برای مشاوره ضوابط ثبت شرکت برای کارمندان دولت
برای مشاوره ضوابط ثبت شرکت برای کارمندان دولت
افراد بسیاری به استخدام در مراکز دولتی علاقه نشان داده و از دریافت حقوق ماهانه و منظم یا بهره مندی از پاداش و مزایا استقبال می کنند، اما باید توجه داشت که کارمند دولت می بایست قوانین خاصی را رعایت نموده تا از مزایای دریافتی محروم نشود، به عنوان مثال کارمند دولت نمی تواند بیش از یک شغل دولتی داشته باشد.
در این میان؛ برخی از کارکنان دولت تمایل به ثبت شرکت داشته و از آن جایی که ثبت شرکت و راه اندازی کسب و کار برای کارمندان دولتی با ممنوعیت هایی همراه بوده و جریمه هایی در این خصوص، در نظر گرفته شده، متقاضیان می بایست با تعریف کارمند دولت و نیز، قوانین و شرایط ثبت شرکت برای این دسته از افراد آشنایی داشته باشند.
از این رو، در این مقاله، به سوال کارمند دولت کیست، پاسخ داده شده و سپس به شرح اطلاعاتی در خصوص دستگاه اجرایی در قوانین ثبت شرکت کارمندان دولت، ضوابط راه اندازی کسب و کار، قوانین سهامدار بودن کارمند دولت در شرکت خصوصی و عضویت او در هیات مدیره پرداخته خواهد شد. اشخاص از طریق مطالعه این مقاله با استثنائات موجود و ضمانت اجرا تخلف آشنا شده و اطلاعاتی در خصوص بازرس شرکت شدن کارکنان مراکز دولتی کسب خواهند کرد.
کارمند دولت کیست
پیش از شرح ضوابط و قوانین ثبت شرکت برای کارمندان دولت و محدودیت ها، باید به بررسی این پرداخت که کارمند دولت کیست؟ به طور معمول هر فردی که در مراکز دولتی مشغول کار و خدمت رسانی بوده و در قبال انجام وظایف خاص حقوق دریافت می کند، کارمند دولت شناخته می شود. با این که در حال حاضر، منظور از کارمندان دولت در قوانین و مقررات به شکل دقیق شرح داده نشده و افراد موفق به بررسی تعریف دقیقی از کارکنان نخواهند شد، اما در قانون منع مداخله وزرا و نمایندگان مجلس و کارکنان دولت در معاملات دولتی و کشوری مصوب 1337 و قانون ممنوعیت تصدی بیش از یک شغل مصوب 1373 اطلاعاتی در خصوص این که کارمند دولت کیست، ارائه گردیده است. بر اساس قوانین مذکور، هر فردی که در سازمان ها، شرکت ها، موسسات یا وزارتخانه های دولتی مشغول کار می باشد، کارمند دولت به حساب می آید. اگر محل فعالیت اشخاص وابسته به دولت باشد، نیز کارکنان برای دولت کار خواهند کرد.
هم چنین باید اشاره نمود که طبق ماده یک قانون استخدام کشوری مصوب سال 1345 افرادی که در یکی از وزارتخانه ها، شرکت ها یا موسسات دولتی استخدام شوند، مستخدم دولت به حساب می آیند. کلمه مستخدم موجود در این قانون را می توان به معنای همان کارمند دانست، زیرا در قانون مدیریت خدمات کشوری سال 1386 از عبارت کارمند به جای اصطلاح مستخدم استفاده شده است. در ماده 7 قانون مدیریت خدمات کشوری نیز ذکر شده که کارمند دستگاه اجرایی به فردی گفته می شود که بر اساس قوانین یا به موجب حکم یا قرارداد مقام دارای صلاحیت، در دستگاه اجرایی مشغول خدمت رسانی گردد.
به طور کلی؛ باید توضیح داد که برخی از مراکز و شرکت ها به صورت خصوصی فعالیت کرده و برخی دیگر با حمایت دولت فعالیت می نمایند. افراد در صورت استخدام در سازمان ها و شرکت های خصوصی، نیازی به رعایت قوانین و مقررات در نظر گرفته شده برای کارمندان دولت نداشته، اما کارکنان مراکز دولتی یا وابسته به دولت، باید از تمامی قوانین پیروی کنند.
