برای مشاوره شرایط اخذ گواهینامه حلال
برای مشاوره شرایط اخذ گواهینامه حلال
گواهی نامه حلال دریافت تاییدیه رسمی یک خدمت یا کالا بر اساس قوانین و ضوابط اسلامی بوده که دریافت آن توسط کسب و کارها در کشورهای اسلامی الزامی می باشد. اغلب این گواهی برای نوشیدنی و مواد غذایی، مواد آرایشی و بهداشتی و همچنین داروها صادر می شود. داشتن گواهینامه حلال نشان دهنده این امر بوده که مواد غذایی، دارو یا مواد آرایشی بهداشتی در دست تولید و فروش دارای مواد حرام نظیر الکل یا گوشت خوک نیست.
برخی افراد با نحوه استعلام گواهی حلال آشنا نبوده و نیاز به کسب راهنمایی در این باره خواهند داشت. از دیگر ابهامات این افراد می توان به عدم اطلاع از شرایط اخذ گواهی حلال و مدارک مورد نیاز جهت دریافت آن اشاره کرد. بر همین اساس افراد می بایست در ارتباط با گواهینامه حلال و نیز شرایط و نحوه دریافت آن آگاهی کسب نمایند.
در مقاله حال حاضر به گواهینامه حلال چیست و مزایا و سایت دریافت آن پرداخته خواهد شد. در ادامه مطلب نیز در ارتباط با شرایط و مدارک اخذ گواهینامه حلال و مراجع صدور گواهی حلال توضیح داده می شود. پس از آن، مراحل و نحوه دریافت و نیز، مدت زمان و هزینه اخذ این گواهی آمده و به فرآیند استعلام گواهینامه حلال پرداخته می شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
گواهینامه حلال چیست
کسب و کارها در راستای آغار تولید یا فروش یک کالا نیاز به اخذ گواهینامه های مختلفی داشته تا مطابق با قوانین فعالیت خود را شروع نمایند. دریافت گواهینامه حلال یکی از ضوابط کشورهای اسلامی بوده که اخذ آن برای تولید کنندگان مواد غذایی، دارویی و بهداشتی الزامی می باشد. یکی از ابهامات افراد عدم آشنایی با گواهینامه حلال بوده که در بخش زیر به آن پرداخته می شود.
در پاسخ به سوال گواهینامه حلال چیست؛ می توان گفت که گواهی نامه حلال اخذ تاییدیه رسمی تولید و فروش یک کالا بر اساس قوانین شرعی در کشورهای اسلامی می باشد. اخذ گواهینامه حلال برای اغلام مواد غذایی، داروها و مواد آرایشی و بهداشتی ضروری می باشد.
داشتن گواهینامه حلال برای کسب و کارهای تولید و فروش مواد غذایی و آرایشی بهداشتی و همچنین داروها، دلالت بر این داشته که حلالیت هر یک از اجناس در دست فروش و عرضه مورد تایید شریعت دین از نظر حلال بودن قرار گرفته است.
سازگاری با قوانین حلالیت از جمله ضوابط یک کشور اسلامی در هنگام تولید و فروش یک محصول از جمله مواد غذایی می باشد. مصرف کننده با توجه به گواهینامه حلال، در می یابد که محصول خریداری شده از نظر شریعت دینی حلال بوده و قابل استفاده می باشد.
اخذ گواهی نامه حلال نیاز به طی مراحل دریافت آن داشته و شخص در این راه بایستی از شرایط اخذ اطلاع یافته و به ارائه برخی مدارک مورد نیاز نیز بپردازد. گواهی نامه حلال علاوه بر تایید این که محصول مورد استفاده طبق شریعت اسلامی بوده، به افراد مسلمان و حتی غیر مسلمان نیز اطمینان از صحت و سلامت این کالا را می دهد. نحوه استعلام گواهینامه حلال یکی از موراد مبهم برای کاربران بوده که در ادامه در ارتباط با آن توضیح داده خواهد شد.
مزایای اخذ گواهی حلال
اخذ گواهی نامه حلال برای کسب و کارهای تولید و فروش مواد غذایی، محصولات آرایشی و بهدشتی و داروها الزامی بوده و می بایست مطابق با قوانین شرعی اقدام به دریافت آن نمایند. دریافت گواهی نامه حلال تنها در کشورهای اسلامی الزامی بوده و دریافت آن با مزایای متعددی همراه می باشد. برخی افراد با مزایای دریافت گواهی نامه حلال آشنا نبوده که می بایست در ادامه، به توضیح آن پرداخته خواهد شد.
