برای مشاوره قوانین و شرایط واردات و صادرات طلا
برای مشاوره قوانین و شرایط واردات و صادرات طلا


صادرات و واردات طلا با توجه به ضوابط وضع شده داخلی تغییر کرده و افراد مطابق با آیین ضوابط تعیین شده توسط بانک مرکزی قادر به انجام این کار خواهند بود. در سال های اخیر با توجه به نیاز بازار، واردات طلا آزاد شده و همچنین صادرات طلا با تنظیم صورتجلسه مهر شده توسط کارشناس طلا و سکه اداره نشر اسکناس و با تایید بانک مرکزی امکان پذیر می باشد.
اطلاع از مراحل واردات طلا برای هر فرد یا شرکتی که قصد دارد در این زمینه فعالیت کند، از اهمیت بالایی برخوردار است. این مراحل شامل شناخت قوانین و مقررات گمرکی، مالیات ها و عوارض مربوطه، همچنین نیاز به مجوزهای خاص و رعایت استانداردهای کیفی می باشد. آگاهی از این مراحل نه تنها به جلوگیری از مشکلات قانونی و مالی کمک کرده، بلکه می تواند موجب بهینه سازی هزینه ها و زمان در فرآیند واردات شود.
از این رو، در مقاله پیش رو، به شرایط واردات و صادرات طلا در ایران و مدارک لازم جهت وارد طلا و صادرات طلا پرداخته خواهد شد. در ادامه مطلب نیز، در ارتباط با مراحل صادرات و واردات طلا، ضوابط و قوانین و نیز، آیین نامه صادرات و واردات طلا و همچنین سود صادرات و واردات طلا توضیح داده می شود که بایستی هر یک از این موارد مورد توجه کاربران قرار گیرد. در انتها نیز، رفع تعهد ارزی با واردات طلا آورده می شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
شرایط واردات و صادرات طلا
طلا به عنوان یکی از درآمدهای ناخالص کشور شناخته شده و موجب کسب درآمد می شود. در همین راستا صادرات طلا توسط افراد فعال در این حوزه صورت می گیرد. همچنین، تامین تجهیزات و دستگاه های مدرت ساخت زیورآلات نیاز به تامین ماده اولیه طلا داشته که بر همین اساس واردات طلا صورت می پذیرد. اشخاص در راستای صادرات و واردات طلا؛ مستلزم آگاهی از ضوابط آن بوده و بایستی از شرایط واردات و صادرات طلا اطلاع یابند.
همان گونه که اشاره شد؛ یکی از نیازهای کشور تامین طلا و واردات این فلز گرانبها می باشد، افراد فعال در این حوزه، در راستای واردات طلا نیاز به اطلاع از قوانین داشته و بایستی مطابق با ضوابط وضع شده به انجام این کار بپردازند. شرایط واردات طلا در 3 بخش تقسیم شده که مرتبط با مجوز، مطابقت از استانداردها و همچنین پرداخت هزینه می باشد.
فرد برای ورود طلا نیاز به مجوز داشته و بایستی برای دریافت مجوز از بانک مرکزی جمهوری اسلامی اقدام نماید.
از شروط مهم واردات طلا تبعیت از استانداردهای تعیین شده از سازمان ملی استاندارد می باشد. از جمله این استانداردها می توان به مشخصات فیزیکی طلا، مشخصات کیفی طلا و برخی موارد دیگر اشاره کرد.
داشتن گواهی اصالت از کشور مبدا جهت واردات طلا از جمله شرایط الزامی بوده که نشان از صحت محل ساخت طلا دارد.
هزینه واردات طلا از جمله پردات عوارض و مالیات نیز از شرایط محسوب می شود که در ادامه در ارتباط با آن توضیح داده خواهد شد.
