برای مشاوره ویژگی و شرایط ثبت شرکت مختلط سهامی
برای مشاوره ویژگی و شرایط ثبت شرکت مختلط سهامی


شرکت مختلط سهامی، از جمله شرکت های موجود در قانون تجارت می باشد که به صورت توامان از یک سو و برای عده ای از شرکا، برخی از اوصاف و مزیت های شرکت تضامنی را داراست و از سوی دیگر و برای عده ای دیگر، برخی از اوصاف و مزیت های شرکت سهامی را دارد. این امر سبب شده که فرآیند تشکیل و ثبت این شرکت ها، از سایر شرکت ها متمایز گردد.
از آن جایی که تشکیل شرکت های مختلط سهامی، به صورت محدود و غالبا کمتر از ثبت دیگر انواع شرکت ها، می باشد، قانون گذار مقررات خاصی را برای تشکیل و ثبت این نوع شرکت ایجاد نموده است. رعایت این ضوابط و شرایط برای تشکیل کلیه شرکت های مختلط سهامی الزامی بوده و افراد می بایست به هنگام تاسیس، آن را مورد توجه قرار دهند.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که ثبت شرکت مختلط سهامی چیست و ویژگی و شرایط آن چه می باشد؛ به معرفی سامانه ثبت شرکت مختلط سهامی بپردازیم. سپس در خصوص مدارک لازم و هزینه آن صحبت خواهیم کرد و در انتها، مراحل و زمان تشکیل و تاسیس این نوع شرکت را به همراه راهنمای تصویری آن، ارائه خواهیم نمود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
ثبت شرکت مختلط سهامی چیست
قبل از پاسخ به این پرسش که ثبت شرکت مختلط سهامی چیست، لازم است که در ابتدا، توضیخاتی راجع به شرکت مختلط سهامی ارائه شود. مطابق با ماده 162 قانون تجارت، شرکت مختلط سهامی؛ شرکتی است که در تحت اسم مخصوصی بین یک عده شرکاء سهامی و یک یا چند نفر شریک ضامن تشکیل می شود.
شرکاء سهامی کسانی هستند که سرمایه آن ها به صورت سهام یا قطعات سهام متساوی القیمه در آمده و مسئولیت آن ها تا میزان همان سرمایه ای است که در شرکت دارند. شریک ضامن کسی است که سرمایه او به صورت سهام در نیامده و مسئول کلیه قروضی است که ممکن است علاوه بر دارائی شرکت پیدا شود، در صورت تعدد شریک ضامن مسئولیت آن ها در مقابل طلبکاران و روابط آن ها با یکدیگر تابع مقررات شرکت تضامنی خواهد بود.
مطابق با ماده 163، در اسم شرکت مختلط سهامی باید عبارت (شرکت مختلط) و لااقل اسم یکی از شرکاء ضامن قید گردد. همچنین، مدیریت شرکت مختلف سهامی مخصوص به شریک یا شرکاء ضامن می باشد و شرکا سهامی، قادر به مدیریت شرکت نمی باشند. پس از این که شرکت مختلط سهامی خاص تشکیل گردید، به موجب ماده 1 قانون راجع به ثبت شرکت ها، موسسان و شرکا شرکت می بایست آن را در اداره ثبت شرکت ها به ثبت رسانند.
بنابراین، در یک تعریف کلی می توان ثبت شرکت مختلط سهامی را به معنی طی نمودن فرآیند قانونی ثبت در اداره ثبت شرکت ها، توسط موسسان و تشکیل دهندگان شرکت مختلط سهامی دانست که به شرکت اجازه می دهد، به طور رسمی به فعالیت در کشور بپردازد.
