برای مشاوره پلمپ واحد صنفی
برای مشاوره پلمپ واحد صنفی
یکی از مجازات واحدهای صنفی متخلف، پلمپ واحد صنفی بوده که از طریق مهر و موم محل کسب اشخاص انجام می شود. پلمپ واحدهای صنفی علاوه بر مختل کردن کسب درآمد از این واحدها، به وجهه و اعتبار محل کسب متقاضیان نیز آسیب می رساند.
افراد صنفی می بایست با قوانین و مقررات پلمپ واحد صنفی آشنا شده تا از پلمپ محل کسب و کار خود پیشگیری نمایند. معمولا مراجع قضایی اجازه پلمپ واحدهای صنفی متخلف را صادر می کنند. با این حال نهادهایی نظیر شهرداری نیز با دریافت اجازه دادگاه، امکان پلمپ واحدهای صنفی را خواهند داشت. امکان پلمپ واحدهای صنفی صرفا با ارائه نامه و حکم مراجع قضایی فراهم می شود.
از این رو؛ در این مقاله، اشخاص با پلمپ واحد صنفی چیست؛ قوانین و مقررات پلمپ کسب و کار، دلایل پلمپ واحدهای صنفی و نحوه پلمپ کسب و کار متقاضیان آشنا می شوند. در ادامه مقاله، متقاضیان با نحوه اعتراض به پلمپ واحدهای صنفی آشنا شده و اطلاعات مناسبی را در مورد مراحل رفع و فک پلمپ واحد صنفی و نمونه نامه آن کسب می کنند.
پلمپ واحد صنفی چیست
واحدهای صنفی درواقع واحدهای اقتصادی بوده که توسط یک یا چند نفر دایر شده و به صورت ثابت و یا سیار نسبت به انجام فعالیت اقتصادی در آن اقدام می شود. واحدهای صنفی به عنوان حلقه بین تولید کننده و مصرف کننده محسوب می شود. مطابق قانون هریک از واحدهای صنفی موظف به دریافت پروانه کسب بوده تا امکان فعالیت قانونی را پیدا کنند.
دولت همواره قوانین مشخصی را جهت فعالیت واحدهای صنفی تنظیم نموده که تخلف از این ضوابط، منجر به جریمه و یا پلمپ واحدهای صنفی می شود. با این حال یکی از مواردی که برای متقاضیان اهمیت بالایی داشته، دریافت پاسخ به سوال پلمپ واحد صنفی چیست؛ می باشد. بنابراین؛ در ادامه پلمپ واحدهای صنفی به طور کامل توضیح داده شده است.
یکی از مجازات واحدهای صنفی متخلف، پلمپ واحد صنفی بوده که از طریق مهر و موم محل کسب اشخاص انجام می شود. در چنین مواقعی، تا زمانی که قانون اجازه نداده، صاحبان واحد صنفی امکان استفاده از محل کسب خود را نداشته و در صورت شکستن پلمپ با مجازات سنگینی مواجه می شوند.
معمولا مراجع قضایی اجازه پلمپ واحدهای صنفی متخلف را صادر می کنند. با این حال نهادهایی نظیر شهرداری نیز با دریافت اجازه دادگاه، امکان پلمپ واحدهای صنفی را خواهند داشت. بنابراین امکان پلمپ واحدهای صنفی صرفا با ارائه نامه و حکم مراجع قضایی فراهم شده است. اشخاص می بایست از قوانین پلمپ واحدهای صنفی مطلع شده و نمونه نامه پلمپ این واحدها را مشاهده نمایند.
علت پلمب واحد صنفی
دولت همواره قوانین و مقررات مشخصی را برای واحدهای صنفی تنظیم می کند. صاحبان واحدهای صنفی می بایست از ضوابط و مقررات فعالیت اقتصادی در محل کسب خود مطلع شده تا با جریمه و مجازاتی نظیر پلمپ واحد صنفی خود مواجه نشوند. بنابراین در ادامه علت پلمب واحد صنفی توضیح داده شده است:
پلمپ واحدهای صنفی به دلیل فقدان پروانه کسب موقت و یا دائم
ایجاد کسب و کاری غیر از شغل درج شده در پروانه کسب
تعطیلی واحدهای صنفی بدون دلیل موجه در صورتی که موجب عسر و حرج برای مصرف کننده شود.
