برای مشاوره نحوه ابطال گواهینامه ثبت طرح صنعتی
برای مشاوره نحوه ابطال گواهینامه ثبت طرح صنعتی
گواهینامه طرح صنعتی سندی است که اداره مالکیت صنعتی برای حمایت از آن طرح صادر می کند. دارنده این سند می تواند از حقوق انحصاری بهره مند شود. پس از صدور گواهینامه ثبت طرح صنعتی ممکن است اشخاصی قصد ابطال آن طرح را داشته باشند؛ در این صورت بایستی دعوای ابطال گواهینامه طرح صنعتی را مطرح نمود.
اشخاص ذی نفع در موارد متعددی می توانند دعوای ابطال گواهینامه طرح صنعتی را مطرح کنند؛ اما باید توجه داشت که طرح این دعوا تابع شرایط و مقررات خاصی است و آثار متعدی به دنبال خواهد داشت. لذا؛ اشخاصی که قصد طرح دعوا در این حوزه را دارند باید قبل از هر اقدامی از قواعد این حوزه، اطلاع لازم را کسب کنند.
از همین رو؛ در این مقاله، پس از بررسی پرسش ابطال گواهینامه ثبت طرح صنعتی چیست و همچنین پاسخ به چالش ذی نفع در دعوای ابطال طرح صنعتی کیست، موارد و دلایل ابطال گواهینامه ثبت طرح صنعتی بیان می شود. سپس، راجع به مدارک لازم برای ابطال گواهینامه ثبت طرح صنعتی صحبت شده و نحوه ابطال گواهینامه ثبت طرح صنعتی مورد مطالعه قرار می گیرد و در نهایت؛ پس از بیان آثار ابطال طرح صنعتی ثبت شده، در قسمت پایانی مقاله دعاوی کپی طرح صنعتی مطالبی بررسی خواهد شد.
منظور از ابطال گواهینامه ثبت طرح صنعتی چیست
مستفاد از ماده 103 آیین نامه اجرایی قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری، هر ذی نفع می تواند از دادگاه، ابطال گواهی نامه طرح صنعتی را درخواست نماید. در این راستا، اولین پرسشی که ممکن است در ذهن خوانندگان مطرح شود؛ آن است که منظور از ابطال گواهینامه ثبت طرح صنعتی چیست؟
در پاسخ به پرسش فوق باید بیان کرد که منظور از ابطال گواهینامه ثبت طرح صنعتی آن است که این گواهینامه به موجب حکم دادگاه نقض شود. در واقع دادگاه با صدور حکم، گواهینامه ای را که اداره مالکیت معنوی برای مالک طرح صنعتی صادر کرده است را باطل می نماید. لازم به ذکر است افراد پس از اتمام اعتبار مهلت گواهی طرح صنعتی می توانند نسب به تمدید طرح صنعتی اقدام کنند.
لازم به تصریح است که ابطال طرح صنعتی به موجب حکم دادگاه می تواند نسبت به کل طرح یا قسمتی از آن باشد. همچنین، ابطال طرح صنعتی صرفا با رای دادگاه امکان پذیر است و هر ذی نفع می تواند با تقدیم دادخواست و رعایت سایر تشریفات دادرسی این موضوع را از دادگاه مطالبه نماید. در نهایت هر گاه ثبت طرح صنعتی باطل شود از تاریخ ثبت، باطل تلقی می شود و رای دادگاه به مرجع ثبت ابلاغ خواهد شد.
ذی نفع در دعوای ابطال طرح صنعتی کیست
در قسمت پیشین مقاله، راجع به ابطال گواهینامه ثبت طرح صنعتی صحبت شد. همچنین، گفته شد؛ مستفاد از ماده 29 قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری و همچنین ماده 103 آیین نامه اجرایی همین قانون، هر ذی نفع می تواند از دادگاه، ابطال گواهی نامه طرح صنعتی را درخواست نماید.
پرسشی که در این راستا برای برای بسیاری از اشخاصی که قصد طرح دعوا جهت ابطال طرح صنعتی را دارند؛ مطرح می شود و باید به آن پاسخ داد، آن است که مقصود از ذی نفع چه کسی است؟ به عبارت دیگر ذی نفع در دعوای ابطال طرح صنعتی کیست؟
در پاسخ باید گفت که قانون در تعیین و تعریف ذی نفع ساکت است و در آن از ذی نفع تعریفی به عمل نیامده، اما مطابق قواعد و مقررات کلی ذی نفع شخصی است که از او حق و حقوقی زائل شده و یا از به وجود آمدن حق و حقوقی برای او جلوگیری به عمل آمده است.
