برای مشاوره نحوه تاسیس مراکز جامع توانبخشی
برای مشاوره نحوه تاسیس مراکز جامع توانبخشی


مراکز توانبخشی در راستای بازتوانی افراد دچار اختلال جسمی حرکتی با منشا سیستم عصبی مرکز مغز با نخاع و اشخاص مبتلا به اختلالات ذهنی در سطوح جسمی، روانی و اجتماعی فعالیت می کند. در این مراکز تخصص های مختلف پزشکی و توانبخشی در جهت بهبود بیماران ارائه شده و پروانه تاسیس آن از طریق حوزه معاونت وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی در اختیار متقاضی قرار می گیرد.
یکی از ابهامات اشخاص در راستای تاسیس مرکز توانبخشی عدم اطلاع از هزینه شرایط ثبت جهت صدور پروانه بوده که بایستی در این باره به کسب آگاهی بپردازند. همچنین؛ مطالعه آیین نامه جهت اطلاع از ضوابط و مفاد آن از الزامات پیش روی متقاضیان تاسیس مرکز توانبخشی بوده که باید این نکته مد نظر قرار گیرد.
از این رو، در مقاله حال حاضر به پرسش مراکز جامع توانبخشی چیست؛ پاسخ داده شده و سپس به معرفی انواع مراکز توانبخشی بهزیستی پرداخته خواهد شد. در ادامه مطلب نیز در ارتباط با ضوابط تاسیس مراکز جامع توانبخشی و همچنین مدارک مورد نیاز جهت تاسیس مرکز توانبخشی توضیح داده می شود. پس از آن نیز، نحوه ثبت و نیز آیین نامه آن ارائه می گردد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
مراکز توانبخشی چیست
هدف از تاسیس مراکز جامع توانبخشی کمک به افرادی بوده که بر اثر حوادث مختلف از جمله تصادف و آسیب های فیزیکی برخی از عملکردهای خود را از دست داده اند. اغلب بیماران مراکز توانبخشی را معلولین و افرادی تشکیل داده که با مشکلات فیزیکی مواجه شده اند. همچنین، این مراکز در راستای تطابق معلولین برای زندگی در جامعه به اعطای تسهیلات مختلف به این اشخاص تلاش می کند.
در پاسخ به پرسش مراکز توانبخشی چیست؛ می توان گفت که مرکز توان بخشی یک مکان بازتوانی بیماران آسیب جسمی حرکتی با منشا سیستم عصبی مرکز مغز با نخاع و افراد مبتلا به اختلالات ذهنی در سطوح جسمی بوده که در بازیابی توانایی و رسیدن به استقلال به آنان کمک می کند. تمامی مراکز توانبخشی شامل 2 بخش پزشکی و اجتماعی هستند که بخش پزشکی شامل کادر درمانی، گفتار درمانی و فیزیوتراپی می شود. بخش اجتماعی مراکز توانبخشی نیز متشکل از مددکار اجتماعی، خانواده فرد بیمار، روانشناس و روانپزشک می باشد.
تاسیس مراکز جامع توانبخشی نیاز به دریافت پروانه کسب از حوزه معاونت وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی داشته، افراد با توجه به شرایط ثبت ذکر شده در آیین نامه مرکز توانبخشی و پرداخت هزینه مورد نیاز قادر به انجام این کار می باشند. همچنین، متقاضیان در راستای تاسیس این مراکز نیاز به ارائه مدارک داشته و بایستی به انجام این کار بپردازند.
توانبخشی نیز شاخه ای از علوم پزشکی بوده که با نام بازتوانی نیز شناخته می شود. از این علم در راستای بازیابی توانایی فرد برای رسیدن به استقلال فیزیکی و روحی استفاده می شود. در این روش درمانی مراکز توانبخشی بدون استفاده از دارو، تنها با روش های مشاوره ای، آموزشی و فیزیکی به درمان بیمار می پردازند. تاسیس مراکز توانبخشی نیاز به شرایط ثبت داشته و متقاضی با پرداخت هزینه و اطلاع از آیین نامه مرتبط، قادر به انجام این کار می باشد.