از مزایای اخذ گواهی حلال در وهله اول می توان به اطمینان مصرف کننده از محصول خریداری شده، اشاره کرد. مشتریان با خرید یک محصول از جمله مواد غذایی به دنبال این بوده تا از سلامت و حلال بودن آن اطمینان یافته و تا با خیال راحت اقدام به مصرف آن کنند. اخذ گواهینامه حلال در این خصوص به آنان کمک شایانی می نماید.
رفع نگرانی مصرف کنندگان از خرید یک محصول از مهم ترین ویژگی های اخذ گواهینامه حلال بوده که به این مورد اشاره شد. این گواهی بار سنگین حلال بودن یک کالا را از دوش مسلمان فروشنده کاهش داده و موجب اطمینان خاطر برای خریدار می شود. حتی غیر مسلمانان نیز با دیدن این گواهی بر روی محصولات می توانند در سلامت کالای مورد نظر، اطمینان حاصل کنند.
گواهینامه حلال در صادرات یک محصول نیز موثر واقع شده و به مصرف کننده اطمینان داده تا محصول از ایمنی مناسبی در مورد سلامت و مواد مصرف شده در آن برخوردار می باشد. گواهی نامه حلال در روند فروش تاثیرگذار بوده و موجب افزایش فروش و بهبود کسب و کارها می شود. فرد در اخذ گواهینامه حلال نیاز به اطلاع از شرایط اخذ داشته و همچنین بایستی از نحوه استعلام گواهی حلال آگاهی یابد که در ادامه به هر یک از این موارد پرداخته می شود.
سایت گواهینامه حلال در ایران
با توجه به اهمیت حلال بودن یک کالا برای مصرف کنندگان مسلمان، اخذ گواهی حلال برای تولید کنندگان و فروشندگان برخی کالاها الزامی می باشد. کسب و کارها در راستای دریافت گواهینامه حلال نیاز به این داشته تا برخی از عملیات دریافت را به صورت الکترونیک در سامانه حلال طی کنند. برخی افراد با این سایت آشنا نبوده که بر همین اساس در بخش زیر در ارتباط با آن توضیح داده می شود.
سایت گواهینامه حلال در ایران به عنوان یک بستر الکترونیک در محیط وب به ارائه برخی خدمات در زمینه گواهینامه حلال می پردازد. این سامانه توسط موسسه حلال راه اندازی شده و فعالیت می کند. از جمله بخش های مهم سامانه حلال می توان از موسسه جهانی حلال، اخبار، رخدادها، توافقنامه ها، کمیته علمی فقهی، استعلام دارندگان نشان حلال و .... نام برد.
با توجه به این مطلب، نحوه استعلام گواهی حلال بدین صورت بوده که شخص به بستر اینترنتی جهانی حلال مراجعه کند. در این سامانه، قابلیت مشاهده استانداردهای غذای حلال، قوانین و مقررات غذای حلال، دستورالعمل های غذای حلال، مراحل دریافت و صدور گواهینامه، مراحل تمدید، فرم نشان حلال و بسیاری از موارد دیگر نیز وجود دارد.
آدرس سایت حلال به نشانی halalworldinstitute.org بوده و به صورت شبانه روزی در کاربران قرار دارد. افراد جهت مراجعه به این سرویس آنلاین نیاز به این داشته تا نشانی نام برده را در مرورگر اینترنتی تلفن همراه یا سیستم رایانه مورد استفاده خود وارد نمایند.
شرایط اخذ گواهینامه حلال
اخذ گواهینامه حلال برای ارائه برخی از محصولات در کشورهای مسلمان نشان از حلال بودن کالای در دست عرضه دارد. افراد با مراجعه به سایت حلال به نشانی halalworldinstitute.org قادر به این بوده تا با نحوه استعلام گواهی حلال، شیوه دریافت آن و بسیاری از موارد دیگر از جمله شرایط اخذ آشنا شود که در ادامه به آن اشاره خواهد شد.
