برای مشاوره هزینه های قابل قبول و غیر قابل قبول مالیاتی
برای مشاوره هزینه های قابل قبول و غیر قابل قبول مالیاتی


صاحبان کسب و کارهای متفاوت می بایست مالیات پرداخت کرده و در غیر این صورت جریمه خواهند شد. به همین دلیل یکی از مسائل مهم برای مدیران و کارکنان بخش مالی، اطلاع از هزینه های قابل قبول و غیرقابل قبول مالیاتی می باشد. آشنایی با انواع هزینه ها امکان تقسیم بندی بودجه و محاسبه میزان مالیات حدودی را فراهم می کند.
یکی از سوالات پرتکراری که برای مدیران شرکت ها یا افراد فعال در بخش مالی مطرح می شود این است که هزینه های قابل قبول و غیرقابل قبول مالیاتی چیست و شرایط پذیرش هزینه های قابل قبول و بررسی لیست ۱۴۰۴ چه می باشد. افراد همچنین، در این راستا، می بایست از جزئیات بخشنامه هزینه های قابل قبول آگاه بوده تا اطلاعات لازم را در خصوص انواع موارد قابل کسر از درآمد دریافت نمایند.
از این رو، در این مقاله، ابتدا به دو پرسش هزینه های قابل قبول چیست و منظور از هزینه های غیر قابل قبول مالیاتی چه می باشد، پاسخ داده خواهد شد. اشخاص از طریق مطالعه این مقاله با انواع هزینه های قابل کسر از درآمد، شرایط پذیرش و موارد قابل قبول آشنا شده و اطلاعات کافی در خصوص استهلاک در ماده 149 قانون مالیات مستقیم کسب خواهند کرد. در انتهای مقاله نیز امکان دانلود جدید ترین بخشنامه هزینه های قابل قبول و لیست 1404 در مقاله ارائه خواهد شد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
هزینه های قابل قبول مالیاتی چیست
صاحبان شرکت ها یا کسب و کارهای متنوع باید بخشی از درآمد خود را به عنوان مالیات پرداخت کنند؛ اما در این میان، مدیران مبلغی از درآمد را صرف گسترش کسب و کار یا خرید مواد اولیه لازم و سایر امکانات نموده و در حقیقت از آن بخش از درآمد، برای زنده نگه داشتن کسب و کار استفاده می نمایند. برای رفاه حال صاحبان کسب و کارها، به هزینه هایی که در جهت ادامه فعالیت سازمان و برای تامین موارد ضروری استفاده می شود، مالیات تعلق نمی گیرد.
در جواب این پرسش که هزینه های قابل قبول مالیاتی چیست، باید توضیح داد که این هزینه ها از درآمد شرکت کسر شده تا سود یا درآمد به صورت دقیق تعیین شود. به عبارت دیگر، مالیات به سود تعلق گرفته و از آن کسر خواهد شد. باید توجه داشت که برای هزینه های قابل قبول مالیاتی، حد نصاب در نظر گرفته شده و همچنین تنها برخی از هزینه های شرکت، جزو موارد قابل قبول می باشند. ارائه مدارک دال بر پرداخت هزینه ها نیز در این خصوص، ضرورت دارد.
انواع هزینه های قابل قبول و غیر قابل قبول مالیاتی توسط سازمان مالیاتی تعیین شده و اطلاع رسانی می شود. اشخاص می توانند از طریق بررسی لیست 1404 یا دانلود بخشنامه ها و مطالعه موارد آن، به هزینه های قابل کسر از درآمد شرکت دسترسی یابند. باید توجه داشت که هزینه های قابل قبول طبق ماده های 147، 148 و 149 قانون مالیات های مستقیم معین شده اند.
