برای مشاوره نحوه پرداخت و استعلام مالیات کارت بازرگانی
برای مشاوره نحوه پرداخت و استعلام مالیات کارت بازرگانی
کارت بازرگانی به معنی مجوزی است که به دارنده ی آن، اعم از شخص حقیقی و حقوقی اجازه می دهد که با داشتن آن، اقدام به تجارت در زمینه صادرات و واردات کالا نماید. این کارت توسط اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران صادر شده و به تایید وزارت بازرگانی می رسد. مطابق قوانین جاری، در کشور، درآمد حاصل از سود کارت بازرگانی، مشمول مالیات خواهد گردید.
یکی از پرسش های متداولی که ممکن است، در این میان، برای دارندگان کارت بازرگانی مطرح گردد این است که مالیات کارت بازرگانی چیست و نحوه محاسبه و پرداخت آن به چه صورتی می باشد. از طرف دیگر، از آن جایی که عدم پرداخت مالیات کارت بازرگانی یا فرار از آن، موجب اعمال مجازات های سنگین بر دارنده می شود، اطلاع از جزئیات مالیات کارت بازرگانی، امری ضروری برای متقاضیان تلقی می گردد.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که مالیات کارت بازرگانی چیست و قوانین جدید آن چه می باشد؛ به بیان ضوابط و شرایط اخذ آن بپردازیم. سپس در خصوص نحوه محاسبه و پرداخت مالیات کارت بازرگانی صحبت خواهیم کرد و در انتها؛ مراحل و روند استعلام عوارض آن ارائه خواهد گردید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
مالیات کارت بازرگانی چیست
ارتباط با تجار خارجی، صدور ویزای تجاری، صدور گواهی مبدا، عضویت در اتاق های مشترک وزارت بازرگانی، امکان شرکت در نمایشگاه های داخلی و خارجی، و شرکت در جلسات هیات های خارجی از جمله مزایای دریافت کارت بازرگانی می باشد. در این میان، اخذ کارت بازرگانی در کنار مزایای گسترده خود، دارای معایبی نیز می باشد که از جمله آن می توان به پرداخت مالیات اشاره نمود.
مطابق با قانون مالیات های مستقیم، دارا بودن کارت بازرگانی به تنهایی موجب وضع مالیات نمی گردد، بلکه درآمدی که از داشتن کارت بازرگانی حاصل می شود، مشمول دریافت مالیات کارت بازرگانی است. در این میان، ممکن است که برخی افراد با ماهیت و تعریف کارت بازرگانی آشنا نبوده و این سوال برای آن ها مطرح شود که مالیات کارت بازرگانی چیست و آیا کارت بازرگانی مالیات دارد؟
در پاسخ به پرسش فوق می توان بیان داشت که مالیات کارت بازرگانی، هزینه ای است که توسط سازمان امور مالیاتی کشور، از درآمد ناشی از داشتن کارت بازرگانی از دارندگان این کارت، مطابق تعرفه اخذ می گردد. بنابراین، میتوان بیان داشت که درآمد مشمول مالیات، تعیین کننده میزان قابل پرداخت به سازمان امور مالیاتی می باشد. مطابق با قوانین و مقررات، برای کارت بازرگانی دو نوع مالیات معین گردیده که شامل مالیات علی الحساب کارت بازرگانی و مالیات بر درآمد می شود.
علت دائم صادر نشدن کارت های بازرگانی نیز، پرداخت مالیات متعلق به کارت توسط دارندگان می باشد. ماده 186 قانون مالیات های مستقیم، در این رابطه بیان می دارد: «صدور یا تجدید یا تمدید کارت بازرگانی و پروانه کسب یا کار اشخاص حقیقی یا حقوقی از طرف مراجع صلاحیتدار منوط به ارائه گواهی از اداره امور مالیاتی ذیربط مبنی بر پرداخت یا ترتیب پرداخت بدهی مالیاتی قطعی شده می باشد و در صورت عدم رعایت این حکم، مسئولان امر نسبت به پرداخت مالیات های مزبور با مودی مسئولیت تضامنی خواهند داشت.»
قوانین جدید مالیات کارت بازرگانی هوشمند
در قسمت گذشته، در خصوص تعریف و ماهیت مالیات کارت بازرگانی و اینکه آیا کارت بازرگانی مالیات دارد؛ صحبت نموده و بیان کردیم که مالیات کارت بازرگانی، هزینه ای است که توسط سازمان مالیات، از دارندگان کارت بازرگانی هوشمند و به تناسب درآمد حاصل از این کارت، اخذ می شود. در این بخش از مقاله، قصد داریم تا به توضیح قوانین جدید مالیات کارت بازرگانی هوشمند بپردازیم.
