برای مشاوره شرایط و هزینه مجوز داروخانه
برای مشاوره شرایط و هزینه مجوز داروخانه
بسیاری از افرادی که در حوزه تولید و تهیه دارو تحصیل نموده اند، تمایل دارند که فعالیت رسمی خود را از طریق تاسیس و ایجاد داروخانه آغاز نمایند. تاسیس و ایجاد داروخانه توسط متقاضیان، نیازمند کسب مجوز و پروانه های لازمه از نهادهای ذی صلاح صادرکننده جواز، به خصوص سازمان غذا و دارو، است به طوری که، آغاز فعالیت بدون کسب جواز، می تواند شخص را با خسارت های جبران ناپذیری از جمله پرداخت جریمه نقدی و حتی حبس مواجه سازد.
دریافت جواز تاسیس و ایجاد داروخانه، مستلزم پرداخت هزینه های مشخص شده و هم چنین، تهیه و تنظیم مدارک لازم برای آن می باشد. از طرف دیگر، از آن جایی که در سال های اخیر، شرایط و ضوابط تاسیس و ایجاد داروخانه ها دچار تغییراتی شده است، کلیه افرادی که تمایل به آغاز فعالیت در حوزه تاسیس داروخانه را دارند، می بایست با این شرایط و ضوابط آن آشنایی داشته باشند.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پرداختن به این موضوع که شرایط دریافت مجوز داروخانه چه می باشد؛ به بیان هزینه ها، قیمت و مدارک لازم برای اخذ این نوع جواز، بپردازیم. سپس در خصوص مراحل و نحوه دریافت مجوز داروخانه صحبت خواهیم کرد و امکان خرید و فروش آن را توضیح خواهیم داد. در انتها؛ نیز تفاوت مجوز و پروانه داروخانه ارائه خواهد گردید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
شرایط دریافت مجوز داروخانه
هیات مقررات زدایی و تسهیل صدور مجوز و پروانه های كسب و كار، به استناد ماده 7 قانون اجرای سیاست های كلی اصل 44 قانون اساسی و اصلاحات بعدی آن، در سال هزار و سیصد و نود و هشت تصویب نمود که در راستای «اصلاح رویه های مرتبط با مجوز تاسیس داروخانه ها»، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی موظف است عناوین و شناسنامه مجوزهای ثبت شده در درگاه ملی مجوزهای كشور به نشانی g4b.ir را تكمیل و به روزرسانی نماید.
ضوابط و شرایط دریافت مجوز داروخانه و تاسیس آن، از مهم ترین مواردی است در هنگام تاسیس و ایجاد داروخانه، مورد توجه قرار می گیرد. با توجه به این که در سال های گذشته، فرآیند و مراحل تاسیس داروخانه با تغییراتی مواجه شده است، در این قسمت، آخرین ضوابط و شرایط دریافت مجوز داروخانه بر طبق مندرجات سایت درگاه ملی مجوز های کشور و همچنین آیین نامه ضوابط تاسیس، ارائه خدمات و اداره داروخانه ها ارائه گردیده که به شرح زیر می باشد:
شرایط دریافت گواهی صلاحیت حرفه ای متقاضی موافقت اصولی تاسیس داروخانه
دانشنامه داروسازی از یکی از دانشکده های داروسازی معتبر داخلی یا خارجی با تایید وزارت در مقطع کارشناسی یا بالاتر (بنابر اعلام سازمان غذا و دارو، از این پس مجوز تاسیس داروخانه ها به سایر افراد نیز که داروساز نبوده، اعطا می گردد.)
گواهی دوره آموزشی قوانین و مقررات دارویی
اقامت در ناحیه جغرافیایی محل تاسیس بر اساس ضوابط تاسیس، ارائه خدمات و اداره داروخانه ها
انجام خدمت وظیفه عمومی یا داشتن کارت معافیت سربازی از خدمت برای آقایان و یا اشتغال در نیروهای مسلح (دانشجویان دارای معافیت تحصیلی نیازی به ارائه کارت پایان خدمت ندارند.)