هزینه های غیر قابل قبول مالیاتی چیست
یکی از سوالات مطرح شده در خصوص مالیات، این است که منظور از هزینه های غیر قابل قبول مالیاتی چیست؟ در پاسخ باید توضیح داد که هزینه های غیر قابل قبول، از درآمد مدیر یا صاحب کسب و کار کسر نشده و به آن موارد مالیات تعلق می گیرد. اشخاص می توانند پیش از اقدام برای محاسبه حدودی مالیات، لیست ۱۴۰۴ و بخشنامه ها را بررسی کرده تا با هزینه های غیر قابل قبول آشنا شوند.
به طور کلی؛ منظور از هزینه های قابل قبول و غیر قابل قبول مالیاتی، هزینه های کسر شده از درآمد سازمان و موارد غیر قابل کسر می باشند. باید اشاره کرد که متقاضیان کسر هزینه های قابل قبول از درآمد، باید سند مربوط به استفاده از وجه برای پرداخت حقوق کارکنان، تامین مواد اولیه یا تهیه سایر امکانات را ارائه دهند. در صورت عدم ارائه سند، این هزینه ها، در سازمان امور مالیاتی کشور قابل قبول محسوب نمی شوند.
مدت زمان قابل قبول بودن برخی از هزینه های مالیاتی محدود است، برای مثال درصدی از هزینه تبلیغات، تا مدت خاصی از درآمد کسر می شود. لازم به ذکر است که هزینه های مالیاتی قابل قبول، سقف معینی داشته و هرگاه میزان هزینه از سقف بیشتر گردد، به نوع غیر قابل قبول تبدیل خواهد شد. در ماده های 147، 148 و 149 قانون مالیات های مستقیم به هزینه های قابل قبول مالیاتی اشاره شده و سایر موارد، غیر قابل قبول محسوب می شود.
انواع هزینه های قابل قبول و غیر قابل قبول مالیاتی ماده 148 و 149 مالیات
هزینه های قابل کسر از درآمد و هزینه های غیر قابل کسر، هنگام محاسبه مالیات مورد توجه قرار خواهند گرفت. برخی از اشخاص ابهاماتی در خصوص انواع هزینه های قابل قبول و غیر قابل قبول مالیاتی ماده 148 و 149 مالیات داشته و اغلب این سوال برای آن ها مطرح می شود که کدام هزینه ها پیش از محاسبه مالیات از درآمد کسر خواهند شد؟ به منظور آشنایی متقاضیان، در جدول زیر، لیستی از هزینه های قابل قبول مالیاتی و موارد غیر قابل قبول آورده شده است.
هزینه های قابل قبول مالیاتی | هزینه های غیر قابل قبول مالیاتی | ||
هزینه های خرید و حمل مواد اولیه یا کالا | حق الامتیاز پرداختی و همچنین حقوق و عوارض و مالیات هایی که به سبب فعالیت موسسه به شهرداری ها و وزارتخانه ها و موسسات دولتی و وابسته به آن ها پرداخت می شود. | هزینه های مربوط به حفظ و نگهداری محل موسسه در صورتی که ملکی باشد. | پاداش اعضای هیات مدیره به جز در موارد خاص |
هزینه های استخدامی متناسب با خدمت کارکنان بر اساس مقررات استخدامی موسسه | هزینه های تحقیقاتی، آزمایشی و آموزشی، خرید کتاب، نشریات و لوح های فشرده، هزینه های بازاریابی، تبلیغات و نمایشگاهی مربوط به فعالیت موسسه، | مخارج حمل و نقل | هزینه های کاهش ارزش دارایی ها ناشی از سرمایه گذاری |
کرایه محل موسسه در صورتی که اجاری باشد. مال الاجاره پرداختی طبق سند رسمی و در غیر این صورت در حدود متعارف. | هزینه های فرهنگی، ورزشی و رفاهی کارگران پرداختی به وزارت کار و امور اجتماعی حداکثر معادل ده هزار ریال به ازاء هر کارگر. | هزینه های ایاب و ذهاب، پذیرایی و انبارداری.حق الزحمه های پرداختی متناسب با کار انجام شده از قبیل حق العمل و... | هزینه های مرتبط به دارایی، اگر مالکیت آن متعلق به واحد رسیدگی نباشد. |