در خصوص مالیات انواع کارت بازرگانی هوشمند، قانون گذار، قوانین و مقررات جداگانه ای وضع ننموده بلکه احکام این مالیات، در قانون مالیات های مستقیم و تحت عنوان مالیات بر درآمد و همچنین قوانین گمرکی ارائه شده است. بر اساس بخشنامه گمرک در تاریخ 1395/06/02، دارندگان کارت های بازرگانی باید مالیات علی الحساب واردات قطعی کالا را به میزان ۴ درصد مجموع ارزش گمرکی و حقوق ورودی پرداخت کنند. با این حال، موارد ذیل مشمول پرداخت مالیات مذکور نخواهند بود:
واحدهای تولیدی دارای پروانه بهره برداری و همچنین ماشین آلات خطوط تولیدی برای واحدهای تولیدی دارای جواز تاسیس از وزارتخانه های ذیربط.
کارت های بازرگانی رتبه بندی شده و دارای رتبه طلایی (رتبه الف) پس از تایید مراتب از سوی اتاق صنایع و معادن ذیربط در هر مورد.
واردکنندگان خوش حساب معرفی شده از سوی سازمان امور مالیاتی کشور با ارائه گواهی مفاصا حساب مالیاتی
وزارتخانه ها، موسسات و سازمان های دولتی، شهرداری و کلیه دستگاه های اجرایی دارای ردیف بودجه ای کشور
کالاهای وارده از طریق پست و کالاهای همراه مسافر که جنبه تجاری نداشته باشد
کلیه کالاهای موضوع ماده 119 قانون امور گمرکی مصوب سال 1390
همانطور که پیش تر بیان شد، داشتن کارت بازرگانی خود به تنهایی نمی تواند مشمول دریافت کارت بازرگانی گردد، بلکه، درآمد حاصل از آن، شامل پرداخت مالیات بر درآمد می باشد. ماده 105 قانون مالیات های مستقیم، در خصوص نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی، بیان می دارد: «جمع درآمد شرکت ها و درآمد ناشی از فعالیت های انتفاعی سایر اشخاص حقوقی که از منابع مختلف در ایران یا خارج از ایران تحصیل میشود، پس از وضع زیان های حاصل از منابع غیرمعاف و کسر معافیت های مقرر به استثنای مواردی که طبق مقررات این قانون دارای نرخ جداگانه ای میباشد، مشمول مالیات به نرخ بیست و پنج درصد (۲۵٪) خواهند بود.»
همچنین، ماده 131 همین قانون، در رابطه با نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی چنین بیان می نماید: «نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی به استثنای مواردی که طبق مقررات این قانون دارای نرخ جداگانه ای می باشد به شرح زیر است:
تا میزان ۲,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال درآمد مشمول مالیات سالانه به نرخ پانزده درصد (۱۵%)
نسبت به مازاد ۲,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال تا میزان ۴,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال درآمد مشمول مالیات سالانه به نرخ بیست درصد (۲۰%)
نسبت به مازاد ۴,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال درآمد مشمول مالیات سالانه به نرخ بیست و پنج درصد (۲۵%)
همچنین، مطابق با تبصره این ماده، به ازای هر ده درصد (۱۰%) افزایش درآمد ابرازی مشمول مالیات اشخاص موضوع این ماده نسبت به درآمد ابرازی مشمول مالیات سال گذشته آن ها، یک واحد درصد و حداکثر تا پنج واحد درصد از نرخ های مذکور کاسته می شود. شرط برخورداری از این تخفیف تسویه بدهی مالیاتی سال قبل و تسلیم اظهارنامه مالیاتی مربوطه در مهلت اعلام شده از سوی سازمان امور مالیاتی است.
شرایط اخذ مالیات کارت بازرگانی
به منظور دریافت مالیات کارت بازرگانی از مودی، شخص می بایست حائز شرایط و ضوابطی باشد. بدون وجود این شرایط و ضوابط، مالیاتی بابت کارت بازرگانی از شخص اخذ نمی گردد. به جهت آشنایی متقاضیان با این موضوع، در این قسمت از مقاله، شرایط اخذ مالیات کارت بازرگانی ارائه گردیده است.
اولین شرط از شرایط اخذ مالیات کارت بازرگانی این است که فرد دارای این کارت باشد. بنابراین چنانچه، فرد فاقد کارت بازرگانی باشد، مالیاتی از این جهت، به او تعلق نخواهد گرفت. نکته قابل توجه در این زمینه آن است که مالیات این کارت به نام دارنده آن، صادر می شود. بنابراین، چنانچه فردی کارت بازرگانی به نام خود دریافت نموده و سپس آن را به شخص دیگری اجاره داده باشد، باز هم می بایست مالیات متعلقه به کارت را خود، پرداخت نماید.
شرط دیگر از شرایط اخذ مالیات کارت بازرگانی، این است که فرد با کارت بازرگانی خود، درآمد کسب نموده یا به واردات کالا بپردازد. همانطور که پیش تر بیان گردید، صرف دریافت داشتن کارت بازرگانی، موجب نمی شود که فرد مشمول پرداخت مالیات گردد. در صورتی که فرد، حائز دو شرط قید شده در قسمت فوق، قلمداد گردد، به وی مالیات تعلق خواهد گرفت.
