برای مشاوره جزئیات احراز صلاحیت حرفه ای مدیران
برای مشاوره جزئیات احراز صلاحیت حرفه ای مدیران
صلاحیت در لغت به معنای توانایی و شایستگی است و صلاحیت مدیران به مجموعه ای از مهارت ها و توانایی هایی اطلاق می شود که یک مدیر برای عملکرد شایسته خود به آن احتیاج دارد. احراز صلاحیت شغلی یکی از مهم ترین عوامل پیشرفت یک سازمان به شمار می آید.
اگر فرد مهارت های مدنظر مجموعه را بلد نباشد، صلاحیت وی احراز نخواهد شد؛ چرا که ضروری ترین عنصر برای پذیرفتن مسئولیت در هر شرکت و سازمان احراز صلاحیت حرفه ای اشخاص می باشد. با توجه به اهمیت احراز صلاحیت شغلی مدیران برای عملکرد بهتر مجموعه، تمامی اجزای شرکت باید با قوانین راجع به صلاحیت و احراز آن آشنا باشند.
از همین رو؛ در این مقاله، ابتدا به دو پرسش بنیادین صلاحیت حرفه ای چیست و احراز صلاحیت حرفه ای مدیران چه می باشد؛ پاسخ داده می شود. سپس، راجع به احراز صلاحیت حرفه ای مدیران موسسات بیمه، احراز صلاحیت حرفه ای مدیران شرکت های اعتبار سنجی و همچنین صلاحیت حرفه ای مدیران موسسات اعتباری صحبت می شود و بعد از آن نحوه احراز صلاحیت حرفه ای مدیران بانک ها مورد بررسی قرار می گیرد. در نهایت؛ پس از مطالعه تایید صلاحیت حرفه ای مدیران نهاد های مالی شرکت های بورسی در قسمت پایانی مقاله، دستورالعمل احراز صلاحیت مدیران عامل و اعضای هیئت مدیره ارائه خواهد شد.
صلاحیت حرفه ای چیست
انتخاب مدیران و اعضای یا صلاحیت یکی از مهم ترین مسائلی است که باعث پیشرفت یک کشور یا سازمان می شود. در واقع صلاحیت شغلی و حرفه ای اعضای یک سازمان است که تا حدود زیادی تعیین کننده عملکرد آن می باشد. لذا؛ در این بخش از مقاله، راجع به صلاحیت حرفه ای صحبت شده و به این پرسش پاسخ داده می شود که صلاحیت حرفه ای چیست؟
صلاحیت حرفه ای مجموعه ای از شایستگی های حرفه ای و توانایی ها است که دارنده آن بر همان اساس، مورد ارزیابی قرار می گیرد. صلاحیت حرفه ای مدیران انواع مختلفی دارد. صلاحیت رفتاری، صلاحیت عملکردی و صلاحیت رهبری از جمله صلاحیت هایی است که مدیر و اعضای مجموعه باید از آن برخوردار باشند.
تضمین كیفیت آموزش های فنی و حرفه ای از طریق انطباق سطوح صلاحیت حرفه ای با مسیر توسعه حرفه ای، ارتباط بین محتوای سنجش عملکردی و محتوای سطوح صلاحیت حرفه ای، مقایسه پذیر کردن نتایج ارزشیابی یادگیری با توصیف کننده های سطوح صلاحیت حرفه ای، ایجاد تسهیل و انعطاف برای یاد گیرندگان به منظور حركت در مسیرهای متفاوت آموزش های فنی و حرفه ای از جمله اهداف چارچوب صلاحیت حرفه ای مدیران به شمار می آید.
احراز صلاحیت حرفه ای مدیران چه می باشد
در قسمت پیشین مقاله، صلاحیت حرفه ای مدیران مورد بحث و بررسی قرار گرفت و اهداف صلاحیت حرفه ای بیان شد. اکنون در این بخش از مقاله، راجع به احراز این صلاحیت صحبت شده و به این پرسش پاسخ داده می شود که احراز صلاحیت حرفه ای مدیران چه می باشد؟
به طور کلی؛ احراز صلاحیت حرفه ای مدیران به شناسایی شایستگی ها و توانایی های مدیران در حوزه مدنظر اطلاق می شود. باید توجه داشت در بسیاری از موارد احراز صلاحیت مدیران در ارگان های مختلف تابع آیین نامه های خاص خود می باشد که در ادامه مقاله این آیین نامه ها ارائه خواهد شد.
