برای مشاوره نحوه اعتراض به تقاضای ثبت برند و علامت تجاری
برای مشاوره نحوه اعتراض به تقاضای ثبت برند و علامت تجاری
ثبت برند به منظور حفظ هویت تجاری، دست یابی به بازار کار و جلوگیری از هرگونه سوء استفاده احتمالی رقیبان توسط مالکان برند صورت گرفته و به موجب آن، این حق برای صاحب برند در نظر گرفته می شود که به طور انحصاری از علامت و برند ثبت شده، استفاده نمایند. با این حال؛ به منظور حفظ حقوق افراد، این حق برای سایر اشخاص در نظر گرفته شده که به برند ثبت شده، اعتراض کنند.
آنچه در خصوص اعتراض به ثبت برند حائز اهمیت می باشد؛ این است که اعتراض به ثبت برند می بایست در مهلت مشخص قانونی صورت گیرد. هم چنین، اعتراض به برند، می تواند هم قبل از ثبت برند و هم پس از آن، رخ دهد که این امر، به نوبه خود، اهمیت اطلاع از جزئیات مراحل و شرایط اعتراض به برند را دو چندان می نماید.
از این رو، در مقاله حال حاضر، به پرسش سوال حق اعتراض به ثبت برند برای چه کسانی می باشد، پاسخ داده شده و شرایط و دلایل اعتراض به ثبت برند ارائه گردیده است. در ادامه مطلب، به هزینه های موجود برای اعتراض به ثبت برند و مراحل مورد نیاز پرداخته شده و زمان دقیق، نحوه اعتراض و هزینه آن ذکر می شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص با ما همراه باشید.
حق اعتراض به ثبت برند برای چه کسانی است؟
یکی از سوالات متداولی که در خصوص اعتراض و شکایت به برند مطرح می شود، این است که حق اعتراض به ثبت برند برای چه کسانی است؟ به منظور پاسخ به این پرسش می بایست بیان نمود که حق اعتراض برای سه دسته از افراد، حائز اهمیت بیش تری است که عبارتند از:
اشخاصی که برند ثبت شده را علامت تجاری خود می دانند.
اشخاصی که برند ثبت شده، با برند آن ها تشابه داشته به گونه ای که مصرف کنندگان عادی را دچار خطا می کند.
اشخاصی که درخواست و تقاضای ثبت برند آن ها، توسط اداره ثبت مالکیت معنوی رد گردیده است.
با این حال، ماده 124 آیین نامه اجرایی قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری، حق اعتراض به علامت تجاری و برند ثبت شده را برای عموم افراد در نظر گرفته است. متن این ماده در این خصوص بیان می دارد: «هر شخصی که نسبت به تقاضای ثبت علامت اعتراض داشته باشد باید ظرف مهلت ۳۰ روز از تاریخ انتشار آگهی موضوع ماده ۱۲۰ این آیین نامه اعتراض خود را در دو نسخه مبنی بر عدم رعایت مفاد بندهای (الف) و (ب) ماده ۳۰ و ماده ۳۲ قانون به مرجع ثبت تسلیم نماید.»
شرایط و دلایل اعتراض به ثبت برند
برای این که اعتراض به ثبت برند، توسط مراجع ذی صلاح مورد پذیرش قرار گرفته و به آن ترتیب اثر داده شود، می بایست شرایط و ضوابط خاصی وجود داشته باشد. بدیهی است که بدون وجود شرایط مذکور، تقاضای اعتراض به ثبت برند رد شده و مورد رسیدگی قرار نخواهد گرفت. شرایط و دلایل اعتراض به ثبت برند عبارتند از:
ثبت اعتراض در مهلت زمانی در نظر گرفته شده
پرداخت هزینه های مربوط به ثبت اعتراض
ارائه مستندات مبنی بر تخلف برند ثبت شده
از جلمه دلایل و مواردی که به موجب آن می توان به برند ثبت شده، اعتراض نمود؛ می توان به تشابه با برندهای موجود، سوء استفاده از شهرت برند، نقض حقوق مالکیت فکری، عدم استفاده از برند در مدت زمان معین و ... اشاره نمود. در قسمت های بعدی مقاله زمان و نحوه ثبت اعتراض به تفصیل مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
زمان اعتراض به ثبت برند
در قمست های پیشین مقاله، به سوال حق اعتراض به ثبت برند برای چه کسانی است؛ پاسخ داده و شرایط و دلایلی که برای اعتراض به ثبت برند نظیر ثبت برند لاتین در نظر گرفته شده، ارائه گردید. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا زمان اعتراض به ثبت برند را توضیح داده و مهلت آن را بیان نماییم.