درج دقیق تقاضای تاسیس داروخانه در سامانه مدیریت امور داروخانه ها
گواهی عدم سوء پیشینه کیفری
گواهی عدم اعتیاد به مواد مخدر و روانگردان
بارگذاری تصویر مدارک مثبته فوق و اوراق هویتی (شامل شناسنامه، کارت ملی، تابعیت جمهوری اسلامی ایران، متدین به یکی از ادیان رسمی)
شرایط دریافت موافقت اصولی تاسیس داروخانه
متدین به یکی از ادیان رسمی مندرج در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
تابعیت جمهوری اسلامی ایران
داشتن دانشنامه داروسازی از یکی از دانشکده های داروسازی معتبر داخلی و یا خارجی با تایید وزارت خانه مربوطه
انجام خدمت وظیفه عمومی یا معافیت از خدمت برای آقایان و یا اشتغال در نیروهای مسلح
نداشتن سو پیشینه کیفری و عدم اعتیاد به مواد مخدر
معرفی محل پیشنهادی برای صدور پروانه تاسیس داروخانه
بازدید از محل پیشنهادی توسط دانشگاه
داشتن تاییدیه مکان معرفی شده داروخانه بر اساس فرم های مربوطه در مرحله اول و دوم
شروع به کار داروخانه بر اساس مقررات و با حضور مسئول فنی واجد شرایط
شرایط دریافت مجوز بهره برداری داروخانه
موافقت اصولی (مجوز اولیه) تاسیس داروخانه
فرم کارشناسی بازدید مرحله اول و دوم از محل داروخانه توسط دانشگاه یا انجمن
فرم تعهد نامه محضری ملک توسط متقاضی
فرم رضایت نامه کتبی از کلیه مالکان آن ساختمان یا مجتمع و ارائه آن به دانشگاه (چنانچه داروخانه در ملک مسکونی تاسیس می گردد)
سند مالکیت یا اجاره نامه رسمی محل داروخانه به نام موسس یا موسسین
تعیین مسئول فنی در سامانه مدیریت امور داروخانه ها
درج اطلاعات مربوطه در سامانه مدیریت امور داروخانه ها
سند پرداخت هزینه های قانونی از سوی متقاضی
شرایط دریافت گواهی تشخیص صلاحیت حرفه ای مسئول فنی داروخانه
احراز مدارک هویتی و مدرک تحصیلی معتبر داروسازی
گواهی عدم سو پیشینه و عدم اعتیاد به مواد مخدر
احراز اقامت متقاضی در داخل کشور و گواهی دوره آموزشی قوانین و مقررات دارویی
آخرین گواهی بازآموزی و کارت عضویت در سازمان نظام پزشکی
معرفی نامه کتبی از سوی موسس و پذیرش کتبی مسئولیت توسط مسئول فنی
کارت پایان خدمت یا معافیت
شرایط دریافت پروانه اشتغال مسئول فنی داروخانه
احراز اطلاعات هویتی و داشتن کارت نظام وظیفه و معافیت نامه
داشتن گواهی اعلام عدم نیاز در ساعات غیر اداری و گواهی تشخیص صلاحیت حرفه ای مسئولیت فنی
داشتن کارت الکترونیکی عضویت در سازمان نظام پزشکی و ارائه معرفی نامه از سوی موسس و پذیرش مسئولیت توسط مسئول فنی با ذکر تاریخ و ساعت فعالیت و مهر و امضای معتبر و در صورت لزوم بارگذاری آن ها در سامانه
داشتن تعهدنامه مبنی بر اقامت در ناحیه جغرافیایی محل داروخانه و ارائه استعفای مسئول فنی قبلی با تایید موسس برای صدور مسئول فنی جدید
داشتن مدرک تحصیلی معتبر داروسازی و عدم سوء پیشینه کیفری موثر در امور دارویی و عدم اعتیاد به مواد مخدر
گذراندن دوره آموزشی قوانین و مقررات دارویی و داشتن آخرین گواهی بازآموزی (برای داروسازانی که حداقل 5 سال از تاریخ فارغ التحصیلی آنها گذشته باشد.)
داشتن تاییدیه از کمیسیون قانونی امور داروخانه ها و شرکت های توزیع
توجه به این نکته ضروری است که مطابق با تبصره دو ماده 2 آیین نامه ضوابط تاسیس، ارائه خدمات و اداره داروخانه ها، اولویت رسیدگی به پرونده های تقاضای تاسیس داروخانه، تاسیس در روستاها، مناطق محروم، شهرهای زیر 50 هزار نفر جمعیت و مناطق فاقد داروخانه کافی می باشد.
هزینه و قیمت اخذ مجوز داروخانه
در قسمت گذشته، در خصوص شرایط دریافت مجوز داروخانه صحبت نموده و بیان کردیم که افراد، به منظور تاسیس و ایجاد داروخانه می بایست مجوزهای گوناگونی از جمله مجوز بهره برداری داروخانه، گواهی صلاحیت حرفه ای متقاضی موافقت اصولی تاسیس داروخانه و... را دریافت نمایند. بدیهی است که اخذ هر یک از مجوز های مذکور، مستلزم پرداخت هزینه هایی باشد، در قسمت زیر به هزینه و قیمت اخذ مجوز داروخانه اشاره گردیده است:
هزینه اخذ گواهی صلاحیت حرفه ای متقاضی موافقت اصولی تاسیس داروخانه: این هزینه، شامل هزینه پرداخت ابطال تمبر مالیاتی می باشد که مبلغ آن، به میزان 100,000 ریال تعیین شده است.