عدم پرداخت حق عضویت به اتحادیه براساس قوانینی که در آیین نامه مصوب کمیسیون نظارت درج شده است.
عدم اجرای مصوبات و دستور های قانونی کمیسیون نظارت که از طریق اتحادیه ها به واحدهای صنفی ابلاغ شده باشد.
عدم اجرای تکالیف واحدهای صنفی مطابق با بند ه از ماده ۲۸ قانون نظام صنفیارتکاب عمل مجرمانه واحدهای صنفی در صورت ادامه فعالیت
اشخاصی که با وجود اطلاع از دلایل پلمپ واحدهای صنفی به پلمپ محل کسب و کار خود اعتراض داشته باشند، امکان اعتراض به پلمپ واحد صنفی خود را از مراجع قانونی خواهند داشت. در ادامه، مجوه پلمب واحد صنفی توضیح داده می شود.
نحوه پلمب واحد صنفی
افراد صنفی پس از شروع کسب و کار خود موظف به دریافت و تمدید جواز کسب و رعایت قوانین و مقررات مرتبط با واحدهای صنفی می باشندغ چرا که هرگونه تخلف واحدهای صنفی منجر به جریمه و یا مجازات های سنگین می شود. یکی از مجازات های مرسوم واحدهای صنفی متخلف، پلمپ محل کسب می باشد. پیش از این اشخاص با مهم ترین دلایل پلمپ واحدهای صنفی آشنا شدند. با این حال یکی از مواردی که برای اشخاص اهمیت بالایی داشته، آشنایی با چگونگی پلمپ واحدهای صنفی می باشد. بنابراین در ادامه نحوه پلمب واحد صنفی توضیح داده شده است:
در ابتدا اخطاریه پلمپ در دو نسخه آماده شده و یک نسخه توسط نیروی انتظامی به متصدی واحد صنفی ابلاغ و نسخه دیگر نیز به امضای متصدی واحد صنفی و ابلاغ کننده می رسد.
در صورت عدم حضور متصدی واحد صنفی و امتناع از دریافت و امضا اختیاریه، نسخه اول اختیاریه همراه با تاریخ به نسخه دوم اختیاریه الصاق شده و در پرونده صنفی درج می شود.
اتحادیه ظرف ۱۰ روز بعد از ابلاغ اخطاریه، موظف به درج اطلاعات در سامانه انصاف می باشد.
پس از اتمام مهلت مقرر در اخطاریه، نیروی انتظامی نسبت به پلمپ واحد صنفی اقدام می کند.
قبل از پلمب محل دایر شده، از ده تا بیست روز به دایرکننده مهلت داده می شود تا کالاهای موجود در محل را تخلیه کند. متقاضیان به هیچ عنوان نباید به صورت خودسرانه نسبت به فک پلمپ واحد صنفی خود اقدام کنند. افرادی که پلمپ واحد صنفی را شکسته و یا با وجود پلمپ واحد صنفی، نسبت به انجام فعالیت اقتصادی در محل کسب و کار خود اقدام نموده، شامل برخورداری از مجازات فک پلمب شده و باید منتظر مجازات های سنگین مقرر شده باشند.
اعتراض به پلمپ واحد صنفی
پلمپ واحدهای صنفی علاوه بر خسارت های مالی، به وجهه و اعتبار کسب و کارها نیز آسیب می رساند. به همین دلیل؛ اشخاص می بایست نسبت به اطلاع از قوانین و مقررات پلمپ واحدهای صنفی اقدام نمایند. در ادامه نحوه اعتراض به پلمپ واحد صنفی توضیح داده شده است:
متقاضیان در ابتدا باید نسبت به مراجعه به اتحادیه، صنف و یا مرجعی که اجازه فعالیت اقتصادی به آنان داده، اقدام نموده و اعتراض خود را به پلمپ واحد صنفی خود اعلام کنند.
در صورت عدم رسیدگی به اعتراض متقاضیان و یا عدم رفع مشکل آنان، امکان اعتراض به پلمپ واحدهای صنفی از طریق مجامع صنفی بالاتر وجود دارد.