صداقت، اخلاق، آگاهی، توانایی، ارتباطات، مهارت در حل مسئله، شناخت اصول کاری و نتیجه گرا بودن از جمله مواردی است که یک مدیر برای رسیدن به صلاحیت حرفه ای به آن احتیاج دارد. همچنین، در بسیاری از موارد، شرط سنی خاص یکی از موارد احراز صلاحیت مدیران به شمار می آید.
احراز صلاحیت حرفه ای مدیران موسسات بیمه
مدیران موسسات بیمه نیز مدیران سایر شرکت ها و موسسات باید احراز صلاحیت شده تا شایستگی های آنان برای اخذ سمت در بیمه تایید شود. احراز صلاحیت حرفه ای مدیران موسسات بیمه تابع دستور العملی است که در جدول زیر ارائه شده است.
حجم: 98KB | |
منبع: آشا |
شایان ذکر است وجود شرط سنی خاص یکی از شرایط احراز صلاحیت حرفه ای مدیران موسسات بیمه به شمار می آید. هم چنین؛ بر اساس جدید ترین مصوبه شورای عالی بیمه، حداکثر سن متصدیان سمت مدیر عامل و قائم مقام مدیر عامل 74 سال می باشد و تعیین شرط سنی برای اعضای هیئت مدیره موسسات بیمه به تصمیم سهامداران آن ها واگذار گردیده است.
احراز صلاحیت حرفه ای مدیران شرکت های اعتبار سنجی
شرکت اعتبار سنجی شرکتی است که اطلاعات اعتباری اشخاص را جمع آوری و به نفع ذی نفعان به فروش می رساند. این شرکت ها اطلاعات متقاضی دریافت وام را برای نهادهای اعطای وام ارسال می کنند تا نهاد مربوطه بتواند به خوبی راجع به اعطای وام به شخص متقاضی تصمیم گیری نماید.
احراز صلاحیت حرفه ای مدیران شرکت های اعتبار سنجی یکی از مهم ترین مسائلی است که به عملکرد هرچه بهتر این شرکت ها کمک می نماید. از همین رو؛ دستور العملی در این رابطه تدوین شده است. در ادامه دستور العمل احراز صلاحیت حرفه ای مدیران شرکت های اعتبار سنجی ارائه می شود:
حجم: 98KB | |
منبع: آشا |
بر اساس بخشنامه مذکور، احراز صلاحیت حرفه ای مدیران شرکت های اعتبار سنجی منوط به احراز شرایط خاصی است. یکی از این شرایط مربوط به مدرک تحصیلی مدیران می باشد. مطابق این بخشنامه حداقل مدرک تحصیلی جهت احراز صلاحیت مدیر عامل و قائم مقام مدیر عامل شرکت اعتبار سنجی، کارشناسی ارشد و حاقل مدرک تحصیلی برای اعضای هیئت مدیره مدرک کارشناسی در نظر گرفته شده است.
همچنین ترتیب رسیدگی احراز صلاحیت حرفه ای مدیران شرکت های اعتبار سنجی به این صورت است که متقاضی می بایست تقاضای بررسی صلاحیت حرفه ای داوطلب را به همراه مدارک لازم به دبیرخانه کمیسیون تعیین شده حداقل سه ماه پیش از تاریخ انتخاب مدیران توسط ارکان مربوطه شرکت اعتبار سنجی، جهت اخذ تائیدیه صلاحیت حرفه ای به دبیرخانه کمیسیون ارائه نماید.
صلاحیت حرفه ای مدیران موسسات اعتباری
تصدی سمت مدیریتی توسط داوطلب در هر موسسه اعتباری و تمدید دوره مسئولیت او منوط به اخذ تاییدیه صلاحیت حرفه ای می باشد. لذا در این قسمت از مقاله راجع به صلاحیت حرفه ای مدیران موسسات اعتباری صحبت شده و شرایط احراز این صلاحیت بیان می شود. مقررات راجع به صلاحیت حرفه ای مدیران موسسات اعتباری در دستورالعمل نحوه احراز و لغو تاییدیه صلاحیت حرفه ای مدیران موسسات اعتباری بیان شده است. در ادامه فایل این دستورالعمل به همراه آخرین اصلاحات قرار داده شده است.