ویژگی و شرایط ثبت شرکت مختلط سهامی در قانون تجارت
در قسمت گذشته، توضیحاتی راجع به تعریف و ماهیت شرکت مختلط سهامی و مراحل ثبت آن، ارائه گردید و بیان شد که تا زمانی که شرکت در اداره ثبت شرکت ها به ثبت نرسد، قادر به آغاز فعالیت رسمی و قانونی در کشور نخواهد بود. به منظور ثبت این نوع شرکت، متقاضی می بایست حائز ویژگی و شرایط ثبت شرکت مختلط سهامی در قانون تجارت باشد که این شرایط و ویژگی ها شامل موارد زیر می گردد:
افتتاح حساب به نام شرکت و اخذ گواهی بانکی تامین حداقل ۳۵% سرمایه شرکت مختلط سهامی
تشکیل و ایجاد شرکت مطابق با موارد مندرج در مواد قانون تجارت و سایر قوانین مرتبط
ثبت نام در سامانه جامع ثبت شرکت ها
داشتن حداقل سن هیجده سال (در مواردی که شریک در شرکت دارای سمت گردد.)
دریافت مجوز از ارگان مربوطه (در صورتی که موضوع فعالیت شرکت مختلط سهامی مجوزی است)
داشتن خط تلفن همراه به نام هر یک شرکا
داشتن حساب کاربری ثنا به نام هر یک از شرکا
تهیه مدارک و اسناد لازم مربوط به شرکا و سهامداران و همچنین، اسناد مربوط به شرکت
داشتن سرمایه مورد نیاز جهت تاسیس و ثبت شرکت مختلط سهامی
مهم ترین شرط از شرایط ثبت شرکت مختلط سهامی این است که شرکت مطابق با مقررات قانون تجارت و سایر قوانین مرتبط، تشکیل شده باشد. به طور مثال، بنابر ماده 165 قانون تجارت، در شرکت های مختلط سهامی لازم است که هیئت نظاری لااقل مرکب از سه نفر از شرکاء تشکیل گردیده و اولین هیات نظار مکلف است اطمینان حاصل کند که تمام مقررات راجع به زمان تشکیل و ثبت شرکت به درستی انجام پذیرفته است.
سامانه ثبت شرکت مختلط سهامی
با الکترونیکی شدن بسیاری از فرآیندهای اداری، افرادی که قصد ثبت یک شرکت مختلط سهامی به نام خود را دارند، درصدد این می باشند که فرآیند و مراحل ثبت شرکت را به صورت غیرحضوری و آنلاین انجام دهند. به این منظور، سازمان ثبت اسناد و املاک، امکانی را فراهم نموده است که افراد بدون مراجعه حضوری به اداره ثبت شرکت ها، شرکت خود را به ثبت رسانند.
سامانه جامع ثبت شرکت ها به آدرس irsherkat.ssaa.ir عنوان سامانه ای است که به عنوان بخشی از سایت سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، امکانات متعددی را در رابطه با شرکت های تجاری (اعم از شرکت مختلط سهامی) از جمله ثبت اینترنتی تاسیس شخصیت حقوقی، ثبت تغییرات، پذیرش اظهارنامه پلمپ دفاتر قانونی، ثبت نام اظهارنامه دفتر ثبت تجاری و ثبت اینترنتی انصراف از درخواست در سایت اداره ثبت شرکت ها را برای کاربران خود فراهم نموده است. بنابراین، کاربران باید برای ثبت شرکت مختلط سهامی به سامانه ثبت شرکت ها که در واقع همان سایت irsherkat.ssaa.ir می باشد، مراجعه نمایند.
افراد به منظور ورود به این سامانه و استفاده از خدمات مختلف آن، نیاز به هیچ گونه حساب کاربری نداشته، که این امر فرآیند دسترسی به امکانات سایت irsherkat.ssaa.ir را بسیار آسان نموده است. افراد به منظور ورود به سامانه ثبت شرکت مختلط سهامی می بایست نشانی سایت ثبت شرکت ها به آدرس irsherkat.ssaa.ir را در مرورگر خود جست و جو نموده و از منوی سایت، گزینه پذیرش درخواست تاسیس شخصیت حقوقی را انتخاب نمایند.