از شرایط اخذ گواهینامه حلال می توان به ضوابط صدور این گواهی برای کسب و کارهای مختلف اشاره کرد. این شرایط شامل 2 اصل اساسی شده که در وهله اول بایستی از اصول و شیوه های بهداشتی در روند تولید محصول نام برد. صحت و سلامت یک کالا از جمله الزامات اولیه دریافت گواهینامه حلال بوده که بایستی مورد توجه قرار گیرد. در وهله دوم نیز می بایست از ایمنی و موازات اسلامی در روند تولید کالا اطمینان حاصل نمود.
مشخص نمودن هدف از ارائه درخواست گواهینامه حلال
مشخص نمودن بازار فروش محصول مورد نظر
حسابرسی از واحد تولیدی
رعایت اصول بهداشتی در تولید کالا
توجه به موازین شرعی در ذبح، بسته بندی و مواد افزودنی
عدم تماس تجیهزات تولید کالای حرام با کالای حلال یا تمیز کردن تجهیزات در روند تولید
هر یک از موارد درج شده در قسمت بالا از شرایط اخذ گواهینامه حلال بوده که بایستی مورد توجه قرار گیرد. این شرایط در راستای اعطای گواهینامه حلال مورد بررسی قرار گرفته و در صورت عدم داشتن هر یک از ارائه این گواهی به متقاضی جلوگیری خواهد شد. شرایط و ضوابط دریافت گواهینامه حلال برای هر صنف تولیدی با تغییرات نسبی مواجه بوده که بایستی این نکته مورد توجه اشخاص قرار گیرد.
مدارک لازم برای دریافت گواهینامه حلال
در قبل در ارتباط با اخذ گواهینامه حلال، سایت جهانی حلال، مزایای دریافت این گواهی و شرایظ اخذ توضیح داده شد. افراد در مراحل دریافت گواهی حلال علاوه بر اطلاع از ضوابط نیاز به این داشته تا به ارائه برخی مدارک نیز بپردازند. مدارک در راستای احراز هویت و تصدیق ضوابط دریافت شده و مورد بررسی قرار می گیرد.
مدارک لازم برای دریافت گواهینامه حلال شامل مواردی شده که در انجام بازرسی اولیه از تولیدی و کارخانه توسط مسئولان دریافت می شود. مدارک و مستندات تضمین بر روند صحیح تولید کالا طبق موازین اسلامی بوده و موجب ثبت مستندات در این زمینه می شود. هر یک از مدارک مورد نیاز جهت دریافت گواهی حلال در بخش زیر درج شده است:
مجوز ساخت محصول
پروانه ثبت شرکت و ثبت کالا
ارائه پروانه بهداشت از صنایع غذایی
ارائه جواز وزارت صنایع
ارائه جواز استاندارد
ارائه گواهینامه های بین المللی مورد نیاز
ارائه چارت مراحل تولید محصول
ارائه لیست مواد به کار رفته در روند تولید محصول
داشتن لوگوی تبلیغاتی
تکمیل فرم پرسشنامه
صدور شماره ثبت ماده اولیه ژلاتین منوط به بازدید از کارخانه تولیدی
دریافت تاییدیه از اداره کل
هر یک از موارد درج شده در بخش بالا از مدارک لازم برای اخذ گواهینامه حلال بوده که بایستی مورد توجه متقاضیان قرار گیرد. مدارک فرد توسط کارشناسان مورد بررسی قرار گرفته و در صورت هرگونه مغایرت این مدارک با قوانین دریافت گواهینامه حلال از اعطای گواهی به وی جلوگیری خواهد شد. نحوه استعلام گواهی حلال از جمله موارد مهم بوده که افراد می بایست در این باره به کسب اطلاع بپردازند.
مراجع و نهادهای صدور گواهی حلال
اخذ گواهینامه حلال نیاز به شرایط اخذ و مدارک داشته که در قبل به هر یک اشاره شد. علاوه بر این افراد بایستی از مراجعه صدور این گواهی اطلاع یافته و به آن ها مراجعه نمایند. عدم اطلاع از مراجع صدور گواهینامه حلال از جمله چالش های متقاضیان دریافت گواهینامه حلال بوده که بایستی به مطالعه آن بپردازند.