از جمله مشکلات قابل رفع در مراکز توانبخشی می توان به اختلال گفتاری، ناتوانی در برقراری روابط اجتماعی، اختلال جسمی، اختلالات حافظه، عدم داشتن اعتماد به نفس و مشکل در تصمیم گیری اشاره کرد. شخص پس از تاسیس مراکز توانبخشی نیاز به این داشته تا با استفاده از یک کادر مجرب در راستای به کارگیری روش های درمانی برای هر فرد تلاش نماید.
انواع مراکز توانبخشی بهزیستی
مراکز توانبخشی، مراکز بازتوانی بیماران آسیب دیده روحی و فیزیکی بوده که بر اثر حوادث مختلف از جمله تصادف دچار آسیب شده اند. طبق مطالب ذکر شده این مراکز با هدف کمک به افراد آسیب دیده و اعطای استقلال به آنان جهت انجام فرآیندهای روزمره در نظر گرفته شده است. تاسیس مراکز جامع توانبخشی در انواع مختلف انجام شده و هر یک در راستای ارائه خدمات به یک سری اختلالات خاص فعالیت می کند.
انواع مراکز توانبخشی بهزیستی در دسترسی بیماران آسیب دیده قرار داشته و این افراد می توانند با توجه به نوع اختلال پیش آمده نزد مرکز مربوطه به تشکیل پرونده بپردازند. سازمان بهزیستی یک یک نهاد دولتی بوده در راستای ارائه به افراد نیازمند جامعه فعالیت می کند و از جمله خدمات این سازمان می توان به تاسیس مراکز جامع توانبخشی اشاره کرد که در بخش در ارتباط با نمونه های مختلف این مراکز توضیح داده می شود.
از بیماران مراجعه کننده به این مرکز توانبخشی بایستی از معلولان ذهنی زیر 15 سال نام برد که بهره هوشی تربیت پذیر و آموزش پذیری دارند. یکی از شرایط ثبت و پذیرش بر اساس آیین نامه برای این کودکان در مرکز روزانه آموزشی و توانبخشی معلولان ذهنی این بوده که قابلیت استفاده از مدارس کودکان استثنایی را نداشته باشند. از جمله خدمات ارائه شده در این مرکز بایستی به خدمات کاردرمانی، گفتاردرمانی، روانشناسی، خدمات آموزشی، خدمات فرهنگی و هنری و موارد دیگر اشاره کرد.
مرکز آموزشی و توانبخشی اختلال طیف اتیسم از دیگر مراکز توانبخشی بهزیستی بوده که اغلب بیماران آن را افراد داری اختلال طیف اتیسم تشکیل می دهند. درمان در این مرکز از طریق شیوه های مختلف آموزشی از جمله تحلیل رفتار کاربردی، تیچ، تعامل همه جانبه و موارد دیگر انجام می گیرد.
از اهداف تاسیس مرکز روزانه آموزشی و توانبخشی خانواده و توانخواه کم بینا و نابینا به عنوان یکی از مراکز جامع توانبخشی بهزیستی ارائه خدمات آموزشی، توانبخشی و مشاوره به کودکان کم بینا و نابینا تا سن 15و خانواده آنان می باشد. از خدمات قابل دریافت در این مرکز برای بیماران بایستی به خدمات اموزشی توانبخشی در کنار خدمات فوق برنامه و توانمندی سازی خانواده اشاره کرد.
یکی دیگر از مراکز توانبخشی فعال زیر نظر سازمان بهزیستی مرکز روزانه آموزشی و توانبخشی خانواده و کودک مبتلا به اختلالات شنوایی می باشد که به کودکان بیماری که در یادگیری و به کارگیری گفتار و زبان دچار مشکل شده اند، کمک می کند. این مرکز علاوه بر درمان کودک بیمار در راستای خدمات آموزشی، توانبخشی و مشاوره به خوانواده کودک نیز گام برمی دارد.