اشخاصی که از طریق مجامع صنفی بالاتر نیز امکان رفع مشکل پلمپ واحد صنفی خود را پیدا نکنند، می توانند از کمیسیون نظارت نیز جهت اعلام اعتراض به پلمپ واحد صنفی خود اقدام نمایند.
متقاضیانی که از طریق مراحل اشاره شده، امکان رفع پلمپ واحد صنفی خود را پیدا نکنند، می توانند از دیوان عدالت اداری جهت ارائه اعتراض به پلمپ محل کسب و کار خود استفاده کنند.
متقاضیان بدین ترتیب امکان پیگیری و اعتراض به پلمب واحد صنفی خود را پیدا می کنند. اشخاص با اطلاع از ضوابط و مقررات پلمپ واحد صنفی می توانند از پلمپ کسب و کار خود جلوگیری نمایند. افراد همچنین باید نمونه نامه پلمپ قانونی واحد صنفی را نیز مشاهده نموده و از قوانین مجازات فک پلمب مطلع شوند.
مراحل رفع و فک پلمپ واحد صنفی
قوانین و مقررات مشخصی برای فعالیت واحدهای صنفی تعیین شده و متقاضیان امکان فعالیت اقتصادی را با رعایت این ضوابط و مقررات پیدا می کنند. با این حال؛ برخی مواقع تخلفات واحدهای صنفی منجر به پلمپ این کسب و کارها می شود. صاحبان واحد صنفی پلمپ شده باید از طریق مراجع قانونی درخواست رفع پلمپ محل کسب و کار خود را ارائه دهند. بنابراین یکی از مواردی که برای افراد اهمیت بالایی داشته، اطلاع از چگونگی رفع پلمپ واحد صنفی می باشد. در ادامه مراحل رفع و فک پلمپ واحد صنفی توضیح داده شده است:
متقاضیان باید در ابتدا از مدارک لازم جهت رفع پلمپ واحد صنفی خود مطلع شوند. چرا که مدارک لازم جهت رفع پلمپ محل کسب و کار به اتحادیه صنفی و دلیل پلمپ شدن واحد مربوطه بستگی دارد.
اشخاص در ادامه باید همراه با مدارک لازم به اتحادیه واحد صنفی خود مراجعه نمایند.
متقاضیان باید با ارائه اطلاعات صحیح نسبت به ارائه درخواست رفع پلمپ واحد صنفی خود اقدام کنند.
اتحادیه مطابق با قوانین و مقررات نسبت به بررسی درخواست متقاضیان و تشکیل پرونده صنفی اقدام می کند.
کمیسیون نظارت در ادامه نسبت به بررسی درخواست رفع پلمپ واحد صنفی متقاضیان اقدام می کند.
در صورت تایید درخواست متقاضیان، اداره اماکن نیروی انتظامی نسبت به رفع و فک پلمپ واحد صنفی اقدام می کند.
معمولا پلمپ واحدهای صنفی در بازه زمانی مشخصی انجام می شود. به همین دلیل پس از پایان بازه زمانی پلمپ واحد صنفی، در صورت رفع علت پلمپ این واحدها، امکان رفع پلمپ محل کسب و کار متقاضیان به صورت کاملا خودکار فراهم می شود. اشخاص همچنین باید از قوانین پلمپ و نمونه نامه پلمپ واحد صنفی مطلع شده تا از قانونی بودن پلمپ محل کسب و کار خود اطمینان حاصل کنند.
مدارک مورد نیاز جهت رفع پلمپ واحدهای صنفی
همانطور که اشاره شد، برای پاسخ به سوال پلمپ واحد صنفی چیست؛ می توان گفت که واحدهای صنفی متخلف به دستور مراجع قضایی مهر و موم شده و صاحبان این کسب و کارها تا زمان فک پلمپ امکان استفاده از محل کسب و کار خود را پیدا نمی کنند. با این حال اشخاص بعد از حل مشکلی که باعث پلمپ واحد صنفی خود شده، باید نسبت به ارائه درخواست رفع پلمپ واحد صنفی خود اقدام نمایند.
