برای مشاوره استعلام شناسه GTIN
برای مشاوره استعلام شناسه GTIN
در حال حاضر شناسه GTIN در بازرگانی داخلی و خارجی بسیاری از کشور های دنیا مورد استفاده قرار می گیرد. دریافت این شناسه مزایای متعددی به همراه دارد. به عنوان مثال؛ دریافت این شناسه به فروشندگان کمک می کند تا با شناسایی راحت تر محصولات خود، این محصولات را سریع تر قیمت گذاری کرده و به فروش برسانند.
شناسه GTIN انواع مختلفی دارد که در کشورهای مختلف حسب مورد نوع خاصی از آن مورد استفاده قرار می گیرد. در ایران، نیز نوع خاصی از این کد استفاده می شود. از این رو؛ نیاز است تمامی اشخاصی که قصد استفاده از شناسه یا کد GTIN را دارند؛ قبل از هر اقدامی به طور کامل با این کد و نحوه دریافت آن آشنا باشند.
از این رو، در این مقاله، پس از پاسخ به این پرسش که کد GTIN چیست؛ راجع به مزایا و ساختار این کد صحبت می شود. سپس، انواع کد GTIN و همچنین مدارک لازم برای اخذ این شناسه بیان شده و بعد از آن مراحل دریافت شناسه تجاری کالا یا شناسه GTIN توضیح داده می شود. در نهایت، پس از آموزش استعلام شناسه GTIN در قسمت پایانی مقاله، نمونه کد gtin ارائه خواهد شد.
کد GTIN چیست
احتمالا اشخاصی که با امور بازرگانی سر و کار دارند کدی به نام کد GTIN را مشاهده کرده اند، اما ممکن است بسیاری از این اشخاص ندانند این کد چیست و چه کاربردی دارد. لذا؛ در این بخش از مقاله، کد GTIN معرفی شده و به این پرسش پاسخ داده می شود که کد GTIN چیست؟
Global Trade Item Number که به اختصار GTIN گفته می شود؛ یک کد بین المللی است که در بازرگانی داخلی و خارجی مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع کد GTIN یک شناسه اختصاصی است که روی هر فراورده قرار گرفته و به وسیله آن می توان محصولات را در سیستم تجارت جهانی شناسایی کرد.
د GTIN توسط سازمان جهانی GS1 ارائه شده و در حال حاضر بیش از 150 کشور دنیا از آن استفاده می کنند. این کد بین 8 تا 14 رقم دارد که در ایران معمولا این کد 13 رقمی است و با شماره 626 شروع می شود. گفتنی است کد GTIN را می توان هم به صورت بارکد و هم به صورت عددی بر روی محصولات نمایش داد.
مزایای دریافت کد GTIN
همانطور که بیان شد؛ کد GTIN یک کد بین المللی است که در بازرگانی داخلی و خارجی مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع؛ کد GTIN یک شناسه اختصاصی است که روی هر فراورده قرار می گیرد. پرسش مهمی که در این بخش، مطرح می شود؛ آن است که مزایای دریافت کد GTIN چیست؟
در پاسخ به پرسش مذکور باید بیان کرد که اختصاص کد GTIN به هر کالا به طور خاص موجب می شود که تمامی محصولات به صورت منحصر به فرد شناسایی شوند. این کد به فروشندگان و بازار یابان کمک می کند تا محصولات خود را سریع تر شناسایی کرده و به فروش برسانند.
همچنین، دریافت کد GTIN موجب سهولت در پیگیری محصولات از تولید تا مصرف شده و تولید کنندگان می توانند موجودی خود را مدیریت و کلیه مراحل فروش و حمل و نقل را به راحتی نظارت نمایند. علاوه بر موارد مذکور استفاده از کد GTIN موجب کاهش خطاهای دستی شده و در کنترل سیستم های اطلاعاتی کمک شایانی می نماید.