از مراجع و نهادهای صدور گواهی حلال می توان به نمایندگی های رسمی اعطای این گواهی در کشورهای اسلامی نام برد. سازمان جهانی حلال با نام اختصاری GHA از جمله معروف ترین نمایندگی های صدور گواهینامه حلال در کشورهای اسلامی می باشد. سازمان حلال ملی یا NHA نیز از دیگر اعطا کننده های گواهینامه حلال بوده که در دسترس متقاضیان قرار دارد.
مراجع و سازمان های مختلفی در ارائه گواهی حلال و صدور این گواهینامه فعالیت داشته و به انجام این کار می پردازند. در ایران نیز موسسه جهانی حلال جهت اخذ گواهینامه حلال در دسترس داوطلبان دریافت گواهی حلال قرار داشته که پس از تصویب استاندارد غذای حلال توسط سازمان همکاری های اسلامی نظیر ایران در سال 2010، فعالیت خود را در کشورهای اسلامی آغاز نمود.
مراحل و نحوه دریافت گواهینامه حلال
سایت جهانی حلال توسط موسسه جهانی حلال در راستای ارائه اطلاعاتی در ارتباط با تولید محصولات حلال راه اندازی شده و فعالیت می کند. افراد با مراجعه به این سامانه قادر به این بوده تا بسیاری از موارد اخذ گواهینامه حلال از جمله شرایط اخذ، نحوه استعلام گواهی حلال، مدارک مورد نیاز و فرآیند صدور اطلاع یابند. بر همین اساس در بخش زیر در ارتباط با مراحل و نحوه دریافت گواهینامه حلال توضیح داده می شود که بایستی مورد توجه قرار گیرد.
دریافت و تکمیل فرم پرسشنامه (موجود در سایت halalworldinstitute.org) و اسکن مدارک مورد نیاز و ارسال آن ها به آدرس الکترونیکی a.heydarpour@halalworldinstitute.org یا info@halalworldinstitute.org
دریافت و تکمیل و ارسال قرارداد فی مابین موسسه جهانی حلال و شرکت متقاضی (موجود در سایت) به صورت مهر و امضاء شده و ارسال اصل آن به آدرس پستی : تهران، خیابان طالقانی، جنب اتاق بازرگانی ایران، کوچه 15 خرداد، پلاک 6، طبقه سوم، موسسه جهانی حلال.
واریز مبلغ صدور گواهینامه حلال و ممیزی شرکت (پس از اعلام نامه هزینه رسمی از سوی این مرکز)
بازدید از واحد متقاضی توسط ارزیابان مورد تایید صلاحیت از سازمان ملی استاندارد
تکمیل پرونده انواع شرکت ها متقاضی و ارجاع آن به واحد صدور گواهینامه
پس از طی مراحل فوق الذکر، گواهینامه و نشان جهانی حلال به شخص اعطا می شود. نکته مورد توجه این است که در صورت نیاز به آزمایش محصول، تهیه نمونه مورد نیاز توسط کارشناس و ارسال آن به آزمایشگاه الزامی است و هزینه آن به عهده شرکت متقاضی می باشد.
مدت زمان اخذ پروانه حلال
افراد در روند اخذ گواهینامه حلال نیاز به شرایط اخذ داشته و بایستی به ارائه برخی مدارک نیز مطابق مطالب گفته شده در قبل بپردازند. دریافت گواهی حلال یک فرآیند ساده بوده و فرد با رعایت موازین اخلاقی در کمترین زمان ممکن آن را دریافت خواهد کرد. اطلاع از مدت زمان صدور گواهی حلال برای متقاضی از مباحث مهم بوده که در بخش زیر در ارتباط با آن توضیح داده می شود.
مدت زمان اخذ پروانه حلال بستگی به شرایط دریافت این گواهی داشته و بایستی مدارک متقاضی بدون نقص باشد. در هنگامی که فرد مطابق با ضوابط عمل کرده و صدور گواهی مورد موافقت سازمان اعطای گواهی قرار می گیرد، گواهینامه حلال بین 30 الی 60 روز کاری صادر می شود. یعنی اعطای این گواهی و زمان دریافت آن بین یک الی 2 ماه خواهد بود.
