برای مشاوره تفاوت تجمیعی و تجمعی در معاملات فصلی
برای مشاوره تفاوت تجمیعی و تجمعی در معاملات فصلی
در نظام مالیاتی ایران، ماده 169 قانون مالیات های مستقیم به روشنی وظایف مودیان مالیاتی را در خصوص صدور و ارسال صورتحسابهای معاملات فصلی مشخص میکند. این ماده به مودیان مالیاتی تاکید می کند که کلیه معاملات خود را به طور دقیق و به موقع ثبت و به سازمان امور مالیاتی ارسال نمایند. عدم رعایت این الزامات می تواند عواقب سنگینی برای مودیان مالیاتی داشته باشد، که شامل جریمه های مالی و حتی پیگرد قانونی می گردد.
معاملات فصلی می توانند به دو صورت تجمیعی و تجمعی ثبت شوند که هر یک از این روش ها ویژگی ها و الزامات خاص خود را دارند. حال از آن جایی که ممکن است عده ای از افراد؛ از تفاوت این دو مفهوم بی اطلاع باشند؛ لازم است که به تفاوت این دو اصطلاح در حوزه معاملات فصلی پرداخته شود.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که معاملات فصلی تجمیعی و تجمعی چیست؛ به تفاوت ارسال تجمیعی و تجمعی در صورت معاملات فصلی می پردازیم. در نهایت، در مورد نحوه ثبت فاکتورهای تجمیعی و تجمعی در معاملات فصلی صحبت خواهیم کرد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
معاملات فصلی تجمیعی و تجمعی چیست
معاملات فصلی، گزارشی است که شرکت ها هر سه ماه یک بار برای سازمان امور مالیاتی کشور ارسال میکنند. این گزارش شامل اطلاعات خرید و فروش بوده و می تواند به صورت فاکتورهای تجمیعی (جمع کردن فاکتورها از چند معامله با افراد مختلف) یا تجمعی (جمع کردن فاکتورها از یک طرف خاص) ثبت شود.
بنابراین در پاسخ به این سوال که معاملات فصلی تجمیعی و تجمعی چیست؛ باید گفت که اگر شخص اطلاعات مربوط به چند معامله با افراد مختلف را در یک گزارش جمع کند، به آن معاملات فصلی تجمیعی میگویند. به عبارت دیگر وقتی که شخص می خواهد چند فاکتور مختلف را با هم جمع و به عنوان یک مبلغ واحد ثبت کند، باید دقت داشته باشد که اگر مبلغ هر کدام از این فاکتور ها 5% حد نصاب معاملات کوچک باشد، در این صورت، شخص می تواند فاکتورها را به صورت تجمیعی در معاملات فصلی ثبت کند.
ولی اگر شخص فقط اطلاعات فاکتورهای مربوط به یک مشتری را جمع کند، در این صورت آن را باید جز معاملات فصلی تجمعی دانست. در واقع واژه «تجمع» به وضوح بیان می کند که حتی اگر برخی از فاکتورها از حد نصاب 5% که معمولا به عنوان یک حد قانونی یا حسابداری در نظر گرفته میشود، کمتر باشند، این فاکتورها همچنان در محاسبات لحاظ می شوند.
تفاوت تجمیعی و تجمعی در ارسال صورت معاملات فصلی
همانطور که در بخش های قبلی بیان نمودیم؛ تجمیعی و تجمعی اصطلاحاتی هستند که در حوزه معاملات فصلی به دفعات از آن استفاده می شوند. اما باید توجه داشت که این دو واژه به دو مفهوم کاملا متفاوت اشاره دارند که در ادامه به بررسی تفاوت تجمیعی و تجمعی در ارسال صورت معاملات فصلی خواهیم پرداخت.
اولین تفاوت در نوع فاکتور است. در واقع در معاملات فصلی تجمعیی، فاکتور مربوط به چند معامله با اشخاص مختلف در یک فاکتور است، اما معاملات فصلی تجمعی به گزارش اطلاعات مربوط به فاکتورهای یک طرف خاص اشاره دارد که در این جا؛ تمام فاکتورها و مبالغ مربوط به یک فرد خاص در یک فاکتور جمع می گردد.
