برای مشاوره شرایط و مراحل استعفای مدیرعامل شرکت
برای مشاوره شرایط و مراحل استعفای مدیرعامل شرکت
یکی از دغدغه های افرادی که قصد کناره گیری از شغل مدیرعاملی را داشته باشند، دریافت پاسخ به پرسش استعفای مدیرعامل چگونه است، می باشد. یکی از راه های پایان دادن قرارداد مدیرعاملی شرکت، استعفا از محیط کار می باشد. استعفای مدیرعامل زمانی اتفاق می افتد که شخص مدیرعامل با خواست و اراده خود قصد واگذاری شغل خود را داشته باشد.
در این راستا، افراد می بایست درخواست استعفا از شغل مدیرعاملی را به اطلاع هیات مدیره شرکت رسانده تا در این زمینه تصمیم گیری شود. استعفای مدیرعامل شرکت از زمانی که استعفانامه خود را به رییس هیات مدیره ارائه نموده، دارای اثر قانونی می شود. از آن جا که استعفای مدیرعامل یک شرکت می تواند تاثیرات عمیق و گسترده ای بر سازمان داشته باشد، متقاضیان می بایست با شرایط و مراحل استعفای مدیرعامل شرکت آشنا باشند.
از این رو، در این مقاله، اشخاص پاسخ سوال استعفای مدیرعامل چیست، و چه زمانی مدیرعامل می تواند از سمتش استعفا دهد، را دریافت نموده و از مرجع دریافت کننده استعفای مدیرعامل مطلع می شوند. اشخاص همچنین با نحوه استعفای مدیرعامل آشنا شده و اطلاعات مناسبی را در مورد مراحل و نحوه پذیرش استعفای مدیرعامل در شرکت ها دریافت می نمایند. همچنین در ادامه مقاله تاریخ قانونی استعفای مدیرعامل و تکلیف مدیرعامل در موارد مخالفت و عدم پذیرش هیات مدیره با استعفا توضیح داده شده است. در انتها، به نمونه صورتجلسه استعفای مدیرعامل، نمونه متن استعفا و استعفا مدیر عامل شرکت سهامی خاص پرداخته می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید.
استعفای مدیرعامل چیست
امروزه افراد زیادی به شغل مدیرعاملی علاقه داشته و در راستای مدیرعامل شدن تلاش زیادی می کنند. با این حال مدیران عامل با وجود مزایا و امکاناتی که دریافت نموده، فشار کاری زیادی را تجربه کرده و مسئولیت زیادی را باید برعهده می گیرند، چرا که شغل مدیرعاملی پیچیدگی های خاص خود را دارد. به همین دلیل برخی از مدیران عامل به دنبال بررسی امکان استعفا از محیط کار خود و مراحل پذیرش استعفا را دارند.
مدیران عامل به روش های مختلفی امکان اتمام سمت خود را خواهند داشت. یکی از راه های پایان دادن قرارداد مدیرعاملی شرکت، استعفا از محیط کار می باشد. استعفای مدیرعامل شرکت معمولا شرایط و تشریفات خاصی ندارد با این حال برخی از شرکت های بزرگ دولتی معمولا مقررات خاصی را جهت استعفا مدیران عامل تعیین می کنند. با این حال؛ در قانون تجارت ایران، دستورالعمل های مشخصی برای استعفا مدیران عامل تعیین نشده است.
در پاسخ به این پرسش که استعفای مدیرعامل چیست، می بایست بیان داشت که استعفای مدیرعامل زمانی اتفاق می افتد که مدیرعامل با خواست و اراده خود قصد واگذاری شغل خود را داشته باشد. مطابق با اصل ۲۸ قانون اساسی کشور، امکان اجبار هیچ شخصی برای ماندن در هیچ شغلی وجود ندارد. افراد بدین ترتیب امکان استعفا از مدیرعاملی را مطابق با قوانین و مقررات شرکت خود خواهند داشت.