هزینه موافقت اصولی تاسیس داروخانه: هزینه دریافت این موافقت نامه به میزان 1,050,000 ریال می باشد.
هزینه بهره برداری داروخانه: این هزینه نیز شامل پرداخت هزینه ابطال تمبر مالیاتی می باشد که مبلغ آن، به میزان 100,000 ریال تعیین شده است.
هزینه گواهی تشخیص صلاحیت حرفه ای مسئول فنی داروخانه: هزینه صدور این مجوز، به مبلغ 690,000 ریال و هزینه ابطال تمبر مالیاتی مبلغ 100,000 می باشد که برای صدرو گواهی تشخیص صلاحیت حرفه ای مسئول فنی داروخانه، پرداخت هر دو مبلغ ذکر شده، توسط متقاضی ضروری است.
هزینه پروانه اشتغال مسئول فنی داروخانه: هزینه دریافت این پروانه نیز به مبلغ 690,000 ریال تعیین شده است.
به هزینه های قید شده در قسمت فوق، می بایست هزینه گواهی عدم سو پیشینه، گواهی عدم اعتیاد به مواد مخدر، اجاره یا خرید محل داروخانه، هزینه گذراندن دوره آموزشی و... را اضافه نمود. پرداخت هر یک از هزینه های فوق الزامی بوده و عدم واریز نمودن مبالغ فوق در هر مرحله، به معنی انصراف از دریافت مجوز تاسیس داروخانه تلقی می گردد.
مدارک لازم برای تاسیس مجوز داروخانه
برای تاسیس و ایجاد داروخانه، متقاضی می بایست مدارکی را تهیه نموده و در موعد مقرر به مراجع ذی صلاح ارائه نماید. در این میان، ممکن است که برخی افراد با مدارک و اسناد لازم برای تاسیس داروخانه آشنایی نداشته و این سوال برای آن ها مطرح شود که چه اسنادی برای ایجاد داروخانه مورد نیاز است؟. از این رو، در این بخش از مقاله، فهرست اسناد و مدارک لازم برای تاسیس مجوز داروخانه ارائه گردیده که عبارتند از:
مدارک لازم برای دریافت گواهی صلاحیت حرفه ای متقاضی موافقت اصولی تاسیس داروخانه
دانشنامه داروسازی از یکی از دانشکده های داروسازی معتبر داخلی یا خارجی با تایید وزارت در مقطع کارشناسی یا بالاتر
گواهی دوره آموزشی قوانین و مقررات دارویی و مدارک دال بر اقامت در ناحیه جغرافیایی محل تاسیس بر اساس ضوابط تاسیس، ارائه خدمات و اداره داروخانه ها
دارک دال بر انجام خدمت وظیفه عمومی یا معافیت از خدمت برای آقایان و یا اشتغال در نیروهای مسلح و تکمیل دقیق تقاضای تاسیس داروخانه در سامانه مدیریت امور داروخانه ها
گواهی عدم سوء پیشینه کیفری، گواهی عدم اعتیاد به مواد مخدر و روانگردان و تصویر مدارک مثبته فوق و اوراق هویتی (شامل شناسنامه، کارت ملی، عکس و...) تابعیت جمهوری اسلامی ایران و متدین به یکی از ادیان رسمی
مدارک لازم برای دریافت موافقت اصولی تاسیس داروخانه
ارائه درخواست متقاضی و گواهی عدم سو پیشینه و عدم اعتیاد به مواد مخدر
تصویر کارت پایان خدمت یا معافیت دایم برای آقایان، تصویر دانشنامه داروسازی از یکی از دانشکده های داروسازی معتبر داخلی یا خارجی با تایید وزارت در مقطع کارشناسی یا بالاتر
فرم کارشناسی مرحله اول و دوم مجوز بهره برداری از محل داروخانه و بارگذاری مدارک مثبته فوق و اوراق هویتی (شامل شناسنامه، کارت ملی، مدرک تحصیلی معتبر) در سامانه مدیریت امور داروخانه ها (HIX)
تکمیل فرم تقاضای تاسیس داروخانه در سامانه مدیریت امور داروخانه ها (HIX)
مدارک لازم برای دریافت مجوز بهره برداری داروخانه
موافقت اصولی (مجوز اولیه) تاسیس داروخانه