در تجمیعی، طرف مقابل عمدتا اشخاص حقیقی هستند و هیچ شخص حقوقی در این نوع معاملات حضور ندارد، اما در تجمعی، طرفین معامله می توانند هم اشخاص حقیقی و هم اشخاص حقوقی باشند. تفاوت بعدی این است که برای این که بتوان چند فاکتور با اشخاص مختلف را در یک رکورد ثبت کرد لازم است که مبلغ هر کدام از فاکتورها، کمتر از 5 درصد حد نصاب معاملات کوچک باشد.
لازم به ذکر است که برابر اعلام وزارت امور اقتصاد و دارایی، در سال 1403، این مبلغ برابر با 2,100,000,000 ریال و 5 درصد آن معادل 105,000,000 ریال می باشد؛ اما در معاملات تجمعی همچین شرط وجود ندارد و حتی اگر مبلغ برخی از فاکتورها کمتر از 5 درصد نصاب معاملات کوچک هم نباشد، همچنان می توان جمع مبالغ را دریک رکورد ثبت نمود.
نحوه ثبت فاکتورهای تجمیعی و تجمعی در معاملات فصلی
در بخش های قبلی به توضیحات معاملات فصلی تجمیعی و تجمعی پرداخته و تفاوت آن بیان گردید. حال باید توجه داشت که برای ثبت فاکتورهای فوق لازم است که افراد به سامانه سازمان امور مالیاتی کشور مراجعه کرده و مراحل مربوط به آن را طی نمایند. حال به جهت آگاهی بیشتر کاربران در این قسمت از مقاله، به نحوه ثبت فاکتورهای تجمیعی و تجمعی در معاملات فصلی پرداخته می شود.
برای ثبت فاکتورهای تجمیعی و تجمعی در معاملات فصلی متقاضی می بایست نشانی اینترتی سامانه معاملات فصلی به آدرس tax.gov.ir را در مرورگر خود وارد نموده و وارد صفحه اصلی این سامانه شود.
در مرحله بعدی، شخص، باید از منوی بالای سایت، بر روی گزینه، خدمات اصلی مالیاتی و سپس، صورت معاملات فصلی الکترونیک کلیک کند.
پس از آن، مودی لازم است که در صفحه نمایش داده شده، بر روی گزینه "سامانه صورت معاملات" کلیک نماید.
در صفحه مشخص شده، شخص باید، اطلاعات نام کاربری، کلمه عبور و نقش کاربری خود را وارد نموده و کد امنیتی را در قسمت مربوطه درج نماید.
سپس شخص به صفحه جدیدی منتقل می شود که لازم است مطابق تصویر زیر بر روی ثبت رکورد جدید کلیک کند.
در صورتی که مجموع مبالغ خرید یا فروش شخص کمتر از مبلغ 5% حد نصاب معاملات باشد، شخص می تواند ثبت خود را به صورت تجمیعی در معاملات فصلی انجام دهد. برای ثبت تجمیعی در معاملات فصلی باید گزینه “معاملات کمتر از 5% حد نصاب” را انتخاب نماید.
لازم به ذکر است شخص وقتی که گزینه فوق را انتخاب می کند، تمام اطلاعات مربوط به طرف مقابل از صفحه پاک می شود. به عبارت دیگر، وقتی که شخص این گزینه را فعال می کند، فقط باید مبلغ کل معاملات را ثبت کند و نیازی به وارد کردن اطلاعات هویتی افراد نیست، به خصوص برای مبالغی که کمتر از ۵% هستند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد تفاوت تجمیعی و تجمعی در معاملات فصلی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از تفاوت تجمیعی و تجمعی در معاملات فصلی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: در معاملات فصلی تجمیعی فاکتور مربوط به چند معامله با اشخاص مختلف است، اما معاملات فصلی تجمعی به گزارش اطلاعات مربوط به فاکتورهای یک طرف خاص اشاره دارد که توضیحات بیشتر در متن مقاله آمده است.