در مرکز روزانه آموزشی و توانبخشی معلولان جسمی و حرکتی خدمات آموزشی، توانبخشی پزشکی، توانبخشی اجتماعی و حرفه ای جهت افراد داری معلولیت جسمی و حرکتی طراحی شده است. از جمله افراد متخصص در این مرکز توانبخشی می توان به فیزیوتراپیست، کاردرمانگر، گفتاردرمانگر، کارشناس تغذیه، روانشناس بالینی و غیره اشاره کرد.
از دیگر مراکز توانبخشی بهزیستی در حوزه کمک به معلولان می توان به مرکز روزانه آموزشی و توانبخشی معلولان ضایعه نخاعی اشاره کرد. اهداف این مرکز ارائه مراقبت های توانبخشی و آموزشی مورد نیاز به افراد دچار ضایعه نخاعی می باشد. از جمله خدمات ارائه شده در مراکز جامع توانبخشی معلولان ضایع نخاعی می بایست از فیزیوتراپی، کاردرمانی، مشاوره، هنر درمانی، فوق برنامه و توانمندسازی خانواده نام برد.
مرکز روزانه آموزشی و توانبخشی سالمندان در ارائه خدمت روزانه به سالمندان از جمله عرضه خدمات آموزشی، توانبخشی پزشکی، توانبخشی اجتماعی و توانبخشی حرفه ای فعالیت می کند. کادر پزشکی فعال در این مرکز شامل پزشک عمومی، کارشناس پرستاری، فیزیوتراپیست، کاردرمانگر، گفتار درمانگر و غیره می شود.
هر یک از موارد شرح داده شده در بالا از مراکز توانبخشی بهزیستی بوده که در راستای توانمند سازی بیماران مختلف فعالیت می کنند. این مراکز علاوه بر خدمات درمانی در برخی به ارائه خدمات معیشتی و رفاهی نیز می پردازند تا بیماران گروه بندی های مختلف را تحت پوشش خود قرار دهند. تاسیس مراکز جامع توانبخشی با توجه به آیین نامه نیاز به شرایط ثبت و پرداخت هزینه داشته که در ادامه در ارتباط با این مبحث توضیح داده می شود.
شرایط تاسیس مراکز توانبخشی
تاسیس مراکز جامع توانبخشی در راستای ارائه خدمات پزشکی و اجتماعی به افراد داری اختلال فیزیکی و روحی انجام می گیرد. با توجه به مطالب ذکر شده، مراکز توانبخشی انواع مختلف داشته و پروانه تاسیس این مراکز توسط حوزه معاونت وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی به متقاضی اعطا می شود. یکی از نیازهای افراد در راستای تاسیس مرکز توانبخشی اطلاع از شرایط تاسیس مراکز توانبخشی بوده که بر همین اساس در قسمت زیر به این مبحث پرداخته خواهد شد.
از شرایط تاسیس مراکز جامع توانبخشی می توان به ضوابط تعیین شده توسط حوزه معاونت وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و قوانین ذکر شده در آیین نامه تاسیس مرکز توانبخشی اشاره کرد. افراد با آگاهی از این شرایط مراحل تاسیس مرکز توانبخشی را طی کرده و قادر به انجام این کار می باشند.
فرد برای تاسیس مراکز جامع توانبخشی بایستی به اخذ پروانده های قانونی بپردازد. این پروانه تاسیس به نام افراد حقیقی و حقوقی، موسسات خیریه و تعاونی خدمات بهداشتی درمانی صادر می شود.
قبل از صدور پروانه محل ساختمان و تجهیزات فنی، توسط کارشناسان مربوطه دانشگاه، دانشکده های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مورد ارزشیابی قرار می گیرد.
پس از کسب موافقت اصولی وزارت بهداشت، موسس موظف به این بوده تا قبل از شروع به کار تا حداکثر ظرف مدت یک سال مرکز را جهت پذیرش و ارائه خدمات، مراتب را به دانشگاه یا دانشکده مربوطه جهت بازدید و تایید نهایی به صورت کتبی اعلام کند.
