برای مشاوره نحوه محاسبه حقوق معوقه
برای مشاوره نحوه محاسبه حقوق معوقه
کارگران پیش از آغاز همکاری و فعالیت برای کارفرمایان، می بایست میزان حقوق و زمان دریافت حق الزحمه را به شکل دقیق جویا شده، اما گاهی اوقات پرداخت مزد در زمان مقرر و طبق اطلاعات مندرج در قرارداد صورت نمی گیرد. یک مورد از دلایل شکایت کارگر از کارفرما، عدم پرداخت حقوق معوقه و عدم انجام تعهدات می باشد.
یکی از سوالات مطرح شده در خصوص حقوق کارگران این است که حقوق معوقه چیست و چگونه باید آن را مطالبه کرد. در این راستا، کارفرمایان می بایست با نحوه محاسبه حقوق معوقه و مجازات عدم پرداخت حق الزحمه کارکنان یا کارگران آشنا شوند. بررسی نمونه نامه درخواست پرداخت حقوق عقب افتاده نیز برای کارگران مفید می باشد.
از این رو، در این مقاله، به سوالات حقوق معوقه چیست و نحوه محاسبه چگونه است، پاسخ داده خواهد شد. پس از آن، اشخاص با مطالعه این مقاله اطلاعاتی در خصوص نحوه مطالبه و شیوه ثبت شکایت کسب خواهند کرد. در انتهای مقاله نیز نشانی دانلود نمونه نامه دریافت حق الزحمه معوقه آمده و مجازات عدم پرداخت حقوق شرح داده خواهد شد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
حقوق معوقه چیست
کارگران پس از انجام دادن وظایف معین در کارگاه یا شرکت، می بایست حق الزحمه خود را دریافت کنند که میزان حقوق و زمان پرداخت، پیش از شروع کار تعیین می شود. در واقع پیش از استخدام کارگر، مواردی مانند میزان حق الزحمه، لیست وظایف و زمان پرداخت حقوق در قرارداد درج شده و سپس کارگر و کارفرما قرارداد کار را امضا می کنند. در ادامه، کارفرما باید به تعهدات پایبند بوده و حقوق را در زمان تعیین شده واریز نماید.
در پاسخ به این پرسش که حقوق معوقه چیست، می بایست بیان نمود که اگر کارفرما پس از فرا رسیدن زمان مقرر حقوق کارگر را پرداخت نکند، به حقوق دریافت نشده، حقوق معوقه گفته می شود. در چنین حالتی کارفرما به کارگر بدهکار شده و حقوق، عقب افتاده به حساب می آید. گاهی اوقات تنها بخشی از حقوق مانند اضافه کار واریز نشده که آن مورد نیز حقوق، معوقه محسوب می شود.
اگر زمان پرداخت و میزان حقوق در قرارداد معتبر درج شده باشد، کارگر حق شکایت داشته؛ زیرا طبق قانون وزارت کار، کارفرما ملزم به رعایت حقوق کارگر است. کارفرمایان می بایست برای جلوگیری از محکوم شدن به مجازات عدم پرداخت، نحوه محاسبه حقوق را جویا شده و آن را واریز نمایند. اگر کارگر وظایف خود را به درستی انجام نداده و حقوق را مطالبه کند، کارفرما نیاز به اثبات بی کفایتی فرد داشته و باید شرح دهد که به علت عدم انجام تعهدات از سوی کارگر، حق الزحمه پرداخت نشده است.
نحوه محاسبه حقوق معوقه
در جواب این پرسش که حقوق معوقه چیست و نحوه محاسبه آن چگونه می باشد، باید پاسخ داد که هرگاه دستمزد در زمان مقرر پرداخت نشده و واریز به تعویق افتد، به آن معوقه می گویند. نحوه محاسبه حقوق معوقه مشابه حقوق عادی می باشد. با این حال، در مواردی که کارگر با کارفرما در خصوص افزایش حق الزحمه به علت دیرکرد، توافق نموده باشد یا مراجع حکم به پرداخت جریمه دیرکرد حقوق دهند، شخص می تواند مبلغی اضافه تر از حقوق توافقی تحت عنوان جریمه دیرکرد، را از کارفرما درخواست نماید.
