برای مشاوره انواع و نحوه دریافت مجوز فعالیت شرکت
برای مشاوره انواع و نحوه دریافت مجوز فعالیت شرکت
برای این که یک شرکت بتواند، به طور قانونی در مرجع ثبت شرکت ها به ثبت برسد، لازم است که در ابتدا، در سامانه ثبت شرکت ها، ثبت نام نموده و فرم تایید نام را تکمیل نماید. پس از تایید اولیه کارشناس اداره ثبت، متقاضی می بایست مدارک و اسناد مورد نیاز را به آدرس این اداره ارسال نماید که یکی از این اسناد، مجوز فعالیت شرکت می باشد.
نکته ای که در این میان حائز اهمیت می باشد این است که کلیه فعالیت های شرکت ها، نیاز به اخذ مجوز از نهاد ذی صلاح نداشته و تنها آن دسته از فعالیت هایی که لیست آن ها توسط اداره ثبت منتشر شده است، نیاز به اخذ مجوز برای ثبت دارند. در این میان، ممکن است که برخی افراد با لیست این فعالیت ها و نحوه اخذ مجوز آن آشنایی نداشته، به همین دلیل، اطلاع از جزئیات مجوز فعالیت شرکت ها امری ضروری برای این افراد، قلمداد می گردد.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که مجوز فعالیت شرکت چیست و انواع آن چه می باشد؛ به معرفی سامانه صدور مجوز فعالیت شرکت بپردازیم. سپس در خصوص مراحل و نحوه گرفتن و صدور جواز فعالیت شرکت صحبت خواهیم کرد و در انتها؛ روند استعلام آن را ارائه خواهیم نمود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
مجوز فعالیت شرکت چیست
بنابر ماده 8 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت، یکی از مواردی که می بایست در اساسنامه شرکت به آن اشاره نمود، موضوع فعالیت شرکت می باشد. منظور از موضوع فعالیت شرکت، نوع فعالیتی است که شرکت برای آن منظور تشکیل و ثبت گردیده است. آنچه در این میان، حائز اهمیت می باشد این است که شرکت تنها می تواند در حوزه موضوع خود، به انجام فعالیت بپردازد.
برای انجام برخی فعالیت ها توسط شرکت ها، قوانین و مقررات خاصی در نظر گرفته شده که از جمله آن میتوان به اخذ مجوز فعالیت از ارگان مربوطه اشاره نمود. در این میان، ممکن است که برخی افراد با ماهیت مجوز فعالیت شرکت آشنایی نداشته و این سوال برای آن ها مطرح شود که مجوز فعالیت شرکت چیست و این جواز، به چه منظوری اخذ می گردد؟
در پاسخ به پرسش فوق، می توان بیان داشت که مجوز فعالیت شرکت، گواهی است که با توجه به موضوع فعالیت شرکت، توسط مرجع صلاحیت دار صادر گردیده و به شرکت مورد نظر، اجازه ثبت و فعالیت، در حوزه موضوع شرکت را می دهد. توجه به این نکته ضروری است که کلیه موضوعاتی که شرکت ها در حوزه آن ها، به ثبت می رسند، نیاز به اخذ مجوز نداشته و تنها، موضوعاتی نیاز به اخذ مجوز دارند که نام آن ها در فهرست موضوعات مجوزی، از سوی اداره ثبت شرکت ها منتشر شده باشد که از جمله آن می توان به مجوز دفتر اسناد رسمی اشاره نمود.
به طور کلی می توان بیان نمود که 23 موضوع کلی، نیاز به اخذ مجوز از نهاد مربوطه خود را دارد. در خصوص زمان اخذ این مجوز ها نیز می توان بیان داشت که یا شرکت می تواند قبل از آغاز فرآیند ثبت در اداره ثبت شرکت ها نسبت به اخذ مجوز از ارگان مربوطه اقدام نماید، یا این که می تواند پس از تایید نام در اداره ثبت شرکت ها و تایید اولیه کارشناس اداره ثبت، با فرم تایید نام، نسبت به اخذ مجوز اقدام نماید.
انواع جواز فعالیت شرکت
در قسمت گذشته، به این سوال که مجوز فعالیت شرکت چیست؛ پاسخ داده و بیان نمودیم که مجوز فعالیت شرکت، گواهی است که به شرکت، اجازه فعالیت در حیطه موضوع خود را می دهد. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به معرفی و بیان انواع جواز فعالیت شرکت بپردازیم و به این موضوع پاسخ دهیم که چه موضوعاتی نیاز به اخذ مجوز برای فعالیت دارند.
