برای مشاوره سایت ثبت نام و پیگیری پروانه کسب
برای مشاوره سایت ثبت نام و پیگیری پروانه کسب


برای این که شخص بتواند کسب و کار خود را در صنف خاصی، راه اندازی نموده و یا ادامه دهد، لازم است که مجوز های مربوطه را از مراجع ذی صلاح اخذ نماید. از جمله این مجوزها، پروانه کسب می باشد که توسط اتحادیه اصناف صنف مزبور برای شخص صادر می گردد. در صورتی که فرد، بدون داشتن پروانه کسب، مبادرت به اشتغال نماید، متخلف محسوب می شود.
از آن جایی که عدم داشتن پروانه کسب، می تواند صاحب کسب و کار را با مجازات های عدیده از قبیل تعطیلی موقت یا دائم محل کسب، پلمپ و ایجاد مسئولیت های کیفری رو به رو سازد، اطلاع از شرایط و نحوه گرفتن پروانه کسب، امری الزامی قلمداد می شود. از طرف دیگر؛ اخذ پروانه کسب، مستلزم آشنایی با سایت و هزینه آن نیز می باشد که این امر به نوبه خود، اهمیت اطلاع از جزئیات پروانه کسب، سایت جواز کسب و دریافت پرینت را دو چندان می نماید.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که پروانه کسب چیست و سایت ثبت نام آن می باشد؛ به شرایط درخواست جواز کسب بپردازیم. سپس در خصوص مراحل درخواست پروانه کسب و تکمیل فرم ثبت نام مجوز کسب و کار صحبت خواهیم کرد و در انتها، هزینه دریافت پروانه کسب الکترونیکی، پیگیری صدور جواز با کدملی و هم چنین تفاوت آن با جواز کسب ارائه خواهد گردید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص پاسخ پرسش برای گرفتن جواز کسب به کجا مراجعه کنیم، با ما همراه باشید.
جواز کسب
صنف یا رسته انجمنی است که از سوی گروهی از افراد دارای یک حرفه و پیشه تشکیل شده، تا بدین صورت به بهبود کیفیت و بالابردن سطح کیفی مجموعه واحدها، مقابله با تخلفات و همچنین اطلاع رسانی درباره اتفاقات حوزه های مرتبط با حرفه موردنظر، یاری رساند. ماده 4 قانون نظام صنفی، مصوب سال 1382، در این خصوص بیان می دارد: «صنف عبارت است از گروهی از افراد که طبیعت فعالیت آنان از یک نوع باشد. صنوف مشمول این قانون، با توجه به نوع فعالیت آنها به دو گروه تولیدی – خدمات فنی و توزیعی – خدماتی تقسیم می شوند.»
افرادی که کسب و کار خود را تحت صنف خاصی آغاز کرده یا ادامه می دهند، لازم است که برای کسب و کار خود، مجوزی تحت عنوان پروانه کسب دریافت نمایند. در این میان، ممکن است که در زمینه دریافت مجوز کسب و کار، برخی افراد با مفهوم این نوع مجوز آشنایی نداشته و این سوال برای آن ها مطرح شود که جواز کسب چیست و به چه منظوری تهیه می گردد؟
در پاسخ به پرسش فوق، می توان بیان داشت که ماده 5 قانون نظام صنفی، به تعریف و بیان ماهیت پروانه کسب پرداخته است. مطابق با این ماده، پروانه کسب مجوزی است که طبق مقررات این قانون به منظور شروع و ادامه کسب و کار یا حرفه به صورت موقت یا دائم به فرد یا افراد صنفی برای محل مشخص یا وسیله کسب معین داده می شود. توجه به این نکته ضروری است که این پروانه، متفاوت از پروانه استاندارد است.
این پروانه در دو نوع دائم و موقت صادر شده و به موجب تبصره همین ماده، پروانه کسب موقت تنها برای یک بار صادر می شود. مدت اعتبار پروانه کسب موقت یک سال و پروانه کسب دائم پنج سال است. بر اساس تبصره 2، اتحادیه صنفی مکلف است با انقضای مدت اعتبار پروانه کسب، اخطاریه یک ماهه برای تبدیل پروانه موقت به پروانه دائم یا تمدید پروانه دائم صادر نماید و در صورت عدم تبدیل یا تمدید پروانه، واحد صنفی در حکم واحد بدون پروانه تلقی می شود.
ماده 12 همین قانون، نیز در خصوص زمان دریافت پروانه کسب بیان می دارد: «افراد صنفی موظفند قبل از تاسیس هر نوع واحد صنفی یا اشتغال به کسب و حرفه، نسبت به اخذ پروانه کسب اقدام کنند.» همچنین، در مواردی که فرد صنفی واجد شرایط قانونی، یک یا چند محل کسب داشته باشد، به شرط معرفی مباشر، می تواند بیش از یک پروانه کسب دریافت نماید. در قسمت بعدی مقاله به سایت ثبت نام جواز کسب اصناف پرداخته می شود.
