برای مشاوره انواع ضمانت نامه گمرکی
برای مشاوره انواع ضمانت نامه گمرکی
ضمانت نامه گمرکی یکی از اسنادی است که در گمرک مورد استفاده قرار می گیرد. این سند تضمینی برای پرداخت مالیات و عوارض گمرکی محسوب شده و بایستی به مقامات گمرکی ارائه شود. گفتنی است دریافت ضمانت نامه گمرکی در برخی موارد الزامی می باشد و عدم دریافت آن تاجر را با چالش های فراوانی مواجه می کند.
اخذ ضمانت نامه گمرکی مراحل مختلفی دارد. همچنین این ضمانت نامه تا مدت خاصی معتبر است. باید توجه داشت این سند انواع مختلفی دارد که با توجه به نیاز تاجر صادر می شود. لذا با توجه قواعد و مقررات متعدد راجع به ضمانت نامه گمرکی کلیه تجار و صادر کنندگان و وارد کنندگان کالا باید به خوبی این سند را شناخته و راجع به آن اطلاعات کافی کسب نمایند.
از همین رو، در این مقاله، پس از پاسخ به پرسش ضمانت نامه گمرکی چیست؟ انواع ضمانت نامه گمرکی و همچنین مدارک مورد نیاز برای صدور این ضمانت نامه بیان می شود. سپس؛ بررسی می شود که ضمانت نامه گمرکی چگونه صادر می شود و همچنین مدت اعتبار این ضمانت نامه گفته می شود. بعد از آن، راجع به استعلام ضمانت نامه گمرکی و همچنین، کارمزد صدور ضمانت نامه گمرکی صحبت شده و نمونه ضمانت نامه گمرکی ارائه می شود. در نهایت، پس از بررسی ثبت سند حسابداری ضمانت نامه گمرکی و همچنین ضمانت گمرکی صندوق نوآوری و شکوفایی، در قسمت پایانی مقاله، بخشنامه نحوه اخذ ضمانتنامه بانکی گمرک در سال ۱۴۰۳ ارائه خواهد شد.
ضمانت نامه گمرکی چیست
در پاسخ به این پرسش که ضمانت نامه گمرکی چیست، می توان بیان داشت که ضمانت نامه گمرکی سندی است که در رابطه با فعالیت های گمرکی و امور مربوط به تجارت بین الملل مورد استفاده قرار می گیرد. این سند به منظور تضمین انجام تعهدات گمرکی و پرداخت مالیات و سایر هزینه های لازم صادر می شود.
ضمانت نامه گمرکی اصولا توسط بانک ها، موسسات مالی و یا شرکت های بیمه صادر می شود. این ضمانت نامه حاوی اطلاعاتی نامه و نشانی صادر کننده و وارد کننده کالا، مشخصات کالا، میزان، ارزش و مشخصات فنی آن کالا می باشد. ضمانت نامه گمرکی انواع مختلفی دارد که در قسمت های بعد راجع به آن صحبت می شود.
استفاده از ضمانت نامه گمرکی برای دولت، گمرک و همچنین صادر کنندگان و وارد کنندگان کالا اهمیت فراوانی دارد. در واقع این ضمانت نامه نه تنها برای گمرک تضمینی در صورت عدم پرداخت مالیات و عوارض محسوب می شود، بلکه وارد کننده با ارائه این ضمانت می تواند کالای خود را بدون پرداخت نقدی مالیات و عوارض گمرکی وارد نماید. همچنین وجود ضمانت نامه گمرکی صادر کننده و خریدار را مطمئن می کند که کالا به مقصد رسیده و تحویل داده خواهد شد.
انواع ضمانت نامه گمرکی
همانطور که بیان شد؛ ضمانت نامه گمرکی سندی است که به منظور تضمین انجام تعهدات گمرکی و پرداخت مالیات و سایر هزینه های لازم صادر می شود. این ضمانت نامه انواع مختلفی دارد. لذا در ادامه انواع ضمانت نامه گمرکی بیان و راجع به هر کدام توضیحاتی ارائه می شود. انواع ضمانت نامه گمرکی به شرح ذیل می باشد:
ضمانت نامه ترانزیت کالا: ضمانت نامه ترانزیت کالا یکی از انواع ضمانت نامه های گمرکی است که به منظور تضمین پرداخت سود و عوارض گمرکی صادر می شود.