مدیران در چه شرایطی می توانند استعفای خود را اعلام نمایند
مدیرعامل یکی از ارکان مهم شرکت محسوب شده که مسئولیت اتخاذ تصمیمات مهم را برعهده دارد. انتخاب مدیرعامل برعهده هیات مدیره شرکت بوده و این شخص به عنوان نماینده شرکت محسوب می گردد. همانطور که اشاره شد، شرایط و قوانین واضح و مشخصی برای استعفای مدیرعامل شرکت در قانون تجارت تعیین نشده است. با این حال اشخاص در هر شرایطی امکان کناره گیری از شغل خود را نخواهند داشت. در ادامه؛ به توضیح پرسش مدیران در چه شرایطی می توانند استعفای خود را اعلام نمایند؛ پرداخته خواهد شد.
چنان چه مدیر شرکتی به طور عمدی و با هدف ایجاد اختلال در فعالیت های شرکت درخواست استعفا نموده، در این حالت درخواست استعفای شخص مدیر با موفقیت مواجه نمی شود، چرا که در این حالت مدیر به طور قانونی قادر به استعفا نخواهد بود.
در صورتی که مدیرعامل به طور غیرعمدی به شرکت آسیب رسانده باشد، امکان ارائه تقاضای استعفا از شرکت را نداشته و می بایست نسبت به جبران خسارت وارده نیز اقدام نمایند. در این حالت بعد از جبران خسارت وارده توسط مدیر شرکت، امکان بررسی مجدد استعفا مدیر در شرکت وجود خواهد داشت.
بنابر این در توضیح چه زمانی مدیرعامل می تواند از سمتش استعفا دهد، می بایست بیان داشت که مدیران عامل می بایست پیش از استعفا ملاحظات قانونی و تجاری شرکت را در نظر گرفته تا در صورت درخواست استعفا، به شرکت آسیبی وارد نشود. اشخاص همچنین می بایست پیش از استعفا، شرایط ذکر شده در اساسنامه را نیز رعایت نمایند.
مرجع دریافت کننده استعفای مدیرعامل
همانطور که اشاره شد، شغل مدیر عاملی با وجود مزایای متنوعی که داشته،سختی ها و پیچیدگی های خاص خود را نیز دارد. به همین دلیل؛ برخی مواقع، مدیران عامل به دنبال استعفا از شغل خود بوده تا کمی از حجم کاری خود بکاهند. همچنین، گاهی اوقات عدم هماهنگی بین هیات مدیره و مدیرعامل باعث ارائه درخواست استعفای مدیرعامل شرکت می شود. مدیران عامل می بایست پیش از اقدام جهت استعفا از شغل خود شرایط و ملاحظات قانونی شرکت را نیز در نظر گرفته و با مراحل پذیرش استعفا از شغل مدیرعاملی آشنا شوند. با این حال یکی از مواردی که برای اشخاص اهمیت داشته، اطلاع از مرجع دریافت کننده استعفای مدیرعامل می باشد.
مدیران عامل شرکت ها در صورتی که قصد استعفا از شغل خود را داشته باشند، باید نسبت به ارائه نامه استعفا به رییس هیات مدیره اقدام نمایند. در صورت عدم حضور رییس هیات مدیره در شرکت، مدیر عامل امکان ارائه درخواست استعفا به نایب رییس هیات مدیره را خواهد داشت. در این صورت رییس هیات مدیره باید نسبت به برگزاری جلسه فوری برای تعیین تکلیف مدیریت شرکت اقدام کند.
چنانچه مدیرعامل جزو هیات مدیره شرکت نیز باشد، ارائه استعفانامه مدیرعاملی شرکت به معنای استعفا از عضویت در هیات مدیره نمی باشد. در صورتی که مدیر عامل به طور همزمان ریاست هیات مدیره شرکت را نیز برعهده داشته باشد، استعفا از مدیرعاملی شرکت به معنای استعفا از ریاست هیات مدیره نمی باشد. در این حال شخص مورد نظر باید نسبت به تشکیل جلسه فوری اعضای هیات مدیره اقدام نموده تا مدیرعامل جدید شرکت را تعیین نمایند. افراد همچنین باید نمونه متن صورتجلسه استعفا مدیرعامل را مشاهده کرده تا از روند قانونی استعفا مطلع شوند.
