برای مشاوره تفاوت سند ترخیصیه با قبض انبار
برای مشاوره تفاوت سند ترخیصیه با قبض انبار
ترخیص کالا از گمرک مستلزم ارائه اسناد و مدارکی به گمرک می باشد. سند ترخیصیه یکی از این مدارک است که بدون ارائه آن به گمرک، ترخیص کالا امکان پذیر نمی باشد. دریافت و ارائه این سند یکی از تشریفات گمرکی محسوب شده که صاحب کالا مکلف به انجام آن می باشد.
با توجه به لزوم ارائه ترخیص کالا از گمرک، کلیه صاحبان کالا که قصد ترخیص کالای خود را از گمرک دارند، باید با این سند آشنا بوده و روش دریافت و استفاده از آن را بشناسند. باید توجه داشت این سند با قبض انبار تفاوت های بنیادین دارد که اشخاصی که در گمرک فعالیت دارند، باید با کاربرد هر کدام و تفاوت های آن آشنا باشند.
لذا؛ در این مقاله، پس از پاسخ به پرسش سند ترخیصیه یا Delivery order چیست؛ راجع به لزوم تهیه سند ترخیصیه صحبت می شود. سپس، نحوه اخذ و استفاده از سند ترخیصیه یا Delivery order بیان شده و مندرجات سند ترخیصیه یا Delivery order ارائه می شود. در نهایت، پس از بررسی مراحل واگذاری ترخیصیه، در قسمت پایانی مقاله، تفاوت ترخیصیه با سند ترخیص و قبض انبار بیان خواهد شد.
سند ترخیصیه یا Delivery order چیست؟
ارائه سند ترخیصیه یا Delivery order یکی از امور تشریفاتی گمرک به شمار می آید و کلیه صاحبان کالا به منظور تحویل کالای خود از انبار و همچنین عملیات ترخیص کالا های خود باید آن را به گمرک ارائه نمایند. در این میان، یکی از متداول ترین سوالاتی که برای متقاضیان مطرح می شود، این است که سند ترخیصیه یا Delivery order چیست؟
سند ترخیصیه یا Delivery order سندی است که توسط شرکت حمل و نقل گمرک صادر می شود. این سند بیانگر آن است که تسویه حساب صاحب کالا با شرکت حمل و نقل انجام شده است. در واقع سند ترخیصیه بلا مانع بودن انجام امور گمرکی صاحب کالا را به گمرک اعلام می دارد.
ترخیصیه نوعی مفاصاحساب شرکت حمل و نقل با وارد کننده کالا است. در واقع ارائه سند ترخیصیه یا Delivery order به گمرک نشان می دهد که شرکت حمل و نقل اجازه داده کالا به صاحب آن تحویل داده شود. این سند با رعایت ضوابط و مقررات گمرک صادر می شود.
لزوم تهیه سند ترخیصیه
همانطور که در بخش قبل گفته شد؛ سند ترخیصیه یا Delivery order سندی است که با رعایت ضوابط و مقررات گمرکی و توسط شرکت حمل و نقل گمرک صادر می شود. این سند بیانگر آن است که تسویه حساب صاحب کالا با شرکت حمل و نقل انجام شده است.
اما پرسش مهمی که در این راستا ممکن است؛ ذهن بسیاری از افراد را به خود مشغول کند، آن است که چرا باید سند ترخیصیه دریافت کرد؟ به عبارت دیگر لزوم تهیه سند ترخیصیه چیست؟ از این رو، در ادامه این موضوع مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.
به طور کلی، سند ترخیصیه بلا مانع بودن انجام امور گمرکی صاحب کالا را به گمرک اعلام می دارد. در واقع این سند نشان می دهد که تسویه حساب صاحب کالا با شرکت حمل و نقل انجام شده است. لذا شرکت های حمل و نقل موظفند بلافاصله پس از تسویه حساب صاحب کالا این سند را به وی تحویل نماید. تهیه سند ترخیصیه یکی از مهم ترین مدارک جهت تحویل کالا از انبار به شمار می آید.
