برای مشاوره شرایط ترخیص درصدی
برای مشاوره شرایط ترخیص درصدی
امر واردات و صادرات کالا مراحل مختلفی دارد و در این پروسه، فرآیند های متعددی صورت می گیرد. ترخیص درصدی کالا یکی از فرآیندهایی است که وارد کنندگان و صادرکنندگان کالا در شرایط مختلفی از آن استفاده می کنند. ترخیص درصدی کالا برای واردکنندگان و صادرکنندگان این امکان را فراهم می کند تا کالای خود را سریع تر از گمرک آزاد و وارد بازار فروش نمایند.
باید توجه داشت که استفاده از قواعد و مقررات ترخیص درصدی برای کلیه کالا ها قابل اعمال نیست و این محصولات تابع لیست خاصی است. همچنین این فرآیند مستلزم وجود شرایط خاص، تهیه مدارک و انجام مراحلی است؛ لذا تمامی صاحبان کالا و اشخاصی که در گمرک فعالیت دارند، باید به طور کامل با قواعد و مقررات این حوزه آشنا باشند.
از همین رو؛ در این مقاله، پس از پاسخ به این پرسش که ترخیص درصدی کالا چیست، مزایای ترخیص درصدی کالا بیان می شود. سپس شرایط، مدارک و همچنین مراحل ترخیص درصدی کالا بیان می شود. بعد از آن، لیست کالا های مشمول ترخیص درصدی ارائه گردیده و تفاوت ترخیص درصدی و قطعی کالا بررسی می شود. در نهایت، پس از بحث راجع به ترخیص 90 درصدی کالا و همچنین محدودیت های ترخیص درصدی کالا از گمرک، در قسمت پایانی مقاله بخشنامه ترخیص درصدی ارائه خواهد شد.
ترخیص درصدی کالا چیست
فرآیند ترخیص درصدی کالا یکی از روش های متداول ترخیص کالا از گمرک به شمار می آید. با این حال ممکن است بسیاری از اشخاص با این فرآیند آشنا نباشند. لذا در ادامه راجع به ترخیص درصدی کالا صحبت شده و به این پرسش پاسخ داده می شود که ترخیص درصدی کالا چیست.
در پاسخ به پرسش مذکور باید بیان کرد که ترخیص درصدی کالا فرآیندی است که برای وارد کنندگان و صادر کنندگان این امکان را فراهم می کند تا قبل از اتمام عملیات گمرکی ترخیص کالا و پرداخت کامل حقوق و عوارض گمرکی، بتوانند قسمتی از کالای خود را از گمرک خارج نماید.
لازم به ذکر است پس از ترخیص درصدی کالا، وارد کننده متعهد می شود تا نسبت به انجام ادامه مراحل گمرکی و ترخیص کالا اقدام نماید. ترخیص درصدی کالا موجب می شود کالا هرچه سریع تر از گمرک آزاد و پیش از اتمام عملیات گمرکی وارد بازار عرضه و فروش شود.
مزایای ترخیص درصدی کالا
ترخیص درصدی کالا مزایای متعددی دارد. لذا در این بخش از مقاله راجع به مزایای ترخیص درصدی کالا صحبت می شود. فرآیند ترخیص کالا از گمرک اصولا طولانی و زمان بر است؛ که این موضوع به نوبه خود، موجب افزایش هزینه نگهداری کالا در گمرک می شود. صاحبان کالا می توانند با استفاده از فرآیند ترخیص درصدی کالا هر چه سریع تر کالای خود را از انبار خارج کرده و هزینه انبارداری کمتری را پرداخت نمایند. لذا، کاهش هزینه های انباری یکی از مهم ترین مزایای ترخیص درصدی کالا محسوب می شود.
عرضه سریع تر کالا به بازار از دیگر مزایای ترخیص درصدی کالا می باشد. با استفاده از این روش، بخشی از کالا سریع تر وارد بازار فروش شده و مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین، در صورتی که کالا در شمار مواد اولیه باشد، این موضوع موجب تسریع فرآیند تولیدات کالا در کشور خواهد شد.
علاوه بر موارد مذکور، پرداخت هزینه های گمرکی پس از ترخیص کالا می تواند از نظر مالی به صاحبان کالا کمک شایانی نماید و این موضوع خود از مهم ترین مزایای ترخیص درصدی کالا به شمار می آید. همچنین با استفاده از این روش می توان کالا های باقی مانده را به مرور و بر اساس نیاز ترخیص کرد.
شرایط ترخیص درصدی
همانطور که بیان شد، ترخیص درصدی کالا فرآیندی است که برای وارد کنندگان و صادر کنندگان این امکان را فراهم می کند تا قبل از اتمام عملیات گمرکی ترخیص کالا و پرداخت کامل حقوق و عوارض گمرکی بتوانند قسمتی از کالای خود را از گمرک خارج نماید؛ اما این فرآیند، شرایطی خاص خود را دارد. لذا؛ در ادامه راجع به شرایط ترخیص درصدی صحبت می شود.