مطابق با شرایط جدید بانک مرکزی مورخ 7 دی ماه سال جاری، تامین ارز برای واردات طلا از محل ارز حاصل از صادرات و به صورت شمش مشروط به تحویل، عرضه و فروش آن در بستر مرکز مبادله ارز و طلای ایران می باشد. در غیر این صورت؛ بانک ها و موسسات اعتباری قابلیت این را داشته که با مراجعه به سازمان تعزیرات حکومتی از فرد وارد کننده طلا شکایت نمایند.
در ایران صادرات مواد معدنی از جمله طلا قوانین یکسانی داشته و افراد بایستی با توجه به این ضوابط، مراحل صادرات طلا را طی کنند. از جمله شرایط صادرات طلا می توان به قانون های درج شده در آیین نامه صادرات طلا اشاره کرد. ضوابط و شرایط کلی صادرات طلا به شرح زیر می باشد:
رعایت قانون پولی و بانکی کشور مصوب سال 1351
رعایت قانون عملیات بانکی بدون ربا مصوب سال 1362
رعایت قانون تقویت و توسعه نظام استاندارد مصوب سال 1396
دریافت مجوز صادرات طلا از بانک مرکزی جمهوری اسلامی مطابق با آیین نامه واردات و صادرات طلا
پایبندی به قوانین وضع شده توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی در راستای صادرات طلا
انجام تعهدسپاری به میزان ارزش اظهار شده طلا نزد بانک جمهوری اسلامی
مهلت تسویه تعهدات طلا برای هر صادر کننده 180 روز می باشد.
صادرات شمس و طلای ذوب شده نیز نیاز به تعهدسپاری به همان نسبت طلا دارد.
در راستای تعهدسپاری، فروش ارز حاصل از صادرات طلا به موسسات اعتباری یا صرافی های دارای مجوز از بانک مرکزی قابل قبول خواهد بود.
افراد با دریافت مجوز از بانک مرلکزی قادر به این بوده تا بدون تعهد سپاری از محل واردات شمش استاندارد طلا که از 12 ماه پیش از صدور به کشور وارد کرده اند، فرآیند صادرات طلا به همان میزان را انجام دهند.
صادرات شمش طلای استاندارد ذوب شده، طلای خام و سکه از کشور ممنوع می باشد.
صدور طلا از معادن نیاز به تایید وزارت صنعت، معدن و تجارت دارد.
امکان فروش طلا به قیمت های رقابتی بین المللی وجود ندارد.
استخراج طلا از معادن جهت صدور طلا، نیاز به دریافت مجوز از بانک مرکزی و رعایت تعهدات ماده 6 ایین نامه صادرات طلا دارد.
در صادرات طلا، حداقل 5 درصد ارزش صادرات بایستی ارزش افزوده باشد.
در صورتی که ادارات طلا نیاز به تایید بانک مرکزی داشته باشد، طبق قوانین واردات و صادرات طلا در کمیسیونی تصمیم گیری انجام شده و بایستی مورد تایید رئیس بانک مرکزی قرار گیرد.
هر یک از موارد شرح داده شده در بالا از ضوابط واردات طلا بوده و افراد بایستی با توجه به این شرایط مراحل صادرات این فلز گرانبها را طی کنند. این شرایط در راستای حفظ ارزش طلا، جلوگیری از کلاه برداری و همچنین احراز شایستگی افراد فعال در این زمینه در نظر گرفته شده است. در همین راستا، شرایط متقاضی صدور طلا مورد بررسی قرار گرفته و در صورت عدم تایید، اجازه صادرات طلا به وی داده نخواهد شد.
مدارک لازم برای واردات و صادرات طلا
صادرات و واردات طلا، در راستای کسب سود یا برآورده سازی نیازهای کشور می باشد. افراد فعال در این حوزه نیاز به این داشته تا مطابق قوانین وضع شده، عملیات صادرات و واردات این طلا را طی کرده و طبق شرایط ذکر شده به انجام این کار بپردازند. این اشخاص علاوه بر رعایت شرایط نیاز به ارائه برخی مدارک نیز خواهند داشت، یکی از چالش های پیش روی مخاطبان عدم اطلاع از مدارک لازم برای واردات و صادرات طلا بوده که بر همین اساس در راستای رفع این چالش در بخش زیر به هر کدام پرداخته می شود.