سامانه جواز کسب
در قسمت گذشته، در خصوص تعریف و ماهیت پروانه کسب، توضیحاتی را ارائه نموده و بیان کردیم که پروانه کسب مجوزی است که طبق مقررات قانون نظام صنفی، به منظور شروع و ادامه کسب و کار یا حرفه به صورت موقت یا دائم به فرد یا افراد صنفی برای محل مشخص یا وسیله کسب معین داده می شود. در این قسمت از مقاله قصد داریم به معرفی و بیان آدرس سایت ثبت نام مجوز کسب و کار بپردازیم.
سامانه ثبت درخواست صدور پروانه کسب نظیر مجوز باشگاه ورزشی، در واقع همان سایت درگاه ملی مجوهای کشور به آدرس g4b.ir می باشد. پس از ثبت درخواست در سایت ثبت نام پروانه کسب، شخص لازم است که به سامانه ایرانیان اصناف به نشانی iranianasnaf.ir مراجعه نموده و باقی مراحل را از این سامانه پیگیری نماید. سامانه ایرانیان اصناف توسط دبیرخانه هیات عالی نظارت بر سازمان های کشور ایجاد گردیده که خود زیر نظر وزارت صنعت، معدن و تجارت فعالیت می نماید.
همچینن، افراد در سامانه ایرانیان اصناف می توانند، علاوه بر درخواست صدور پروانه کسب، برای تمدید این پروانه، تغییر نشانی موجود در مجوز، تغییر رسته، انتقال به ورثه یا نماینده قانونی، اصلاح مشخصات فردی، تغیر صاحب و هم چنین، دریافت المثنی درخواست دهند. در قسمت بعدی مقاله به ضوابط و شرایط گرفتن پروانه کسب در سامانه جواز کسب اشاره شده است.
شرایط ثبت نام مجوز کسب و کار
دریافت پروانه کسب مستلزم احراز و وجود شرایطی می باشد. بدون وجود ضوابط مذکور، فرد قادر به ارائه درخواست برای دریافت پروانه کسب نخواهد بود یا این که درخواست صدور پروانه کسب او، توسط مراجع ذی صلاح رد خواهد گردید. شرایط درخواست جواز کسب الکترونیکی به موجب آیین نامه اجرایی نحوه صدور و تمدید پروانه كسب به شرح زیر می باشد:
شرایط عمومی
سند مالكیت عین و منفعت و یا منافع از جمله اجاره نامه، صلح نامه، هبه، قراداد مشاركت، مبایعه نامه و یا قراردادهای موضوع ماده (10) قانون مدنی اعم از رسمی و یا عادی (در روستاها احراز مالكیت طبق عرف محل است). تبصره اخذ تعهد از دارندگان اسناد عادی مبنی بر پذیرش مسئولیت حقوقی ناشی از آن الزامی است.
گواهی صلاحیت از نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران. تبصره: صرفا واحدهای صنفی موضوع ماده (2) آیین نامه اماكن عمومی مصوب مورخ 1363/3/23 هیات وزیران مشمول گواهی صلاحیت نیروی انتظامی می باشند.
گواهی اداره امور مالیاتی ذی ربط مبنی بر تشكیل پرونده یا پرداخت یا ترتیب پرداخت بدهی مالیات قطعی شده (موضوع ماده 186 قانون مالیات های مستقیم).
گواهی گذراندن دوره های آموزشی احكام تجارت و كسب و كار در چارچوب دستور العمل آموزش (موضوع بند ن ماده ۳۰ قانون نظام صنفی).
شناسنامه و كارت ملی برای اتباع ایرانی و گذرنامه و پروانه كار برای اتباع خارجی به همراه شش قطعه عكس پرسنلی.
كارت پایان خدمت نظام وظیفه یا معافیت دایم یا پزشكی یا گواهی اشتغال به تحصیل برای آقایان كمتر از پنجاه سال سن. تبصره: حداقل سن برای دریافت پروانه كسب هجده سال می باشد. (دانشجویان دارای معافیت تحصیلی، نیازی به ارائه کارت پایان خدمت ندارند.)
شرایط اختصاصی
كارت معاینه پزشكی و گواهی صلاحیت بهداشتی از مراكز بهداشتی، درمانی (برای صنوف مشمول قانون اصلاح ماده 13 قانون مواد خوردنی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی)
پروانه تخصصی و فنی یا دیپلم فنی یا مدارك دانشگاهی مرتبط، یا حضور یك نفر واجد شرایط شاغل در واحد صنفی (برای صنوف مشمول تبصره ماده ۱۳ قانون نظام صنفی).