به موجب حکم ماده 124 آیین نامه اجرایی قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری در صورتی که شخصی به علامت و برند ثبت شده، اعتراض داشته باشد، می تواند ظرف مهلت 30 روز از تاریخ انتشار آگهی تقاضا علامت تجاری و برند در روزنامه رسمی؛ اعتراض خود را به ثبت رساند.
علاوه بر این، در صورتی که شخصی اظهارنامه ثبت علامت و برند خود را در اداره مالکیت معنوی به ثبت رسانده، اما این اظهارنامه از سوی کارشناسان رد گردیده است، می تواند ظرف 30 روز (برای اشخاص مقیم ایران) و 60 روز (برای اشخاص مقیم خارج از کشور) نسبت به ثبت اعتراض خود اقدام نماید.
مراحل اعتراض به ثبت برند قبل از ثبت
همانطور که در قسمت پیشین مقاله، توضیح داده شد؛ متقاضیانی که اظهارنامه ثبت برند را در سامانه مالکیت معنوی تکمیل نموده، اما کارشناسان این اداره، اظهارنامه مربوطه را رد نموده اند، می توانند در مهلت زمانی مشخص شده، با طی نمودن مراحل اعتراض به ثبت برند قبل از ثبت، به رد اظهارنامه ثبت برند و علامت اعتراض نمایند.
به منظور ثبت اعتراض در این حالت؛ متقاضی می تواند ظرف مهلت مقرر نسبت به رد اظهارنامه اعتراض خود را در دو نسخه و با پرداخت هزینه رسیدگی به رد ثبت، از طریق مرجع ثبت به کمیسیون موضوع ماده ۱۷۰ آیین نامه ثبت علامات تجاری تسلیم نماید. پس از ثبت اعتراض نامه، نسخه دوم آن با قید تاریخ و شماره وصول به معترض مسترد می شود.
رئیس کمیسیون موضوع ماده 170 ده روز قبل از تشکیل جلسه کمیسیون، تاریخ تشکیل جلسه، ساعت و محل آن را حسب مورد به متقاضی ثبت یا به طرفین اختلاف و یا به نماینده قانونی آنان ابلاغ نموده تا این افراد بتوانند در جلسه کمیسیون حضور به عمل رسانند. کمیسیون پس از رسیدگی، تصمیم خود را به صورت مستند و مستدل اعلام می نماید. تصمیم کمیسیون از سوی مرجع ثبت به متقاضی یا به طرفین اختلاف ابلاغ شده و ظرف ۶۰ روز از تاریخ ابلاغ قابل اعتراض در دادگاه های عمومی تهران است. مشاهده ابلاغیه اعتراض از طریق کارتابل سامانه مالکیت معنوی برای افراد میسر می باشد.
نحوه اعتراض به ثبت برند بعد از ثبت
یکی از حقوقی که برای اشخاص ثالث نسبت برندهای ثبت شده، در نظر گرفته شده است، داشتن حق اعتراض می باشد. نحوه اعتراض به ثبت برند بعد از ثبت آن، مطابق با ماده 124 آیین نامه اجرایی قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری، به این صورت می باشد که شخص می بایست اعتراض خود را به صورت کتبی، در دو نسخه به مرجع ثبت مالکیت معنوی تسلیم نماید.
علاوه بر متن اعتراض نامه، دلایل، مدارک مثبت ادعا، به همراه رسید پرداخت هزینه رسیدگی به اعتراض نیز می بایست به مرجع ثبت ارائه شود. پس از ثبت اعتراض نامه، نسخه دوم آن با قید تاریخ و شماره وصول به شخص معترض برگردانده می شود. توجه به این نکته ضروری است که مهلت ثبت اعتراض به برندهای ثبت شده، 30 روز از تاریخ انتشار آگهی آن می باشد.
توجه به این نکته ضروی است بنابر ماده 130 آیین نامه فوق، در مواردی که اعتراض معترض مبنی بر ادعای حق مالکیت نسبت به علامتی باشد که اظهارنامه ثبت آن تسلیم مرجع ثبت و آگهی شده است و علامت مزبور در گذشته به نام او ثبت نشده است، باید همزمان با اعتراض، برای علامت خود، تقاضای ثبت نموده و هزینه حق ثبت اظهارنامه و علامت را پرداخت نماید.