نحوه اخذ سند ترخیصیه یا Delivery order
در قسمت های پیشین مقاله، سند ترخیصیه یا Delivery order شناخته و گفته شد که ارائه این سند یکی از تشریفات گمرکی به شمار می آید. همچنین، راجع به لزوم تهیه این سند مطالبی بیان شد. اکنون در این بخش از مقاله، راجع به نحوه اخذ سند ترخیصیه یا Delivery order صحبت می شود.
نحوه اخذ سند ترخیصیه یا ؛Delivery order به این صورت است که صاحب کالا یا نماینده قانونی او بایستی به همراه مدارک لازم به شرکت حمل و نقل مراجعه و نسبت به دریافت این سند اقدام نماید. باید توجه داشت صاحب کالا جهت اخذ سند ترخیصیه یا Delivery order ابتدا باید حساب های قبلی خود را به طور کامل تسویه نماید.
شماره ملی، شماره ثبت شرکت، کارت بازرگانی و شماره آن، کد اقتصادی، آدرس دقیق شرکت و کد پستی از جمله مدارک و اطلاعاتی است که صاحب کالا باید جهت اخد سند ترخیصیه ارائه نماید. گفتنی است چنانچه نماینده قانونی صاحب کالا قصد دریافت این سند را داشته باشد باید علاوه بر موارد مذکور، اصل وکالت نامه محضری خود را نیز ارائه نماید.
نحوه استفاده از سند ترخیصیه
ترخیصیه نوعی مفاصا حساب شرکت حمل و نقل می باشد که صاحب کالا بدون اخد آن نمی تواند کالای خود را از انبار گمرک تحویل بگیرد. پیش از این، نحوه اخذ سند ترخیصیه یا Delivery order آموزش داده شد، اما چالش مهمی که پس از اخذ این سند، مطرح می شود؛ آن است که چطور باید از این سند، استفاده شود؟ به عبارت دیگر؛ نحوه استفاده از سند ترخیصیه به چه صورت است؟
در پاسخ به پرسش مذکور ، باید بیان کرد که به منظور استفاده از سند ترخیصیه، صاحب کالا یا نماینده قانونی وی باید قبض انبار و همچنین ترخیصیه ای که از طرف موسسه حمل و نقل به حواله کرد گمرک صادر شده است را تحویل گرفته و به مامور گمرک ارائه نماید.
دریافت قبض انبار و سند ترخیصیه از جمله تشریفات گمرکی محسوب شده و صاحب کالا با دریافت این اسناد و همچنین انجام سایر تشریفات گمرکی می تواند کالایش را از انبارهای گمرک تحویل بگیرد. در قسمت بعدی مقاله، مندرجات و جزئیات سند ترخیصیه ارائه می گردد.
مندرجات سند ترخیصیه یا Delivery order
در سند ترخیصیه یا Delivery order اطلاعات مختلفی درج می شود. این اطلاعات نیز همانند قبض انبار از مفاد بارنامه استخراج می شود. در ادامه، اطلاعات و مندرجات سند ترخیصیه یا Delivery order بیان می شود. مندرجات سند ترخیصیه یا Delivery order به شرح ذیل می باشد:
مشخصات گیرنده
نام کشتی
شماره بارنامه و تاریخ صدور
بندر بارگیری
بندر تخلیه
تعداد و نوع بسته بندی
شرح کالا
وزن خالص
نام شرکت کشتیرانی یا موسسه حمل و نقل
مشخصات وسیله حمل و نقل کالا
شماره فهرست کل بار
همانطور که در قسمت های قبل بیان شد؛ صاحب کالا یا نماینده قانونی وی به منظور تحویل کالای خود از گمرک بایستی سند ترخیصیه را به مامور موبوطه در گمرک ارائه نماید. ارائه این سند به گمرک یکی از تشریفات گمرکی بوده و بدون دریافت آن مراحل تحویل کالا غیرممکن یا با دشواری مواجه خواهد شد.