واردات طلا به ایران از کشورهای مختلفی انجام می شود که از جمله آن می توان به دوبی اشاره نمود. متقاضیان ورود طلا به کشور برای انجام این کار علاوه بر داشتن شرایط، اطلاع از قوانین و طی مراحل، نیاز به این داشته تا به ارائه برخی مدارک بپردازند. هر یک از مدارک جهت واردات طلا در بخش زیر درج شده و قابل مشاهده می باشد.
دریافت و ارائه مجوز واردات طلا
ارائه فرم درخواست مجوز واردات طلا
ارائه کپی از کارت ملی و شناسنامه
ارائه کپی از کارت بازرگانی هوشمند
ارائه گواهی ثبت شرکت
ارئه صورتحساب طلای خریداری شده از کشور مبدا
گواهی اصالت کالا
گواهی استاندارد کالا
موارد شرح داده شده در بالا از مدارک لازم برای واردات طلا بوده که بایستی در مراحل ورود جهت احراز هویت ارائه گردد. برخی از این موارد، مدارک هویتی بوده و همچنین گواهی اصالت کالا و گواهی استاندارد کالا برای ترخیض طلا از گمرک الزامی می باشد. مدارک واردات طلا مورد بررسی کارشناسان قرار گرفته و در صورت عدم تایید از ورود طلا توسط فرد به کشور جلوگیری می شود.
صادرات طلا نیز نیاز به ارائه مدارک داشته و فرد صادر کننده بایستی قبل از طی مراحل مدارک به تهیه این مدارک بپردازد. ارائه مدارک در راستای جلوگیری از تخلف ها و همچنین احراز شایستگی افراد انجام می شود. این مدارک شامل مدارک مورد نیاز برای سازمان ملی استاندارد و همچنین بانک مرکزی می باشد. هر یک از مدارک لازم برای صادرات طلا در قسمت زیر درج شده و قابل مشاهده می باشد:
ارائه کارت بازرگانی
دریافت و ارائه عیار طلا از سازمان ملی استاندارد
ارائه کارت ملی و شناسنامه به همراه کپی آنان توسط فرد حقیقی
ارائه اسناد هویتی و ثبتی به همراه کپی از هر یک توسط شخص حقوقی و نیز اسناد ثبت شرکت
ارائه ضمانت های لازم و انجام تعهدسپاری نزد بانک مرکزی
ارائه چک و سفته به میزان تعیین شده توسط بانک مرکزی
ارائه مجوز صادرات با امضای نماینده بانک مرکزی، کارشناس طلا و جواهر، کارشناس خزانه بانک مرکزی
موارد درج شده در بخش بالا از مدارک مورد نیاز جهت صادرات طلا از ایران به عنوان کشور مبدا به نقاط مختلف دنیا می باشد که بایستی مورد توجه قرار گیرد. این مدارک در مراحل صدور طلا مورد بررسی کارشناسان قرار گرفته و در صورت نقض در هر یک، از صادرات طلا توسط فرد به یک کشور دیگر جلوگیری می شود. علاوه بر شرایط و مدارک، کاربران مستلزم آگاهی از آیین نامه واردات و صادرات طلا بوده که به این مبحث، در قسمت های بعدی مقاله پرداخته می شود.
مراحل واردات و صادرات طلا
افراد جهت واردات و صادرات طلا مطابق موارد گفته شده در قبل نیاز به رعایت و احراز شرایط داشته و همچنین بایستی به ارائه برخی مدارک از جمله مجوز انجام این کار نیز بپردازند. پس از آماده سازی مدارک نوبت به طی مراحل لازم رسیده و فرد می بایست مطابق با آیین نامه قوانین وضع شده این فرایند را طی کند. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به توضیح مراحل واردات و صادرات طلا بپردازیم.