مرجع ثبت موظف است که ظرف مهلت ده روز از تاریخ وصول اعتراض نسخه ای از اعتراض نامه را به انضمام رونوشت مدارک و دلایل استنادی به متقاضی ثبت (معترض علیه) ابلاغ نماید. متقاضی (معترض علیه) مکلف است از تاریخ ابلاغ اعتراض نامه، پاسخ مکتوب خود را ظرف بیست روز نسبت به اعتراض وارده به مرجع ثبت تسلیم نماید. عدم پاسخ متقاضی به ابلاغ در مهلت مقرر به منزله تمکین وی (قبول اعتراض توسط معترض علیه) خواهد بود.
هرگاه متقاضی به صورت کتبی، به اعتراض معترض تمکین کند، درخواست او برای ثبت علامت مسترد شده، تلقی شده و مراتب به صورت کتبی به معترض ابلاغ می شود تا در صورتی که علامت وی به ثبت نرسیده است، بر طبق اظهارنامه ای که همزمان با اعتراض تسلیم کرده است، نسبت به ثبت آن اقدام شود. در صورت عدم تمکین متقاضی (رد اعتراض توسط معترض علیه)، مرجع ثبت مراتب را ظرف ده روز به معترض ابلاغ کرده و وی از این تاریخ ۲۰ روز مهلت دارد که اعتراض خود را از طریق مرجع ثبت تسلیم کمیسیون موضوع ماده 170 کند. در چنین مواقعی کمیسون به موضوع رسیدگی نموده و حکم مقتضی را صادر می کند. تصمیم کمیسیون قابل اعتراض در دادگاه های عمومی تهران می باشد. توجه به این نکته ضروری است که مشاهده ابلاغیه اعتراض از طریق کارتابل سامانه مالکیت معنوی صورت می گیرد.
اعتراض به رد تقاضای ثبت علامت تجاری
در قسمت های پیشین مقاله، به توضیح اعتراض به ثبت برند پرداخته و بیان نمودیم که متقاضیان بعد از ثبت برند، و یا قبل از آن، دارای حق اعتراض می باشند. در این میان، ممکن است که این سوال برای برخی از اشخاص مطرح شود که آیا امکان اعتراض به رد تقاضای ثبت علامت تجاری امکان پذیر می باشد یا خیر؟
در پاسخ به این پرسش می بایست بیان نمود که بله، متقاضیان ثبت علامت تجاری، می توانند در صورت رد درخواست ثبت علامت خود توسط کارشناس، به این امر اعتراض نمایند. به این منظور شخص لازم است که در مهلت زمانی مشخص شده (ظرف 30 روز برای اشخاص مقیم ایران و 60 روز برای اشخاص مقیم خارج از کشور) اعتراض خود را ثبت رساند.
ثبت اعتراض در این گونه موارد به صورت کتبی و از طریق مرجع ثبت به کمیسیون موضوع ماده ۱۷۰ آیین نامه اجرایی قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری تسلیم نماید. در صورتی که شخص به رای کمیسون معترض باشد، می تواند در طی 60 روز از تاریخ ابلاغ رای، در دادگاه های عمومی تهران، به این امر اعتراض نماید.
هزینه اعتراض به ثبت برند و علامت تجاری
در قسمت های پیشین مقاله، توضیحات جامع و کاملی در خصوص شرایط و دلایل اعتراض به ثبت برند ارائه داده و به نحوه و مهلت زمانی ثبت اعتراض پرداختیم. در این قسمت از مقاله، قصد داریم تا هزینه اعتراض به ثبت برند و علامت تجاری را بیان نموده و انواع آن شرح دهیم.
هزینه اعتراض به ثبت برند و علامت تجاری، شامل هزینه های ادارای ناشی از اعتراض به ثبت برند، هزینه رسیدگی به پرونده در دادگاه و نیز هزینه های مربوط به حق الوکاله وکیل (در صورت انجام مراحل اعتراض توسط وکیل) می باشد. هم چنین، در مواردی که معترض متقاضی ثبت برند به نام خود، می باشد، می بایست هزینه حق الثبت برند را نیز به مرجع مربوطه پرداخت نماید.
یکی از از اقداماتی که شرکت ها و واحد های تجاری، با هدف بازاریابی و افزایش مشتری انجام می دهند، تغییر برند یا ریبرندینگ می باشد. ریبرندینگ می تواند به صورت ریبرندینگ جزئی یا ریبرندینگ کلی باشد که منظور کسب اطلاعات بیشتر در خصوص شرایط و مراحل تغییر برند، مطالعه مقاله زیر توصیه می شود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه اعتراض به تقاضای ثبت برند و علامت تجاری در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه اعتراض به تقاضای ثبت برند و علامت تجاری پاسخ دهند.