ضمانت نامه ترخیص موقت کالا: وارد کنندگانی که قصد فروش کالای وارداتی خود ندارند و محصولات را به قصد برگزاری نمایشگاه، کپی برداری و مسائلی از این قبیل وارد می کنند، می توانند از ضمانت نامه ترخیص موقت کالا استفاده نمایند. این ضمانت نامه با هدف اطمینان از بازگرداندن کالا صادر می شود.
ضمانت نامه ارزی: ضمانت نامه ارزی توسط بانک کشور خریدار صادر شده و در اختیار خریدار قرار می گیرد. صورت عدم انجام تعهدات فروشنده، خریدار می تواند از این ضمانت نامه استفاده کند. شایان ذکر است ضمانت نامه ارزی چهار طرف دارد. فروشنده، بانک صادر کننده ضمانت در ایران، خریدار و بانک خارجی طرفین این ضمانت نامه می باشند.
ضمانت نامه پاساوان کالا: بازرگانی که نه تنها نمی توانند سود و عوارض گمرکی را پرداخت نمایند، بلکه نگهداری کالا در گمرک نیز برای آن ها امکان پذیر نمی باشد، می توانند کالای خود را به گمرک های دیگر منتقل نمایند. در نهایت پس از پرداخت کامل هزینه ها و عوارض ضمانت نامه صادره باطل خواهد شد. شایان ذکر است کلیه این عملیات با نظارت گمرک انجام خواهد شد.
مدارک مورد نیاز برای صدور ضمانت نامه گمرکی
صدور ضمانت نامه بانکی مستلزم ارائه مدارکی است که بدون تهیه و ارائه این مدارک، صدور این سند امکان پذیر نمی باشد. از همین رو، در این بخش از مقاله، مدارک مورد نیاز برای صدور ضمانت نامه گمرکی بیان می شود. مدارک مورد نیاز برای صدور ضمانت نامه گمرکی به شرح ذیل می باشد:
مدارک شناسایی
پروفرما (پیش فاکتور)
فاکتور خرید کالا
مجوز واردات کالا
اطلاعات مالی و بانک
شایان ذکر است ممکن است برخی بانک ها و شرکت های بیمه مدارک و اطلاعات دیگری را نیز مطالبه نمایند. این مدارک بسته به قوانین و سیاست های هر موسسه کمی متفاوت می باشد. به عنوان مثال مدارک تاییدیه ترجمه شده، ضمانت نامه بانکی و... از دیگر مدارکی است که ممکن است برخی از بانک ها مطالبه نمایند.
ضمانت نامه گمرکی چگونه صادر می شود؟
بسیاری از تجاری که قصد دریافت ضمانت نامه گمرکی را دارند با این چالش مواجه می شوند که چطور می توانند ضمانت نامه گمرکی را دریافت نمایند؟ به عبارت دیگر ضمانت نامه گمرکی چگونه صادر می شود؟ لذا در ادامه به این پرسش ها پاسخ داده شده و مراحل اخذ ضمانت نامه گمرکی بیان می شود.
اشخاصی که قصد دریافت ضمانت نامه گمرکی را دارند؛ ابتدا می بایست موسسه صادر کننده این سند را انتخاب نمایند. لازم به ذکر است اشخاص می توانند با توجه به وضعیت و شرایط مالی خود، یک موسسه بیمه یا بانکی که این ضمانت نامه را ارائه می دهد انتخاب کنند.
در مرحله بعد، متقاضی باید مدارک مورد نیاز را به موسسه مدنظر ارائه و پس از آن راجع به شرایط قرارداد (اعم از مبلغ قرارداد، مدت اعتبار ضمانت نامه، نوع ضمانت نامه و....) توافق نمایند. در نهایت، پس از توافق و امضاء قرارداد، ضمانت نامه برای متقاضی صادر خواهد شد و صادر کننده به وسیله آن می تواند سایر امور گمرکی را انجام دهد.
مدت اعتبار ضمانت نامه گمرکی
همانطور که در قسمت های قبل توضیح داده شد؛ وارد کنندگان کالا و به طور کلی، متقاضیان دریافت ضمانت نامه گمرکی می توانند پس از تهیه مدارک و انجام مراحل مقتضی نسبت به دریافت این سند اقدام نمایند. پرسش مهمی که در این بخش مطرح می شود، آن است که مدت اعتبار ضمانت نامه گمرکی پس از صدور چه قدر است؟
در پاسخ به پرسش مذکور باید بیان کرد مدت زمان اعتبار ضمانت نامه گمرکی بر حسب قوانین گمرکی هر کشور و همچنین قرارداد های بین طرفین متفاوت می باشد. لازم به ذکر است که عواملی همانند نوع کالا، نوع فعالیت تجاری و همچنین سیاست های گمرکی بر مدت زمان اعتبار ضمانت نامه های گمرکی تاثیر گذار می باشد.