ساختار کد GTIN
کد GTIN ساختار ویژه ای دارد. این کد بین 8 تا 14 رقم دارد که هر کدام از این ارقام بیانگر موضوعی خاص می باشند. کد GTIN از 5 بخش تشکیل می شود که در هر بخش از چند رقم تشکیل می شود. در ادامه ساختار کد GTIN و همچنین بخش های مختلف آن مورد بررسی قرار می گیرد.
بخش اول: رقم اول در کد GTIN سطح دسته بندی را نشان می دهد. این رقم می تواند عددی بین 1 تا 9 باشد.
بخش دوم: بخش دوم کد GTIN، کد کشور را نشان می دهد. این بخش شامل 3 رقم است و برای ایران عدد 626 می باشد.
بخش سوم: این بخش شامل 5 رقم است و بیانگر کد شرکت تولید کننده می باشد.
بخش چهارم: بخش چهارم این کد شامل عددی 4 رقمی است که سریال کالا را نمایش می دهد.
بخش پنجم: آخرین رقم کد GTIN رقم کنترل است و صحت بارکد را تایید می نماید.
GTIN خانواده ای از ساختارهای داده ای GS1 را نمایش می دهد. در حال حاضر کد GTIN اغلب به صورت بارکد نمایش داده می شود. با استفاده از این کد اشخاص می توانند از اصالت کالا و تقلبی نبودن آن اطمینان حاصل نماید. همچنین، استفاده از کد GTIN مزایای متعدد دیگری نیز دارد که در قسمت های قبل راجع به آن صحبت شد.
انواع کد GTIN
همانطور که در قسمت های قبل بیان شد؛ دریافت کد GTIN مزایای متعددی دارد، اما باید توجه داشت این کد انواع مختلفی دارد و در مناطق مختلف نوع خاصی از این کد مورد استفاده قرار می گیرد. لذا در ادامه انواع کد GTIN بیان شده و راجع به هر کدام توضیحاتی ارائه می شود. انواع کد GTIN به شرح ذیل می باشد:
GTIN-12 (UPC-A): این نوع کد از خانواده کد GTIN یک عدد 12 رقمی است که در آمریکای شمالی مورد استفاده قرار می گیرد.
GTIN-8 (EAN/UCC-8): این نوع کد یک عدد 8 رقمی است و اغلب در خارج از آمریکای شمالی مورد استفاده قرار می گیرد.
GTIN-13 (EAN/UCC-13): یک عدد 13 رقمی است و همانند نوع قبل غالبا در خارج از آمریکای شمالی مورد استفاده قرار می گیرد.
GTIN-14 (EAN/UCC-14 or ITF-14): این نوع کد از 14 رقم تشکیل شده است و جهت شناسایی اقلام تجاری در انواع سطوح بسته بندی مورد استفاده قرار می گیرد.
همانطور که مشاهده می شود کد GTIN در 4 نوع GTIN-12، GTIN-8، GTIN-13 و GTIN-14 قابل استفاده می باشد. نوع کد GTIN بر حسب نوع کالا و قلمرو استفاده از آن انتخاب می شود. گفتنی است در ایران اصولا از GTIN-13 استفاده می شود.
مدارک لازم برای اخذ شناسه GTIN
اخذ شناسه GTIN مستلزم ارائه مدارکی است. این مدارک برای اشخاص حقیقی و حقوقی متفاوت است. لذا در ادامه، مدارک لازم برای اخذ شناسه GTIN برای اشخاص حقیقی و حقوقی به تفکیک بیان می شود. مدارک لازم برای اخذ شناسه GTIN برای اشخاص حقیقی به شرح ذیل می باشد:
کپی کارت ملی
کپی گواهی ثبت علامت تجاری
جواز کسب یا پروانه تولید
تکمیل فرم لیست محصولات
ارائه نشانی و شماره تماس
کپی کارت ملی مدیر عامل
کپی گواهی ثبت علامت تجاری
آگهی تاسیس شرکت
آگهی آخرین تغییرات شرکت
تکمیل فرم لیست محصولات
ارائه نشانی و شماره تماس
لازم به ذکر است که اتباع خارجی می بایست به جای کارت ملی، تصویر گذرنامه خود را ارائه نمایند. متقاضیان دریافت شناسه GTIN پس از ارائه مدارک بایستی مراحلی را انجام دهند که در قسمت های بعدی مقاله به تفصیل راجع به مراحل دریافت شناسه تجاری کالا یا شناسه GTIN توضیح داده می شود.