فرم تعهد نامه محضری ملک توسط متقاضی (فرم پیوست 3) و گزارش کارشناسی بازدید مرحله اول و دوم (مطابق پیوست 1 و 2) از محل داروخانه توسط دانشگاه یا انجمن (درصورت واگذاری)
فرم رضایت نامه کتبی از کلیه مالکان آن ساختمان یا مجتمع و ارائه آن به دانشگاه (چنانچه داروخانه در ملک مسکونی تاسیس می گردد) (فرم پیوست 4) و سند مالکیت یا اجاره نامه رسمی محل داروخانه به نام موسس یا موسسین
تکمیل اطلاعات مربوطه در سامانه مدیریت امور داروخانه ها و معرفی مسئول فنی در سامانه مدیریت امور داروخانه ها و سند پرداخت هزینه های قانونی از سوی متقاضی
مدارک لازم برای دریافت گواهی تشخیص صلاحیت حرفه ای مسئول فنی داروخانه
صفحه اول و آخر شناسنامه و پشت و روی کارت ملی و مدرک تحصیلی معتبر داروسازی
گواهی عدم سوء پیشینه کیفری، گواهی عدم اعتیاد به مواد مخدر و روانگردان و مدارک دال بر اقامت متقاضی در داخل کشور
گواهی گذراندن دوره آموزشی قوانین و مقررات دارویی و آخرین گواهی بازآموزی (برای داروسازانی که حداقل 5 سال از تاریخ فارغ التحصیلی آن ها گذشته باشد)
کارت عضویت در سازمان نظام پزشکی به صورت الکترونیکی و معرفی نامه کتبی از سوی موسس و پذیرش کتبی مسئولیت توسط مسئول فنی با ذکر تاریخ و ساعات فعالیت و مهر و امضای معتبر و در صورت لزوم بارگذاری آن ها در سامانه مدیریت امور داروخانه ها (پیوست 1)
کارت پایان خدمت یا معافیت و مدارک دال بر اقامت در ناحیه جغرافیایی محل داروخانه
مدارک لازم برای دریافت پروانه اشتغال مسئول فنی داروخانه
تصویر کارت نظام وظیفه یا معافیت (ویژه آقایان)، تصویر استعفاء نامه مسئول فنی معرفی شده از محل کار قبلی خود و اعلام سوابق اشتغال وی
گواهی معتبر تشخیص صلاحیت حرفه ای مسئولیت فنی، تصویر گواهی اعلام عدم نیاز در ساعات غیر اداری و تصویر کارت الکترونیکی عضویت در سازمان نظام پزشکی
معرفی نامه از سوی موسس و پذیرش مسئولیت توسط مسئول فنی با ذکر تاریخ و ساعت فعالیت و مهر و امضای معتبر و بارگذاری آن ها در سامانه و تصویر استعفای مسئول فنی قبلی با تایید موسس برای صدور مسئول فنی جدید
تعهد نامه مبنی بر اقامت در ناحیه جغرافیایی محل داروخانه و تصویر مدرک تحصیلی معتبر داروسازی و تصویر آخرین گواهی بازآموزی
براساس احکام قانونی، ارسال تمامی استعلامات بین دستگاهی (آب، برق، گاز، محیط زیست، منابع طبیعی و...) و پیگیری و دریافت پاسخ آن ها برای هر مجوز کسب وکار، به عهده مرجع اصلی صادرکننده مجوز است. بر این اساس، مرجع اصلی صادرکننده این مجوز، موظف است مدارک احتمالی لازم برای دریافت پاسخ استعلام ها را در درگاه تخصصی خود به طور دقیق و شفاف اعلام و بصورت الکترونیکی از متقاضی دریافت و طی زمان تعیین شده برای صدور این مجوز، پاسخ این استعلام ها را نیز اخذ نماید.
مراحل و نحوه دریافت مجوز داروخانه
در قسمت های گذشته، توضیحات جامع و کاملی در خصوص شرایط، مدارک و هزینه دریافت پروانه تاسیس داروخانه ارائه گردید و بیان شد که متقاضیان می بایست برای دریافت این مجوز، به سایت درگاه ملی مجوز های کشور مراجعه نمایند. در این قسمت از مقاله، قصد داریم تا به توضیح مراحل و نحوه دریافت مجوز داروخانه در سایت صدور مجوزها بپردازیم.
در ابتدا فرد می بایست نشانی اینترنتی g4b.ir را در مرورگر خود وارد نموده و مطابق تصویر زیر به صفحه اصلی سایت درگاه ملی مجوزهای کشور راه یابد.
