برای مشاوره جزئیات قانون مالیات بر ارزش افزوده سال ۱۴۰۳
برای مشاوره جزئیات قانون مالیات بر ارزش افزوده سال ۱۴۰۳
مالیات بر ارزش افزوده (VAT) یک نوع مالیات غیرمستقیم است که بر روی کالاها و خدمات در مراحل مختلف تولید و توزیع اعمال می گردد. این مالیات به گونه ای طراحی شده است که هر مرحله از زنجیره تامین، تنها بر ارزش افزوده ای که در آن مرحله ایجاد می شود، مالیات پرداخت کند. به عبارت دیگر، هر تولیدکننده یا فروشنده ای که کالایی را تولید یا خدماتی را ارائه می دهد، باید مالیات بر ارزش افزوده را بر اساس تفاوت قیمت خرید و فروش خود محاسبه کند و آن را به دولت پرداخت کند.
دریافت مالیات بر ارزش افزوده از افراد؛ به دولت ها کمک می کند که درآمدهای مالیاتی خود را افزایش داده و در عین حال، بار مالیاتی را به صورت عادلانه تری بین مصرف کنندگان توزیع نمایند. در ایران، نیز قانون گذار، به منظور نظم بخشیدن به نظام دریافت مالیات بر ارزش افزوده، قانونی را تحت همین عنوان؛ به تصویب رسانده است. اطلاع از جزئیات این قانون، نظیر کالاهای مشمول و نیز، آخرین تغییرات قانون ارزش افزوده امری الزامی برای مودیان تلقی می شود.
از این رو، در این مقاله، به این سوال که قانون مالیات بر ارزش افزوده چیست و چه فعالیت هایی مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده هستند؛ پاسخ داده شده و به فصل ها و مواد این قانون و آخرین نسخه قانون مالیات بر ارزش افزوده سال pdf 1403 ارائه گردیده است. در انتهای مقاله نیز؛ آخرین تغییرات جدید این قانون توضیح داده می شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
قانون مالیات بر ارزش افزوده چیست
مالیات بر ارزش افزوده نوعی مالیات غیرمستقیم است که معمولا به صورت درصدی از قیمت کالا یا خدمات تعیین شده و می تواند بسته به نوع کالا یا خدمات متفاوت باشد. در کشور ایران نیز مانند سایر کشورهای جهان، قانونی به خصوصی تحت عنوان "قانون مالیات بر ارزش افزوده" به منظور نظم بخشیدن به فرآیند اخذ مالیات ارزش افزوده از مودیان، به تصویب مجلس شورای اسلامی رسانده است.
در پاسخ به این پرسش که قانون مالیات بر ارزش افزوده چیست؛ می توان بیان نمود که این قانون به عنوان یک نوع مالیات غیرمستقیم بر مصرف کالاها و خدمات طراحی شده و به دلیل ساختار زنجیره ای خود، مالیات را در هر مرحله از تولید و توزیع کالاها و خدمات از مودیان اخذ می کند. این قانون در ایران برای نخستین بار در سال 1387 بهاجرا درآمد.
مطابق با قانون مالیات بر ارزش افزوده؛ هر فروشنده موظف گردیده است که مالیات بر ارزش افزوده را از مشتریان خود دریافت کرده و پس از کسر مالیات هایی که خود در مراحل قبلی پرداخت کرده است، مبلغ خالص را به دولت پرداخت کند. در حال حاضر، نرخ مالیات بر ارزش افزوده در ایران 10 درصد است، اما برای برخی کالاها و خدمات ضروری، مانند دارو و مواد غذایی، برای نرخ مالیات بر ارزش افزوده معافیت هایی در نظر گرفته شده است.