مراحل دریافت شناسه تجاری کالا یا شناسه GTIN
مراحل دریافت شناسه تجاری کالا یا شناسه GTIN به این صورت است که متقاضیان ابتدا می بایست در پرتال جامع مرکز ملی شماره گذاری کالا و خدمات ایران به نشانی portal.gs1-ir.org مراجعه نمایند. با مراجعه به این سامانه صفحه ای همانند تصویر ذیل ارائه می شود.
باید توجه داشت متقاضیانی که قبلا در این سامانه ثبت نام نکرده اند باید ابتدا نسبت به ثبت نام در سامانه مذکور و همچنین اخذ نام کاربری و رمز عبور اقدام نمایند. پس از آن اشخاص می توانند اطلاعات محصول خود را در سامانه وارد کرده و در نهایت بعد از اخذ تاییدیه، شناسه GTIN برای کالا صادر خواهد شد.
مراحل اخذ کد GTIN عبارت است از: گرفتن پیش شماره شرکتی gs1، اختصاص دادن شماره به هر نوع از کالاها، انتخاب روش چاپ، تعین محیط اسکن و خواندن بارکدها، انتخاب نوع بارکد، تعیین اندازه بارکد و پیش بینی محل آن در طرح بسته بندی، تیعین قالب و فرمت شماره های زیر بارکد، تعیین رنگ مناسب برای میله ها و زمینه بارکد، تعیین محل قرار گرفتن بارکد بر روی بسته بندی و کنترل مستمر بارکد و نظارت بر آن.
استعلام شناسه GTIN
متقاضیان به منظور استعلام شناسه GTIN می توانند به نشانی portal.gs1-ir.org مراجعه نمایند. با مراجعه به این وب سایت، صفحه ای همانند تصویر ذیل نمایش داده می شود. اشخاص می توانند با انتخاب استعلام GTIN به مرحله بعدی وارد شوند.
پس از آن، می توان با درج اطلاعات خواسته شده، نسبت به استعلام کد GTIN اقدام نمود.
توجه به این نکته ضروری است که در حال حاضر، اکثر کالاهای وارداتی از مبدا، دارای این شماره گذاری هستند و معمولا نیاز به ثبت مجدد آنها نیست، اما تمامی کالاهای تولید داخل باید کد GTIN اخذ نمایند. در مورد محصولات تولید داخل تجهیزات و ملزومات پزشکی، اخذ کد GTIN قبل از صدور پروانه الزامی است.
نمونه کد gtin
در قسمت های قبلی مقاله کد GTIN شناخته و مزایای آن بیان شد. همچنین ساختار این کد بررسی و راجع به انواع آن صحبت شد و پس از ارائه مدارک لازم برای اخذ شناسه GTIN، مراحل دریافت این شناسه و استعلام آن مورد بحث و بررسی قرار گرفت و اکنون در قسمت پایانی مقاله، نمونه کد gtin ارائه می شود.
کد gtin هم به صورت بارکد و هم به صورت عددی قابل نمایش بر روی محصولات می باشد. این کد به صورت منحصر به فرد بر روی محصولات قرار داده می شود و با استفاده از آن می توان تمامی محصولات را به شکل خاص شناسایی و به آسانی امور مربوط به قیمت گذاری و سفارش محصول را با آن را انجام داد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد استعلام شناسه GTIN در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از استعلام شناسه GTIN پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. به نشانی portal.gs1-ir.org مراجعه نمایید.