در صورتی که شخص در مدت زمان مقرر به گواهینامه حلال دست پیدا نکرده باشد، قادر بوده که با اطلاع از نحوه استعلام گواهی حلال به پیگیری آن بپردازد. قابل ذکر بوده که مدت زمان انقضای گواهینامه حلال بین 3 الی 5 سال خواهد بود و فرد پس از آن مجدد بایستی جهت تمدید گواهی اقدام نماید.
هزینه اخذ نشان حلال
گواهینامه حلال یکی از نشان های مورد نیاز تولید محصولات غذایی، اقلام دارویی و لوازم آرایش و بهداشتی می باشد که روند اخذ آن در قبل توضیح داده شد. در رویه اخذ گواهینامه حلال ارائه مدارک به همراه داشتن شرایط، از موارد لازم بوده و همچنین شخص بایستی هزینه دریافت این گواهی را بپردازد.
هزینه اخذ نشان حلال با توجه به به کیفیت و اعتبار سازمان های صادر کننده این گواهی و همچنین نوع محصول تولیدی متغییر می باشد. بدین صورت که هر چه سازمان و نماینده صدور گواهی حلال از اعتبار بیشتری برخوردار بوده، متقاضی می بایست هزینه بالاتری را پرداخت نماید.
البته هزینه اعطای گواهی حلال پس از بررسی روند تولید و همچنین ضوابط تولید مشخص شده و به متقاضی اطلاع رسانی می شود. از جمله موارد تاثیر گذار بر قیمت دریافت گواهی حلال می توان از حجم تولیدی، ارتباطات میان فرآیندها، تعداد کارکنان، تعداد واحد ها و بسیاری از موارد دیگر نام برد.
نحوه استعلام گواهینامه حلال
بایستی گفت که گواهی حلال با گواهی HACCP متفاوت بوده و یکسان نمی باشد، مدرک HACCP یک اعتبار نامه جهت تایید بر حلال بودن یک محصول بوده، اما گواهی حلال یک مجوز مورد نیاز جهت تولید محصول حلال است. افراد در راستای اطلاع از صحت محصول مورد مصرف قادر به این بوده تا به بررسی حلال بودن آن در سایت جهانی حلال به نشانی halalworldinstitute.org بپردازند. نحوه استعلام گواهی حلال از جمله ابهامات مخاطبان بوده که در ادامه به آن پرداخته می شود.
نحوه استعلام گواهینامه حلال بدین صورت بوده که فرد در ابتدا بایستی به سامانه جهانی حلال به نشانی نام برده مراجعه کند. بر همین اساس فرد باید نشانی halalworldinstitute.org را در مرورگر اینترنتی تلفن همراه یا سیستم رایانه مورد استفاده خود وارد کند. شخص در ادامه مسیر به صفحه اصلی سایت گواهینامه حلال رفته و بایستی از میان آیتم های موجود در منو اصلی بر روی گزینه استعلام دارندگان نشانی حلال کلیک کند.
کاربر پس از انتخاب آیتم استعلام دارندگان نشان حلال به مرحله بعد رفته، در این صفحه نیاز به این داشته تا کد گواهی را وارد نموده و بر روی گزینه برو به رنگ سبز ضربه بزند.
بدین صورت مطابق راهنمای تصویری درج شده در بخش بالا و موارد گفته شده، نحوه استعلام گواهی حلال به اتمام رسیده و شخص موفق به انجام این کار می شود. قابل ذکر بوده که سایت جهانی حلال قابلیت پشتیبانی از زبان فارسی داشته و کاربران ایرانی می توانند از این امکان بهره مند گردند. عملیات استعلام گواهی حلال، برخلاف اخذ گواهینامه حلال نیاز به اینترنت داشته و مخاطب در این راه می بایست از اتصال اینترنت به دستگاه مورد استفاده خود اطمینان یابد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط اخذ گواهینامه حلال در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از شرایط اخذ گواهینامه حلال پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. مدت زمان اخذ پروانه حلال بستگی به شرایط دریافت این گواهی داشته و بایستی مدارک متقاضی بدون نقص باشد. در هنگامی که فرد مطابق با ضوابط عمل کرده و صدور گواهی مورد موافقت سازمان اعطای گواهی قرار می گیرد، گواهینامه حلال بین 30 الی 60 روز کاری صادر می شود. یعنی اعطای این گواهی و زمان دریافت آن بین یک الی 2 ماه خواهد بود.