فرد جهت وارد طلا در ابتدا می بایست کشور مبدا جهت ورود طلا را انتخاب کند. سپس نیاز به این داشته تا برای دریافت مجوز واردات طلا اقدام کرده و فرآیند برخورداری از آن را نزد بانک مرکزی طی نماید که در همین راستا ارائه مستندات و مدارک نام برده در قسمت قبل به بانک مرکزی الزامی می باشد. فرد سپس باید اقدام به خرید و تهیه طلا در کشور مبدا نمود ه و از طریق شرکت های حمل و نقل بین و المللی عملیات حمل آن به داخل کشور را طی می کند. در این رویه توجه به ارزش طلا، عیار و وزن این کالا و همچنین پایبندی به تعهدات شکل گرفته از جمله موارد مهم بوده که بایستی هر یک مورد توجه قرار گیرد.
صادرات طلا مستلزم دریافت مجوز صادرات طلا بوده و در همین راستا متقاضی بایستی فرآیند صدور مجوز را مطابق با شرایط واردات و صادرات طلا طی کند. بر همین اساس در وهله اول نامه درخواست صدور طلا را به اداره نشر اسکناس و خزانه بانک مرکزی ارسال می کند. سپس نوبت به ارزشیابی و ارزش گذاری طلا توسط کارشناسان می رسد، در ادامه فرد تعهدات صادراتی را به نسبت طلای صادر شده انجام خواهد داد.
در ادامه صورتجلسه صدور مجوز صادرات طلا تنظیم شده، تضامین و همچنین تعهدات برای اطمینان از بازگشت وجه دلاری طلای صادر شده انجام می شود. مدارک و همچنین شرایط متقاضی در فرآیند دریافت مجوز مورد بررسی قرار گرفته و می بایست هر کدام مورد تایید کارشناسان قرار گیرد. مجوز صدور طلا به گمرک جمهوری اسلامی ارسال شده و فرد با مراجعه به گمرگ قابلیت مشاهده مجوز و همچنین طی مراحل صادرات کالا و طلا به کشور مقصد را خواهد داشت.
متقاضی صادرات طلا نیاز به ارائه درخواست داشته که پس از دریافت درخواست وی، گواهی استاندارد و کارشناسی بار به همراه مجوز صادرات طلا طی 3 روز کاری صادر می شود. مدت اعتبار مجوز صادرات طلا نیز 6 ماه بوده که بایستی این نکته مورد توجه قرار گیرد. اطلاع از قوانین و همچنین آیین نامه واردات و صادرات طلا از موارد مهم دیگر بوده که افراد می بایست درخصوص هر یک به کسب آگاهی بپردازند.
قوانین مالیات واردات و صادرات طلا
صادرات و واردات طلا، فرآیند ورود این کالای گرانبها از کشورهای مختلف به ایران و همچنین صدور آن به از ایران به دیگر کشورها می باشد. در قسمت قبل، به شرایط ورود و صدور طلا، مدارک مورد نیاز برای انجام این کار و همچنین مراحل صادرات و وارد طلا پرداخته شد، در ادامه نیز، در ارتباط با قوانین مالیات واردات و صادرات طلا توضیح داده می شود که بایستی مورد توجه مخاطبان قرار گیرد.
در ایران، واردات طلا تحت قوانین خاصی صورت می گیرد که شامل پرداخت عوارض گمرکی و مالیات بر ارزش افزوده (VAT) می شود. واردکنندگان طلا باید عوارض گمرکی مشخصی را بر اساس ارزش کالای وارداتی پرداخت کنند. همچنین، طلاهای وارداتی مشمول مالیات بر ارزش افزوده هستند که معمولا به نرخ 10 درصد محاسبه می شود. علاوه بر این، واردکنندگان باید به مقررات مربوط به ثبت و گزارش دهی نیز توجه نموده تا از بروز مشکلات قانونی جلوگیری شود. آیین نامه ورود و صدور فلزات گران بها از جمله مهم ترین قوانین در حوزه واردات طلا به شمار می رود.