چه فعالیت هایی مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده هستند؟
در قسمت گذشته، به این پرسش که قانون مالیات بر ارزش افزوده چیست؛ پاسخ داده و در این خصوص، بیان نمودیم که این قانون به عنوان یک نوع مالیات غیرمستقیم بر مصرف کالاها و خدمات لحاظ می گردد. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به توضیح این مسئله بپردازیم که چه فعالیت هایی مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده هستند؟ در پاسخ به این پرسش می بایست بیان نمود که فعالیت های مشمول مالیات بر ارزش افزوده به شرح زیر می باشند:
تمامی واردکنندگان
تمامی صادرکنندگان
کارخانه ها و کارگاه های تولیدی و بهره برداری
کارخانه ها و واحدهای تولیدی که جواز تاسیس و پروانه بهره برداری از وزارتخانه مربوط صادر شده یا می شود
بهره برداران معادن
ارائه دهندگان خدمات حسابرسی، حسابداری، دفترداری و همچنین خدمات مالی
حسابداران رسمی شاغل و موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران
ارائه دهندگان خدمات مدیریتی و مشاوره
ارائه دهندگان انواع خدمات انفورماتیک رایانه ای اعم از سخت افزاری
نرم افزاری و طراحی سیستم متل ها و هتل های سه ستاره و بالاتر
بنکداران، عمده فروش ها، فروشگاه های بزرگ
واسطه های مالی نمایندگان توزیع کالاهای داخلی و وارداتی و صاحبان انبارها
نمایندگان موسسه های تجاری و صنعتی اعم از داخلی و خارجی، موسسات حمل و نقل موتوری و باربری دارای مجوز از مراجع مربوط زمینی، دریایی، هوایی و باربری (به استثنا واحدهایی که تنها به همراه حمل و نقل مسافر اشتغال دارند)
موسسات مهندسی و مهندسی مشاور
موسسات تبلیغاتی و بازاریابی
صاحبان کارگاه های صنعتی اعم از صنفی و غیر صنفی که دارای حداقل برق سه فاز ۵۰ آمپر باشد
فروشندگان طلا و جواهر
فروشندگان آهن آلات
صاحبان تالارهای پذیرایی و رستوران ها
صاحبان متل و هتل های دو و سه ستاره و هتل آپارتمان
صاحبان نمایشگاه ها و فروشگاه های خودرو و بنگاه معاملات املاک
صاحبان تعمیرگاه های مجاز خودرو
چایخانه داران، صاحبان دفاتر اسناد رسمی، صاحبان مراکز ارتباطات رایانه ای
دفاتر خدمات ارتباطی، دفتر خدمات مشترکین تلفن همراه و آژانس های پستی و دفاتر خدمات دولت الکترونیک (پلیس+ ۱۰)
دفاتر خدمات الکترونیک شهر، صاحبان دفاتر خدمات مسافرتی و جهانگردی، خانه ها و مکان های تفریحی و ورزشی
توجه به این نکته ضروری است که بنابر بر تبصره 2 ماده 2 قانون مالیات بر ارزش افزوده؛ "کالاها و خدمات مشمول موضوع این قانون که توسط مودیان حقیقی خریداری، تحصیل یا تولید می شود، در صورتی که برای مصارف شخصی برداشته شود؛ عرضه کالا به خود محسوب شده و مشمول مالیات و عوارض خواهد شد. در صورتی که عرضه کالا به خود برای استفاده شغلی باشد؛ مشمول مالیات و عوارض نخواهد شد." متقاضیان می بایست به منظور اطلاع از لیست کامل افراد مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده، به مطالعه مواد این قانون اقدام نمایند.
فصل ها و مواد قانون مالیات بر ارزش افزوده
در توضیح فصل ها و مواد قانون مالیات بر ارزش افزوده، می بایست بیان نمود که آخرین نسخه این قانون، مشتمل بر پنجاه و هفت ماده و یکصد تبصره بوده که مورخ دوم خردادماه سال یک هزار و چهارصد در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید. هم چنین، این قانون مشتمل بر ده فصل نیز می باشد که به ترتیب عبارتند از:
فصل اول: تعاریف و کلیات
فصل دوم: ماخذ، نرخ و نحوه محاسبه
فصل سوم: معافیت ها
فصل چهارم: وظایف و تکالیف مودیان و اشخاص ثالث
فصل پنجم: ساختار سازمانی مالیات بر ارزش افزوده، وظایف و اختیارات آن
فصل ششم: مالیات کالاهای خاص
فصل هفتم: مالیات ها و عوارض خاص
فصل هشتم: جریمه ها
فصل نهم: تخصیص، انتقال و توزیع مالیات
فصل دهم: سایر مقررات
توجه به این نکته ضروری است بنابر مندرجات سامانه مالیات بر ارزش افزوده evat.ir؛ مودیان می توانند بدون مراجعه به واحدهای خدمات مودیان یا بانک، با مراجعه به سایت evat.ir اقدام به تکمیل و صدور قبض مالیات و عوارض خود کرده و پس از دریافت شناسه قبض و شناسه پرداخت از طریق درگاه های بانک ملی از قبیل ATM، تلفنبانک، اینترنت بانک، POS و.... اقدام به پرداخت مالیات و عوارض متعلق خود کنند.