نحوه محاسبه و پرداخت مالیات کارت بازرگانی
در بخش های پیشین مقاله، در خصوص تعریف، قوانین و ضوابط مالیات کارت بازرگانی توضیح داده و بیان نمودیم، در صورتی که شخص واجد شرایط دریافت کارت بازرگانی قلمداد شود، می بایست مالیات متعلقه را پرداخت نماید. به جهت آشنایی کاربران، در این بخش از مقاله، نحوه محاسبه و پرداخت مالیات کارت بازرگانی ارائه داده شده است.
به منظور پرداخت این مالیات، شخص می بایست به درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی my.tax.gov.ir مراجعه نموده و مطابق تصویر زیر به صفحه اصلی این سایت وارد شود. سپس فرد باید، در این صفحه، کد ملی و کلمه عبور خود را وارد نموده و شماره تصویر امنیتی را وارد کند.
در مرحله بعدی، داوطلب باید، رمز یک بار مصرفی را که به شماره ثبت شده او در سامانه پیامک می شود، در این قسمت وارد نماید.
پس از ورود به سامانه، داوطلب باید از داشبورد مالیاتی خود گزینه، اظهارنامه و منابع مالیاتی را انتخاب کند.
در مرحله بعد، فرد باید مطابق تصویر زیر، بر روی گزینه اظهارنامه درآمد کلیک کند.
سپس فرد می بایست از این قسمت، پرونده مالیاتی مذکور را انتخاب نموده و ادامه مراحل را پیگیری نماید.
در رابطه با نحوه محاسبه مالیات کارت بازرگانی نیز می توان بیان داشت که این مالیات برای اشخاص حقوقی ثابت و به میزان 25 درصد درآمد آن ها می باشد. این مبلغ برای اشخاص حقیقی با توجه به میزان درآمد آن ها متغیر بوده و درصدی بین 15 تا 25 مبلغ درآمد می باشد.
استعلام مالیات و عوارض کارت بازرگانی پیله وری
یکی از سوالات متداولی که برای دارندگان کارت بازرگانی مطرح می شود این امر است که چگونه می توان از پرداخت موفقیت آمیز مالیات کارت بازرگانی اطمینان حاصل نمود. به عبارت دیگر، آیا امکان استعلام مالیات و عوارض کارت بازرگانی وجود دارد یا خیر. در پاسخ به پرسش فوق می توان بیان داشت که، افراد می توانند از طریق ورود به درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی کشور نسبت به استعلام مالیات کارت بازرگانی پیله وری نیز اقدام نمایند.
به منظور استعلام عوارض، شخص می بایست نشانی درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی کشور، به آدرس my.tax.gov.ir را در مرورگر خود وارد نموده و مطابق تصویر زیر به صفحه اصلی این سایت وارد شود. سپس فرد باید، در این صفحه، کد ملی و کلمه عبور خود را وارد نموده و شماره تصویر امنیتی را وارد کند.
در مرحله بعدی، داوطلب باید، رمز یک بار مصرفی را که به شماره ثبت شده او در سامانه پیامک می شود، را در این قسمت وارد نماید.
پس از ورود به داشبور مالیاتی، شخص باید از منو سایت بر روی گزینه درخواست ها کلیک نماید.
با انتخاب این گزینه، فهرست کلیه درخواست ها و اظهارنامه هایی که برای کاربر صادر شده است، نمایش داده می شود و فرد می تواند نسبت به مشاهده و استعلام درخواست های پیشین اقدام نماید. توجه به این نکته ضروری است که اتاق بازرگانی، تنها زمانی نسبت به تمدید کارت بازرگانی اقدام نماید که فرد مالیات متعلقه به کارت را پرداخت کرده باشد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه پرداخت و استعلام مالیات کارت بازرگانی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه پرداخت و استعلام مالیات کارت بازرگانی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. اولین شرط از شرایط اخذ مالیات کارت بازرگانی این است که فرد دارای این کارت باشد. بنابراین چنانچه، فرد فاقد کارت بازرگانی باشد، مالیاتی از این جهت، به او تعلق نخواهد گرفت که توضیحات تکمیلی در این خصوص در متن مقاله ارائه داده شده است.
پاسخ مشاور: باسلام. به منظور استعلام، شخص می بایست نشانی درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی کشور، به آدرس my.tax.gov.ir را در مرورگر خود وارد نموده که سایر مراحل در متن مقاله آمده است.
پاسخ مشاور: با سلام. اولین شرط از شرایط اخذ مالیات کارت بازرگانی این است که فرد دارای این کارت باشد.
پاسخ مشاور: باسلام. خیر مالیاتی به فرد تعلق نمیگیرد.
پاسخ مشاور: با سلام. به نام کسی که کارت بازرگانی به نامش صادر شده است.
پاسخ مشاور: با سلام. مالیات کارت بازرگانی، هزینه ای است که توسط سازمان امور مالیاتی کشور، از درآمد ناشی از داشتن کارت بازرگانی از دارندگان این کارت، مطابق تعرفه اخذ می گردد.