نحوه استعفای مدیرعامل
همانطور که اشاره شد، استعفا مدیرعامل به معنای کناره گیری دایم شخص از شغل محوله می باشد. چنان چه مدیر عامل قصد استعفا از شرکت را داشته باشد، باید در ابتدا شرایط و ملاحظات تجاری شرکت را درنظر گرفته تا امکان خسارت و ضرر به شرکت وجود نداشته باشد. مدیران عاملی که قصد استعفا از شغل خود را داشته باشند، باید با چگونگی استعفا از شغل مدیرعاملی و مراحل پذیرش آن آشنا شوند. بنابراین در ادامه نحوه استعفای مدیرعامل توضیح داده شده است:
اشخاص در ابتدا می بایست نسبت به ارائه درخواست استعفا کتبی به رئیس هیات مدیره شرکت اقدام نماید.
استعفانامه مدیرعامل باید به طور رسمی، کتبی و مطابق با قوانین و مقررات شرکت مربوطه آماده شود.
مدیرعامل شرکت باید از رییس هیات مدیره، تشکیل جلسه رسیدگی به درخواست استعفای خود را درخواست کند.
چنان چه هیات مدیره به درخواست مدیرعامل رسیدگی نکند، شخص مدیر امکان رسیدگی به درخواست خود را از طریق بازرس قانونی شرکت خواهد داشت.
هریک از شرکت ها و سازمان های مختلف شرایط و قوانین اختصاصی خود را برای استعفا مدیرعامل تعیین می کنند. بنابراین مدیران عامل پیش از اقدام جهت استعفا می بایست از قوانین و مقررات شرکت در زمینه استعفا از مدیرعاملی و نمونه متن صورتجلسه استعفا مدیرعامل مطلع شده تا در روند قانونی کناره گیری از شغل خود دچار مشکلات احتمالی نشوند.
مراحل و نحوه پذیرش استعفای مدیرعامل در شرکت ها
همانطور که اشاره شد، مدیران عامل شرکت های دولتی و خصوصی در صورتی که با ارائه استعفا زیان و خسارتی به شرکت وارد نشود، امکان ارائه درخواست استعفا خود را به هیات مدیره شرکت خواهند داشت. استعفای مدیرعامل شرکت مطابق با شرایط و قوانین شرکت انجام می گیرد. با این حال مراحل پذیرش استعفای مدیرعامل نیز روند مشخصی دارد. به همین دلیل؛ در ادامه اشخاص با مراحل و نحوه پذیرش استعفای مدیرعامل در شرکت ها آشنا می شوند:
ارائه استعفانامه مدیرعامل به رییس هیات مدیره مطابق با قوانین و مقررات شرکت
ثبت نامه استعفا مدیر در دفتر اندیکاتور شرکت
دعوت هیات مدیره شرکت برای جلسه رسیدگی به استعفای مدیرعامل توسط رییس هیات مدیرها
پذیرفتن استعفا مدیرعامل از طرف هیات مدیره و تعیین مدیرعامل بعدی
اطلاع مدیرعامل مستعفی از پذیرفتن استعفای وی
توافق مدیرعامل مستعفی و هیات مدیره و مدیرعامل جدید برای انتقال اسناد و دارایی ها
امضا صورتجلسه انتقال اسناد و دارایی ها توسط مدیرعامل مستعفی و مدیرعامل جدید
تکمیل مراحل تسویه حساب با مدیرعامل مستعفی
تسویه حساب مدیرعامل باید شامل تایید مدیر عامل برای عدم دسترسی به هرگونه اسناد و صورت حساب ها و رمز ها و ... باشد. گاهی اوقات برخی شرکت ها قوانین و مقررات متفاوتی برای پذیرش استعفای مدیرعامل در نظر گرفته که می بایست مورد رعایت قرار گیرند. بنابراین، مدیران عامل پیش از استعفا باید از قوانین و مقررات پذیرش استعفای مدیرعامل شرکت خود مطلع شوند.
تاریخ قانونی استعفای مدیرعامل
همانطور که اشاره شد، چنان چه استعفا مدیرعامل به شرکت خسارت و زیانی وارد نکند، شخص مدیر امکان ارائه استعفانامه خود به هیات مدیره شرکت را خواهد داشت. استعفای مدیرعامل شرکت به معنی کناره گیری از شغل مدیرعاملی شرکت می باشد. با این حال، استعفا مدیرعامل معمولا مراحل پذیرش خاصی دارد.
