برای مشاوره انواع پایه مالیاتی در ایران
برای مشاوره انواع پایه مالیاتی در ایران
یکی از دغدغه های اشخاص حقیقی و حقوقی که صاحب درآمد بوده، اطلاع از مفاهیم مرتبط با مالیات کشور می باشد. یکی از مفاهیم مهم مالیات، پایه مالیاتی می باشد. به منظور توضیح پایه مالیاتی، می توان بیان داشت که هر چیزی که ضریب مالیاتی روی آن اعمال شده و بر درآمد مالیاتی دولت تاثیر گذاشته باشد را پایه مالیاتی می نامند.
دریافت مالیات یکی از مهم ترین روش های افزایش درآمد دولت محسوب شده و چنان چه شهروندان از پرداخت مالیات خود خودداری نموده، دولت با مشکلاتی نظیر کسری بودجه مواجه می شود. هرچقدر که پایه مالیات و نرخ مالیات بیشتر شود، درآمد مالیاتی دولت نیز بیشتر می شود. اشخاص می بایست در موعد مقرر، نسبت به پرداخت مالیات خود اقدام نمایند، چرا که مالیات اخذ شده از شهروندان صرف بهبود وضعیت اجتماعی، اقتصادی و سیاسی افراد می شود.
از این رو، در این مقاله، به این سوال که پایه مالیاتی چیست، پاسخ داده شده و انواع پایه مالیاتی و پایه مالیاتی جدید آمده است. پس از آن، اهمیت پایه مالیاتی، استفاده از پایه مالیات در تعیین درآمد مشمول مالیات در ایران و نیز، نحوه تعیین ضرایب مالیاتی، توضیح داده می شود. جهت کسب اطلاع بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
پایه مالیاتی چیست
کلیه افرادی که حقوق دریافت کرده و یا از طریق کسب و کار خود درآمد مناسبی داشته، می بایست نسبت به پرداخت مالیات به دولت اقدام نمایند. تمام کشور های دنیا قوانین و مقررات اختصاصی خود جهت دریافت مالیات را وضع نموده اند. دریافت مالیات یکی از مهم ترین روش های افزایش درآمد دولت محسوب می شود. چنان چه شهروندان از پرداخت مالیات خود خودداری نموده، دولت با مشکلاتی نظیر کسری بودجه مواجه می شود. پایه مالیاتی یکی از مفاهیم مرتبط با نظام مالیاتی می باشد. با این حال یکی از مواردی که برای اشخاص اهمیت بالایی داشته، دریافت پاسخ به سوال پایه مالیاتی چیست؟ می باشد. بنابراین در ادامه پایه مالیاتی توضیح داده شده است.
نوع پایه مالیاتی به قوانین و مقررات مالیاتی کشور های مختلف بستگی داشته و هریک از دولت ها قوانین و مقررات مالیاتی اختصاصی خود را وضع نموده اند. هر چیزی که ضریب مالیاتی روی آن اعمال شده و بر درآمد مالیاتی دولت تاثیر گذاشته باشد را پایه مالیاتی می نامند.
چنانچه پایه مالیات و نرخ مالیات بیشتر شود، درآمد مالیاتی دولت نیز بیشتر می شود. مطابق نظام مالیات بر ارزش افزوده، مالیات بر محصولات و خدمات وضع شده و اشخاص حقیقی و حقوقی ملزم به پرداخت مالیات وضع شده می باشند. پایه مالیاتی بر روی محصولاتی نظیر برنج، آرد، شکر، دارو، مطبوعات، حمل و نقل و ... و به صورت نرخ ثابت اعمال می شود. در ادامه مقاله انواع پایه مالیاتی در ایران معرفی شده است.
انواع پایه مالیاتی
یکی از مفاهیم مرتبط با نظام مالیاتی دولت، پایه مالیاتی می باشد. در قسمت گذشته، به سوال پایه مالیاتی چیست، پاسخ داده و بیان داشتیم که هرچیزی که نرخ مالیاتی روی آن اعمال شده را پایه مالیاتی می نامند. پایه مالیاتی بر روی کالا ها و خدمات وضع شده و در سطح عمده فروشی و برخی مواقع خرده فروشی اعمال می شود. یکی از مواردی که برای متقاضیان اهمیت بالایی داشته، آشنایی با پایه های مالیاتی مختلف می باشد. به طور کلی؛ پایه مالیاتی ایران به سه دسته مختلف تقسیم بندی می شود. بنابراین، در ادامه انواع پایه مالیاتی معرفی شده است.