یکی از شرایط ترخیص درصدی آن است که وارد کننده بایستی یک وثیقه یا ضمانت نامه معتبر به گمرک ارائه نماید. این ضمانت نامه به این منظور اخذ می شود که باقی مانده حقوق و عوارض گمرکی در مهلت معین پرداخت گردد.
شایان ذکر است مبلغ وثیقه یا ضمانت نامه بایستی معادل با مبلغ حقوق و عوارض گمرکی باشد. همچنین این فرآیند باید با هماهنگی کامل وارد کننده، گمرک و سایر نهادهای مرتبط صورت گیرد تا احتمال هرگونه سوء استفاده و خطرات احتمالی به حداقل برسد. در نهایت، چناتچه وارد کننده در زمان مقرر، تعهدات مالی خود را ایفا نکند، گمرک می تواند تضمین ارائه شده را برداشت نماید.
مدارک مورد نیاز جهت ترخیص درصدی
پس از شناخت ترخیص درصدی و همچنین بررسی مزایا و شرایط این فرآیند، در قسمت های پیشین مقاله، اکنون در این بخش از مقاله، مدارک مورد نیاز جهت ترخیص درصدی بیان می شود. مدارک مورد نیاز جهت ترخیص درصدی به شرح ذیل می باشد:
نامه درخواست
تعهد نامه
اظهارنامه
بارنامه
اعلامیه ورود
قبض انبار
تاییدیه ثبت سفارش
تاییدیه ثبت سفارش از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت قابل صدور می باشد. شایان ذکر است؛ متقاضیان واجد شرایط ترخیص درصدی پس از تهیه مدارک مذکور لازم است اقدامات مقتضی را انجام داده و مراحل لازم را طی نمایند. در ادامه مقاله به تفصیل راجع به مراحل ترخیص درصدی کالا توضیح داده خواهد شد.
مراحل ترخیص درصدی کالا
مراحل ترخیص درصدی کالا به این صورت است که وارد کننده ابتدا می بایست درخواستی مبنی بر ترخیص درصدی کالا را به گمرک ارائه و در این درخواست، علت نیاز به ترخیص درصدی را عنوان نماید. در مرحله بعد، وارد کننده باید ضمانت نامه ای تا میزان ارزش کالای ترخیص شده به گمرک ارائه نماید. همانطور که گفته شد، ارائه این ضمانت نامه یکی از شرایط اساسی ترخیص کالا به شمار می آید.
پس از انجام تشریفات گمرکی اولیه و بررسی درخواست وارد کننده و همچنین اطمینان گمرک از رعایت قوانین و مقررات این حوزه، اجازه نامه ای توسط گمرک صادر می شود. در نهایت، پس از صدور اجازه نامه توسط گمرک و همچنین تایید این اداره، بخشی از کالای وارداتی ترخیص می گردد.
با انجام اقدامات فوق الذکر، کالا های وارداتی بر اساس نیاز ترخیص می گردد و مراحل ترخیص درصدی کالا به پایان می رسد. لازم به ذکر است وارد کننده می تواند پس از پرداخت کامل حقوق و عوارض گمرکی، باقی مانده کالای خود را نیز از گمرک ترخیص نماید.
لیست کالاهای مشمول ترخیص درصدی
در کشور ایران، فرآیند ترخیص درصدی کالا برای تمامی کالا ها امکان پذیر نمی باشد و از این فرآیند می توان تنها برای برخی از محصولات و در شرایطی خاص استفاده کرد. کالا های مشمول ترخیص درصدی تابع لیست خاصی است. لذا، در ادامه، این لیست ارائه می شود. لیست کالاهای مشمول ترخیص درصدی به شرح ذیل می باشد
کالاهای ضروری و اساسی همانند مواد غذایی، دارویی و بهداشتی
موارد اولیه تولید
کالا های فاسد شدنی همانند بسیاری از مواد غذایی و دارویی و محصولات کشاورزی
ماشین آلات و تجهیزات تولیدی که برای امور تولیدی و صنعتی کشور امری مهم تلقی می شود
کالاهایی که با پروژه های ملی و مهم کشور در ارتباط هستند
کالا های خاص و حساس مانند تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی
لیست کالاهای مشمول ترخیص درصدی هر ساله توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت ارائه می شود. باید توجه داشت این لیست تابع قواعد و مقررات گمرکی است و ممکن است با توجه به وضعیت اقتصادی، شرایط کشور و نیاز های بازار داخلی دستخوش تغییراتی شود.
تفاوت ترخیص درصدی و قطعی کالا
ترخیص کالا در گمرک به دو صورت درصدی و قطعی صورت می گیرد. این دو شیوه از ترخیص، تفاوت های متعددی با یکدیگر دارند که تمامی وارد کنندگان کالا باید از آن مطلع باشند. از همین رو، در این بخش از مقاله، تفاوت ترخیص درصدی و قطعی کالا بیان می شود.
از مهم ترین تفاوت های ترخیص درصدی و قطعی کالا آن است که در روش ترخیص درصدی، وارد کننده می تواند قبل از تسویه کامل حقوق گمرکی، بخش از کالای خود را ترخیص نماید. شایان ذکر است این درصد به صورت توافقی یا قوانین خاص تعیین می گردد.