حجم: 98KB | |
منبع: آشا |
بر اساس دستورالعمل فوق، داشتن حداقل ۱۰ سال سابقه کار در زمینه های مالی، بانکی و بازرگانی، دارا بودن دانشنامه کارشناسی یا بالا تر از دانشگاه ها و مراکز مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری یا موسسه عالی آموزش بانکداری ایران در رشته های مرتبط از جمله شرایط لازم برای احراز صلاحیت حرفه ای مدیران موسسات اعتباری به شمار می آید.
علاوه بر موارد مذکور، نداشتن سهم یا سمت در سایر موسسات اعتباری مگر با اجازه بانک مرکزی و همچنین نداشتن سابقه تصدی سمت مدیریتی در موسسه اعتباری دیگری که در زمان تصدی داوطلب، اجازه نامه تاسیس یا فعالیت آن لغو گردیده یا اداره آن بر عهده بانک مرکزی قرار گرفته است، از دیگر شرایط شرایط لازم برای تصدی سمت های مدیریتی در موسسه اعتباری محسوب می شود.
نحوه احراز صلاحیت حرفه ای مدیران بانک ها
پس از بررسی صلاحیت حرفه ای مدیران موسسات اعتباری در قسمت قبل، در این بخش از مقاله، نحوه احراز صلاحیت حرفه ای مدیران بانک ها مورد بحث قرار می گیرد. دستورالعمل نحوه احراز و لغو تاییدیه صلاحیت حرفه ای مدیران موسسات اعتباری، مصوب جلسه مورخ ۱۳ دی سال ۱۴۰۱ شورای پول و اعتبار، شرایط انتصاب اعضای هیئت عامل بانک مرکزی در سمتهای مدیریتی سیستم بانکی را بیان کرده است.
مستفاد از دستورالعمل نحوه احراز و لغو تاییدیه صلاحیت حرفهای مدیران موسسات اعتباری، اعضای هیئت عامل بانک مرکزی پس از سپری شدن حداقل یک سال از زمان خاتمه همکاری با بانک مرکزی، میتوانند در موسسات اعتباری غیردولتی تصدی سمت مدیریتی داشته باشند.
همچنین این بخشنامه درباره شرط سنی مدیران بانک ها مقرر می دارد، حداکثر سن مدیران عامل بانک ها و قائم مقام آن ها 70 سال و حداکثر سن اعضای هیئت مدیره بانک ها 75 سال می باشد. در نهایت به منظور احراز صلاحیت تخصصی داوطلب، کمیسیونی تحت عنوان کمیسیون احراز و لغو تاییدیه صلاحیت حرفه ای مدیران موسسه اعتباری در بانک مرکزی تشکیل می شود.
تایید صلاحیت حرفه ای مدیران نهاد های مالی
تایید صلاحیت حرفه ای مدیران نهاد های مالی از مهم ترین مراحل پذیرش مدیران یک نهاد مالی می باشد؛ چرا که در صورتی که هر شخص حقیقی قبل از تایید صلاحیت حرفه ای، سمت عضو هیات مدیره شرکت یا مدیر عاملی را در یک نهاد مالی ثبت شده نزد سازمان بورس و اوراق بهادار پذیرد و در مرجع ثبت شرکت ها ثبت کند، صورت احراز تخلف برای متخلف، محکومیت هایی را به دنبال خواهد داشت.
قوانین و مقررات راجع به تایید صلاحیت حرفه ای مدیران نهاد های مالی در دستورالعمل تایید صلاحیت حرفه ای مدیران نهاد های مالی بیان شده است. این دستورالعمل بـه منظـور تایید صلاحیت حرفه ای مدیران نهاد های مالی، تنظیم و به تصویب شـورای عـالی بـورس و اوراق بهـادار رسیده است. در ادامه فایل دستورالعمل تایید صلاحیت حرفه ای مدیران نهاد های مالی ارائه شده است.
حجم: 98KB | |
منبع: آشا |
بر اساس دستور العمل مذکور، داوطلب باید فاقد محکومیت قطعی کیفـری موثر در محـاکم ایـران و محـاکم رسـمی سـایر کشورها در زمینه موضوعات تعیین شده توسـط سـازمان بـوده و همچنـین فاقـد محکومیـت انضباطی قطعی در زمینه های تعیین شده توسط سازمان در مراجع رسیدگی انضباطی باشد.