اولین مرحله جهت رفع پلمپ واحدهای صنفی، ارائه مدارک مورد نیاز می باشد. مدارک فک پلمپ واحد صنفی به علت پلمپ واحد مربوطه و اتحادیه واحد صنفی بستگی دارد؛ چرا که برخی از اتحادیه ها مدارک بیشتری را جهت رفع پلمپ واحد صنفی دریافت می کنند. بنابراین یکی از مواردی که برای متقاضیان اهمیت بالایی داشته، اطلاع از مدارک لازم جهت رفع پلمپ واحدهای صنفی می باشد. در ادامه مدارک مورد نیاز جهت رفع پلمپ واحدهای صنفی توضیح داده شده است:
ارائه اصل و کپی کارت ملی و شناسنامه مالک یا مدیر مسئول واحد صنفی
ارائه اجاره نامه رسمی، سند مالکیت و یا هر سند دیگری که نشان دهنده مالکیت یا اجاره واحد صنفی باشد.
ارائه گواهی ماده 186 قانون مالیات های مستقیم
ارائه گواهی عدم سوء پیشینه برای مالک یا مدیر مسئول واحد صنفی
ارائه تمامی مجوزها و صلاحیت نامه های لازم برای فعالیت در صنف مربوطه
ارائه گواهی سلامت و بهداشت محیط از مراجع ذی صلاح در صورت نیاز
امکان تعیین دقیق مدارک لازم جهت رفع پلمپ واحدهای صنفی وجود ندارد. با این حال معمولا اشخاص با ارائه مدارک فوق، امکان رفع پلمپ واحد صنفی خود را پیدا می کنند. نیروی انتظامی نسبت به رفع پلمپ واحدهای صنفی اقدام می کند. افراد با رفع پلمپ واحد صنفی خود امکان فعالیت اقتصادی مجدد در محل کسب و کار خود را پیدا می کنند. اشخاص به هیچ عنوان نباید نسبت به رفع پلمپ خودسرانه اقدام نمایند.
قوانین پلمپ واحد صنفی
همانطور که اشاره شد؛ پلمپ واحدهای صنفی علاوه بر مختل کردن کسب درآمد از این واحدها، به وجهه و اعتبار محل کسب متقاضیان نیز آسیب می رساند. به همین دلیل، اشخاص می بایست با ضوابط و مقررات پلمپ واحد صنفی آشنا شده تا از پلمپ محل کسب و کار خود پیشگیری نمایند. قوانین پلمپ واحد صنفی بسیار گسترده و پیچیده می باشد. با این حال؛ در ادامه به برخی از مهم ترین قوانین و مقررات واحدهای صنفی اشاره شده است.
مطابق با ماده 5، 12 و 27 قانون نظام صنفی کشور، افراد صنفی قبل از تاسیس هر نوع واحد صنفی یا اشتغال به کسب و حرفه، موظف به اخذ پروانه کسب می باشند. در صورتی که پروانه کسب به نام متصدی واحد صنفی صادر نشده باشد، مطابق قانون فعالیت بدون پروانه متصدی و مباشر با کارت مباشرت مجاز نبوده و اداره اماکن نیروی انتظامی با گزارش اتحادیه، صلاحیت پلمپ آن را دارد.
مطابق با تبصره 1 ماده 28 قانون نظام صنفی کشور، نیروی انتظامی واحدهای صنفی متخلف را که دارای پروانه کسب نبوده، با اعلام اتحادیه مربوطه تعطیل می کند. مطابق با تبصره 2 ماده 28 قانون نظام صنفی کشور، واحدهای صنفی متخلفی که پلمپ شوند، می توانند به کمیسیون نظارت شکایت نمایند.
صرفا نیروی انتظامی صلاحیت صدور اخطار برای پلمپ واحد صنفی را خواهد داشت. در صورت تعطیلی غیرموجه واحد صنفی، جبران خسارت افراد صنفی به استناد نظر کمیسیون نظارت، بر عهده دستور دهنده می باشد. در صورتی که تعطیلی واحد صنفی موجب عسر و حرج مصرف کننده شود، واحد صنفی مذکور به پرداخت خسارت از 200 هزار تومان تا 2 میلیون تومان محکوم می شود.
اشخاص با اطلاع از قوانین پلمپ واحدهای صنفی می توانند با رعایت این قوانین و مقررات، از پلمپ محل کسب و کار خود جلوگیری نمایند. اشخاص همچنین باید نمونه نامه پلمپ واحد صنفی را نیز مشاهده نموده تا از قانونی بودن پلمپ واحد صنفی خود اطمینان حاصل کنند. متقاضیان باید منتظر طی روند قانونی رفع پلمپ واحد صنفی خود بوده و به هیچ عنوان نسبت به فک پلمپ محل کسب و کار خود به صورت خودسرانه اقدام ننمایند؛ چرا که مجازات فک پلمب خودسرانه توسط متقاضیان، بسیار سنگین می باشد.