یکی از مهم ترین منابع درآمدی دولت، پایه مالیاتی درآمد می باشد. دولت جمهوری اسلامی ایران از درآمد مشاغل، هرگونه حقوق و دستمزد کارمندان، درآمد شرکت ها و کسب و کار ها مالیات اخذ نموده که به پایه مالیاتی درآمد شناخته می شود.
دولت در سالیان اخیر قوانین و مقررات جامع تری را برای اخذ مالیات از دارایی های افراد وضع نموده است. دیگر پایه مالیاتی که اشخاص باید از آن مطلع شده، پایه مالیاتی دارایی می باشد. هرگونه مالیاتی که دولت از نقل و انتقال سند، املاک و ارث اخذ نموده را پایه مالیاتی دارایی می نامند.
جمهوری اسلامی ایران همواره در راستای کاهش فشار از اقشار کم درآمد تلاش نموده است. یکی از مالیات های مربوط به کالاها و خدمات مصرفی، مالیات مصرف می باشد. پایه مالیاتی مصرف نیز براساس مصرف کالا و خدمات افراد و شرکت ها تعیین می شود. لازم به ذکر است که دولت پایه های مالیاتی نوینی نیز تعیین نموده که در ادامه مقاله توضیح داده شده است.
پایه مالیاتی جدید چیست
اشخاص حقیقی و حقوقی برای تامین هزینه های عمومی دولتی می بایست نسبت به پرداخت مالیات اقدام نموده تا از منافع اقتصادی، سیاسی و اجتماعی دولت حمایت کنند. اشخاص حقیقی و حقوقی باید با مفاهیم مالیات آشنا شده تا درک بهتری از پرداخت بخشی از ثروت خود به دولت پیدا کنند. پیش از این افراد با مفهوم پایه مالیاتی و انواع پایه مالیات در ایران آشنا شدند.
با این حال یکی از مواردی که برای متقاضیان اهمیت بالایی داشته دریافت پاسخ به سوال پایه مالیاتی جدید چیست، می باشد. دولت با دریافت مالیات از اشخاص حقیقی و حقوقی، در راستای بهبود شرایط رفاهی و اجتماعی افراد اقدام می کند. دولت همواره از روش های مختلفی برای افزایش درآمد خود استفاده می کند. یکی از راه های کسب درآمد غیرپایدار، بیشتر کردن پایه مالیاتی می باشد. به همین دلیل دولت پایه های مالیاتی جدیدی را ایجاد نموده است.
پایه مالیاتی جدید درواقع آیتم های جدیدی بوده که دولت می تواند برای دریافت مالیات از آن ها استفاده کند. دولت با تصویب پایه های مالیاتی جدید از فرار مالیاتی اشخاص نیز جلوگیری می کند. از جمله پایه های مالیات جدیدی که دولت ایجاد نموده، پایه مالیات جمع درآمد، پایه مالیات بر عایدی سرمایه و پایه مالیات بر سود سپرده بانکی می باشد. لازم به ذکر است که دولت قصد ایجاد پایه های مالیاتی جدیدی در حوزه مسکن، خودرو و ... را دارد.
اهمیت پایه مالیاتی
اشخاص حقیقی و حقوقی برای تامین مخارج دولت موظف به پرداخت مالیات می باشند. دریافت مالیات صرفا مربوط به کارفرمایان و شرکت ها نمی باشد. همه اشخاص حقیقی که درآمد مشخصی داشته نیز می بایست نسبت به پرداخت مالیات بر درآمد خود اقدام نمایند. در این قسمت از مقاله، اهمیت پایه مالیاتی ارائه می شود.