اجاره بهای ماشین آلات و ادوات مربوط به موسسه در صورتی که اجاری باشد | خیره مطالباتی که وصول آن مشکوک باشد، مشروط بر این که اولا مربوط به فعالیت موسسه باشد؛ ثانیا احتمال غالب برای لاوصول ماندن آن باشد، ثالثا در دفاتر موسسه به حساب مخصوص منظور شده تا زمانی که طلب وصول گردد یا لاوصول بودن آن محقق شود. | سود، کارمزد و جریمه هایی که برای انجام عملیات موسسه به بانک ها و.... | هزینه هایی که نام آن ها در لیست هزینه های قابل قبول در ماده 148 قانون مالیات مستقیم نیامده است. |
مخارج سوخت، برق، روشنایی، آب، مخابرات و ارتباطات. | زیان اشخاص حقیقی یا حقوقی که از طریق رسیدگی به دفاتر آن ها و با توجه به مقررات احراز گردد، از درآمد سال یا سال های بعد استهلاک پذیر است. | بهای ملزومات اداری و لوازمی که معمولا ظرف یک سال از بین می روند. | عوارض و مالیات بر ارزش افزوده مخارج مرتبط با درآمدهای سازمانی غیر معاف از مالیات |
وجوه پرداختی بابت انواع بیمه مربوط به عملیات و دارایی موسسه. | هزینه های جزئی مربوط به محل موسسه که عرفا به عهده مستاجر است در صورتی که اجاری باشد. | مخارج تعمیر و نگاهداری ماشین آلات و لوازم کار و تعویض قطعات یدکی که به عنوان تعمیر اساسی تلقی نگردد. | هزینه مرخصی ها اگر پرداخت نشده باشد. |
هزینه های بیشتر از حد نصاب ها | |||
هزینه های نامرتبط با فعالیت اقتصادی | |||
هرگاه شرط متعلق به یک دوره مالی بودن درآمد و هزینه مربوطه رعایت نشود، هزینه غیر قابل قبول می باشد. |
مالیات دو نوع مستقیم و غیر مستقیم دارد که یکی از انواع مستقیم آن، مالیات بر درآمد است. این مالیات پس از کسر هزینه های قابل قبول، از دارایی های مودیان کسر خواهد شد. ماده 148 قانون مالیات مستقیم به انواع هزینه های قابل قبول اشاره داشته و ماده 149 نیز مربوط به مالیات هزینه استهلاک می شود. باید توجه داشت که ماده 147 قانون مالیات مستقیم نیز حاوی اطلاعاتی در خصوص شرایط پذیرش هزینه های قابل قبول است.
یکی از نکات مهم در خصوص هزینه های قابل قبول و غیر قابل قبول مالیاتی، حد نصاب هر یک از هزینه ها می باشد. پس از ارائه لیست 1404 باید گفت که هر صاحب کسب و کار تنها از پرداخت مالیات برخی از هزینه های متعارف معاف می شود. پیش از ارائه نشانی دانلود بخشنامه مالیات می بایست توضیح داد که ارائه اسناد مربوط به پرداخت هزینه های قابل قبول، برای کسر هزینه ها از درآمد ضرورت دارد.
شرایط پذیرش هزینه های قابل قبول مالیاتی
طبق ماده 147 قانون مالیات های مستقیم، هزینه های قابل قبول تنها در صورت رعایت برخی از شرایط خاص، مورد پذیرش قرار خواهند گرفت. در واقع تنها درج عنوان یا سرفصل هزینه های پرداختی شرکت در لیست ۱۴۰۴ کافی نبوده و رعایت تمامی شرایط پذیرش هزینه های قابل قبول مالیاتی اهمیت داشته و ضروری است.