بنابراین، صدور پروانه کسب برای مشاغل تخصصی و فنی مستلزم اخذ پروانه تخصصی و فنی از مراجع ذی ربط به وسیله متقاضی می باشد. اگر متقاضی واجد شروط لازم برای اخذ پروانه تخصصی و فنی نباشد، حضور یک نفر شاغل دارنده پروانه تخصصی و فنی در واحد صنفی برای صدور پروانه کسب مشروط، به نام متقاضی کافی است. در قسمت بعدی مقاله به نحوه ثبت نام جواز کسب مراحل گرفتن جواز کسب پرداخته می شود.
ثبت نام پروانه کسب الکترونیکی
در قسمت های گذشته، توضیحات جامع و کاملی در خصوص ماهیت پروانه کسب، سامانه و شرایط ثبت نام جواز کسب ارائه نمودیم و بیان کردیم که افراد به منظور صدور پروانه کسب می بایست به درگاه ملی مجوز های کشور و سپس سامانه ایرانیان اصناف مراجعه نمایند. به منظور آشنایی علاقمندان در این قسمت، مراحل ثبت نام پروانه کسب الکترونیکی بیان گردیده است.
به منظور ثبت درخواست صدور پروانه کسب، شخص در ابتدا؛ می بایست آدرس درگاه ملی مجوزهای کشور یا سامانه صدور مجوز کسب و کار به نشانی g4b.ir را در مرورگر خود جست و جو نموده و مطابق تصویر زیر به صفحه اصلی این سایت وارد شود و گزینه، کسب و کارهای صنفی را از صفحه اصلی این سایت به منظور ثبت نام جواز کسب انتخاب نماید.
پس از آن، داوطلب می بایست نوع کسب و کار مورد نظر خود را انتخاب نموده و بر روی گزینه "صنفی" کلیک نماید.
در مرحله بعدی، شخص می بایست از قسمت پایین صفحه، بر روی گزینه "درخواست مجوز" کلیک نماید.
پس از آن، داوطلب باید نوع شخصیت خود را انتخاب نموده و بر روی آن کلیک نماید.
پس از تکمیل، مراحل ثبت درخواست صدور پروانه کسب در درگاه ملی مجوزها، داوطلب باید به سامانه ایرانیان اصناف به نشانی iranianasnaf.ir مراجعه کرده و بقیه مراحل را از این سایت، پیگیری نماید.
در این مرحله، داوطلب باید گزینه "تکمیل درخواست سامانه پیشخوان مجوزها"، را از صفحه اصلی سایت انتخاب نموده و بر روی آن کلیک نماید.
پس از آن، متقاضی به صفحه ای مطابق تصویر زیر هدایت می شود که لازم است با وارد کردن کد درخواست، کد ملی و تصویر کد امنیتی نسبت به تکمیل درخواست صدور پروانه کسب اقدام نماید.
مطابق با ماده 2 آیین نامه اجرایی نحوه صدور و تمدید پروانه کسب، مرجع صدور پروانه كسب موظف است حداكثر ظرف مدت پانزده روز از تاریخ دریافت تقاضا، پاسخ متقاضی را مبنی بر رد یا قبولی تقاضا به وی ابلاغ كند. عدم اعلام نظر در مدت یادشده به منزله پذیرش محسوب می گردد.
پس از قبول تقاضا (یا عدم اعلام نظر مرجع صدور در موعد مقرر) مرجع صدور پروانه كسب مكلف است، استعلام های مورد نیاز را صادر و دستگاه های استعلام شونده نیز موظفند حداكثر ظرف مدت پانزده روز از تاریخ دریافت استعلام، نظر قطعی خود را اعلام دارند. اعلام نظر موافق دستگاه های استعلام شونده باید بدون ابهام و هرگونه قید و شرط و نظر مخالف نیز مستند به دلایل قانونی باشد.
در غیر این صورت و یا در صورت عدم اعلام نظر در مهلت مقرر، به منزله نظر مثبت تلقی می گردد و پاسخ منفی خارج از موعد مقرر مانع از صدور پروانه كسب نخواهد شد. پس از آن، متقاضی موظف است حداكثر ظرف سه ماه، مدارك مورد نیاز برای صدور پروانه كسب را تهیه و از طریق سامانه اصناف ارسال نماید. مرجع صدور پروانه كسب موظف است پس از دریافت مدارك مورد نیاز و تطبیق با اصل آن، حداكثر ظرف پانزده روز نسبت به صدور پروانه كسب و تسلیم آن به متقاضی اقدام كند.