در صورت تخطی از قوانین و شرایط ثبت بدین صورت اقدام خواهد شد که تذکر شفاهی توسط دانشگاه، دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مربوطه انجام می شود. در مواردی تذکر کتبی توسط این نهاد به مرکز توانبخشی اطلاع رسانی خواهد شد، در برخی دیگر نیز پروانه تاسیس به مدت 3 تا یک سال لغو می شود و در آخر نیز لغو دائم پروانه تاسیس در دستور کار قرار می گیرد.
تهیه و ارائه مدارک موردنیاز
پرداخت هزینه های مربوطه
داشتن مدرک تحصیلی متناسب با نوع مرکز
داشتن 2 سال سابقه کار مرتبط
ثبت مرکز در سامانه ثبت شرکت ها
بودن مکان ساختمان به تجهیزات اطفای حریف و ایمنی نیز از دیگر شرایط مورد نیز تاسیس مرکز جامع توانبخشی می باشد که بایستی مورد توجه قرار گیرد. هر یک از موارد شرح داده شده در بالا از شرایط ثبت جهت تاسیس مراکز جامع توانبخشی بوده که در آیین نامه تاسیس مرکز توانبخشی نیز قابل مشاهده می باشد.
مدارک لازم برای تاسیس مراکز توانبخشی
تاسیس مراکز جامع توانبخشی در راستای ارائه خدمات احتماعی و پزشکی به توانخواهان دارای محدودیت فیزیکی و حرکتی و همچنین بیماران دارای اختلالات روحی انجام می شود. متقاضیان در راستای تاسیس مرکز توانبخشی، مطابق موارد گفته شده، نیاز به شرایط ثبت و پرداخت هزینه داشته و همچنین در کنار این شرایط مطبق آیین نامه تاسیس مرکز توانبخشی می بایست به ارائه برخی مدارک نیز بپردازند.
از مدارک لازم برای تاسیس مراکز توانبخشی می توان به مدارک دریافتی توسطز نهادهای مربوطه از جمله وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی، سازمان بهزیستی کشور و اداره کل بهزیستی استان ها اشاره کرد. این مدارک شامل مدارک هویتی، مدارک تحصیلی و موارد دیگر می شود که در زیر به تفصیل به هر یک اشاره شده است:
تصویر موافقت اصولی و پروانه بهره داری و ...
ارائه تصویر مدرک تحصیلی مطابق با مفاد آیین نامه
عکس پرسنلی
ارائه تصویر گواهی آموزشی
تکمیل فرم درخواست پروانه
ارائه آرم، مهر و سربرگ
تعهد کتبی در راستای اجرای دقیق ضوابط
ارائه فیش واریزی هزینه مطابق با تعرفه
ارائه تصویر سند مالکیت یا اجاره نامه ساختمان محل مرکز توانبخشی
بیمه نامه مسئولیت مدنی و آتش سوزی
تائیدیه ظرفیت مرکز توسط سازمان با ظرفیت 100 نفر
دریافت استعلامات بین دستگاهی
تاییدیه بهداشتی توسط مراکز بهداشتی
تاییدیه فنی و مهندسی مکان توسط مهندس عمران
هر یک از موارد درج شده در قسمت بالا از مدارک لازم برای تاسیس مراکز امع توانبخشی بوده که بایستی مورد توجه قرار گیرد. این مدارک توسط کارشناسان مربوطه مورد بررسی قرار گرفته و در صورت نقص در هر یک از ارائه پروانه به شخص متقاضی جلوگیری خواهد شد، بایستی ذکر کرد که فرد در صورت نقض در مدارک قادر به تکمیل مدارک به صورت مجدد می باشد.
مراحل و نحوه تاسیس مراکز توانبخشی
با توجه به آیین نامه تاسیس مراکز جامع توانبخشی ذکر شد که افراد در راستای کسب پروانه نیاز به این داشته تا با توجه به شرایط ثبت عمل کرده و در این راه به ارائه برخی مدارک و پرداخت هزینه نیز بپردازند. نحوه تاسیس مرکز توانبخشی از جمله ابهامات برخی اشخاص بوده که بر همین اساس در راستای رفع این ابهام نیاز به مطالعه و کسب آگاهی در این باره دارند.