دستگاه اجرایی در قوانین ثبت شرکت کارمندان دولت
اشخاصی موظف به رعایت قوانین ثبت شرکت برای کارمندان دولت می باشند که در دستگاه های اجرایی و مراکز دولتی مشغول فعالیت بوده و در قبال خدماتی که ارائه می دهند، حقوق دریافت نمایند. برخی از اشخاص با سوال منظور از دستگاه اجرایی در قوانین ثبت شرکت کارمندان دولت چیست، مواجه شده اند و تمایل به کسب اطلاعات در این خصوص دارند.
باید توضیح داد که وزارتخانه ها، نهادهای عمومی غیر دولتی، موسسات و شرکت های دولتی، دستگاه اجرایی به حساب می آیند. همچنین دیگر مراکزی که شمول قانون بر آن موسسات مستلزم ذکر و یا تصریح نام است، دستگاه اجرایی شناخته خواهند شد. بانک ها مانند بانک مرکزی، شرکت های بیمه دولتی، سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران و شرکت نفت برخی از دستگاه های اجرایی می باشند.
قوانین ثبت شرکت برای کارمندان دولت، ضوابط و ممنوعیت ها تنها برای آن دسته از کارکنان دستگاه های اجرایی تعیین شده که به ازای فعالیت خود در مراکز حقوق و مزایا دریافت می نمایند. بنابراین اگر فردی به شکل داوطلبانه مدت کوتاهی در یک مرکز دولتی فعالیت نموده و حقوق دریافت نکند، کارمند دولت شناخته نخواهد شد. همچنین باید توضیح داد که تنها کار برای دولت فرد را کارمند دولت ساخته و برای مثال کارکنان شهرداری در این دسته قرار نخواهند گرفت.
ضوابط و قوانین ثبت شرکت برای کارمندان دولت
پس از کسب اطلاعات در خصوص این که کارمند دولت کیست، می بایست به کسب اطلاعات در خصوص ضوابط و قوانین ثبت شرکت برای کارمندان دولت پرداخت. سرپیچی از قوانین باعث محرومیت از دریافت حقوق و مزایا شده که به همین دلیل کارکنان در مراکز دولتی باید پیش از هر اقدامی در خصوص شرایط ثبت شرکت اطلاعات لازم را کسب کنند.
بر اساس اصل 141 قانون اساسی می بایست اظهار داشت که کارمندان دولت، رئیس جمهور و معاونین او، وزیران و افرادی که در مراکز وابسته به دولت فعالیت کرده و حقوق دریافت می نمایند، مجاز به داشتن دو شغل دولتی نمی باشند. جریمه در نظر گرفته شده برای افرادی که قانون را رعایت نمی کنند، 6 ماه انفصال از خدمت و بازگرداندن تمامی مبالغ اخذ شده از مرکز مربوط به شغل دوم است. اگر افراد همچنان به داشتن دو شغل دولتی ادامه دهند، انفصال از مشاغل به شکل دائمی صورت خواهد گرفت.
لازم به ذکر است که استثنائاتی برای هر قانون وجود داشته و برای مثال فعالیت در دانشگاه ها و موسسات آموزشی به عنوان استاد و مدرس مشکلی برای کارمندان دولت ایجاد نمی کند. همچنین کارکنان با رعایت شرایط و قوانین می توانند در شرکت های تعاونی فعالیت نمایند. در ادامه لیست ضوابط و قوانین ثبت شرکت برای کارمندان دولت آمده است:
کارکنان دولت نباید در شرکتی که متعلق به دولت می باشد یا سرمایه آن متعلق به دولت به حساب می آید، استخدام شده یا چنین شرکتی تاسیس کنند.
افراد در صورت استخدام در مراکز دولتی، امکان ثبت شرکت دولتی نداشته، اما می توانند شرکت خصوصی راه اندازی و به عنوان سهامدار ساده، در آن عضویت یابند.
کارکنان تنها مجاز به در اختیار داشتن 20 درصد از سهام شرکت خصوصی می باشند.
منظور از شرکت خصوصی، شرکت های سهامی، شرکت هایی با مسئولیت محدود، شرکت های تضامنی، شرکت های مختلط سهامی و غیر سهامی، شرکت های نسبی و شرکت های تعاونی تولید و مصرف است.
شرکت خصوصی نباید با دستگاه های دولتی معامله داشته باشد، در این صورت کارکنان دولت تنها مجاز به تصاحب 5 درصد از سهام شرکت خصوصی به حساب می آیند.
اگر چند کارمند دولت قصد خرید سهام یک شرکت خصوصی که با دستگاه دولتی معامله انجام می دهد را داشته باشند، مجموع سهام آنان باید حداکثر 20 درصد شود. اگر تعداد سهامداران بیش از 150 نفر گردد، هر کارمند می تواند حداکثر از 5 درصد سهام برخوردار گردد.
