برای مشاوره نحوه محاسبه مالیات استارتاپ ها
برای مشاوره نحوه محاسبه مالیات استارتاپ ها
مالیات به عنوان یک ابزار اقتصادی و اجتماعی، به معنای مبلغی است که دولت ها از افراد و کسب وکارها دریافت می کند تا بتوانند بودجه لازم برای خدمات عمومی، زیرساخت ها و برنامه های اجتماعی را تامین کنند. این وجوه به ویژه برای تامین هزینه های دولت و توسعه جامعه ضروری هستند.
استارتاپ ها، مانند سایر کسب وکارها، موظف به پرداخت مالیات هستند. این موضوع شامل مالیات بر درآمد، مالیات بر ارزش افزوده و دیگر مالیات های مرتبط میشود. با این که استارتاپ ها ممکن است در مراحل اولیه فعالیت خود با چالش های مالی مواجه باشند، اما عدم توجه به تکایف مالیاتی میتواند عواقب جدی برای آن ها به همراه داشته باشد.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که مالیات استارتاپ ها چیست و قوانین آن در سال 1403 چه می باشد؛ به نحوه محاسبه این مالیات بپردازیم. سپس در خصوص معافیت مالیاتی و مالیات بر ارزش افزوده استارتاپ ها صحبت خواهیم کرد. در انتها؛ توضیحاتی در مورد مهم ترین نکات مالیات استارتاپ ها ارائه خواهیم داد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
مالیات استارتاپ ها چیست
در ابتدا باید گفت که منظور از شرکت های استارتاپ چه می باشد. همانطور که از نام این شرکت ها، مشخص است؛ استارتاپ به شرکت هایی گفته می شود که به تازگی شروع به کار کرده اند. به عبارت دیگر استارتاپ به یک شرکت نوپا یا کسب و کار جدیدی اطلاق میشود که به دنبال ارائه یک محصول، خدمت یا راهکار جدید به بازار است.
استارتاپ ها به عنوان محرک های اصلی نوآوری و رشد اقتصادی شناخته می شوند. این شرکتها با ایده های خلاقانه و نوآورانه، می توانند توسعه اقتصادی را تسریع بخشند. یکی از چالش های اصلی که استارتاپ ها با آن مواجه هستند، موضوع مالیات است.
در پاسخ به این سوال که مالیات استارتاپ ها چیست؛ باید گفت که سازمان امور مالیاتی استارتاپ های نوپا را موظف کرده که مبلغ مشخصی را به عنوان مالیات به این سازمان پرداخت کنند. به عبارت دیگر، استارتاپ ها مانند سایر کسب و کارها ملزم به تبعیت از قوانین مالیاتی هستند و هدف از گرفتن این مالیات تامین بودجه و رفع کمبودهای مالی است.
قوانین مالیاتی استارت آپ ها در سال 1403
همانطور که در بخش های قبلی گفته شد؛ استارتاپ ها از لحاظ قوانین مالیاتی هیچ تفاوتی با سایر مشاغل ندارند و آن ها نیز مشمول پرداخت مالیات می شوند. حال در این قسمت از مقاله، به جهت آشنایی بیشتر کاربران به قوانین مالیاتی استارت آپ ها در سال 1403 پرداخته می شود.
سازمان امور مالیاتی کشور پس از مدت ها بررسی و بحث، سرانجام تصمیم به تفکیک استارتاپ ها بر اساس نوع فعالیت آن ها گرفت و برای هر گروه قوانین خاصی را تعیین کرد. یکی از این قوانین به نحوه و تعداد تولید محصولات مربوط میشود؛ به طوری که اگر یک استارتاپ صرفا یک نوع خدمت یا محصول را ارائه دهد، از پرداخت مالیات معاف خواهد بود.
قانون دیگری که برای مالیات استارتاپ ها وضع شده، مربوط به کسب وکارهای نوپا است. طبق این قانون، اینگونه شرکت ها به مدت ۳ سال از پرداخت مالیات معاف هستند. این معافیت به علت این است که استارتاپ ها معمولا در هنگام شروع کسب و کار خود بودجه محدودی دارند و برای رشد و دستیابی به سودآوری به زمان نیاز دارند. بنابراین، این استارتاپ ها از تاریخ ثبت خود به مدت ۳ سال از پرداخت مالیات معاف خواهند بود.
نحوه محاسبه مالیات استارتاپ ها چگونه است
در خصوص این پرسش که نحوه محاسبه مالیات استارتاپ ها چگونه است؛ باید گفت که استارتاپ ها ممکن است که به صورت شخص حقیقی یا حقوقی به ثبت برسند. اگر استارتاپ ها به صورت شخص حقیقی به ثبت برسند، نحوه محاسبه مالیات آن ها بدین صورت می باشد که ابتدا مبلغی به عنوان معافیت سالانه از درآمدی که شرکت در طول یک سال به دست آورده است، کسر می شود. در این خصوص باید توجه داشت که میزان معافیت هر ساله طبق قانون بودجه و با توجه به نرخ تورم تعیین و اعلام میگردد.
سپس عددی که به دست می آید مشمول ماده 131 قانون مالیات های مستقیم می شود. یعنی اگر درآمد استارتاپ ها تا 2,000,000,000 ریال باشد، نرخ مالیات آن 15 درصد است. همچنین اگر درآمد آن ها از 2,000,000,000ریال تا 4,000,000,000 ریال باشد، نرخ مالیات 20 درصد و بیشتر از 4,000,000,000 مشمول مالیات سالانه به نرخ بیست و پنج درصد می شود.