هیات مدیره در جلسه فوری نسبت به تعیین مدیرعامل جدید اقدام نموده تا شرکت با مشکل مواجه نشود. معمولا روند موافقت هیات مدیره با استعفای مدیرعامل کمی زمان بر می باشد. با این حال، یکی از مواردی که برای اشخاص اهمیت بالایی داشته، اطلاع از زمان قانونی استعفا مدیر عامل می باشد. بنابراین در ادامه تاریخ قانونی استعفای مدیرعامل توضیح داده شده است.
همانطور که اشاره شد، استعفا مدیر عامل باید به تایید هیات مدیره شرکت برسد، چرا که ارائه استعفانامه مدیرعامل و تایید این نامه استعفا توسط هیات مدیره فرایند مشخصی داشته و مطابق با قوانین و مقررات شرکت انجام می شود. استعفا مدیر عامل از زمانی که استعفانامه خود را به رییس هیات مدیره ارائه نموده، دارای اثر قانونی می شود. با این حال مدیران عامل می بایست بعد از استعفا خود نیز برای طی کردن پروسه مشغول به کار شدن مدیرعامل جدید شرکت کمک کنند.
مسئولیت هیات مدیره در قبال استعفای مدیرعامل
همانطور که اشاره شد، مطابق با قوانین، یکی از روش هایی که افراد امکان پایان دادن به رابطه استخدامی خود را داشته، استعفا می باشد. به همین دلیل مدیران عامل شرکت ها و سازمان های دولتی و خصوصی نیز امکان استعفا از محیط کار خود را مطابق با شرایط و قوانین شرکت مربوطه خواهند داشت. مدیران عامل می بایست نسبت به ارائه استعفانامه به هیات مدیره شرکت اقدام نمایند.، چرا که مراجعه رسیدگی به درخواست استعفا مدیرعامل، هیات مدیره شرکت می باشد.
با این حال افراد باید با مراحل پذیرش استعفا و تکلیف هیات مدیره در مواجهه با استعفا مدیرعامل آشنا شوند. بنابراین، در ادامه مسئولیت هیات مدیره در قبال استعفای مدیرعامل توضیح داده شده است. مطابق با ماده ۶ قانون کار جمهوری اسلامی ایران، اجبار به کار افراد در هر شغلی ممنوع می باشد. در اصل ۴۰ قانون اساسی نیز اشاره شده که افراد امکان اعمال حق خود را به وسیله اضرار به دیگران نخواهند داشت.
همچنین با توجه به بررسی قانون تجارت و سایر قوانین و مقررات، هیات مدیره را مکلف کرده که نسبت به بررسی درخواست استعفا مدیرعامل اقدام نمایند. هیات مدیره شرکت بعد از دریافت استعفانامه مدیرعامل باید در یک جلسه فوری به درخواست شخص مدیر عامل رسیدگی نماید؛ چرا که مسئولیت بروز خسارت و زیان به شرکت به دلیل تاخیر در تعیین تکلیف درخواست استعفا مدیرعامل، برعهده هیات مدیره شرکت می باشد.
تکلیف مدیرعامل در موارد خودداری هیات مدیره از دریافت استعفا
همانطور که اشاره شد، هیات مدیره به عنوان مرجع رسیدگی به درخواست استعفای مدیرعامل شرکت محسوب می گردد. به همین دلیل، در صورتی که مدیرعامل شرکت قصد استعفا از شغل خود را داشته باشد، باید به هیات مدیره شرکت اطلاع دهد. با این حال؛ یکی از مواردی که در روند استعفا مدیرعامل اهمیت بالایی داشته، اطلاع از مراحل پذیرش استعفا و تکلیف مدیرعامل در موارد خودداری هیات مدیره از دریافت استعفا می باشد.
در صورتی که هیات مدیره شرکت به هر دلیلی از قبول استعفای مدیر عامل شرکت خودداری نماید، اشخاص می بایست نسبت به ارائه استعفانامه از طریق اظهارنامه برای هیات مدیره و بازرس قانونی شرکت اقدام نمایند. افراد همچنین باید خواهان برگزاری جلسه فوری هیات مدیره شده و بازه زمانی تحویل مسئولیت مدیرعاملی به اشخاص دیگر را نیز از طریق اظهارنامه ابلاغ نمایند.