مدارک و اساسنامه ثبت شرکت مختلط سهامی
بر اساس اعلام سامانه جامع ثبت شرکت ها، شرکای متقاضی ثبت این گروه از شرکت های تجاری، باید مدارک خاصی را جهت ثبت شرکت مورد نظر خود، فراهم کنند. در این میان، ممکن است که برخی افراد با این اسناد آشنایی نداشته به همین دلیل، در این بخش از مقاله لیست مدارک و اساسنامه ثبت شرکت مختلط سهامی ارائه شده که شامل موارد زیر می باشد:
دو نسخه شرکت نامه تکمیل شده
دو نسخه تقاضانامه تکمیل شده
دو نسخه اساسنامه تکمیل شده
دو نخسه صورت جلسه تکمیل شده هیئت مدیره به منظور تعیین نمودن دارندگان حق امضا
تکمیل فرم تعیین نام به ترتیب اولویت نام های پیشنهادی و همچنین فیش واریزی
اصل مجوز فعالیت از مراجع ذیربط در مواردی که ثبت موضوع نیاز به مجوز داشته باشد
تصویر برابر با اصل مدارک احراز هویت کلیه شرکاء، مدیران و هیات نظار
اصل گواهی عدم سوء پیشینه جهت اعضا هیات مدیره، مدیرعامل
دو نسخه صورت جلسه مجمع عمومی موسسان
دو نسخه صورتجلسه هیات مدیره
اسناد با امضای مدیر شرکت مبنی بر تعهد پرداخت تمام سرمایه و پرداخت واقعی حداقل ثلث از آن سرمایه
اسناد با امضای مدیر شرکت، مبنی بر پرداخت تمام سرمایه نقدی شرکای ضامن و تسلیم تمام سرمایه غیر نقدی با تعیین قیمت حصه های غیر نقدی
انجام فرآیند ثبت شرکت مختلط سهامی می تواند به طور مستقیم توسط خود متقاضی صورت گیرد، یا توسط وکیل او انجام شود. در مواردی که داوطلب برای انجام فرآیند ثبت شرکت، وکیل اخذ می نماید لازم است که اصل وکالت نامه وکیل دادگستری نیز به همراه مدارک فوق، به اداره ثبت شرکت ها ارسال گردد.
هزینه ثبت شرکت مختلط سهامی
یکی از سوالاتی که ممکن است افرادی که قصد تاسیس یک شرکت مختلط سهامی را دارند، با آن مواجه شوند، این سوال است که برای ثبت شرکت مورد نظر خود، چه هزینه هایی را باید، متقبل شوند؟ در پاسخ به این سوال می توان گفت، به طور کلی، هزینه ثبت شرکت مختلط سهامی و ثبت اظهارنامه ثبت شرکت شامل موارد زیر می باشد:
هزینه حق الثبت: حق الثبت مبلغی است که توسط اداره ثبت دریافت شده و مبلغ آن با توجه به تجاری بودن یا نبودن شرکت مختلط سهامی و همچنین، میزان کل سرمایه آن تعیین می گردد. طبیعی است که هر چه میزان سرمایه شرکت، افزایش یابد، میزان هزینه حق الثبت نیز افزایش می یابد.
هزینه ارسال مدارک به اداره ثبت شرکت ها از طریق پست: پس از این که اظهارنامه ثبت شرکت، برای اداره ثبت ارسال گردید و تایید اولیه از جانب این اداره صادر شد، متقاضی ثبت شرکت مختلط سهامی؛ می بایست مدارک لازم در این زمینه را تهیه نموده و به آدرس این اداره ارسال نماید. برای ارسال مدارک به اداره پست، شخص باید مبلغی را تحت عنوان هزینه پست به ماموران پستی پرداخت کند.
هزینه چاپ آگهی تاسیس در روزنامه رسمی و کثیرالانتشار: پس از این که مراحل ثبت مختلط سهامی به اتمام رسید، داوطلب باید آگهی تاسیس شرکت را، در روزنامه رسمی و یک روزنامه کثیر الانتشار به چاپ برساند. هزینه چاپ آگهی در روزنامه های مختلف کشور متفاوت بوده و می تواند مقدار آن گوناگون باشد. واضح است که روزنامه های مشهور و پرتیراژ کشور دارای هزینه چاپ بیشتری نسبت به سایر روزنامه ها می باشند.