امکان دارد حقوق معوقه مربوط به کار دائمی یا پروژه ای بوده و به صورت کلی می توان بیان داشت که، نحوه محاسبه یکسان و مشابه با شیوه محاسبه حقوق عادی است. بنابراین کارفرمایان به منظور برآورد دستمزد معوقه کارگر، باید از همان فرمول محاسبه همیشگی استفاده کرده و به صورت کلی، نیاز به پرداخت درصد اضافه یا اعمال ضریب ندارند. برای مثال اگر 20 میلیون تومان از حقوق کارگر پرداخت نشده باشد، می بایست همان 20 میلیون تومان به عنوان حقوق معوقه پرداخت شود.
پیش از شرح مجازات عدم پرداخت و شیوه شکایت از کارفرما، باید بیان کرد که مبلغ حقوق معوقه در صورت تعویق پرداخت از یک سال به سالی دیگر افزایش می یابد. برای مثال اگر کارگر در سال 1401 از کارفرما 2 میلیون تومان طلب داشته باشد، کارفرما در صورت پرداخت حقوق معوقه در سال 1403 می بایست دستمزد را مطابق با حقوق پایه سال 1403 واریز نماید. در واقع موارد به تعویق افتاده باید طبق آخرین مزد پایه برآورد و واریز شود.
نحوه مطالبه حقوق معوقه
کارگران پس از انجام وظایف خود در شرکت یا کارگاه، می بایست حقوق دریافت کنند که در صورت عدم واریز مزد به هنگام، نیاز به مطالبه حقوق است. در این میان، برای برخی از کارگران، این پرسش مطرح می شود که چطور حقوق معوقه قرارداد کار خود را مطالبه کنیم؟ در پاسخ باید توضیح داد که بهتر است کارگر ابتدا با کارفرما ارتباط برقرار کرده و درخواست پرداخت دستمزد را مطرح نماید.
گاهی اوقات کارفرما پرداخت حقوق را فراموش کرده یا به علت بروز مشکلات واریز را به تعویق می اندازد، در چنین حالتی امکان مطالبه حقوق معوقه بدون نیاز به مراجعه به اداره کار وجود دارد. اگر کارگر درخواست پرداخت مزد را با کارفرما مطرح کرده، اما واریز صورت نگیرد، باید نسبت به مراجعه به اداره کار اقدام نموده و شکایات خود را در این اداره ثبت رساند. (نحوه ثبت شکایت در تیترهای بعدی مقاله توضیح داده خواهد شد.)
پس از بررسی این که حقوق معوقه چیست و نحوه محاسبه آن به چه شکل است، باید توضیح داد که اگر کارفرما به تعهدات عمل نکرده و حقوق کارگر را پرداخت ننماید، امکان شکایت در مراجع قضایی نیز وجود دارد. نحوه مطالبه حقوق معوقه بر اساس شرایط متفاوت بوده و ممکن است کارگر از طریق برقراری ارتباط با کارفرما یا اداره کار، درخواست خود را مطرح کند. در نهایت؛ اگر کارفرما مزد را واریز ننماید، به مجازات عدم پرداخت محکوم خواهد شد.
ثبت شکایت بابت عدم دریافت حقوق معوقه
یکی از مشکلات کارگران، عدم آشنایی با نحوه ثبت شکایت بابت عدم دریافت حقوق معوقه است. به طور کلی برای شکایت از کارفرما نیاز به حضور در هیئت های کار و تقاضای رسیدگی از مراجع قانونی بوده، اما متقاضیان باید مراحل متفاوتی را به ترتیب و به شکل آنلاین یا حضوری طی نمایند که توضیحات بیشتر در ادامه مطلب قابل مطالعه می باشد.
افراد می توانند از طریق ورود به حساب کاربری در سامانه جامع روابط کار به نشانی prkar.mcls.gov.ir درخواست پرداخت حقوق معوقه و شکایت را به ثبت برسانند. برای این امر می بایست پس از جستجوی نشانی سایت مذکور در مرورگر، نام کاربری و گذرواژه را مانند تصویر زیر در فرم درج نمود. آن دسته از کارکنان که در سایت حساب کاربری ندارند، باید روی ایجاد حساب کلیک کنند. لازم به ذکر می باشد که برای ثبت شکایت، مهلت محدودی در نظر گرفته نشده است.
جهت ایجاد پروفایل در سامانه جامع روابط کار، نیاز به احراز هویت از طریق یکی از روش های آنلاین یا حضوری است.
افراد پس از ورود به حساب کاربری در سایت، می توانند پنجره خدمات را انتخاب کنند.