مراحل و نحوه تاسیس مراکز توانبخشی بدین صورت بوده که فرد در سایت درگاه ملی مجوزهای کشور به نشانی mojavez.ir به صورت الکترونیک به انجام این کار می پردازد. کاربر باید به این منظور نشانی mojavez.ir را در مرورگر خود وارد کرده و در صفحه به جستجوی مرکز توانبخشی مورد نظر می پردازد که مطابق تصویر درج شده در بخش زیر قابل مشاهده می باشد.
شخص پس از انتخاب نام مرکز توانبخشی به مرحله بعد رفته، در این صفحه شرایط ثبت، مدارک مورد نیاز، استعلامات، هزینه و موارد دیگر را مطالعه کرده و در آخر صفحه بر روی گزینه درخواست صدور مجوز کلیک می کند و مراحل مربوط به ثبت درخواست پروانه مرکز توان بخشی را طی می نماید.
بدین صورت فرآیند درخواست صدور مجوز در درگاه ملی مجوزها به اتمام رسیده و کاربر موفق به انجام این کار می شود. هم چنین، تاسیس مراکز توانبخشی نیاز به ثبت در اداره ثبت شرکت ها داشته و افراد بایستی به انجام این کار بپردازند. در این رویه شخص نشانی اداره کل ثبت شرکت ها و موسسات غیر تجاری irsherkat.ssaa.ir را در مرورگر دستگاه مورد استفاده خود وارد می کند. پس از ورود به صفحه اصلی سامانه اداره ثبت شرکتها، شخص باید تیک پذیرش درخواست تاسیس شخصیت حقوقی را فعال کرده و نوع شخصیت حقوقی را انتخاب کند.
در این بخش شخص نیاز به این داشته تا اطلاعات مورد نیاز اعم از استان واحد ثبتی، شهرستان واحد ثبتی، نوع موسسه، مدت فعالیت موسسه، و موارد دیگر را مطابق عکس قرار داده شده در بخش زیر تکمیل نماید.
فرد در قسمت بعدی می بایست مشخصات متقاضی و همچنین مشخصات امضا کننده دفتر قانونی را وارد کرده و بر روی دکمه گام بعدی کلیک کند.
کاربر سپس وارد صفحه جدید شده و در این مرحله فرایند تکمیل نام های درخواستی را با درج نام شرکت و اطلاعات شخص حقوقی طی می کند. بایستی توجه کرد که اسامی پیشنهادی نیاز به ریشه فارسی دارند.
فرد پس از تکمیل مرحله نام های درخواستی به صفحه بعد رفته، در این مرحله نیاز به این داشته تا گروه فعالیت، زیر گروه فعالیت و توضیحات فعالیت را درج کند.
در این صفحه شخص بایستی فیلدهای نوع سرمایه، سرمایه نقدی، کل سرمایه، نوع سهام شرکت، تعداد سهام و موارد دیگر تکمیل شود.
در مرحله بعدی فرد به صفحه لاطلاعات اشخاص و مدیران رفته و به منظور از اشخاص افراد حقیقی یا حقوقی بوده که در شرکت داری سمت می باشند. تا توجه به نوع شخص حقیقی یا حقوقی بودن بایستی اطلاعات مورد نیاز تکمیل گردد.
کاربر در ادامه مسیر وارد بخش بعدی شده و می بایست اطلاعات مرتبط با شعب را وارد کرده و در مرحله بعد باید اطلاعات کثیر الانتشار روزنامه شرکت را درج نماید.
شخص با کلیک بر روی گزینه بعدی وارد مرحله اساسنامه شرکت شده و بایستی متن اساسنامه را مطابق تصویر قرار داده شده در بخش زیر وارد کند.
فرد پس از تکمیل بخش اساسنامه به صفحه صورتجلسه رفته و نیاز به این داشته تا صورتجلسه مجمع عمومی موسسین و صورتجلسه هیئت مدیره را مطالعه کند.
مرحله بعد نوبت به اظهارنامه می رسد. فرد در این رویه نیاز به این داشته تا پس از درج موارد مورد نیاز بر روی گزینه گام بعدی ضربه بزند.