پس از شرح اطلاعات در خصوص هزینه های قابل قبول و غیر قابل قبول مالیاتی، باید اظهار داشت که شرایط مورد پذیرش قرار دادن هزینه های قابل قبول مالیاتی، مربوط به اثبات پرداخت هزینه ها و رعایت حد نصاب می باشد. طبق ماده 147 قانون باید توضیح داد که اگر هزینه ها در جهت کسب درآمد معاف از مالیات پرداخت شوند، امکان کسر آن مبالغ از درآمد شرکت وجود ندارد. لیست شرایط و توضیحات در زیر آمده است:
حد نصاب ضرورت داشته و غالبا اگر هزینه ها در حد متعارف باشند، پذیرفته خواهند شد. در واقع حد نصاب دقیقی برای تمامی هزینه ها مشخص نشده و تنها سقف برخی از هزینه ها مشخص می باشد.
افراد می بایست از طریق ارائه مدارک دال بر پرداخت هزینه ها، ثابت کنند که بخشی از درآمد خود را صرف رسیدن به اهداف سازمان یا جلب رضایت کارمندان یا تامین امکانات و مواد اولیه نموده اند.
هزینه های قابل قبول تنها در صورتی پذیرفته شده که متعلق به دوره مالی مد نظر بوده یا مربوط به سالی که برای ارسال اظهارنامه مالیاتی اقدام شده، به حساب آیند.
اگر هزینه ای در قانون مالیات مستقیم پیش بینی نشده یا بیش از حد نصاب های تعیین شده بوده اما پرداخت آن به موجب قانون یا مصوبه هیات وزیران انجام شود، جزو هزینه های قابل قبول قرار می گیرد.
اگر هزینه های قابل قبول، در راستای کسب درآمد معاف از مالیات پرداخت شده باشند، هنگام برآورد مالیات محاسبه نشده و به طور کلی؛ مورد توجه قرار نمی گیرند. به علت این که هزینه ها یک بار حذف شده اند، امکان حذف مجدد وجود ندارد.
مدارک لازم برای پذیرش شرایط هر یک از هزینه های قابل قبول تفاوت دارد.
هزینه ها باید با درآمد موسسه یا سازمان ارتباط داشته باشند، برای مثال خرید طلا توسط مرکز چاپ و نشر کتب عادی امری غیر منطقی است.
به موحب تبصره 3 ماده 147 قانون مالیات مستقیم، پذیرش هزینه های پرداختی قابل قبول مالیاتی موضوع این قانون که به شیوه تهاتری انجام نشود از مبلغ 200/000/000 ریال به بالا منوط به پرداخت یا تسویه وجه آن از طریق سامانه (سیستم) بانکی خواهد بود. هم چنین، هزینه های مربوط به درآمدهایی که به موجب این قانون از پرداخت مالیات معاف یا مشمول مالیات با نرخ صفر بوده یا با نرخ مقطوع محاسبه می شود، به عنوان هزینه های قابل قبول مالیاتی شناخته نمی شوند.
لیست هزینه های قابل قبول مالیاتی و غیر قابل قبول مالیاتی pdf
در جواب این پرسش که چگونه می توان برای دانلود لیست هزینه های قابل قبول مالیاتی و غیرقابل قبول مالیاتی pdf اقدام کرد، باید شرح داد که لیست هزینه های قابل قبول طبق ماده های 148 و 149 قانون مالیات مستقیم گردآوری شده است. اما لیستی با عنوان انواع هزینه های غیر قابل قبول مالیاتی منتشر نشده، زیرا هرگاه هزینه مورد پذیرش قرار نگیرد، غیر قابل قبول می باشد. در ادامه مقاله، لینک دانلود لیست هزینه های قابل قبول مالیاتی و غیر قابل قبول مالیاتی pdf آورده شده و اشخاص باید به این نکته توجه نمایند که اگر هزینه در لیست 1404 مشاهده نمی شود، غیر قابل قبول به حساب نمی آید.