سایت اداره ثبت شرکت ها، به منظور تسهیل فرآیند اخذ مجوز، در پیوستی، کلیه موضوعاتی که نیاز به اخذ مجوز برای فعالیت دارند را در جدولی منتشر نموده است. در قسمت بالای این جدول، نهاد صادر کننده مجوز فعالیت شرکت بیان گردیده است که نشان می دهد، متقاضی برای اخذ مجوز خود می بایست به کدام سازمان مراجعه نماید.
مطابق تصویر فوق، هر جدول از چهار قسمت تشکیل شده است که شامل موضوع فعالیت، نوع تصمیمات، مستندات قانونی و بخش توضیحات می شود. در قسمت موضوع فعالیت، به این موضوع اشاره شده است که چه موضوعاتی نیاز به اخذ مجوز از سازمان مربوطه دارند. برای مثال، مطابق جدول فوق، هر شرکتی که موضوع فعالیت آن مربوط به معاملات طلا و نقره و ارز باشد، لازم است که از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، مجوز فعالیت دریافت کند.
در این جدول، علاوه بر ذکر موضوعات؛ نوع تصمیمات و مواد قانونی که اخذ مجوز مستند به آن شده، به همراه توضیحات، نیز ارائه شده است. به منظور آشنایی داوطلبان در جدول زیر، انواع مجوز فعالیت شرکت ها و نهاد صادرکننده آن گردآوری گردیده است که متقاضیان می توانند به دانلود و مطالعه آن اقدام نمایند.
- نویسنده: اداره ثبت شرکت ها
- حجم: 1.57 MB
- منبع: سایت ثبت شرکت ها
همانطور که در این جدول، مشاهده می شود، نهاد صادرکننده مجوز فعالیت شرکت، برای تمام موضوعات یکسان نبوده و صدور مجوز برای هر موضوع با توجه به این که در حوزه صلاحیت کدام سازمان قرار می گیرد، به نهاد جداگانه ای محول شده است. بنابراین، متقاضیان ثبت شرکت می بایست با توجه به موضوع فعالیت شرکت، به نهاد ذی صلاح مربوطه به موضوع خود مراجعه نمایند.
سامانه صدور مجوز فعالیت شرکت
برخی از موضوع ها بدون نیاز به اخذ مجوز از مراجع ذی صلاح، قابلیت ثبت شدن در سامانه ثبت شرکت ها را دارند. در صورتی که موضوع انتخاب شده برای ثبت شرکت، نیاز به موافقت مرجع خاصی داشته باشد، لازم است که قبل از اقدام به ثبت، برای گرفتن مجوزهای لازم اقدامات مربوطه را انجام داد. به همین جهت، در این بخش از مقاله، سامانه صدور مجوز فعالیت شرکت بیان گردیده است.
در رابطه با این که سامانه صدور مجوز فعالیت شرکت، چه سامانه ای است، باید بیان نمود با توجه به این که موضوعاتی که نیاز به اخذ مجوز دارند، متنوع می باشند و از طرفی، مرجع صادر کننده جواز برای این موضوعات نیز، نهاد های مختلفی هستند، نمی توان یک سامانه جامع برای گرفتن مجوز فعالیت شرکت بیان نمود و شخص باید با توجه به موضوع فعالیت شرکت خود و هم چنین، قوانین و مقررات موجود، به سامانه ای جداگانه مراجعه نموده و درخواست خود را برای دریافت مجوز ثبت نماید.
به طور مثال، شرکت هایی که در حوزه سرمایه گذاری فعالیت می نمایند، لازم است که درخواست دریافت مجوز فعالیت خود را در درگاه ملی مجوزهای کشور به نشانی g4b.ir مطرح و ثبت نمایند. به طور کلی میتوان بیان نمود که با توجه به روند تسهیل صدور مجوز برای شرکت ها و کسب و کارهای مختلف، در حال حاضر، اغلب درخواست های مربوط به صدور مجوز فعالیت، در سامانه درگاه ملی مجوز های کشور صورت می گیرد.