در ارتباط با قوانین مالیات صادرات طلا در وهله اول بایستی به قانون پولی و بانکی کشور مصوب سال 1351 اشاره کرد. این قانون تنظیم کننده مشخصات عملیات پولی و بانکی بوده که در فرآیند صادرات طلا بایستی رعایت گردد. همچنین بایستی اشاره نموده که 5 درصد از طلای صادر شده به عنوان ارزش افزوده محسوب می شود. درصد ارزش افزوده با نظر رئیس کل بانک مرکزی قابل تغییر بوده و با نوساناتی همراه می باشد.
آیین نامه واردات و صادرات طلا
در مراحل واردات و صادرات طلا فرد نیاز به این داشته تا با توجه به شرایط هر کدام به ارائه مدارک نظیر پروانه صادراتی پرداخته و برای دریافت مجوز اقدام نماید. در این رویه توجه به قوانین از جمله مالیات های وضع شده موضوع مهمی بوده که در قبل به آن پرداخته شد. همچنین افراد می بایست با آیین نامه صادرات و واردات طلا آشنا شده که بر همین اساس در بخش زیر به این مبحث پرداخته خواهد شد.
آیین نامه واردات و صادرات طلا، آیین نامه ورود و صدور فلزات گرانبها بوده که توسط بانک مرکزی ابلاغ شده و پس از تصویب توسط شورای پول و اعتبار در سال 1398 در اختیار معامله کنندگان قرار گرفته است. به منظور آشنایی بیشتر متقاضیان، در قسمت زیر، لینک دانلود مستقیم آیین نامه صادرات و واردات طلا فراهم گردیده است.
- نویسنده: بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران
- حجم: 111 KB
- منبع: سایت بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران
از جمله موارد مندرج در آیین نامه ورود و صدور طلا می توان به مفاد مختلف برای ورود طلا به کشور و همچنین مفاد مرتبط با صادرات طلا اشاره کرد. مطالعه آیین نامه صادرات و واردات طلا در راستای طی مراحل ورود و صدور طلا از جمله موارد الزامی بوده که افراد می بایست با توجه به مفاد آن به عملیات ورود و صدور طلا را طی کنند.
سود واردات و صادرات طلا
در قسمت قبل به شرایط صادرات و واردات طلا، آیین نامه ورود و صدور طلا، قوانین مالیات واردات طلا و همچنین قوانین مالیات صادرات طلا به همراه مراحل ورود و صدور طلا به تفکیک پرداخته شد. از جمله انگیزه های مبادلات بین المللی طلا؛ کسب سود از این بازار می باشد. یکی از چالش های پیش روی اشخاص عدم اطلاع از میزان سود واردات و صادرات طلا بوده که در راستای رفع این چالش، در این قسمت از مقاله، به توضیح آن پرداخته خواهد شد.
واردات طلا با سود همراه بوده، اما میزان این سود بستگی به عوامل مختلفی دارد. یکی از این موارد؛ نرخ طلا در بازار جهانی می باشد. هرچقدر این نرخ بالاتر بوده، فرد وارد کننده سود بیشتری کسب خواهد کرد و همچنین در صورت پایین تر بودن نرخ طلا در بازار جهانی، سود حاصل از ورود طلا به ایران کمتر می شود. نرخ تبدیل ارز نیز در میزان سود کسب شده تاثیر مستقیم دارد، در صورت افزایش نرخ ارز، سود حاصل از واردات طلا نیز افزایش پیدا می کند. از دیگر معیارهای موثر در تعیین سود ارز می توان به قوانین گمرگی، مالیات ها، و قوانین دولتی در کشور اشاره کرد.