- نویسنده: سازمان امور مالیاتی کشور
- حجم: 493 KB
- منبع: سایت سازمان امور مالیاتی کشور
لازم به ذکر است که طبق اطلاعیه منتشر شده از سوی سازمان امور مالیاتی، هزینه های موسسات دارای مجوز برای ارائه خدمات آموزشی، رفاهی و زیرساختی جزو هزینه های قابل قبول به شمار می رود. همچنین باید توضیح داد که امکان دارد در برخی از مواقع، کارشناسان در خصوص برخی از هزینه های مالیاتی غیر قابل قبول، استثنا قائل شوند. به طور معمول انواع هزینه های قابل قبول و غیر قابل قبول مالیاتی، بر اساس بخشنامه ها و قوانین تعیین می گردد.
استهلاک در ماده 149 قانون مالیات مستقیم
پس از معرفی هزینه های قابل قبول و غیر قابل قبول مالیاتی و ارائه لیست ۱۴۰۴، باید بیان کرد که هزینه استهلاک در دسته قابل قبول قرار می گیرد. منظور از استهلاک، کاهش ارزش دارایی های ثابت در طول زمان است. به طور معمول دستگاه ها و امکانات مورد استفاده انواع شرکت ها به مرور زمان فرسوده شده و نیاز به جایگزین کردن آن موارد می باشد.
استهلاک در ماده 149 قانون مالیات مستقیم برابر است با آن قسمت از دارایی های استهلاک پذیر که بر اثر به کارگیری یا گذشت زمان یا سایر عوامل و بدون توجه به تغییر قیمت ها ارزش آن تقلیل می یابد و همچنین هزینه های تاسیس، قابل استهلاک بوده و هزینه استهلاک آن ها جزء هزینه های قابل قبول مالیاتی تلقی می شود.
بنابر این، همانطور که در قسمت فوق مشاهده می شود، هزینه های تاسیس کسب و کار، مشمول مالیات نشده و محاسبه استهلاک دارایی ها نیز از مبدا ابتدای ماه بعد از بهره برداری انجام می شود. هم چنین، به موجب تبصره ماده 149، افزایش بهای ناشی از تجدید ارزیابی دارایی های اشخاص حقوقی، با رعایت استانداردهای حسابداری مشمول پرداخت مالیات بر درآمد نیست و هزینه استهلاک ناشی از افزایش تجدید ارزیابی نیز به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی تلقی نمی شود.
موارد قابل کسر از درآمد مشمول مالیات 1404
لیست موارد قابل کسر از درآمد مشمول مالیات ۱۴۰۴ شامل انواع مبالغ مورد استفاده برای تاسیس کسب و کار، هزینه استهلاک و هزینه ایاب و ذهاب شده و همچنین سایر قبال که در جهت ادامه دادن به فعالیت استفاده می شوند، در لیست قرار می گیرند. به منظور آشنایی متقاضیان در قسمت زیر، لیست موارد قابل کسر از درآمد مشمول مالیات 1404 و شرایط پذیرش هر کدام، ارائه گردیده است.
لیست موارد قابل کسر از درآمد مشمول مالیات | دانلود |
دانلود لیست موارد قابل کسر از درآمد مشمول مالیات | دانلود |
هزینه های قابل قبول و غیرقابل قبول مالیاتی طبق ماده های 147، 148 و 149 قانون مالیات مستقیم مشخص شده و در لیست ۱۴۰۴ بالا حد نصاب هر هزینه، میزان متعارف اعلام شده است. برای کسب اطلاعات در خصوص شرایط ویژه هزینه های قابل قبول، می توان بخشنامه های مربوطه را نیز مطالعه کرد. مواردی مانند هزینه تبلیغات، هزینه ماموریت، هزینه خسارت وارده و پاداش هیات مدیره نیز جزو هزینه های مالیاتی قابل قبول به شمار می روند.