هزینه ابطال تمبر سرمایه شرکت: پس از آن که مراحل ثبت شرکت مختلط سهامی به پایان رسید و آگهی تاسیس آن، صادر شد، موسسین شرکت مختلط سهامی، موظف هستند، میزان تعرفه ای، معادل نیم در هزار سرمایه شرکت مختلط سهامی را به عنوان هزینه ابطال تمبر سرمایه شرکت یا حق تمبر ثبت شرکت به سازمان امور مالیاتی کشور، پرداخت نمایند.
علاوه بر موارد فوق، در صورتی که موضوع فعالیت شرکت از نوع مجوزی می باشد و شرکت هنوز برای دریافت مجوز اقدام ننموده است، لازم است که مبلغی را به منظور دریافت مجوز در نظر گیرد. هزینه اخذ مجوز فعالیت با توجه به نوع فعالیت شرکت و مرجع صادرکننده آن متفاوت بوده و می تواند شامل مبالغ گوناگونی گردد. همچنین، به هزینه های فوق، هزینه اخذ وکیل، حداقل سرمایه لازم برای تاسیس شرکت، اجاره یا خرید محل شرکت و .... را نیز اضافه نمود.
مراحل و زمان تشکیل ثبت شرکت مختلط سهامی
همانطور که پیش تر اشاره گردید، شرکت مختلط سهامی، به منظور آغاز فعالیت رسمی خود، مستلزم ثبت در مرجع ثبت شرکت ها می باشد. مطابق ماده 2 قانون راجع به ثبت شرکت ها مصوب سال 1310، عدم ثبت شرکت در اداره ثبت شرکت ها، مدیران را با جزای نقدی مواجه خواهد ساخت و در مواردی نیز ممکن است که حکم به انحلال آن ها داده شود. به جهت آگاهی داوطلبان، در این قسمت، مراحل و زمان تشکیل ثبت شرکت مختلط سهامی به همراه راهنمای تصویری آن ارائه شده است که به شرح زیر می باشد:
در ابتدا متقاضی می بایست نشانی سایت ثبت شرکت ها به آدرس irsherkat.ssaa.ir را در مرورگر خود جست و جو نموده و مطابق تصویر زیر به صفحه اصلی سایت وارد گردد. پس از آن، فرد لازم است که از کادر بالا عبارت "تاسیس شخصیت حقوقی" را انتخاب نماید.
با انتخاب این گزینه، صفحه ای مطابق تصویر زیر برای شخص نمایش داده می شود که داوطلب می بایست گزینه "پذیرش درخواست تاسیس شخصیت حقوقی" را فعال نموده و بر روی گزینه ادامه کلیک کند.
با انتخاب گزینه "پذیرش درخواست تاسیس شخصیت حقوقی" انواع شخصیت های حقوقی موجود در قانون، برای داوطلب به نمایش در می آید که لازم است با توجه به شرایط و نیاز متقاضی، یکی از انواع شرکت ها انتخاب شود. برای ثبت شرکت مختلط سهامی، لازم است که این گزینه از میان لیست نمایش داده شده، انتخاب گردد.
پس از انتخاب نوع شخصیت حقوقی، فرد به صفحه اطلاعات عمومی شرکت مختلط سهامی هدایت می گردد. در این صفحه داوطلب می بایست، استان واحد ثبتی، شهرستان، مدت فعالیت و.... را مطابق با اطلاعات شرکت وارد کرده و سپس بر روی گزینه ادامه کلیک کند.
در مرحله بعدی، متقاضی می بایست مشخصات شناسنامه ای خود را در کادرهای مربوطه وارد نماید. شماره تلفنی که در این قسمت درج می گردد، همان شماره تلفنی است که ابلاغیه های مربوط به ثبت شرکت مختلط سهامی به آن ارسال می شود.
سپس فرد به صفحه نام های درخواستی هدایت می شود. متقاضی لازم است که در این صفحه نام های درخواستی خود برای ثبت شرکت مختلط سهامی را به ترتیب اولویت وارد نموده و گزینه گام بعدی را انتخاب نماید. بهتر است که چندین نام در این قسمت درج شود، تا در صورت تکراری بودن یک اولویت، نام بعدی به عنوان نام شرکت لحاظ شود.