مدیران عامل همچنین می توانند استعفانامه خود را علاوه بر هیات مدیره و بازرس قانونی شرکت، برای اداره ثبت شرکت ها، اداره امور مالیاتی و شعبه تامین اجتماعی نیز ارسال نمایند. با این حال استعفانامه ارسالی برای این سازمان ها شامل شرایط و ضوابط خاصی بوده و باید به صورت پست سفارشی دو قبضه ارسال شود. چنان چه مدیرعامل مستعفی به دلایل مختلفی قصد حضور مجدد در شرکت را نداشته باشد، باید از طریق استعفانامه به هیات مدیره و بازرس قانونی شرکت اطلاع دهند.
تکلیف مدیرعامل در موارد مخالفت و عدم پذیرش هیات مدیره با استعفا
پیش از این افراد پاسخ سوال استعفای مدیرعامل چیست را دریافت نموده و بیان شد که استعفای مدیرعامل شرکت درواقع کناره گیری اشخاص از شغل مدیرعاملی به دلایل مختلف می باشد. چنان چه استعفای مدیرعامل در روند توسعه و پیشرفت شرکت خللی وارد نکند، اشخاص امکان استعفا از شغل مدیرعاملی شرکت را خواهند داشت. افراد همچنین با مرجع دریافت کننده استعفای مدیرعامل آشنا شده و از چگونگی استعفا مدیرعامل مطلع شدند. با این حال، یکی از موارد مهم در مراحل استعفا مدیرعامل از شغل خود، اطلاع از تکلیف مدیرعامل در موارد مخالفت و عدم پذیرش هیات مدیره با استعفا می باشد، که در این قسمت به آن پرداخته خواهد شد.
هیات مدیره شرکت به صورت قانونی امکان مخالفت با استعفای مدیر عامل را نخواهد داشت. مطابق با قوانین رسمی جمهوری اسلامی ایران، هیات مدیره شرکت امکان اجبار مدیرعامل را برای ادامه فعالیت در شرکت پیدا نمی کنند، چرا که قبول و ادامه اشخاص برای فعالیت در مشاغل خاص به صورت اجبار و زوری امکان پذیر نمی باشد. با این حال برخی از شرکت ها قوانین و مقررات مشخصی را برای استعفا مدیر عامل در نظر گرفته که می بایست به هنگام استعفا مدیرعامل رعایت شود.
نمونه صورتجلسه استعفای مدیرعامل
استعفای مدیرعامل شرکت باید تحت قوانین و مقررات شرکت انجام شده تا در آینده مشکل خاصی ایجاد نشود. استعفا مدیرعامل مراحل پذیرش خاصی داشته و یکی از تغییرات مهم شرکت محسوب شده که می بایست صورتجلسه آن در مجمع عمومی تصویب گردد. صورتجلسه استعفای مدیرعامل درواقع همان صورتجلسه تغییر مدیرعامل شرکت می باشد. به همین دلیل در این صورتجلسه باید انتخاب مدیرعامل جدید شرکت نیز قرار داده شود. به همین دلیل افراد با مشاهده نمونه صورتجلسه استعفا مدیرعامل می توانند از شرایط و اطلاعاتی که در این سند قانونی گنجانده شده، باخبر شوند. بنابراین در ادامه نمونه صورتجلسه استعفای مدیرعامل که همان صورتجلسه تغییر مدیرعامل شرکت است، ارائه شده است.
- نویسنده: ثبت آشا
- حجم: 240 KB
- منبع: ثبت آشا
بررسی نمونه متن صورتجلسه استعفا مدیر عامل برای شرکت ها از اهمیت بالایی برخوردار می باشد، چرا که تنظیم صورتجلسه استعفا مدیر عامل باعث رسمی شدن فرایند استعفا و تعیین مدیر عامل جدید می شود. لازم به ذکر است که صورتجلسه استعفا مدیرعامل شرکت های مختلف تقریبا مشابه و به شکل نمونه فوق خواهد بود.