هزینه دریافت جواز کسب اینترنتی
یکی از مهمترین سوالاتی که ممکن است برای داوطلبان و متقاضیان دریافت پروانه کسب و جواز کسب و کار مطرح شود این است که، برای اخذ این مجوز، چه هزینه هایی می بایست پرداخت شود و میزان و مقدار آن چه قدر است؟ به منظور پاسخگویی به این پرسش، این قسمت از مقاله به بیان هزینه دریافت پروانه کسب الکترونیکی اختصاص داده شده است.
همانطور که پیش تر اشاره گردید، به منظور دریافت پروانه کسب، شخص در ابتدا می بایست به سامانه درگاه ملی مجوز ها مراجعه و متناسب با نوع کسب و کار خود، اقدام به ثبت درخواست نماید. ثبت درخواست در این سامانه، مستلزم پرداخت هزینه آن می باشد که این هزینه بر اساس، نوع کسب و کار متغیر می باشد.
یکی دیگر از انواع هزینه های قابل پرداخت برای دریافت پروانه کسب، حق عضویت در اتحادیه می باشد که مبلغ آن وابسته به نوع اتحادیه متفاوت است. به این هزینه ها می بایست هزینه گواهی های مربوطه از قبیل گواهی صلاحیت از نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، گواهی اداره امور مالیاتی ذی ربط مبنی بر تشكیل پرونده و... را که در تیتر شرایط به آن اشاره گردید را نیز اضافه نمود.
پیگیری پروانه کسب با کد ملی
پس از بیان مراحل و نحوه دریافت پروانه کسب، ممکن است این پرسش برای برخی افراد مطرح شود که آیا امکان پیگیری پروانه کسب با کد ملی برای افراد فراهم می باشد یا خیر. در صورت مثبت بودن پاسخ به این پرسش، نحوه و مراحل انجام آن به چه صورت می باشد؟ از این رو، این بخش از مقاله به بیان جزئیات پیگیری پروانه کسب با کد ملی اختصاص داده شده است.
در پاسخ به این پرسش که آیا امکان پیگیری پروانه کسب با کدملی برای افراد فراهم می باشد یا خیر، باید بیان نمود که بله، امکان پیگیری صدور این نوع مجوز با کد ملی برای افراد فراهم می باشد که به این منظور افراد می بایست به سامانه ایرانیان اصناف به نشانی iranianasnaf.ir مراجعه کرده و مطابق تصویر زیر بر روی گزینه پیگیری ثبت نام کلیک نمایند.
در مرحله بعدی، شخص به صفحه ای مطابق تصویر زیر هدایت گردیده که می بایست کد رهگیری، کد ملی و کد امنیتی را در تصویر وارد نماید تا نتیجه پیگیری ثبت نام برای وی به نمایش در آید.
همانطور که در تصویر فوق، مشاهده می شود، تنها داشتن کد ملی برای پیگیری ثبت نام پروانه کسب کفایت نکرده و فرد باید، اطلاعاتی نظیر کد رهگیری را نیز به همراه داشته باشد. کد رهگیری کدی است که پس از اتمام مراحل ثبت درخواست پروانه کسب، توسط سامانه به هر فرد اختصاص داده می شود.
تفاوت پروانه کسب با جواز کسب
یکی از عبارت هایی که ممکن است در کنار پروانه کسب مطرح شود، اصطلاح جواز الکترونیکی کسب می باشد. به کارگیری این دو عبارت در کنار یکدیگر ممکن است این ابهام را برای افراد ایجاد نماید که آیا پروانه کسب با جواز الکترونیکی کسب متفاوت بوده و این دو، دو مجوز جداگانه و مستقل از هم می باشند یا خیر. به همین جهت، در این قسمت از مقاله به تفاوت پروانه کسب با جواز کسب پرداخته شده است.
در پاسخ به این پرسش که آیا جواز الکترونیکی کسب با پروانه الکترونیکی کسب متفاوت است یا خیر، باید بیان داشت که پروانه کسب و جواز کسب هیچ تفاوتی با یکدیگر نداشته و این دو عبارت هر دو به یک جوازکسب اشاره دارند. بنابراین، افراد می توانند جواز کسب و پروانه کسب را به جای یکدیگر به کار برده و از این نظر، تناقص و تفاوتی در آن وجود ندارد. نحوه گرفتن جواز کسب اینترنتی و پروانه کسب در تیتر های قبلی مقاله توضیح داده شده است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد سایت ثبت نام و پیگیری پروانه کسب در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون سایت ثبت نام و پیگیری پروانه کسب پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: ثبت نام پروانه کسب الکترونیکی می باشد.