برای مشاوره جزئیات سامانه معاملات بازار ارز تجاری
برای مشاوره جزئیات سامانه معاملات بازار ارز تجاری
مرکز مبادله طلا و ارز ایران، به عنوان یک نهاد رسمی، با هدف سامان دهی و تنظیم بازار طلا و ارز در کشور تاسیس شده است. این مرکز به عنوان پلی بین خریداران و فروشندگان عمل کرده و تلاش می کند تا با ارائه نرخ های شفاف و مناسب، از نوسانات شدید قیمت ها جلوگیری کند. همچنین، این سازمان با ایجاد بسترهای قانونی و امن برای معاملات، اعتماد عمومی را به بازار طلا و ارز افزایش می دهد.
بنابر مصوبات ارزی بانک مرکزی و پتروشیمی ها، از ابتدای هفته آینده (هفته سوم دی ماه 1403) همه شرکتهای پتروشیمی به صورت هماهنگ و همزمان ارز خود را در سامانه ارز تجاری عرضه خواهند کرد.
از دیگر اهداف این مرکز، تسهیل دسترسی به ارز مورد نیاز برای واردات کالاها و خدمات و همچنین حمایت از تولیدکنندگان داخلی است. در این راستا و به منظور خدمت رسانی هر چه بهتر به شهروندان، این مرکز، سامانه ای را تحت عنوان سامانه ارز تجاری، به منظور رفع چالش های مربوط بازگشت ارز، فروش ارز چند نرخی و همچنین؛ تخصیص دلار به واردات نموده است. از این رو، اطلاع از نحوه انجام معامله در سامانه ارز تجاری برای صادرکنندگان و واردکنندگان کالا امری ضروری قلمداد می شود.
از این رو، در این مقاله، به این سوال که سامانه معاملات بازار ارز تجاری چیست؛ پاسخ داده شده و نحوه ورود به سامانه معاملات بازار ارز تجاری، توضیح داده می شود. در ادامه، مراحل انجام معاملات در سامانه ارز تجاری ارائه می گردد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
سامانه معاملات بازار ارز تجاری چیست
همانطور که پیش تر توضیح داده شد؛ مرکز مبادله طلا و ارز ایران به عنوان یک نهاد رسمی و مهم در نظام اقتصادی کشور، با هدف سامان دهی و تنظیم بازار طلا و ارز فعالیت می کند. در این میان، فروش ارز با چند نرخ مختلف به یکی از مشکلات جدی در اقتصاد ایران تبدیل شده است. به منظور رفع این مشکل، دولت، از ایجاد سامانه ای تحت عنوان سامانه معاملات بازار ارز تجاری خبر داده است.
در پاسخ به این پرسش که سامانه معاملات بازار ارز تجاری چیست؛ می توان بیان نمود که سامانه بازار ارز تجاری، توسط مرکز مبادله ارز و طلای ایران با هدف تک نرخی شدن ارز و به منظور انجام عملیات مربوط به تسویه معاملاتی نظیر جورسازی، مچینگ پس از معامله و.... ایجاد گردیده است. معاملات در سامانه ارز تجاری از ۲۶ آذر الزامی می شود.
مطابق با اعلام بانک مرکزی، آن گروه از بازرگانان و تجاری که در بازار اشخاص (نه در سامانه نیما) ارز خود را به فروش رسانده یا اقدام به خریداری ارز می نمودند، از این پس، به بازار ارز تجاری منتقل می گردند. در سامانه ارز تجاری، دو گروه اصلی وجود دارند که شامل عرضه کنندگان ارز و خریداران ارز می شوند.
عرضه کنندگان ارز افرادی هستند که قبلا با ارائه کوتاژ صادراتی خود، تعهدات صادراتی خود را رفع می کردند و خریداران یا متقاضیان ارز کسانی هستند که در فیش تخصیص ارزشان، مرکز مبادله ارز و طلای ایران به عنوان محل تامین ارز ذکر گردیده است. آنچه در خصوص این سامانه، قابل توجه می باشد، این است که صادرکننده و واردکننده به صورت شخصی در این سامانه حضور نداشته، بلکه از طریق عقد قرارداد عاملیت با بانک عامل یا کارگزاری که خود انتخاب کرده اند، در معاملات تاثیر گذارند. در این میان، بانک به نمایندگی از صادرکننده و واردکننده، خرید و فروش ارز را انجام می دهد.