مراحل و نحوه گرفتن مجوز فعالیت شرکت
در قسمت های گذشته، توضیحات جامع و کاملی در رابطه با تعریف و ماهیت مجوز فعالیت شرکت، انواع و سامانه آن ارائه گردید و بیان شد که کلیه موضوعاتی که شرکت در حوزه آن تشکیل می شود نیاز به اخذ مجوز نداشته و تنها موضوعاتی مستلزم اخذ جواز فعالیت می باشد که نام آن ها در فهرست منتشر شده توسط اداره ثبت، ذکر گردیده باشد. در این بخش از مقاله قصد داریم تا مراحل و نحوه گرفتن مجوز فعالیت شرکت را برای متقاضیان دریافت این مجوز بیان نماییم.
به استناد بخشنامه ی شماره ی۱۳۳۶۸۰ /۹۳ سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، کلیه مراجعی که مجوز کسب و کار و فعالیت صادر می کنند موظفند نوع، شرایط و فرآیند صدور، تمدید و لغو مجوزهایی را که صادر می کنند به همراه مبانی قانونی مربوطه، ظرف مدت یک ماه پس از ابلاغ این قانون، تهیه و به هیات مقررات زدایی و تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار، مستقر در وزارت امور اقتصادی و دارایی به صورت الکترونیکی و پس از تایید نماینده تام الاختیار یا بالاترین مقام دستگاه اجرائی ارسال نمایند.
در مورد آن دسته از فعالیت های اقتصادی که نیازمند اخذ مجوز از دستگاه های متعدد می باشند، دستگاه اصلی موضوع فعالیت، وظیفه مدیریت یکپارچه، هماهنگی و اداره امور اخذ و تکمیل و صدور مجوز را بر عهده خواهد داشت. بنابر این با توجه به متن بخشنامه فوق، می توان بیان نمود که هر مرجع صادرکننده، به طور مستقل، شرایط، فرآیند صدور و تمدید مجوز فعالیت را معین نموده و نمی توان یک روند واحد برای اخذ کلیه مجوز ها بیان نمود.
در این راستا، متقاضیان می بایست با توجه به موضوع فعالیت شرکت خود به نهاد مربوطه مراجعه کرده و بر طبق مقررات و رویه موجود در آن نهاد، مراحل و نحوه گرفتن مجوز فعالیت شرکت را طی نموده تا مجوز به نام آن ها صادر شود. با این حال، در چند سال اخیر، اغلب نهادهای صادرکننده مجوز، امکان ثبت درخواست صدور مجوز فعالیت را به صورت اینترنتی و از طریق سامانه خود فراهم نموده اند و به ندرت، لازم است که برای اخذ مجوز به صورت حضوری به ارگان ذی صلاح مراجعه نمود.
استعلام مجوز فعالیت شرکت
در صورتی که متقاضی نتواند برای شرکت، مجوز فعالیت دریافت نماید، نمیتواند به تکمیل فرآیند ثبت شرکت خود در اداره ثبت شرکت ها اقدام نماید. در این میان، ممکن است که این سوال در ذهن برخی افراد بروز نماید که آیا امکان استعلام مجوز فعالیت شرکت وجود دارد یا خیر و در صورت مثبت بودن پاسخ به این پرسش، فرآیند و روند استعلام این مجوز به چه صورتی است؟
در پاسخ به این پرسش که آیا می توان نسبت به استعلام مجوز فعالیت شرکت، اقدام نمود یا خیر، می بایست میان متقاضیان ثبت شرکت و سایر افراد تمایز قائل شد. در صورتی که خود شخص درخواست کننده صدور مجوز، قصد استعلام و پیگیری مجوز فعالیت خود را داشته باشد، می تواند از طریق نهاد صادرکننده نسبت به استعلام و پیگیری آن نیز اقدام نماید.
در این میان، توجه به این نکته ضروری است که علی رغم امکان استعلام مجوز فعالیت شرکت برای اعضا و شرکا شرکت، امکان استعلام جواز فعالیت برای افرادی که خارج از شرکت قرار می گیرد وجود نداشته و این افراد نمی توانند به استعلام مجوز فعالیت شرکت اقدام نمایند. با این حال، امکان استعلام ثبت شرکت و مشاهده اطلاعات عمومی آن، نظیر وضعیت فعالیت، آدرس، شناسه ملی، شماره ثبت و.... برای این افراد فراهم می باشد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد انواع و نحوه دریافت مجوز فعالیت شرکت در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون انواع و نحوه دریافت مجوز فعالیت شرکت پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: مجوز فعالیت شرکت بازرگانی نیاز به کارت بازرگانی دارد.