این در حالی است که در روش ترخیص قطعی کالا، شخص تنها می تواند پس از پراخت کامل هزینه های گمرکی و همچنین ارائه کلیه مدارک لازم، کلیه کالای خود را آزاد نماید. به عبارت دیگر، در روش ترخیص قطعی کالا با پرداخت بخشی از هزینه ها بخشی از کالا ترخیص نخواهد شد.
ترخیص 90 درصدی کالا
ترخیص 90 درصدی کالا یکی از روش های ترخیص کالا از گمرک محسوب می شود. این فرآیند برای وارد کنندگان این امکان را فراهم می کند تا قبل از پرداخت کامل هزینه های گمرکی و پیش از انجام مراحل قانونی به صورت کامل بتوانند 90 درصد کالای خود را از گمرک ترخیص نمایند.
تسهیل در فرآیند تجارت، کاهش هزینه های وارد کنندگان، کاهش زمان انتظار در گمرک از جمله اهداف فرآیند ترخیص 90 درصدی کالا به شمار می آید. این فرآیند به طور شایانی به واردات کالاهای اساسی و هینطور تولید و توزیع این کالاها در بازار کمک می نماید.
پس از ترخیص 90 درصد کالا از گمرک، وارد کننده می تواند با تسویه حساب کامل و انجام امور گمرکی، 10 درصد باقی مانده را نیز ترخیص نماید. گفتنی است ترخیص 90 درصدی شامل کلیه کالاهای وارداتی نمی باشد. همچنین سپردن وثیقه و تضمین مناسب از جمله شرایط این نوع ترخیص به شمار می اید.
محدودیت های ترخیص درصدی کالا از گمرک
ترخییص درصدی کالا در ایران با محدودیت هایی مواجه می باشد. این محدودیت ها توسط سازمان توسعه تجارت تجارت ایران ارائه شده است. با توجه به بخشنامه شماره 2721601 مورخ 25 اردیبهشت ماه سال جاری، این سازمان، محدودیت های ترخیص درصدی کالا از گمرک به شرح ذیل می باشد:
در خصوص اولویت های 1 یا 21 ثبت سفارش بدون در نظر گرفتن تخصیص ارز به گمرک ارسال شود.
در خصوص اولویت های 22 و 23 صرفا در صورتی اطلاعات ثبت سفارش ارسال شود که یا پرونده دارای حداقل یک ردیف تخصیص ارز تایید شده توسط بانک مرکزی باشد و یا درخواست تخصیص ارز آن حداقل 15 روز در صف تخصیص ارز بانک مرکزی مانده باشد.
در خصوص اولویت های 24 و 25 صرفا در صورتی اطلاعات ثبت سفارش ارسال شود که یا پرونده دارای حداقل یک ردیف تخصیص ارز تایید شده توسط بانک مرکزی باشد و یا درخواست تخصیص ارز آن حداقل 30 روز در صف تخصیص ارز بانک مرکزی مانده باشد.
در خصوص سایر اولویتها صرفا در صورتی که ثبت سفارش دارای حداقل یک ردیف تخصیص ارز تایید شده توسط بانک مرکزی باشد اطلاعات ثبت سفارش به گمرک ارسال شود.
با توجه به توضیحات فوق، می توان بیان داشت که محدودیتهای دسترسی به ارز همچنان پابرجا بوده، اما با توجه به اینکه زمان تایید تخصیص ارز به بازههای حداقل 120 روزه تبدیل شده است، پس از دریافت تایید تخصیص تامین ارز به سهولت صورت گرفته و صاحب کالا می تواند به صورت کامل کالای خود را مهلت یک روز ترخیص کند.
بخشنامه ترخیص درصدی
در قسمت های پیشین مقاله، ترخیص درصدی شناخته شد و به تفصیل راجع به مزایا، شرایط، مدارک و مراحل ترخیص درصدی صحبت شد. سپس لیست کالاهای مشمول ترخیص درصدی ارائه و تفاوت ترخیص درصدی و قطعی کالا بیان شد. همچنین ترخیص 90 درصدی کالا و محدودیت های ترخیص درصدی کالا از گمرک مورد بررسی قرار گرفت. اکنون در بخش پایانی مقاله، بخشنامه ترخیص درصدی ارائه می شود.
حجم: 74KB | |
منبع: سایت سازمان گمرک جمهوری اسلامی ایران |
بخشنامه مذکور توسط وزارت امور اقتصاد و دارایی گمرک جمهوری اسلامی ایران تنظیم شده است و بر اساس آن ترخیص درصدی برخی از مواد اولیه وارده به نام واحد های تولیدی تا سقف 90 درصد، بدون مطالبه کد رهگیری بانک و با رعایت مقررات مربوطه تا پایان آبان ماه سال 1402 بلامانع می باشد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط ترخیص درصدی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از شرایط ترخیص درصدی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. یکی از شرایط ترخیص درصدی آن است که وارد کننده بایستی یک وثیقه یا ضمانت نامه معتبر به گمرک ارائه نمایند که توضیحات بیشتر در متن مقاله بیان شده است.