کارمندان دولت مجاز به فعالیت به عنوان رئیس، مدیر عامل یا یکی از اعضای هیئت مدیره در شرکت های خصوصی نمی باشند.
کارکنان مراکز دولتی تنها به عنوان یک عضو معمولی در شرکت خصوصی فعالیت داشته و نمی توانند از حق امضا برخوردار شوند.
امکان ثبت شرکتی که سرمایه آن متعلق به موسسه ای عمومی است، برای کارمندان دولت وجود نداشته و در چنین شرکتی نباید استخدام نیز شوند.
کارمندان دولت می توانند سهامدار شرکت سهامی عام باشند.
کارمندان پیمانکاری و قراردادی نیاز به رعایت قوانین ثبت شرکت برای کارمندان دولت نداشته و تنها کارکنان رسمی می بایست از مقررات مربوط به ممنوعیت پیروی نمایند. به طور کلی، باید توضیح داد که هر کارمند دولت مجاز به تاسیس شرکت خصوصی بوده، اما می بایست رئیس، معاون و اعضای هیئت مدیره شرکت افرادی باشند که کارمند دولت به حساب نیامده تا مشکلی ایجاد نشود.
کارکنان دولت مجاز به فعالیت در شرکتی که کل یا بخشی از سرمایه آن متعلق به موسسات عمومی می باشد، نبوده که طبق ماده 3 قانون مدیریت خدمات کشوری باید بیان کرد موسسه عمومی به مرکزی گفته شده که استقلال حقوقی داشته و با تصویب مجلس شورای اسلامی تاسیس شده است.
سهامدار بودن کارکنان دولت در شرکت خصوصی
ضوابط و قوانین ثبت شرکت برای کارمندان دولت و ممنوعیت ها به گونه ای است که این افراد امکان داشتن حق امضا در شرکت تاسیس شده را ندارند و تنها مجاز به تصاحب بخش معینی از سهام می باشند. در جواب این پرسش که آیا امکان سهامدار بودن کارکنان دولت در شرکت خصوصی وجود دارد، باید بیان کرد که این امکان وجود داشته، اما می بایست قوانین در نظر گرفته شده را رعایت نمود.
منظور از شرکت های خصوصی، مواردی بوده که در ماده 20 قانون تجارت تعیین شده است. لیست شرکت های خصوصی شامل انواع شرکت های سهامی، شرکت هایی با مسئولیت محدود، شرکت های تضامنی، شرکت های مختلط سهامی و غیر سهامی، شرکت های نسبی و شرکت های تعاونی تولید و مصرف می شود.
سهامدار بودن کارکنان دولت در شرکت خصوصی تنها در صورتی مجاز بوده که حداکثر سهام شرکت در اختیار کارمند، 20 درصد از سهام باشد. نکته قابل توجه این است که امکان خرید سهام یک شرکت سهامی عام نیز فراهم شده و کارمندان دولت از این لحاظ دچار مشکل نخواهند شد. بررسی اطلاعات جدول زیر مفید واقع خواهد گشت.
وضعیت شرکت | قوانین سهامدار بودن کارکنان دولت |
شرکت خصوصی که با دولت معامله انجام نمی دهد. | کارمند دولت می توانند حداکثر 20 درصد از سهام را خریداری کنند. |
شرکت خصوصی که در برخی از زمان ها با دستگاه های دولتی معامله انجام خواهد داد. | هر کارمند حداکثر مجاز به تصاحب 5 درصد از سهام است. اگر چندین کارمند دولت برای تصاحب اقدام نمایند، مجموع سهام های خریداری شده می بایست حداکثر 20 درصد شود. |
شایان ذکر است که اگر شرکت خصوصی تاسیس شده با دستگاه های دولتی معامله انجام دهد، کارمندان دولت تنها مجاز به خرید 5 درصد از سهام شرکت می باشند. بنابراین باید توجه داشت که معامله یا عدم معامله با دولت تاثیر زیادی بر روی میزان سهام قابل خرید خواهد گذاشت. باید اشاره کرد که در صورت خرید سهام شرکت خصوصی در حال معامله با دولت توسط چندین کارمند دولت، مجموع سهام کارکنان باید 20 درصد شود. اگر سهامداران بیش از 150 نفر گردند، رعایت این شرط ضرورت نداشته و هر کارمند مجاز به تصاحب 5 درصد از سهام است.