متقاضی در مرحله آخر اطلاعات مندرج را مطالعه کرده و به تایید آن ها می پردازد. پس از مرحله تایید فرآیند، عملیات ثبت شرکت در سامانه ثبت شرکت ها به اتمام رسیده و شخص کد رهگیری مربوطه را دریافت می کند. پس از آن، درخواست توسط کارشناس اداره ثبت بررسی شده و در انتها، با ارسال مدارک و ثبت آگهی در روزنامه رسمی، فرآیند تاسیس مراکز جامع توانبخشی بدین صورت تکمیل شده و به اتمام خواهد رسید.
هزینه تاسیس مرکز توانبخشی
تاسیس مرکز جامع توانبخشی نیاز به اطلاع از شرایط ثبت و بارگذاری مدارک در هنگام درخواست مجوز دارد که در قبل به آن پرداخته شد. علاوه بر این متقاضی نیاز به این داشته تا هزینه مرکز توانبخشی را پرداخت کند. بر همین اساس در قسمت زیر در ارتباط با این مبحث توضیح داده شده که می بایست مورد توجه قرار گیرد.
هزینه تاسیس مرکز توانبخشی شامل تعرفه صدور گواهی مرکز توانبخشی بر اساس مصوبه هیئت وزیران می باشد. همچنین، بر حسب این مصوبه موسسه های خیریه و غیر انتفاعی نیاز به پرداخت هزینه ذکر شده را نخواهند داشت. افراد متقاضی علاوه بر تعرفه صدور، جهت تمدید پروانه نیز نیاز به پرداخت هزینه دارند.
هزینه ثبت درخواست صدور مجوز مراکز توانبخشی در مناطق برخوردار و مناطق کم برخوردار متفاوت بوده و هزینه یکسانی ندارد. علاوه بر پرداخت هزینه صدور مجوز، متقاضی می بایست هزینه ثبت موسسه در اداره ثبت شرکت ها (اعم از هزینه حق الثبت، هزینه ارسال مدارک، هزینه درج آگهی در روزنامه رسمی، حق تمبر و ...) را نیز پرداخت نماید.
آیین نامه تاسیس مراکز جامع توانبخشی
از جمله اهداف تاسیس مراکز جامع توانبخشی می توان به کمک به استقلال افراد در راستای رفع اختلالات فیزیکی و روحی اشاره کرد. تاسیس این مراکز نیاز به شرایط ثبت، ارائه مدارک و پرداخت هزینه داشته و اشخاص حقیقی و حقوقی بایستی با توجه به مفاد مندرج در آیین نامه تاسیس مرکز توانبخشی به انجام این کار بپردازند. مطالعه ایین نامه در راستای اطلاع از شرایط ثبت مراکز جامع توانبخشی الزامی می باشد. متقاضیان از طریق جدول زیر، امکان مطالعه و دانلود آئین نامه تاسیس مراکز جامع توانبخشی را خواهند داشت.
- نویسنده: سازمان بهزیستی کشور
- حجم: 104 KB
- منبع: سایت سازمان بهزیستی کشور
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه تاسیس مراکز جامع توانبخشی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه تاسیس مراکز جامع توانبخشی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: مرکز توان بخشی یک مکان بازتوانی بیماران آسیب جسمی و افراد مبتلا به اختلالات ذهنی در سطوح جسمی بوده که در بازیابی توانایی به آن ها کمک می کند که جزئیات بیشتر در متن مقاله ارائه شده است.
پاسخ مشاور: از مدارک مورد نیاز جهت تاسیس مراکز توانبخشی بایستی از تصویر موافقت اصولی، ارائه مدررک تحصیلی مطابق با آئین نامه، عکس پرسنلی، تکمیل فرم درخواست پروانه و ..... نام برد که توضیحات بیشتر در متن مقاله ذکر شده است.
پاسخ مشاور: باسلام. از درگاه ملی مجوزهای کشور
پاسخ مشاور: از شرایط تاسیس مراکز جامع توانبخشی می توان به دریافت موافقت اولیه، مجوز فعالیت، ثبت در اداره ثبت شرکت ها و ... اشاره کرد که توضیحات بیشتر در متن مقاله بیان شده است.