در مرحله بعدی، فرد می بایست موضوع فعالیت شرکت مختلط سهامی را مشخص نموده و گروه و زیر گروه آن را معین کند.
پس از انتخاب موضوع فعالیت، لازم است که نوع سرمایه و مبلغ آن معین گردد. همچنین لازم است که نوع، ارزش هر سهم و مشخصات سرمایه پرداخت شده و .... در این قسمت به دقت مشخص شود.
در این مرحله، متقاضی باید اطلاعات موسسان شرکت، نظیر تعداد آن ها، تاریخ جلسه و اطلاعات هویتی آن ها در این قسمت وارد نموده و بر روی گزینه ذخیره اطلاعات شخص کلیک کند.
در قسمت بعدی، داوطلب می بایست روزنامه کثیر الانتشار شرکت مختلط سهامی آن را انتخاب نماید که در آن آگهی های شرکت درج می گردد.
در مرحله بعدی، نوبت به بارگذاری طرح اساسنامه شرکت مختلط سهامی، می رسد. متقاضی می بایست در این قسمت، متن اساسنامه شرکت را که به امضای کلیه اعضا رسیده باشد را درج نماید. امکان استفاده از نمونه اساسنامه پیشنهادی خود سامانه نیز وجود دارد.
در مرحله بعدی، صورتجلسه مجمع عمومی موسسان راجع به تشکیل شرکت مختلط سهامی برای کاربر نمایش داده می شود که در صورت بروز خطا در آن، لازم است که به گام مربوطه مراجعه کرده و اطلاعات را ویرایش نمود. سپس، لازم است که شخص، برای ادامه مراحل، بر روی گزینه گام بعدی کلیک کند.
در مرحله بعدی، اظهارنامه ثبت شرکت مختلط سهامی بر روی صفحه زیر، نمایش داده شده و داوطلب باید آن را به دقت مطالعه نموده و در صورت مشاهده هرگونه ایراد یا نیاز به اصلاح، می بایست با ورود به گام مربوطه اطلاعات را ویرایش نماید.
در قسمت بعدی، خلاصه اظهارنامه برای داوطلب نمایش داده می شود که لازم است در صورت تایید آن، بر روی گزینه "ارسال جهت بررسی نام های پیشنهادی و محتوای الکترونیکی" کلیک شود.
پس از این که درخواست برای بررسی نام های پیشنهادی به اداره ثبت شرکت ها فرستاده شد، این سازمان اطلاعات متقاضی ثبت مختلط سهامی را بررسی نموده و در صورت تایید، اطلاعیه تایید نام در قسمت پیگیری درخواست برای فرد ارسال می شود. پس از تایید نام، داوطلب می بایست مدارک لازم برای ثبت شرکت را به طی مدت سه روز، به آدرس اداره ثبت شرکت ها ارسال نماید.
بنابر اعلام سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، از این پس، کلیه آگهی های فرآیندهای ثبتی در حوزه ثبت تاسیس/تغییرات شرکت ها و موسسات غیر تجاری، آگهی های مرکز مالکیت معنوی، آگهی مزایده و آگهی های ابلاغیه مربوط به اجرای اسناد لازم الاجرا که مستلزم درج آگهی در روزنامه های کثیرالانتشار بودند، از این پس در سایت آگهی های سازمان ثبت اسناد و املاک درج و منتشر می گردند.
در صورت تایید مدارک ارسالی، لازم است که آگهی ثبت شرکت در روزنامه رسمی و کثیر الانتشار درج و آگهی شده و بدین ترتیب مراحل ثبت شرکت مختلط سهامی به اتمام می رسد. بنابراین، با توجه به مطالب فوق می توان نتیجه گیری نمود که تکمیل فرم تقاضای مختلط سهامی، در سامانه ثبت شرکت ها برای ثبت شرکت کافی نبوده و می بایست مراحل دیگری نیز در این زمینه، طی گردد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد ویژگی و شرایط ثبت شرکت مختلط سهامی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون ویژگی و شرایط ثبت شرکت مختلط سهامی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: هزینه حق الثبت و هزینه آگهی ثبت شرکت از جمله هزینه های لازم در این خصوص می باشد.