بنابر اعلام سامانه جامع تجارت، محل تامین ارز کلیه درخواست های نیمایی در صف تخصیص ارز توسط سامانه به مرکز مبادله ارز و طلای ایران تغییر کرده است.
توجه به این نکته ضروی است که امکان خرید ارز توسط آن دسته از واردکنندگانی که دارای تخصیص معتبر از محل سامانه نیما در بازار ارز تجاری مرکز مبادله ایران از روز دوشنبه ۳ دی ماه ۱۴۰۳ هستند، تنها برای واردکنندگانی فراهم خواهد بود که دارای تخصیص تاییدشده معتبر تامین نشده هستند. بنابراین، در صورت وجود هرگونه تامین ثبت شده پیشین در خارج از مرکز مبادله ایران، امکان ادامه فرایند تامین ارز برای مانده تخصیص مذکور در بازار ارز تجاری مرکز مبادله ایران وجود نخواهد داشت. در خصوص تخصیص های معتبر دارای مانده تامین نشده که پیش از این خرید ارزی برای آنان در سامانه نیما انجام شده است، این تخصیص ها تنها در سامانه نیما امکان ادامه فرایند تامین ارز را دارند. همچنین در صورت انتقال فرایند تامین ارز به مرکز مبادله ایران، تخصیص های مربوطه امکان ادامه فرایند تامین ارز در سامانه نیما یا دیگر محل های تامین را نخواهند داشت.
همچنین، محل تامین ارز کلیه درخواست های نیمایی در صف تخصیص ارز توسط سامانه به مرکز مبادله ارز و طلای ایران تغییر کرده است. از این رو، کلیه درخواست های تخصیص ارز جدید مربوط به ثبت سفارش های مشمول تامین ارز از سامانه نیما، باید محل تامین ارز «مرکز مبادله طلا و ارز» را انتخاب کنند. درخواستهای تخصیص ارز نیمایی با وضعیت «تخصیص یافته» که هنوز معتبر هستند و تاکنون اقدام به خرید ارز نکردهاند، مخیرند بدون تغییر در اطلاعات تخصیص ارز، تأمین ارز خود را از طریق سامانه نیما یا مرکز مبادله طلا و ارز انجام دهند.
ورود به سامانه معاملات بازار ارز تجاری
پیش از این، به توضیح سامانه معاملات بازار ارز تجاری چیست، پرداخته و در این خصوص، توضیح دادیم که این سایت، به منظور تسویه معاملاتی افراد ایجاد گردیده است. در این میان، ممکن است این پرسش برای متقاضیان مطرح شود که آدرس اینترنتی سامانه معاملات بازار ارز تجاری چیست و مراحل و نحوه ورود به این سامانه به چه صورت می باشد؟
در این خصوص، می بایست بیان نمود که با اینکه مرکز مبادله ارز و طلای ایران، از سامانه ای تحت عنوان سامانه معاملات بازار ارز تجاری، خبر داده است، اما تاکنون، آدرس اینترنتی این سامانه معرفی نشده است. این امر، به این دلیل است که متقاضیان خرید ارز و هم چنین، عرضه کنندگان ارز، می بایست از طریق انعقاد قرارداد عاملیت با بانک، درخواست خود را به ثبت رسانند.
به عبارت دیگر، صادرکننده و واردکنندگان به صورت شخصی در سامانه ارز تجاری حضور نداشته و بانک به نمایندگی از صادرکننده و واردکننده، خرید و فروش ارز در سامانه ارز تجاری اقدام می نماید. در قسمت بعدی مقاله، به توضیح مراحل انجام معاملات در سامانه ارز تجاری پرداخته خواهد شد.
مراحل انجام معاملات در سامانه ارز تجاری
بر اساس اعلام مرکز مبادله ایران در خصوص مراحل انجام معاملات در سامانه ارز تجاری می توان بیان داشت که خریدار باید پیش از معامله، معادل ریالی ارز را تامین کرده باشد. همچنین، صادرکننده یا عرضه کننده ارز باید این امر را تایید نماید که ارز اعلام شده در مقصد صادراتی اش موجود است. پس از آن، بانک عامل اطمینان حاصل می کند که ارز مورد ادعای صادرکننده در دسترس است. به صورت کلی، مراحل انجام معاملات در سامانه ارز تجاری برای صادر کنندگان و واردکنندگان به شرح زیر است:
برای فروش ارز، متقاضی باید به یکی از بانک های عامل مراجعه کرده و قرارداد کارگزاری ارزی با آن بانک منعقد کند. بر اساس این قرارداد، متقاضی ارز حاصل از صادرات خود را به کارگزار معرفی شده توسط بانک تحویل می دهد و برای فروش، پروانه های صادراتی خود را به میزان ارز مورد نظر به بانک ارائه می کند.