بر این اساس، برخی ضمانت ها برای مدت کوتاه و برخی دیگر برای مدت طولانی تری صادر می شوند. همچنین، در رابطه با امکان تمدید ضمانت نامه های گمرکی باید بیان کرد که برخی از انواع این ضمانت نامه ها پس از سر رسید و پایان مدت اعتبار، قابل تمدید و برخی دیگر غیرقابل تمدید می باشند.
استعلام ضمانت نامه گمرکی
متقاضیان جهت اخذ استعلام ضمانت نامه گمرکی می بایست به مرجع صادر کننده ضمانت نامه گمرکی مراجعه نمایند. برای مثال افرادی که ضمانت نامه گمرکی خود از از صندوق نوآوری و شکوفایی دریافت نموده اند، می توانند به سامانه صندوق نوآوری و شکوفایی به نشانی inif.ir مراجعه کرده و مراحل استعلام ضمانت نامه خود را دنبال نمایند. با مراجعه به این سامانه صفحه ای همانند تصویر ذیل ارائه می شود که شخص بایستی از کادر بالای صفحه گزینه استعلام ضمانت نامه را انتخاب نماید.
در این مرحله باید نوع ضمانت نامه انتخاب گردد.
در این صفحه متقاضی می تواند با وارد کردن کد ضمانت نامه و شناسه ملی خود نسبت به استعلام ضمانت نامه اقدام نماید.
علاوه بر این، اشخاص می توانند به منظور استعلام ضمانت نامه گمرکی حسب مورد به سایت اختصاصی بانک یا شرکت های بیمه نیز مراجعه نمایند. به عنوان مثال چنانچه این ضمانت نامه توسط بانک رفاه کارگران صادر شده باشد جهت اخذ استعلام می توان به سامانه اختصاصی این بانک مراجعه نمود
کارمزد صدور ضمانت نامه گمرکی
صدور ضمانت نامه گمرکی مستلزم پرداخت هزینه است. این هزینه تحت عنوان کارمزد از شخص متقاضی صدور دریافت می شود. در این راستا، برای بسیاری از اشخاصی که که قصد دریافت این ضمانت نامه را دارند، این پرسش مطرح می شود که کارمزد صدور ضمانت نامه گمرکی چقدر است؟ بر اساس اعلام بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران نرخ کارمزد صدور ضمانت نامه به شرح ذیل می باشد:
حجم: 90KB | |
منبع: آشا |
بانک ها می توانند حداکثر معادل کارمزد تعیین شده توسط بانک مرکزی کارمزد دریافت نمایند و دریافت مبلغی مازاد بر نرخ مصوب، فاقد وجاهت قانونی می باشد. شایان ذکر است که نرخ کارمزد در زمان تمدید ضمانت نامه معادل نرخ کارمزد زمان صدور است، ولی مدت به روز به علاوه یک نمی شود، زیرا روز سررسید قبلا در محاسبه کارمزد صدور ضمانت نامه لحاظ شده است.
نمونه ضمانت نامه گمرکی
در بخش های قبلی مقاله به تفصیل راجع به ضمانت نامه گمرکی صحبت شد و بیان شد ضمانت نامه گمرکی سندی است که در رابطه با فعالیت های گمرکی و امور مربوط به تجارت بین الملل مورد استفاده قرار می گیرد. این سند به منظور تضمین انجام تعهدات گمرکی و پرداخت مالیات و سایر هزینه های لازم صادر می شود. اکنون در این بخش از مقاله نمونه ضمانت نامه گمرکی ارائه می شود.
همانطور که در قسمت های قبل توضیح داده شد متقاضیان به منظور دریافت این ضمانت نامه لازم است ابتدا به موسسه صادر کننده مدنظر مراجعه و پس از ارائه مدارک لازم و تکمیل فرم های مربوطه و پذیرش قرارداد نسبت به دریافت ضمانت نامه گمرکی اقدام نمایند.
ثبت سند حسابداری ضمانت نامه گمرکی
ثبت سند حسابداری ضمانت نامه گمرکی به این صورت است که ابتدا می بایست مبلغی را که به عنوان بخشی از ضمانت در بانک گرفته و بلوکه شده است را در حساب سپرده بانکی ثبت شود. لازم به ذکر است که این مبلغ پس از ابطال ضمانت نامه به متقاضی بازگردانده می شود.