عضویت کارکنان دولت در هیات مدیره و مدیر عاملی شرکت خصوصی
به طور کلی؛ ثبت شرکت و راه اندازی کسب و کار برای کسب درآمد صورت می گیرد. معمولا فردی که اقدام به ثبت شرکت می کند خود مدیر یا رئیس مرکز شده و نظارت دقیقی بر انجام کارها خواهد داشت. کارکنان دولت نیز مانعی برای ثبت شرکت های متفاوت در نقاط مختلف نداشته، اما مجاز به فعالیت به عنوان رئیس مرکز نمی باشند.
کارمند دولت به فردی گفته شده که در مراکز دولتی یا وابسته به دولت فعالیت کرده که این اشخاص باید قوانین و مقررات خاصی را رعایت نمایند. طبق قانون، عضویت کارکنان دولت در هیات مدیره شرکت و مدیر عاملی شرکت خصوصی ممنوعیت داشته و کارمندان مراکز دولتی نمی توانند در شرکت حق امضا داشته باشند. بنابراین اگر کارمند دولت نسبت به راه اندازی کسب و کار اقدام کند، می بایست مدیریت شرکت را به دیگر اشخاص واگذار نماید و عضویت کارکنان دولت در هیات مدیره و مدیر عاملی شرکت خصوصی مجاز نیست.
در ارتباط با ضوابط و قوانین ثبت شرکت برای کارمندان دولت باید بیان کرد که کارکنان مجاز به راه اندازی شرکت دولتی نبوده و تنها امکان ثبت شرکت خصوصی را خواهند داشت. با این حال کارکنان نمی توانند رئیس، مدیر یا مدیر عامل شرکت خصوصی شوند. داشتن حق امضا در مرکز نیز ممنوعیت داشته و شخص تنها یک عضو عادی در شرکت به حساب خواهد آمد.
استثناء قوانین ثبت شرکت برای کارمند دولت
هر کشور قوانین و مقررات خاصی داشته و ساکنان آن می بایست از قوانین پیروی نمایند، به عنوان مثال کارکنان دولت در ایران مجاز به داشتن دو شغل دولتی یا بیشتر نمی باشند، اما در این خصوص باید به این نکته توجه نشان داد که چند استثناء در قوانین ثبت شرکت برای کارمند دولت وجود داشته که بررسی آن موارد مفید و کمک کننده واقع خواهد شد.
پس از بررسی ممنوعیت ها، در خصوص استثناء قوانین ثبت شرکت برای کارمند دولت باید توضیح داد که طبق تبصره 4 اصل 141 قانون اساسی کارکنان دولت می توانند در شرکت های تعاونی فعالیت کرده و رئیس یا مدیر عامل شرکت شده یا عضو هیئت مدیره گردند. اغلب قانون ها استثنائات ویژه ای داشته که این مورد جزو استثنائات ضوابط و قوانین ثبت شرکت برای کارمندان دولت به شمار می رود.
بنابراین اگر کارکنان دولت تمایل به راه اندازی کسب و کار داشته و به عضویت در هیئت مدیره علاقه نشان داده یا قصد فعالیت به عنوان رئیس و مدیر عامل شرکت را دارند، می بایست شرکت تعاونی تاسیس نمایند. شایان ذکر است که استثنائات دیگری نیز وجود داشته که بررسی موارد مفید می باشد. لیست کلیه استثنائات در جدول زیر آورده شده است.
استثنائات قوانین ثبت شرکت برای کارمند دولت |
کارمندان دولت امکان فعالیت در مراکز تعاونی ادارات را داشته و می توانند رئیس، مدیر عامل یا عضو هیئت مدیره شوند. |
اگر افراد توسط مقام معظم رهبری به سمت خاصی منصوب گردند، نیاز به رعایت قانون داشتن تنها یک شغل دولتی ندارند. |
فعالیت در دانشگاه ها و مراکز آموزشی جهت آموزش، تحقیق و پژوهش مانعی نخواهد داشت. |
طبق تبصره 8 اصل 141 قانون اساسی باید توضیح داد هر فردی که به شکل مستقیم از سوی مقام معظم رهبری به سمت های خاص منصوب شود، از رعایت قانون نداشتن دو شغل دولتی معاف خواهد شد. باید توضیح داد که کارمندان دولت مجاز به آموزش و تحقیق در مراکز آموزشی مانند دانشگاه ها بوده و این مورد نیز جزو استثنائات می باشد. افراد می توانند با رعایت قوانین و مقررات از بروز مشکل جلوگیری کرده تا متحمل ضرر و جریمه نشوند.