سپس کاربر باید واژه "داروخانه" را در قسمت مشخص شده وارد کرده و گزینه جستجو را کلیک می نماید.
بعد از انتخاب گزینه جستجو، متقاضی با صفحه ای مطابق شکل زیر مواجه خواهد شد که می بایست بر روی گزینه "خدماتی" که با کادر قرمز رنگ مشخص شده، کلیک نماید.
دریافت مجوز این کسب و کار، چند مرحله دارد. انواع، مراحل، فرایند صدور و گزینه ثبت درخواست مجوز در این صفحه ارائه شده است. برای دریافت مجوز داروخانه، شخص می بایست، کلیه مجوز های قید شده در قسمت زیر را دریافت نماید. برای اخذ مجوز هر یک از جوازهای زیر، شخص باید بر روی گزینه "ثبت درخواست" مربوط به جواز مربوطه کلیک نماید.
در مرحله بعدی، داوطلب باید بر روی گزینه، درخواست مجوز کلیک نماید.
پس از ثبت اطلاعات، ثبت نام در سامانه درگاه ملی مجوزها خاتمه یافته و یک کد رهگیری به درخواست فرد تعلق می گیرد. سپس متقاضی می تواند پس از تکمیل مراحل و طی فرآیند اداری آن، جواز تاسیس داروخانه خود را از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دریافت نماید.
شرایط خرید و فروش مجوز و امتیاز تاسیس داروخانه
یکی از پرسش های متداولی که ممکن است برای متقضیان دریافت جواز داروخانه، مطرح شود این است که آیا امکان خرید و فروش مجوز و امتیاز تاسیس داروخانه وجود دارد یا خیر و در صورت مثبت بودن پاسخ، شرایط آن به چه صورت است. به عبارت دیگر، آیا شخصی که خود به هر دلیلی، توانایی دریافت مجوز داروخانه را ندارد، می تواند از فرد دیگری که این نوع مجوز را دریافت نموده است، جواز داروخانه را خریداری نماید.
در پاسخ به پرسش فوق می توان بیان داشت که این کار بر اساس قانون، کاملا خلاف است و حتی می تواند منجر به تعطیلی داروخانه شود. بر اساس قانون و دستور سازمان غذا و دارو، افراد حق ندارند سرقفلی داروخانه را تا یک سال پس از صدور مجوز واگذار کنند. فروش مجوز خام نیز به طور کلی غیرقانونی است، اما مدتی است این کار باب شده و افراد اقدام به خرید و فروش مجوز تاسیس داروخانه می نمایند.
در این راستا، تعدادی از موسسین داروخانه های کشور، بدون اطلاع دانشگاه علوم پزشکی ذیربط و قبل از تایید صلاحیت کمیسیون قانونی ماده 20، به اشکال متفاوت اقدام به واگذاری داروخانه در دفاتر اسناد رسمی به افراد غیر نمودند که این موضوع مغایر با ماده ۳ قانون مربوط به مقررات پزشکی و دارویی و مواد خوردنی و آشامیدنی مصوب ۱۳۳۴/۳/۲۹ می باشد. به همین منظور، رئیس سازمان غذا و دارو، به رئیس کانون سردفتران و دفتریاران دستور داده است که پرونده فرد واگذارکننده غیرقانونی پروانه را به مراجع ذی صلاح قضایی ارجاع نمایند. با توجه به مطالب فوق، خرید و فروش این مجوز غیرقانونی بوده و در صورت انجام، شرایط خرید و فروش مجوز و امتیاز تاسیس داروخانه و قیمت آن، تابع توافق طرفین خواهد بود.
تفاوت مجوز و پروانه داروخانه
همانطور که پیش تر بیان نمودیم، افراد می بایست برای تاسیس و ایجاد داروخانه مجوز و پروانه های لازم را کسب نمایند. در این راستا، ممکن است که این سوال در ذهن برخی افراد ایجاد شود که آیا بین مجوز داروخانه و پروانه داروخانه تفاوتی وجود دارد یا خیر. به منظور پاسخگویی به این پرسش، این بخش از مقاله به بیان تفاوت مجوز و پروانه داروخانه اختصاص داده شده است.
در پاسخ به این پرسش که آیا بین مجوز داروخانه و پروانه داروخانه تفاوتی وجود دارد یا خیر، باید بیان نمود که از لحاظ ماهیتی تفاوت چندانی میان پروانه و مجوز تاسیس داروخانه وجود نداشته و هر دو جواز، به دارنده خود این اجازه را می دهند که داروخانه خود را مطابق با قوانین و مقررات تاسیس و ایجاد نماید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط و هزینه مجوز داروخانه در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط و هزینه مجوز داروخانه پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. بله.