از طرف دیگر اگر استارتاپ ها به عنوان شخص حقوقی به ثبت برسند نحوه محاسبه مالیات آن ها بر اساس ماده 105 قانون مالیات های مستقیم تعیین می شود که این ماده مقرر می دارد: «جمع درآمد شرکت ها و درآمد ناشی از فعالیت های انتفاعی سایر اشخاص حقوقی که از منابع مختلف در ایران یا خارج از ایران تحصیل می شود، پس از وضع زیان های حاصل از منابع غیر معاف و کسر معافیت های مقرر به استثنای مواردی که طبق مقررات این قانون دارای نرخ جداگانه ای می باشد، مشمول مالیات به نرخ بیست و پنج درصد (25%) خواهند بود.»
بنابراین برای محاسبه مالیات شرکت استارتاپ لازم است که مشمول مالیات یا سود سالانه آن ها در ۲۵% ضرب کرد.نکته دیگر در خصوص استارتاپ ها، حق تمبر می باشد. در واقع استارتاپ ها بر اساس ماده 48 قانون مالیات های مستقیم از تاریخ تاسیس دو ماه فرصت دارند که از سرمایه اصلی خود به مقدار نیم در هزار، به عنوان حق تمبر به سازمان امور مالیاتی پرداخت کنند. به عنوان مثال اگر سرمایه اولیه استارتاپ یک میلیارد باشد، باید آن را ضرب در ۰.۰۰۰۵ کرد که در این صورت حق تمبر آن 500 هزار تومان می شود.
معافیت مالیاتی استارتاپ ها
یکی از ابزارهای حمایتی و تشویقی که دولت برای رشد و توسعه استارتاپ ها در نظر گرفته، معافیت مالیاتی است. این معافیت به کسب و کارهای نوپا این امکان را می دهد که با کاهش بار مالیاتی، بودجه بیشتری برای سرمایه گذاری و گسترش بازار خود داشته باشند. حال به دلیل اهمیت این موضوع در این بخش از مقاله، معافیت مالیاتی استارتاپ ها مورد بررسی قرار می گیرد.
در خصوص معافیت مالیاتی استارتاپ ها باید گفت بر اساس ماده 1 آیین نامه حمایت از شرکت های نوپا، زمانی استارتاپ ها مشمول معافیت مالیاتی می شوند که از زمان ثبت آن ها بیشتر از 3 سال نگذشته و مشخصات شرکت در سامانه متمرکز درخواست خدمات سازمان فناوی اطلاعات ایران به ثبت رسیده باشد. علاوه بر این کسب و کارهای نوپا در صورت ارائه یک خدمت یا تولید یک محصول، از معافیت مالی برخوردار خواهند شد.
نکته ای که بهتر است افراد به آن توجه داشته باشند این است که استارتاپها معمولا در ابتدای کار خود منابع مالی محدودی دارند؛ به همین خاطر، طبق ماده 7 آیین نامه مذکور می توانند به منظور کاهش هزینه های خود تا 2 سال از کارورز یا کارآموز استفاده کند. همچنین الزامی به پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی ندارد.
مالیات بر ارزش افزوده استارتاپ ها
علاوه بر مالیات بردرآمد، استارتاپ ها موظف هستند که مالیات بر ارزش افزوده خود را نیز پرداخت کنند. حال در این قسمت از مقاله قصد داریم به جهت آشنایی بیشتر کاربران به مالیات بر ارزش افزوده استارتاپ ها بپردازیم و در خصوص آن توضیحاتی ارائه دهیم.
استارتاپ ها مانند سایر مشاغل باید مالیات بر ارزش افزوده پرداخت کنند. منظور از مالیات بر ارزش افزوده این است که از مجموع فروش کالا یا خدمات خود می بایست 10 درصد را به عنوان مالیات به سازمان امور مالیاتی پرداخت کنند. البته باید توجه داشت که پرداخت مالیات بر ارزش افزوده برای استارتاپ ها بستگی به این دارد که چه نوع کالا یا خدماتی را ارائه می دهند.
در واقع برخی از کالاها یا خدمات از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف هستند. این موارد شامل کالاهای کشاورزی، کتاب، اموال غیر منقول، انواع دارو، خدمات حمل و نقل عمومی مسافربری درون شهری و برون شهری، فرش دستباف، انواع خدمات پژوهشی و . . . می باشد.
مهم ترین نکات مالیات استارتاپ ها
در دنیای تجارت، راهاندازی یک استارتاپ میتواند چالشهای زیادی را به همراه داشته باشد. یکی از مهمترین جنبههای مدیریت یک کسب و کار نوپا، مسائل مالیاتی است. به همین خاطر ضروری است که افراد از مهم ترین نکات مالیات استارتاپ ها مطلع باشند.
اولین نکته در خصوص مالیات استارتاپ ها این است که استارتاپ ها مانند سایر مشاغل باید نسبت به تشکیل پرونده مالیاتی در سایت tax.gov.ir اقدام کنند. همچنین استارتاپ ها باید به موضوع تنظیم و تسلیم به موقع اظهارنامه مالیاتی توجه داشته باشند.
در واقع استارتاپ ها باید در فرم مخصوصی که به آن اظهارنامه گفته می شود درآمدها، هزینه ها، دارایی ها، و بدهی های خود را به سازمان امور مالیاتی اعلام کنند. در صورت عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی در موعد مقرر، استارتاپ ها مشمول جریمه ای معادل ۳۰% مالیات معوق می شوند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه محاسبه مالیات استارتاپ ها در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه محاسبه مالیات استارتاپ ها پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. بله.