مراحل واگذاری ترخیصیه
سند ترخیصیه یا Delivery order قابل واگذاری است، اما این واگذاری مستلزم انجام مراحل و اقداماتی است. لذا در این بخش از مقاله، مراحل واگذاری ترخیصیه و همچنین آموزش گام به گام آن بیان می شود. مراحل واگذاری ترخیصیه به شرح ذیل می باشد:
مرحله اول: صاحب کالا یا شرکت حمل و نقل باید ابتدا به حساب کاربری خود در سایت EPL با درج نام کاربری و رمز عبور به نشانی Epl.irica.ir وارد شده و پس از آن از منوی سمت راست صفحه، گزینه "واگذاری ترخیصیه" را انتخاب نماید.
مرحله دوم: در این صفحه، فرم واگذاری ترخیصیه نمایش داده می شود که باید در آن اطلاعات کدملی، شرکت حمل، کد مانیفست، شماره بارنامه و کد ملی صاحب جدید ترخیصیه وارد و بعد از آن بر گزینه انتقال کلیک شود.
مرحله سوم: در این مرحله پیغامی با مضمون "آیا مایل به انتقال ترخیصیه از صاحب کنونی به شماره ملی.... به نام..... به صاحب جدید به شماره ملی...... به نام............ هستید؟" نمایش داده می شود.
مرحله چهارم: چنانچه اطلاعات به درستی وارد شده باشد، باید گزینه "کاملا اطمینان دارم این دستور باید انجام شود" و در غیر این صورت می بایست "گزینه شاید اشتباه کرده ام" انتخاب شود.
مرحله پنجم: در پایان پیامی با مضمون "ترخیصیه با موفقیت به شرکت..... با کد ملی.... انتقال یافت" نمایش داده می شود.
با انجام مراحل فوق، صاحب کالا می تواند قبض انبار الکترونیکی را از سیستم دریافت کرده و نسبت به انجام مراحل اظهار کالا از قسمت دور اظهاری واردات اقدام نماید. همچنین صاحب کالا با وارد شده به قسمت" بررسی وضعیت ثبت ترخیصیه" از واگذاری ترخیصیه اطمینان حاصل نماید.
تفاوت ترخیصیه با سند ترخیص و قبض انبار
ترخیصیه و قبض انبار هر دو اسنادی هستند در گمرک کاربرد های فراوانی دارند. در قسمت های قبلی مقاله، به تفصیل راجع به سند ترخیصیه صحبت شد. باید توجه داشت گرچه ترخیصیه و قبض انبار هر دو اسنادی هستند که در گمرک کاربرد فراوانی دارند، اما نباید آن ها را با هم یکی پنداشت و این دو سند، تفاوت های بنیادینی با یکدیگر دارند. لذا؛ در ادامه راجع به تفاوت ترخیصیه با سند ترخیص و قبض انبار صحبت می شود.
قبض انبار سندی است که به تاجر اجازه می دهد تا زمان انجام مراحل و امور گمرکی، کالای خود را در انبار گمرک نگهداری نماید. این در حالی است که ترخیصیه سندی است که نشان می دهد صاحب کالا هزینه حمل کالا را پرداخت کرده است، لذا می تواند کالای خود را از انبار تحویل بگیرد.
قبض انبار زمانی صادر می شود که کالای وارداتی به اماکن گمرکی می رسد و صاحب کالا با در دست داشتن این سند متوجه می شود که کالای او در انبار های عمومی زیر نظر گمرک قرار دارد. همچنین، در رابطه با مرجع صادر کننده این دو سند باید گفت مرجع صدور ترخصیه، شرکت حمل و نقل است؛ این در حالی است که قبض انبار را سازمان انبار های عمومی صادر می نماید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد تفاوت سند ترخیصیه با قبض انبار در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از تفاوت سند ترخیصیه با قبض انبار پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. مشخصات گیرنده، نام کشتی، شماره بارنامه و تاریخ صدور، بندر بارگیری و بندر تخلیه و... از جمله مندرجات سند ترخیصیه است.