اشخاص باید ثبت دادخواست بدوی را از بخش اداره کل روابط کار مورد انتخاب قرار داده و درخواست را ثبت نمایند. پس از دریافت پیامک تایید ثبت درخواست، می بایست برای بررسی زمان رسیدگی مجددا وارد حساب کاربری در سامانه prkar.mcls.gov.ir شد.
منظور از عدم پرداخت حقوق کارگر، عدم پرداخت حقوق پایه، اضافه کار یا مزایای خاص مانند سود سالانه است. همچنین در صورت پرداخت حقوق کمتر از حد تعیین شده، می توان از کارفرما شکایت کرد. شکایت ها به صورت مرحله ای و توسط مراجع مرتبط بررسی شده که بهتر است کارفرما پیش از شکایت کارگر یا پس از برگزاری جلسه سازش و رسیدگی اولیه، حقوق معوقه را پرداخت کند. عدم واریز حقوق، معایبی مانند استعفای کارگر و عدم اعتماد کارکنان جدید را در پی خواهد داشت.
نمونه نامه دریافت حقوق معوقه
کارگران برای درخواست پرداخت حقوق معوقه نیاز به مذاکره با کارفرما یا ارسال نامه درخواست برای او دارند. برخی از کارمندان یا کارگران هنگام نگارش متن نامه دچار مشکل شده که در قسمت زیر، امکان دانلود نمونه نامه دریافت حقوق معوقه فراهم شده است. اشخاص می توانند برای مطالعه متن نامه، فایل pdf را دانلود کرده، اما فایل word قابل ویرایش بوده و امکان تغییر متن و ارسال آن برای کارفرما وجود دارد.
نام فایل | دانلود فایل word | دانلود فایل pdf |
نمونه نامه دریافت حقوق معوقه | دانلود | دانلود |
بررسی نمونه نامه دریافت حقوق معوقه نشان می دهد که افراد برای مطالبه حق خود، باید اطلاعات هویتی مانند کد ملی را در نامه درخواست درج کنند. همچنین کارگر می بایست ذکر نماید که حقوق چند ماه پرداخت نشده و میزان مطالبه چقدر به حساب می آید. در جواب این پرسش که شرایط مطالبه حقوق معوقه چیست و نحوه محاسبه چگونه می باشد، باید اظهار داشت که در مرحله اول درخواست پرداخت با کارفرما مطرح شده و نحوه محاسبه، مانند شیوه برآورد حقوق عادی است.
برخی از کارگران به صورت پروژه ای در کارگاه ها یا شرکت ها فعالیت کرده و بعضی از آنان نیز به صورت دائمی مشغول کار می باشند. هر یک از کارکنان موقت یا دائم در صورت عدم واریز حقوق معوقه پس از ارسال نامه مطالبه برای کارفرما، امکان مراجعه به اداره کار و ثبت شکایت جهت محکوم کردن کارفرما به مجازات عدم پرداخت را خواهند داشت.
مجازات عدم پرداخت حقوق کارگر
کارفرمایان ملزم به پرداخت مزد کارگران پس از انجام وظایف معین بوده که زمان پرداخت حقوق معمولا آخر هر ماه است. با این حال تاریخ تسویه حساب برای کارگران موقت یا پروژه ای متفاوت بوده و امکان دارد حقوق آنان در پایان کار فصلی یا پس از پایان پروژه واریز شود. آن دسته از کارفرمایان که حقوق کارگر را پرداخت نکرده و همچنین مزد را پس از گذشت ماه ها واریز نمی نمایند، به مجازات عدم پرداخت حقوق و در مواردی جریمه دیرکرد محکوم می شوند.
مجازات عدم پرداخت حقوق کارگر، واریز تمامی حقوق و مزایا و جریمه دیرکرد به شکل یکجا است که به همین دلیل کارفرما باید با نحوه محاسبه مطالبات آشنا باشد. برخی از سایت ها و اپلیکیشن ها امکان محاسبه آنلاین حقوق را فراهم کرده و پس از درج مدت زمان کار در فرم های دیجیتالی، میزان دریافتی کارگر را اعلام می نمایند. همچنین باید توضیح داد که اگر کارفرما بیمه کارگران را پرداخت نکند، جریمه خواهد شد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه محاسبه حقوق معوقه در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه محاسبه حقوق معوقه پاسخ دهند.