موارد و دلایل ابطال گواهینامه ثبت طرح صنعتی
موارد و دلایل ابطال گواهینامه ثبت طرح صنعتی متعدد است. مطابق قانون، هر ذی نفع میتواند از دادگاه ابطال ثبت طرح صنعتی را درخواست نماید. در این صورت باید ثابت کند که یکی از شرایط مندرج در مواد قانونی رعایت نشده یا کسی که طرح صنعتی به نام وی ثبت شده پدید آورنده آن طرح یا قائم مقام قانونی او نیست.
مستفاد از ماده 21 قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری، طرح صنعتی زمانی قابل ثبت است که جدید و یا اصیل باشد. طرح صنعتی زمانی جدید است که ازطریق انتشار به طور محسوس و یا از طریق استفاده به هر نحو دیگر قبل از تاریخ تسلیم اظهارنامه یا برحسب مورد قبل از حق تقدم اظهارنامه برای ثبت در هیچ نقطه ای از جهان برای عموم افشاء نشده باشد.
جدید و اصیل نبودن طرح، عدم مالکیت در ثبت گواهی ثبت طرح صنعتی، وجود سابقه افشاء، عدم رعایت شرایط شکلی و قانونی، خلاف اخلاق حسنه بودن طرح، خلاف نظم عمومی بودن و خلاف موازین شرعی بودن طرح از جمله موارد و دلایل ابطال گواهینامه ثبت طرح صنعتی به شمار می آید.
در رابطه با جدید و اصیل بودن طرح باید تصریح کرد که جدید بودن طرح صنعتی به این معناست که آن طرح صنعتی به نحوی از انحاء به طور محسوس در هیچ نقطه ای از جهان در دسترس عموم قرار نگرفته باشد و اصیل بودن طرح به این معناست که آن طرح، کپی و شبیه سازی طرح دیگری نباشد و سبک خاص و منحصر به فرد خود را داشته باشد.
مدارک لازم برای ابطال گواهینامه ثبت طرح صنعتی
ابطال گواهینامه ثبت طرح صنعتی تنها با تقدیم دادخواست و با حکم دادگاه امکان پذیر است. خواهان دعوای مذکور به منظور اثبات ادعای خود بایستی مدارک و مستنداتی را به دادخواست ضمیمه و به دادگاه تقدیم نماید. از همین رو در ادامه، مدارک لازم برای ابطال گواهینامه ثبت طرح صنعتی بیان می شود.
به طور کلی خواهان طرح هر دعوایی قبل از هر اقدامی باید مدارک و مستنداتی مبنی بر ادعای خود را فراهم نماید. علاوه بر این خواهان مکلف است کلیه هزینه های لازم در جهت طرح دعوا را پرداخت و رسید آن را ضمیمه نماید. دعوای ابطال گواهینامه ثبت طرح صنعتی نیز از این قاعده مستثنی نمی باشد.
ماده 103 آیین نامه اجرایی قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری، در این خصوص مقرر می دارد دادخواست ابطال گواهینامه ثبت طرح صنعتی باید دارای ضمائم زیر باشد: 1- اصل یا رونوشت مصدق کلیه اسناد و مدارک مثبت ادعای ابطال؛ 2- رسید مربوط به پرداخت ودیعه تسلیم دادخواست ابطال به دادگاه، به شرح مذکور در جدول هزینه ها؛ 3- وکالت نامه، در صورتی که دادخواست توسط وکیل تسلیم شود.
نحوه ابطال گواهینامه ثبت طرح صنعتی
همانطور که گفته شد؛ هر ذی نفع می تواند از دادگاه، ابطال گواهی نامه طرح صنعتی را درخواست نماید. اشخاصی که قصد طرح دعوا را باید از نحوه ابطال گواهینامه ثبت طرح صنعتی آگاه باشند. از همین رو؛ در این قسمت از مقاله، راجع به این موضوع توضیحاتی ارائه می شود.
به طور کلی؛ اشخاص جهت ابطال گواهینامه ثبت طرح صنعتی باید این موضوع را از دادگاه درخواست نمایند. بدین منظور بایستی دادخواستی مبنی بر ابطال گواهینامه ثبت طرح صنعتی طرح و تقدیم دادگاه ماده 59 قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری که همان دادگاه های عمومی تهران می باشد، نمایند. گفتنی است در حال حاضر تقدیم دادخواست به دادگاه از طریق دفاتر خدمات قضایی امکان پذیر می باشد.
مدارکی که در قسمت قبلی مقاله گفته شد؛ باید به دادخواست ضمیمه شود. دادگاه پس از بررسی موضوع، حسب مورد به موضوع دعوا رسیدگی نموده و در صورت بر حق بودن خواهان، حکم به ابطال گواهینامه ثبت طرح صنعتی را صادر می نماید. لازم به ذکر است ابطال گواهینامه ثبت طرح صنعتی در دادگاه عمومی حقوقی به عمل می آید.