جریمه نقدی فک پلمپ غیرقانونی واحد صنفی
صاحبان واحدهای صنفی موظف به رعایت قوانین و مقررات تعیین شده بوده تا با مشکلاتی نظیر جریمه و پلمپ محل کسب و کار خود مواجه نشوند. چنان چه واحد صنفی متقاضیان پلمپ شود، اشخاص باید از روش های قانونی برای رفع پلمپ محل کسب و کار خود اقدام نمایند. پیش از این متقاضیان با نحوه رفع پلمپ واحد صنفی آشنا شدند. با این حال گاهی اوقات برخی افراد به صورت خودسرانه نسبت به فک پلمپ واحد صنفی خود اقدام می کنند.
رفع پلمپ واحد صنفی جریمه و مجازات هایی را برای افراد متخلف به دنبال دارد. در ادامه جریمه نقدی فک پلمپ غیرقانونی واحد صنفی توضیح داده شده است. شکستن پلمپ واحدهای صنفی به صورت خودسرانه، شامل جریمه نقدی نبوده و مجازات هایی را برای افراد متخلف به دنبال دارد. مطابق با ماده ۵۴۳ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات)، چنان چه اشخاص به صورت عامدانه پلمپ واحد صنفی را شکسته و یا محو نمایند، مرتکب به حبس از سه ماه تا دو سال محکوم می شوند.
در صورتی که نگهبان نسبت به رفع پلمپ واحد صنفی اقدام نماید، مجازات فک پلمب نگهبان یک تا دو سال حبس می باشد. چنان چه رفع پلمپ به دلیل اهمال نگهبان صورت گیرد، مجازات نگهبان شامل یک تا شش ماه حبس یا حداکثر ۷۴ ضربه شلاق خواهند بود. لازم به ذکر است که متقاضیان باید از قوانین پلمپ و نمونه نامه پلمپ واحد صنفی مطلع شده تا از روند قانونی پلمپ محل کسب و کار خود مطمئن شوند.
نمونه نامه پلمپ واحد صنفی
همانطور که اشاره شد، یکی از مجازاتی که جهت واحدهای صنفی متخلف در نظر گرفته شده، پلمپ واحد صنفی می باشد. دولت همواره قوانین و مقرراتی را جهت فعالیت اقتصادی واحدهای صنفی تعیین نموده است. اشخاص باید با بررسی قوانین و مقررات فعالیت مجاز در واحدهای صنفی، از پلمپ محل کسب و کار خود جلوگیری کنند. با این حال یکی از مواردی که برای اشخاص اهمیت بالایی داشته، مشاهده نمونه نامه پلمپ واحد صنفی می باشد؛ چرا که متقاضیان بدین ترتیب می توانند از پلمپ قانونی واحد صنفی خود اطمینان حاصل نمایند. در ادامه؛ نمونه نامه پلمپ واحد صنفی ارائه شده است.
همانطور که در تصویر فوق نیز مشاهده شده، نامه پلمپ واحدهای صنفی می بایست شامل تاریخ اخطاریه و تاریخ دقیق پلمپ محل کسب و کار باشد. همچنین در این نامه قانون مجازات فک پلمب به اطلاع افراد صنفی می رسد. در نهایت در نامه پلمپ واحد صنفی باید کد مامور پلمپ و امضا نیز درج گردد. اشخاص بعد از مشاهده نامه پلمپ واحد صنفی خود می بایست نسبت به انجام مراحل قانونی رفع پلمپ محل کسب و کار خود اقدام نموده و از هرگونه فک پلمپ به صورت خودسرانه خودداری نمایند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد پلمپ واحد صنفی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از پلمپ واحد صنفی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. اعتراض به پلمپ واحد صنفی باید بر اساس سلسله مراتب و از طریق اتحادیه، کمیسیون نظارت و دیوان عدالت اداری انجام شود که توضیحات بیشتر در متن مقاله ارائه شده است.