بخشنامه هزینه های قابل قبول مالیاتی
بخشنامه های متعددی در خصوص هزینه های قابل قبول و غیر قابل قبول مالیاتی در سال های متفاوت منتشر شده که بررسی آن موارد، اهمیت زیادی دارد. باید توضیح داد که هر بخشنامه موضوع متفاوتی داشته و به یک نکته بخصوص اشاره می کند. طبق بخشنامه هزینه های قابل قبول مالیاتی 43/1401/200 اگر سازمان ها و شرکت های تجاری به حساب صندوق اعتباری هنر یا صندوق توسعه صنایع دستی وجه واریز کنند، مبلغ واریزی جزو هزینه های قابل قبول مالیاتی بوده و جزو سود به شمار نمی رود. بخش نامه شماره 10/1402/200 نیز به شرایط پذیرش سود پرداختی به سپرده گذاران بانک ها اشاره دارد. در ادامه شماره برخی دیگر از بخشنامه های مرتبط با هزینه های قابل قبول مالیاتی آمده و موضوع هر یک شرح داده شده است.
شماره و تاریخ بخشنامه | موضوع |
بخشنامه 200/64200 مورخ 1/10/1391 | هزینه هایی که پس از جریمه شدن به سازمان ها پرداخت می شود، جزو هزینه های قابل قبول است. این مورد در خصوص جریمه های بانکی صدق نمی کند. |
بخشنامه 232/2401/28345 مورخ 18/07/1385 | ضرر و زیان اشخاص حقیقی و شرکت ها تا سقف میزان درآمد، مشمول مالیات ابزاری قابل استهلاک است. |
بخشنامه 200/93/81 مورخ 20/07/1393 | افزایش حقوق صاحبان سهام شرکت، به منزله درآمد بوده و به درآمد مربوطه مالیات تعلق می گیرد. |
بخشنامه 232/2401/28345 مورخ 18/07/1385 | مبالغ پرداخت شده جهت بازخرید مرخصی کارکنان، جزو هزینه های قابل قبول می باشند. |
بخشنامه 49/93/200 مورخ 22/04/1393 | استهلاک هزینه های قراردادهای ساخت و همچنین هزینه های بهره برداری و واگذاری، جزو موارد قابل قبول است. B.O.T و Buyback باید از سوی مجریان ایرانی صورت گیرد. |
بخشنامه 28/97/200 مورخ 30/2/1397 | هزینه های احداث و تجهیز مراکز توانبخشی، آموزشی، یا رفاهی برای معلولان قابل قبول است. |
بخشنامه 92890 مورخ 13/9/1387 | کمک ها برای احداث مساجد، مصلی ها و مدارس علمیه، جزو هزینه های قابل قبول مالیاتی است. |
بخشنامه 200/19484/ص مورخ 6/11/1392 | سود سپرده پرداختی توسط مراکزی که بدون مجوز به فعالیت های موضوع ماده 1 قانون تنظیم بازار غیر متشکل پولی در امر واسطه گری مالی مبادرت کرده اند، قابل قبول است. |
بخشنامه 99/93/230 مورخ 4/9/1393 | اگر کارفرما نیروی انسانی را از بین ایثارگران استخدام کند، طبق محاسبه 150% حقوق پرداختی به ایثارگران جدید الاستخدام، هزینه های مالیاتی تا 5 سال قابل قبول است. |
پس از معرفی انواع هزینه های قابل قبول و غیر قابل قبول مالیاتی و ارائه لیست 1404، می توان شرح داد که برخی از هزینه های صرف شده برای رشد سازمان مانند هزینه های تحقیقاتی نیز جزو موارد قابل قبول می باشند. هزینه هایی که مدرک دال بر پرداخت آن ها وجود ندارد، حتی در صورت قرار گرفتن در لیست موارد قابل قبول، مورد پذیرش واقع نخواهند شد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد هزینه های قابل قبول و غیر قابل قبول مالیاتی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از هزینه های قابل قبول و غیر قابل قبول مالیاتی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: بخشنامه هزینه های قابل قبول مالیاتی در متن مقاله بیان شده است.