لازم به بیان است کمیته تایید صلاحیت ها می تواند تایید صلاحیت داوطلب را مشروط به احراز شرایط موضوع دستورالعمل فوق؛ نمایـد یا ضمن تایید موقت صلاحیت داوطلب، فرصتی را برای احراز شرایط در نظـر بگیـرد. همچنـین در صورتی که داوطلب براساس این دستورالعمل شرایط لازم را برای تصدی سمت پیشـنهادی نداشـته باشد، کمیته می تواند به منظور جلوگیری از توقف تاسیس یا ادامه فعالیت نهاد مالی، تصدی سمت مورد درخواست توسط داوطلب را به طور موقت بلامانع اعلام کند و مهلتی را برای متقاضی جهـت معرفی فرد جایگزین در نظر بگیرد.
احراز صلاحیت حرفه ای مدیران شرکت های بورسی
قواعد و مقررات مربوط به احراز صلاحیت حرفه ای مدیران شرکت های بورسی نیز در دستورالعمل تایید صلاحیت حرفه ای مدیران نهاد های مالی بیان شده است. این دستور العمل توسط شورای عالی بورس و اوراق بهادار به تصویب رسیده است. احراز صلاحیت حرفه ای مدیران شرکت های بورسی منوط به وجود شرایطی است که در دستورالعمل مذکور مقرر شده است.
به عنوان مثال داوطلب باید حداقل امتیاز لازم در زمینه های سـوابق تجربـی، سـوابق تحصـیلی و صـلاحیت علمی را کسب نماید. امتیـازات سـوابق تجربـی و تحصیلی داوطلب نیز براساس پیوست های دستورالعمل مذکور محاسبه خواهد شد. باید توجه داشت، صلاحیت علمی داوطلب، از طریق مصاحبه با داوطلب ارزیابی می شود. علاوه بر این، داوطلب باید فاقد محکومیت قطعی کیفـری موثر در دادگاه های ایـران و محـاکم سـایر کشورها در زمینه موضوعات تعیین شده توسـط سـازمان باشد.
***لازم به ذکر است کلیه نهاد های مالی ثبت شده نزد سازمان بورس و اوراق بهادار موظف اند حداکثر ظرف یک ماه پـس از تعیـین و نصـب هر یک از اعضای حقیقی هیات مدیره، نمایندگان اعضای حقوقی هیات مدیره، یا مدیر عامل خـود ، موضوع را به سازمان اطلاع دهند.
دستورالعمل احراز صلاحیت مدیران عامل و اعضای هیئت مدیره
در قسمت های پیشین مقاله، به تفصیل راجع به احراز صلاحیت مدیران نهاد های مختلف، صحبت و قواعد و مقررات راجع به آن ها بیان شد و اکنون در بخش پایانی مقاله دستورالعمل احراز صلاحیت مدیران عامل و اعضای هیئت مدیره ارائه می شود. متقاضیان می توانند با دانلود و مطالعه دستورالعمل احراز صلاحیت مدیران عامل و اعضای هیئت مدیره، از شرایط و ضوابط در نظر رگفته شده در این خصوص، مطلع گردند.
حجم: 98KB | |
منبع: آشا |
بر اساس دستورالعمل مذکور، مدیران عامل بایستی حسب مورد 2 یا 3 سال و اعضای هیئت مدیره موظف حداقل یک سال سابقه مدیریتی داشته باشند. البته دارا بودن تجربه مدیریتی در سازمان های سطح "ج" لازم نیست. در واقع مدیران عامل و اعضای هیئت مدیره در شرکت های سطح "ج" از دارا بودن تجربه خدمتی معاف هستند. انواع سطح بندی شرکت ها در این دستورالعمل، به سه دسته (الف)، (ب) و (ج) تقسیم بندی شده است
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد خرید جزئیات احراز صلاحیت حرفه ای مدیران در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از جزئیات احراز صلاحیت حرفه ای مدیران پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. مستفاد از دستورالعمل نحوه احراز و لغو تاییدیه صلاحیت حرفهای مدیران موسسات اعتباری، اعضای هیئت عامل بانک مرکزی پس از سپری شدن حداقل یک سال از زمان خاتمه همکاری با بانک مرکزی، میتوانند در موسسات اعتباری غیردولتی تصدی سمت مدیریتی داشته باشند.