در صورتی که ارز مورد نظر مطابق با ارزش پروانه های صادراتی موجود باشد، بانک عامل مجوز فروش ارز را در سامانه ارز تجاری مرکز مبادله ایران دریافت کرده و متعهد می شود که ارز مربوط به معامله را در صورت انجام معامله کارسازی کند. بانک اطلاعات مربوط به سفارش فروش شامل مقدار ارز و حداقل نرخ قابل قبول برای فروش را از متقاضی دریافت می کند. اگر تقاضا وجود داشته باشد و با سفارش های خرید واردکنندگان همخوانی داشته باشد، معامله انجام شده؛ در غیر این صورت، متقاضی می تواند در جلسات بعدی سفارش خود را ارسال کند.
لازم به ذکر است که پس از انجام معامله، رفع تعهد صادراتی متقاضی به صورت سیستمی انجام می گیرد. مبلغ معامله پس از کسر کارمزدهای مربوطه (شامل کارمزد مرکز مبادله ایران و کارمزد بانک عامل) حداکثر ظرف یک روز کاری توسط مرکز مبادله ارز و طلای ایران پرداخت می شود. بانک عامل نیز حداکثر ظرف هفت روز کاری انتقال ارز مربوط به معامله را به بانک عامل خریدار انجام خواهد داد.
متقاضی خرید ارز باید به بانکی که در آن سفارش ثبت کرده، مراجعه کرده و مجوز خرید ارز (تخصیص) و اطلاعات مربوط به نحوه پرداخت ارز به ذینفع نهایی را ارائه دهد. بانک عامل مجوز خرید ارز و اطلاعات مربوط به نحوه پرداخت و امکان انتقال ارز را بررسی کرده و در صورت تایید، کارمزد مربوطه را به متقاضی اعلام می کند.
متقاضی می تواند کل یا بخشی از مبلغ مجوز خرید ارز خود را خریداری کرده و سفارش خرید شامل مقدار ارز و حداکثر قیمت قابل قبول را به بانک عامل ارائه دهد و معادل ارزش ریالی سفارش و کارمزدها را به حساب ریالی خود در آن بانک واریز کند. بانک عامل در زمان های مشخص فعالیت بازار ارز تجاری مرکز مبادله ایران، سفارش خرید را به سامانه معاملات ارسال می کند. در صورت وجود عرضه و تطابق با سفارش های فروش، معامله انجام می شود. بانک عامل خریدار نیز حداکثر ظرف چهارده روز کاری پس از تحقق معامله، انتقال ارز و کارسازی آن را به ذینفع نهایی انجام خواهد داد.
گروه های کالایی ملزم به معاملات در سامانه ارز تجاری
در قسمت های پیشین مقاله، به سوال سامانه معاملات بازار ارز تجاری چیست، پاسخ داده و مراحل ورود به سامانه معاملات بازار ارز تجاری و نیز نحوه انجام معاملات در آن توضی دادیم. در این قسمت از مقاله قصد داریم، تا به معرفی گروه های کالایی ملزم به معاملات در سامانه ارز تجاری بپردازیم که فایل آن، از طریق جدول زیر، قابل دانلود می باشد:
- نویسنده: بانک مرکزی
- حجم: 2.09 MB
- منبع: سایت مرکز مبادله ارز و طلای ایران
بر اساس اعلام بانک مرکزی، صنایع روانکار، دوده، کامپاند، سیمان، سرامیک و انواع لبنیات از تاریخ 3 آذرماه ۱۴۰۳ ملزم به واگذاری ارز حاصل از صادرات خود در مرکز مبادله ایران به واردکنندگان بر اساس نرخ توافقی و سازوکار اجرایی این مرکز هستند. سایر صادرکنندگانی که در گروه های فوق قرار نگرفته اند، می توانند واگذاری ارز حاصل از صادرات خود را طبق فرآیند پیشین انجام داده و یا در سامانه ارز تجاری عرضه کنند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد سامانه معاملات بازار ارز تجاری در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از سامانه معاملات بازار ارز تجاری پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: ادرس سامانه معاملات بازار ارز تجاری مشخص نیست .