آخرین نسخه قانون مالیات بر ارزش افزوده سال pdf ۱۴۰۳
همانطور که پیش تر بیان شد؛ قانون مالیات بر ارزش افزوده pdf، برای اولین بار در سال 1387 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید. پس از آن، این قانون در سال های بعدی، مورد بازنگری و اصلاح قرار گرفت تا این که نسخه نهایی آن در سال 1400 توسط این نهاد منتشر گردید. متقاضیان می توانند آخرین نسخه قانون مالیات بر ارزش افزوده سال pdf ۱۴۰۳ از طریق جدول زیر دانلود نمایند:
- نویسنده: مجلس شورای اسلامی
- حجم: 673 KB
- منبع: سایت مجلس شورای اسلامی
از جمله مهم ترین تفاوت های مهمی که در قانون مالیات بر ارزش افزوده pdf رخ داده است، تغییر نرخ مالیات بر ارزش افزوده می باشد. به طوری که نرخ این مالیات، پیش از این برای کالاها و خدمات 9 درصد در نظر گرفته می شد، اما به موجب بخشنامه سازمان امور مالیاتی کشور؛ در هفتم فرودین ماه سال ۱۴۰۳؛ نرخ این نوع مالیات با یک درصد افزایش، از 9 درصد به 10 درصد رسید.
آخرین تغییرات قانون ارزش افزوده جدید سال 1403
در قسمت های پیشین مقاله، به سوال قانون مالیات بر ارزش افزوده چیست؛ پاسخ داده و مواد، فصل ها و فعالیت های مشمول این نوع مالیات توضیح داده شد. در این قسمت از مقاله؛ قصد داریم تا به توضیح آخرین تغییرات قانون ارزش افزوده جدید سال ۱۴۰۳ بپردازیم که به شرح زیر می باشد:
افزایش 50 درصدی مالیات بر ارزش افزوده سیگار
لغو دریافت مالیات ارزش افزوده جدید از واردات
مشمول مالیات ارزش افزوده شدن کالاهای صادرات برگشتی
قرار گرفتن فرآورده های حاصل از زنبورداری و نوغانداری در فهرست معافیت مالیات بر ارزش افزوده
مشمول مالیات بر ارزش افزوده شدن خدمات حمل و نقل هوایی بین المللی
افزایش نرخ مالیات بر ارزش افزوده از نه درصد به ده درصد
معافیت تبلیغات پایگاه های خبری از مالیات بر ارزش افزوده
متقاضیان می توانند به منظور اطلاع از آخرین تغییرات قانون ارزش افزوده جدید در سال 1403 به سایت سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی اینترنتی اینتا مدیا intamedia.ir مراجعه نمایند. سامانه سازمان امور مالیاتی کشور یا سایت اینتا مدیا intamedia.ir، توسط سازمان امور مالیاتی کشور و با هدف انتشار اطلاعات برای رفع نیاز عموم مردم و دسترسی تصمیم گیرندگان به اطلاعات موردنیاز توسعه کشور راه اندازی شده است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد جزئیات قانون مالیات بر ارزش افزوده سال ۱۴۰۳ در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از جزئیات قانون مالیات بر ارزش افزوده سال 1403 پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: کارخانه ها و کارگاه های تولیدی و بهره برداری از جمله فعالیت های مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده محسوب می شود که توضیحات بیشتر در متن مقاله بیان شده است.