آثار ابطال طرح صنعتی ثبت شده
در قسمت های پیشین مقاله؛ به تفصیل راجع به ابطال گواهینامه طرح صنعتی صحبت شد. سپس، ذی نفع در طرح این دعوا معرفی و موارد و دلایل ابطال این گواهینامه مورد بررسی قرار گرفت. همچنین، مدارک لازم برای ابطال گواهینامه ثبت طرح صنعتی بیان و نحوه ابطال این گواهینامه توضیح داده شد و اکنون در این بخش از مقاله، آثار ابطال طرح صنعتی ثبت شده مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.
به طور کلی؛ اسقاط حق ایجاد شده برای شخصی که طرح صنعتی را ثبت نموده یکی از مهم ترین آثار ابطال طرح صنعتی ثبت شده محسوب می شود. در واقع پس از ابطال گواهینامه طرح صنعتی ثبت شده، امتیازات و حقوقی که برای ثبت کننده طرح ایجاد شده بود از بین رفته و آن شخص دیگر نمی تواند از کسی تحت عنوان نقض حقوق طرح صنعتی شکایت نماید. شایان ذکر است پس از ابطال طرح صنعتی، استفاده از آن طرح برای عموم مردم آزاد می باشد.
گفتنی است به موجب ماده 104 آئین نامه اجرایی قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری، هرگاه ثبت طرح صنعتی باطل شود، از تاریخ ثبت، باطل تلقی میشود. رای نهایی دادگاه به مرجع ثبت ابلاغ می گردد و مرجع مذکور آن را ثبت و به هزینه محکوم له، آگهی مربوط به آن را در اولین فرصت ممکن در روزنامه رسمی منتشر می کند. محکوم له می تواند مخارج مزبور را درجزء خسارت از محکوم علیه مطالبه کند. آگهی مذکور شامل مشخصات طرح صنعتی و ذکر خلاصه ای از مفاد رای نهایی دادگاه در این خصوص خواهد بود.
بر اساس ماده مذکور، هرگاه ثبت طرح صنعتی باطل شود، از تاریخ ثبت باطل تلقی می شود. همچنین؛ پس از صدور حکم قطعی مبنی بر ابطال ثبت طرح صنعتی، مراتب به مرجع ثبت ابلاغ و مرجع ثبت آن را ثبت و به هزینه محکوم له در روزنامه رسمی منتشر می نماید.
دعاوی کپی طرح صنعتی
مطابق ماده 20 قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری، "از نظر این قانون، هرگونه ترکیب خطوط یا رنگ ها و هرگونه شکل سه بعدی با خطوط، رنگ ها و یا بدون آن، بهگونه ای که ترکیب یا شکل یک فرآورده صنعتی یا محصولی از صنایع دستی را تغییر دهد، طرح صنعتی است. در یک طرح صنعتی تنها دسترسی به یک نتیجه فنی بدون تغییر ظاهری مشمول حمایت از این قانون نمی باشد."
کپی طرح صنعتی جرم است و مالک طرح صنعتی می تواند علیه شخصی که بدون اجازه و موافقت او طرح صنعتی را کپی کرده است در دادگاه اقامه دعوا نماید. لازم به ذکر است شخصی که مرتکب جرم کپی طرح صنعتی شده است به حبس تعزیری به میزان 91 روز تا 6 ماه و همچنین جزای نقدی از نود تا دویست میلیون ریال محکوم خواهد شد.
طرح دعاوی کپی طرح صنعتی مشمول قواعد قانونی است. اشخاصی که طرح صنعتی آن ها کپی شده و قصد طرح دعوا در دادگاه را دارند؛ بایستی شکواییه ای تهیه و به همراه کلیه مدارک و مستندات لازم به دادگاه تقدیم نمایند. تقدیم شکواییه به دادگاه از طریق دفاتر خدمات قضایی امکان پذیر می باشد. شایسته بیان است شاکی این دعوا می تواند به منظور مطالبه خسارت و ضرر و زیان خود، دادخواست حقوقی مبنی بر این موضوع را از طریق دفاتر خدمات قضایی به دادگاه عمومی حقوقی تقدیم نماید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه ابطال گواهینامه ثبت طرح صنعتی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه ابطال گواهینامه ثبت طرح صنعتی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: در پاسخ باید گفت که قانون در تعیین و تعریف ذی نفع ساکت است و در آن از ذی نفع تعریفی به عمل نیامده، اما مطابق قواعد و مقررات کلی ذی نفع شخصی است که از او حق و حقوقی زائل شده و یا از به وجود آمدن حق و حقوقی برای او جلوگیری به عمل آمده است.