ضمانت اجرا تخلف کارمندان دولت از ممنوعیت ثبت شرکت
رعایت ضوابط و قوانین ثبت شرکت برای کارمندان دولت الزامی بوده و با هر فردی که به قوانین بی توجهی نماید، برخورد خواهد شد. معمولا جریمه های خاصی برای افراد در نظر گرفته شده تا مجددا از قانون سرپیچی نکرده و شرایط تعیین شده برای ثبت شرکت توسط کارمندان دولت را به طور کامل رعایت نمایند.
ارتباط با ضمانت اجرا تخلف کارمندان دولت از ممنوعیت ثبت شرکت باید شرح داد که طبق تبصره 5 اصل 141 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران هر کارمند دولت در صورت داشتن دو شغل دولتی به 6 الی 12 ماه انفصال از خدمت محکوم خواهد شد. این اشخاص می بایست حقوق دریافتی از مرکز مربوط به شغل دوم را استرداد دهند. در حقیقت نیاز به استرداد حقوق و مزایای شغل اصلی نبوده، اما دریافتی های مربوط به شغل دوم باید مسترد شوند.
باید اشاره کرد که آمر و صادر کننده احکام در صورت اطلاع داشتن از برخورداری کارمند دولت از دو شغل دولتی، به نیمی از مجازات محکوم خواهد شد. کارشناسان مالی و مسئولان در صورت اطلاع داشتن از سرپیچی کارمند از قوانین و واریز حقوق برای او، به 3 تا 6 ماه انفصال از خدمت محکوم می شوند. لازم به ذکر است که کارکنان دولت امکان فعالیت در شرکت خصوصی به عنوان رئیس، مدیر عامل یا یک عضو هیئت مدیره را نداشته و همچنین نمی توانند بیش از 20 درصد سهام شرکت را خریداری نمایند. این اشخاص در صورت عدم رعایت قوانین ثبت شرکت برای کارمندان دولت، طبق قانون مجازات خواهند شد.
پس از بررسی ضمانت اجرا تخلف کارمندان دولت از ممنوعیت ثبت شرکت باید توضیح داد که اگر افراد پس از پایان مدت انفصال، همچنان به فعالیت در دو مرکز دولتی ادامه دهند، به صورت دائم محکوم به انفصال شده و ملزم به بازگرداندن وجود دریافتی از شغل دوم خواهند گشت. بنابراین، اگر کارمند دولت علاوه بر فعالیت در مرکز دولتی، در شرکت خصوصی نیز به عنوان مدیر فعالیت نماید متحمل ضرر شده و جریمه های انفصال از خدمت و بازگرداندن دریافتی ها برای او در نظر گرفته خواهند شد.
آیا کارمند دولت می تواند بازرس شرکت باشد
در خصوص ضوابط و قوانین ثبت شرکت برای کارمندان دولت باید بیان کرد که کارمندان مجاز به ثبت شرکت دولتی نبوده و همچنین نمی توانند به عنوان رئیس، مدیر عامل یا یکی از اعضای هیئت مدیره در شرکت خصوصی فعالیت کنند. از جمله سوالاتی که توسط علاقمندان به فعالیت در شرکت های خصوصی مطرح می شود؛ این است که آیا کارمند دولت می تواند بازرس شرکت باشد؟
در پاسخ باید توضیح داد که فعالیت کارمند دولت در سازمان های خصوصی به عنوان بازرس ممنوعیت داشته و افراد در صورت اقدام نسبت به این کار، جریمه خواهند شد. بنابراین کارمند دولت باید قوانین عدم عضویت در هیئت مدیره و عدم فعالیت به عنوان بازرس شرکت را رعایت کند. همچنین باید اشاره داشت که اعضای هیئت مدیره نیز مجاز به فعالیت به عنوان بازرس نمی باشند.
ضوابط و قوانین ثبت شرکت برای کارمندان دولت به گونه ای است که این افراد امکان راه اندازی کسب و کار را داشته اما می بایست مدیریت آن را به سایرین واگذار نمایند. به عنوان مثال فرد می تواند سرمایه خاصی را به تاسیس شرکت اختصاص داده و سهام شرکت را به متقاضیان فعالیت در مرکز فروخته تا هم یک کسب و کار راه اندازی کرده و هم جریمه نشود. کارمند دولت مجاز به بهره مندی از حداکثر 20 درصد سهام شرکت خصوصی می باشد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد ضوابط ثبت شرکت برای کارمندان دولت در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از ضوابط ثبت شرکت برای کارمندان دولت پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. بله مجاز هست.