کارمزدی که بانک جهت صدور ضمانت نامه گمرکی صادر می نماید، می بایست در حسابداری این ضمانت نامه به ثبت برسد. هزینه کارمزد بانکی به عنوان بدهکار و بانک به عنوان بستانکار در نظر گرفته می شود. همچنین وثیقه هایی که جهت دریافت این ضمانت نامه به بانک ارائه می شود بایستی در حساب انتظامی به ثبت برسد.
باید توجه داشت حساب های انتظامی ماهیتی غیر مالی دارند و وثایق مذکور در حساب انتظامی به عنوان بستانکار به ثبت می رسند. در نهایت بایستی ضمانت نامه و تحویل آن در حسابداری ضمانت نامه گمرکی و همچنین تعهدات و شرایط قرارداد به ثبت برسد.
ضمانت گمرکی صندوق نوآوری و شکوفایی
صندوق نوآوری و شکوفایی از طریق بانک های عامل که با آن ها تفاهم نامه همکاری منعقد کرده است، اقدام به تسهیل صدور ضمانت نامه می نماید. ضمانت گمرکی صندوق نوآوری و شکوفایی مزایای متعددی دارد. به عنوان مثال تامین 50 درصدی سپرده نقدی مورد نیاز بانک توسط صندوق و تخفیف 30 درصدی در کارمزد صدور ضمانت نامه بانکی از جمله مزایای ضمانت های صادره از مسیر صندوق نوآوری و شکوفایی به شمار می آیند.
ضمانت گمرکی صندوق نوآوری و شکوفایی تابع قواعد و مقرراتی است. مثلا حداکثر مدت زمان اعتبار ضمانت نامه گمرکی 12 ماه می باشد. همچنین، حداکثر مبلغ توثیق و تودیع صندوق برای صدور ضمانت نامه معادل 15% مبلغ آن است که حداقل 50% مبلغ توثیق و تودیع مورد نیاز برای صدور ضمانت نامه توسط شرکت تامین می ¬شود.
همچنین، در رابطه با کارمزد این ضمانت نامه باید بیان کرد که کارمزد صندوق، 0% و کارمزد بانک حداکثر معادل نرخ کارمزد تعیین شده توسط بانک مرکزی می باشد. متقاضیان به منظور دریافت این ضمانت نامه ابتدا باید درخواست خود را در این صندوق به صندوق برسانند. پس از بررسی کارشناسان در صورت موافقت این درخواست به بانک ارجاع داده شده و متقاضیان می توانند پس از تکمیل پرونده در بانک نسبت به دریافت ضمانت نامه صادره اقدام نمایند.
بخشنامه اخذ ضمانتنامه بانکی گمرک در سال ۱۴۰۳
در بخش های قبلی مقاله، به تفصیل راجع به اخذ ضمانت نامه بانکی گمرکی، انواع این ضمانت نامه و مدارک و مراحل لازم جهت دریافت آن صحبت شد. همچنین، میزان کارمزد و مدت اعتبار این ضمانت نامه بیان و روش استعلام آن آموزش داده شد. در نهایت پس از بررسی ثبت حسابداری ضمانت نامه گمرکی و همچنین ضمانت گمرکی صندوق نوآوری و شکوفایی در قسمت پایانی مقاله بخشنامه اخذ ضمانتنامه بانکی گمرک در سال 1403 ارائه می شود.
حجم: 87KB | |
منبع: آشا |
در این بخشنامه در این دستورالعمل نحوه اخذ ضمانت نامه حقوق ورودی موضوع ماده ۶ قانون امور گمرکی و مالیات بر ارزش افزوده جهت واحدهای تولیدی، بازرگانی و فعالان مجاز اقتصادی در سطوح مختلف و شرکت های تولیدی دانش بنیان و امکان پذیرش ضمانت نامه بانکی جهت مالیات بر ارزش افزوده جهت اظهارنامه های اظهار شده تا پایان مهرماه با سر رسید ۱۵ بهمن ۱۴۰۳ و همچنین نحوه اخذ ضمانت نامه بانکی در رویه های ورود موقت، ورود موقت برای پردازش، کالا های صادراتی مشمول عوارض، ترانزیت داخلی، ترانزیت خارجی، انبار های اختصاصی، ضمانت نامه جهت اخذ ما به التفاوت، نحوه اخذ تعهد ذی حسابی و ترخیص نسیه اعلام شده است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد انواع ضمانت نامه گمرکی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از انواع ضمانت نامه گمرکی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. بسته به نهادی که ازش ضمانت نامه گرفتین، فرق میکنه.