اهمیت پایه مالیاتی صرفا مربوط به افزایش درآمد دولت ها نبوده و دریافت مالیات مزایای متنوعی را برای شهروندان ایجاد می کند. دولت ها با دریافت مالیات از اشخاص حقیقی و حقوقی فشار را از روی دوش مودیان فعلی مالیات برمی دارند.
یکی از موارد اهمیت دریافت پایه های مالیاتی این بوده که تکیه دولت بر درآمد های نفتی را کاهش داده و راه درآمد زایی جدیدی را ایجاد می کند. همچنین دولت می تواند برای افزایش رفاه و امنیت شهروندان خود اقدامات مثبتی را انجام دهد.
استفاده از پایه مالیات در تعیین درآمد مشمول مالیات
همانطور که اشاره شد، دولت در راستای افزایش درآمد خود پایه های مالیاتی را ایجاد نموده است. پیش از این افراد با انواع پایه مالیات در ایران آشنا شدند. هریک از دولت ها قوانین و مقررات مشخصی را برای پایه های مالیاتی وضع نموده اند. هرچقدر که پایه مالیات و نرخ مالیات بیشتر شود، درآمد دولت نیز افزایش می یابد. به همین دلیل دولت ها همواره نسبت به ایجاد پایه های مالیاتی جدید اقدام می کنند.
یکی از مواردی که برای تعیین میزان مالیات اشخاص حقیقی و حقوقی اهمیت داشته، میران درآمد آنان می باشد. با این حال افراد امکان استفاده از پایه مالیات را برای تعیین درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی خواهند داشت. در ادامه نحوه استفاده از پایه مالیات در تعیین درآمد مشمول مالیات توضیح داده شده است.
پایه مالیات اشخاص حقیقی و حقوقی براساس شرایط شغلی آنان تعیین شده که به آن درآمد مشمول مالیات نیز گفته می شود. درآمد مشمول مالیات درواقع بخشی از درآمد شهروندان بوده که باید جهت مالیات پرداخت نمایند. هنگام محاسبه درآمد مشمول مالیات فاکتور های متنوعی نظیر خرید و فروش سالانه و میزان تولید کارخانه اثرگذار می باشد. لازم به ذکر است که ضرایب مالیاتی نرخ مشخص مالیات را تعیین می کنند. بنابراین در ادامه چگونگی تعیین ضرایب مالیاتی توضیح داده شده است.
نحوه تعیین ضرایب مالیاتی در ایران
یکی از مواردی که برای تعیین مالیات اشخاص حقیقی و حقوقی اثرگذار بوده، ضرایب مالیاتی می باشد. درواقع ضرایب مالیاتی نرخ مشخص مالیات را تعیین می کنند. تعیین ضرایب مالیاتی بسیار حساس بوده و براساس شرایط جامعه برآورد می شود. بنابراین در ادامه نحوه تعیین ضرایب مالیاتی در ایران توضیح داده شده است.
ضرایب مالیاتی هر ساله در جلسه ای با حضور نمایندگان سازمان امور مالیاتی، نماینده رسمی بانک مرکزی، نماینده شورای مرکزی اصناف پزشکی و نماینده اتاق بازرگانی و صنایع و معاون ایران تعیین می شود. هنگام تعیین ضرایب مالیاتی به فاکتورهای مختلفی نظیر شرایط اقتصادی جامعه، میزان درآمد شهروندان، میزان تجارت و خرید و فروش فعالان اقتصادی، وضعیت اقتصادی معاملات و ... توجه می شود.
حاضرین در جلسه سالانه ضرایب مالیاتی، ضرایب مالیاتی تعیین شده را به سازمان امور مالیاتی کشور ارسال می کنند. در نهایت سازمان امور مالیاتی کشور جدول ضرایب مالیاتی را تدوین نموده و به بنگاه های اقتصادی کشور ابلاغ می کند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد انواع پایه مالیاتی در ایران در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از انواع پایه مالیاتی در ایران پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. ضرایب مالیاتی با توجه به فاکتور های مختلفی نظیر شرایط اقتصادی، میزان درآمد شهروندان، خرید و فروش فعالان اقتصادی و ... تعیین می شود که توضیحات بیشتر در متن مقاله بیان شده است.