نمونه متن استعفای مدیر عامل
همانطور که اشاره شد، معمولا هر شرکتی شرایط و قوانین مشخصی را برای استعفا مدیر عامل در نظر گرفته است، چرا که دستورالعمل صریح و مشخصی برای استعفای مدیرعامل شرکت در قانون کار ارائه نشده است. با این حال یکی از مراحل کناره گیری از شغل مدیرعاملی، ارائه نامه استعفا به هیات مدیره شرکت می باشد. به همین دلیل افراد می بایست از مراحل پذیرش استعفا و اطلاعات مندرج در نمونه نامه استعفا مدیرعامل آگاه شوند. بنابراین در ادامه نمونه متن استعفای مدیر عامل ارائه شده است.
جناب آقای/ خانم ……
ریاست هیات مدیره شرکت…….
با احترام اینجانب …… مدیر عامل شرکت …… ضمن تشکر و قدردانی از زحمات جنابعالی و اعضای هیئت مدیره به دلیل برخی از مشکلات اینجانب قادر به همکاری در این پست نمی باشم. پیشاپیش از لطف و عنایت جنابعالی نهایت سپاسگذاری را دارم و همچنین از زحمات و مساعدت های شما تشکر می کنم.
با سپاس فراوان
نام ونام خانوادگی
امضاء
همانطور که مشاهده شد، نامه استعفا مدیرعامل شامل اطلاعاتی نظیر نام و نام خانوادگی مدیرعامل، نام و نام خانوادگی رییس هیات مدیره و امضا جهت رسمیت بخشیدن به سند می باشد. لازم به ذکر است که نامه استعفا مدیرعامل باید از تاریخ نیز برخوردار بوده تا وجهه قانونی پیدا کند. با این حال افراد پیش از استعفا از مدیرعاملی شرکت باید نسبت به دریافت فرم نامه استعفا اختصاصی شرکت خود اقدام نموده و با شرایط و قوانین استعفا شرکت آشنا شوند.
استعفا مدیر عامل شرکت سهامی خاص
شرکت سهامی خاص درواقع شرکتی بوده که کل سرمایه شرکت هنگام ایجاد شرکت توسط موسسین تامین می شود. شرکت های سهامی دارای هیات مدیره و مدیرعامل بوده تا فعالیت های شرکت بدون مشکل انجام شود. با این حال برخی مواقع مدیران عامل شرکت های سهامی به دلایل مختلفی قصد استعفا از شغل خود را خواهند داشت. به همین دلیل؛ در ادامه اطلاعات جامعی در مورد استعفا مدیر عامل شرکت سهامی خاص توضیح داده شده است.
مطابق با ماده ۱۲۴ لایحه اصلاح قسمتی از قانون تجارت، کلیه شرکت های سهامی می بایست مدیرعامل داشته باشند. همچنین مدیرعامل شرکت های سهامی باید شخص حقیقی باشند. یکی از مسئولیت های مهم هیات مدیره، انتخاب مدیرعامل شرکت سهامی می باشد. همچنین مرجع پذیرش استعفای مدیرعامل و تعیین مدیرعامل جدید، هیات مدیره می باشد.
الزامی برای تعیین مدیرعامل از اعضای هیات مدیره شرکت وجود ندارد. با این حال چنان چه هیات مدیره قصد انتخاب یکی از اعضای هیات مدیره را برای مدیرعاملی داشته باشند، باید مدت زمان تصدی شغل مدیرعاملی شخص مورد نظر از مدت زمان عضویت فرد در هیات مدیره کمتر باشد. چنان چه به هر دلیلی مدیرعامل شرکت سهامی قصد ارائه درخواست استعفا از شغل خود را داشته باشد، هیات مدیره شرکت سهامی باید نسبت به تشکیل جلسه فوری برای بررسی درخواست فرد مورد نظر اقدام نمایند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط و مراحل استعفای مدیرعامل شرکت در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از شرایط و مراحل استعفای مدیرعامل شرکت پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: مدیران عامل شرکت ها در صورتی که قصد استعفا از شغل خود را داشته باشند، باید نسبت به ارائه نامه استعفا به رییس هیات مدیره اقدام نمایند که توضیحات بیشتر در متن مقاله بیان شده است.