با توجه به تحریم های موجود صادرات طلا نیز به مانند واردات طلا با موانعی روبرو است. با این وجود صادرات طلا موجب این شده تا فرد نسبت به میزان نرخ طلا در بازار جهانی ارز دریافت کند، ارزآوری یکی از فواید صادرات طلا می باشد. همچنین از صادرات طلا در راستای تبادل کالا نیز استفاده می شود. از جمله عوامل موثر در افزایش سود صادرات طلا می توان به نرخ ارز در داخل کشور اشاره کرد. هر چقدر نرخ ارز بیشتر باشد، سود صادرات طلا نیز بیشتر خواهد شد. قوانین داخلی، شرایط صدور طلا، مفاد آیین نامه و همچنین مالیات وضع شده در داخل کشور از معیارهای تاثیر گذار در سود صادرات طلا می باشد.
رفع تعهد ارزی با واردات طلا
واردات و صادرات طلا یکی از راه های حضور تجار در بازار بین المللی جهت سودآوری و کارآفرینی می باشد. تنظیم صورت جلسه امضا شده توسط کارشناس طلا و سکه اداره نشر اسکناس و تایید بانک مرکزی از موارد الزامی در مراحل صدور و ورود طلا بوده که بایستی این نکته مورد توجه قرار گیرد.
رفع تعهد ارزی با واردات طلا یکی از راه حل های کارخانه جات و تولیدی های بزرگ در راستای بازگشت ارز صادراتی بوده که به موجب آن مراحل واردات طلا را طی می کنند. اما این رویه موجب این شده تا صادرکنندگان با فروش کوتاژهای صادراتی خود، خالی فروشی کرده و تعهد ارزی خود را بدین گونه رفع نمایند. بانک مرکزی با ارسال ابلاغیه به مرکز مبادله ارز و طلای ایران، اعلام کرده که این مرکز بایستی از ارائه طلای وارداتی از سوی صادرکنندگان پتروشیمی، فولاد، فلزات اساسی رنگین و غیره از محل ارز صادرات خودداری کند.
علاوه بر این، طبق اعلام مرکز مبادله ارز و طلای ایران، از تاریخ ۷ دی ماه ۱۴۰۲ به بعد، بانک های عامل ملزم به ارائه فرم تعهدنامه بخش اول مجموعه مقررات ارزی به واردکنندگان طلا از محل ارز حاصل از صادرات بوده و متقاضیان نیز با هدف رفع تعهد ارزی وارداتی و صادراتی مکلف به پذیرش و امضای تعهدنامه موصوف هستند.
با این حال؛ آن دسته از واردکنندگان شمش طلای استاندارد که پیش از تاریخ ابلاغ بخشنامه فوق الذکر، از محل ارز حاصل از صادرات خود به واردات طلا مبادرت ورزیده اند و در زمان مراجعه به بانک عامل تعهدنامه مورد اشاره از سوی آن بانک به ایشان ارائه نشده و آن تعهدنامه مورد پذیرش و امضاء واردکننده واقع نشده است، رفع تعهد ارزی و آزادسازی وثایق دریافتی در قبال ارائه پروانه گمرکی امکان پذیر بوده و ضرورتی به اخذ تاییدیه از مرکز مبادله ارز و طلای ایران مبنی بر تحویل، عرضه و فروش طلای وارده نیست.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد قوانین و شرایط واردات و صادرات طلا در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از قوانین و شرایط واردات و صادرات طلا پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: از شرایط واردات و صادرات طلا می توان به دریافت مجوز ورود و صدور طلا از بانک مرکزی، مطابقت با استاندارهای سازمان ملی استاندارد، تبعیت از قوانین و موارد دیگر اشاره کرد که جزئیات بیشتر در متن مقااله ارائه شده است.