و گروه و زیر گروه آن را معین کند.
پس از انتخاب موضوع فعالیت، لازم است که نوع سرمایه و مبلغ آن معین گردد. در این قسمت، دو نوع سرمایه درج شده که شامل سرمایه نقد و غیر نقد می شود. همچنین، میزان هر یک از سرمایه های مذکور می بایست به دقت ارزشیابی گردیده و مبلغ آن در بخش مربوطه وارد شود.
در مرحله بعدی، فرد لازم است که اطلاعات مدیران و شرکا شرکت بازرگانی را در سامانه وارد نماید. توجه به این نکته در این زمینه حائز اهمیت است که سامانه ثبت شرکت ها به سامانه ثبت اسناد و املاک کشور و سایت سازمان ثبت احوال متصل بوده و در صورت درج اطلاعات اشتباه، سایت خطایی مبنی بر "عدم دریافت اطلاعات" را برای کاربر نمایش می دهد.
در قسمت بعدی، داوطلب می بایست روزنامه کثیر الانتشار شرکت بازرگانی را انتخاب نماید که در آن آگهی های شرکت درج می گردد.
در مرحله بعد، نوبت به بارگذاری اساسنامه شرکت بازرگانی، می رسد. متقاضی می بایست در این قسمت، متن اساسنامه شرکت را که به امضای کلیه اعضا رسیده باشد را درج نماید. امکان استفاده از نمونه اساسنامه پیشنهادی خود سامانه نیز وجود دارد.
پس از آن، شرکتنامه تنظیم شده میان شرکا، برای فرد به نمایش در می آید که می بایست آن را به دقت مطالعه نموده و در صورت، مشاهده هر گونه ایراد یا نیاز به اصلاح، با ورود به گام مربوطه، اطلاعات را ویرایش نماید.
در مرحله بعدی، صورتجلسه مجمع عمومی موسسان راجع به تشکیل شرکت بازرگانی برای کاربر نمایش داده می شود که در صورت بروز خطا در آن، لازم است که به گام مربوطه مراجعه کرده و اطلاعات را ویرایش نمود. سپس، لازم است که شخص، برای ادامه مراحل، بر روی گزینه گام بعدی کلیک کند.
در قسمت بعد، متن تقاضانامه تشکیل شرکت بازرگانی نشان داده می شود که امکان ویرایش متن به صورت مستقیم در این قسمت وجود نداشته و تنها با مراجعه به مراحل پیشین می توان مندرجات آن را تغییر داد.
پس از آن، خلاصه متن تقاضانامه برای کاربر به نمایش در می آید. این متن صرفا جهت اطلاع اولیه برای شخص بوده و تا تکمیل مراحل قانونی در مراجع ثبت شرکت ها فاقد اعتبار می باشد. در صورت صحیح بودن اطلاعات، باید بر روی گزینه ارسال که در سمت چپ پایین صفحه قرار گرفته، کلیک نمود.
بنابر اعلام سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، از ابتدای آبان ماه سال 1403، کلیه آگهی های فرآیندهای ثبتی در حوزه ثبت تاسیس/تغییرات شرکت ها و موسسات غیر تجاری، آگهی های مرکز مالکیت معنوی، آگهی مزایده و آگهی های ابلاغیه مربوط به اجرای اسناد لازم الاجرا که مستلزم درج آگهی در روزنامه های کثیرالانتشار بودند، از این پس در سایت آگهی های سازمان ثبت اسناد و املاک درج و منتشر می گردند.
پس از این که درخواست برای بررسی نام های پیشنهادی به اداره ثبت شرکت ها فرستاده شد، این سازمان اطلاعات متقاضی ثبت شرکت بازرگانی را بررسی نموده و در صورت تایید، اطلاعیه تایید نام در قسمت پیگیری درخواست برای فرد ارسال می شود. پس از تایید نام، داوطلب می بایست مدارک لازم برای ثبت شرکت بازرگانی را طی مدت سه روز، به آدرس اداره ثبت شرکت ها ارسال نماید. در صورت تایید مدارک ارسالی، لازم است که آگهی ثبت شرکت در روزنامه رسمی و کثیر الانتشار درج و آگهی شده و بدین ترتیب مراحل ثبت شرکت بازرگانی به اتمام رسد.
خرید شرکت بازرگانی
در قسمت های پیشین مقاله، به توضیح شرایط و مدارک لازم برای ثبت شرکت بازرگانی پرداخته و مراحل و نحوه ثبت این نوع شرکت را بیان نمودیم. در این میان، ممکن است که برخی افراد بنا به دلایل مختلف؛ امکان ثبت شرکت بازرگانی را نداشته و این موضوع برای آن ها مطرح شود که آیا امکان ثبت شرکت بازرگانی برای این افراد میسر می باشد یا خیر؟
در پاسخ به این پرسش، می بایست بیان نمود که خرید شرکت ها من جمله شرکت های بازرگانی عموما به صورت نقل و انتقال سهام و سهم الشرکه صورت می گیرد. به این صورت که دارندگان سهام و سهام الشرکه، در ازاء مبلغ مشخصی، سهم خود را کلا یا بعضا به دیگری واگذار کرده و مالک جدید، عهده دار حقوق و تکالیف این افراد در شرکت می شود.
توجه به این نکته ضروری است که خرید شرکت بازرگانی در صورتی قانونی تلقی خواهد شد که شرایط لازم در این خصوص، مورد رعایت قرار گیرد که از جمله آن می توان به ثبت تغییرات در سامانه ثبت شرکت ها، ثبت آگهی در روزنامه رسمی، در نظر گرفتن مقررات قانون تجارت و سایر قوانین مرتبط در این خصوص و... اشاره نمود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط تاسیس و ثبت شرکت بازرگانی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط تاسیس و ثبت شرکت بازرگانی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. درآمد شرکت بازرگانی، با توجه به نوع فعالیت و میزان آن متفاوت می باشد. بدیهی است که اگر شرکت بازرگانی اقدام به فعالیت در عرصه بین المللی نماید، با توجه به نوسات بازار ارز، سود و درآمد بیش تری را کسب می نماید.