برای مشاوره نحوه محاسبه مالیات شرکت منحل شده
برای مشاوره نحوه محاسبه مالیات شرکت منحل شده
شرکت ها در طول حیات خود تغییرات گوناگونی را متحمل می شوند که از جمله آن می توان به افزایش و کاهش سرمایه، تغییر اسناسنامه و ... اشاره نمود. در این میان، ممکن است که برخی از شرکت ها به دلیل مشکلات اقتصادی، وقوع ورشکستگی، عدم دستیابی به اهداف معین شده و یا پایان مدت فغالیت شرکت تصمیم به انحلال بگیرند.
به منظور انحلال شرکت، شخص حقوقی می بایست قوانین و مقرراتی را که در این حوزه، توسط قانون گذار وضع گردیده را رعایت نماید که از جمله آن می توان به انجام تکالیف مالیاتی اشاره نمود. در واقع محاسبه مالیات شرکت منحل شده و سپس، پرداخت آن یکی از اقدامات ضروری پس از پایان یافتن فعالیت های تجاری یک شرکت می باشد و عدم توجه به آن، ممکن است که شخص حقوقی را جریمه های مالیاتی سنگین مواجه سازد.
از این رو، در این مقاله، به این پرسش که چه کسی مسئول پرداخت مالیات شرکت منحل شده است؛ پاسخ داده و تکالیف مالیاتی اشخاص حقوقی منحله و قوانین و مقررات مالیاتی انحلال شرکت ها آمده است. در ادامه، نرح و نحوه محاسبه مالیات انحلال شرکت و اظهارنامه های مالیات شرکت منحل شده مورد بررسی قرار گرفته و به جرایم مالیاتی دوره انحلال اشخاص حقوقی و شرکت ها پرداخته می شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
چه کسی مسئول پرداخت مالیات شرکت منحل شده است؟
انحلال شرکت فرآیندی است که در طی آن، حیات شرکت خاتمه یافته و انجام عملیات توسط شخص حقوقی متوقف می گردد. از جمله دلایل انحلال شرکت می توان به خاتمه یافتن مدت شرکت، ورشکستگی شرکت، صدور حکم قطعی دادگاه و ... اشاره نمود. یکی از مهم ترین اقداماتی که می بایست در زمان انحلال شرکت صورت گیرد، پرداخت مالیات و تسویه بدهی مالیاتی وی می باشد.
در این میان، سوالی که مطرح می شود، این است که چه کسی مسئول پرداخت مالیات شرکت منحل شده است؟ در پاسخ به این پرسش می بایست به ماده 198 قانون مالیات مستقیم اشاره نمود. بر اساس این ماده: «در شرکت های منحله، مدیران تصفیه اشخاص حقوقی و در سایر شرکت ها مدیران اشخاص حقوقی غیردولتی به طور جمعی یا فردی، نسبت به پرداخت مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی و همچنین مالیات هایی که اشخاص حقوقی به موجب این قانون و قانون مالیات بر ارزش افزوده مکلف به کسر یا وصول یا ایصال آن می باشند و در دوران مدیریت آن ها قطعی شده باشد با شخص حقوقی مسئولیت تضامنی خواهند داشت. این مسولیت مانع از مراجعه ضامن ها به شخص حقوقی نیست.»
مستند به این ماده، شخص حقوقی و شرکت و نیز مدیر تصفیه ای که مسئولیت تصفیه شرکت را بر عهده دارد، به طور تضامنی مسئول پرداخت مالیات می باشند. این امر، به این معنی است که سازمان امور مالیاتی کشور، می توان هم به شرکت و هم به مدیر تصفیه آن رجوع نموده و مالیات متعلقه را دریافت نماید.
تکالیف مالیاتی اشخاص حقوقی منحله
در قسمت گذشته، به این پرسش که چه کسی مسئول پرداخت مالیات شرکت منحل شده است، پاسخ داده و در این خصوص، بیان نمودیم که شخص حقوقی و مدیران تصفیه، به طور تضامنی مسئول پرداخت مالیات می باشند. در این بخش از مقاله، قصد داریم تا به توضیح تکالیف مالیاتی اشخاص حقوقی منحله بپردازیم.
نخستین وظیفه اشخاص حقوقی منحله، در ماده 114 قانون مالیات های مستقیم مورد اشاره قرار گرفته است. مستند به این ماده، آخرین مدیر یا مدیران شخص حقوقی به صورت مشترک، وظیفه دارند که قبل از تاریخ تشکیل مجمع عمومی یا سایر ارکان صلاحیت دار به منظور اتخاذ تصمیم نسبت به انحلال شرکت، اظهارنامه ای حاوی صورت دارایی و بدهی شخص حقوقی در تاریخ دعوت، روی نمونه ای که بدین منظور از طرف سازمان امور مالیاتی کشور تهیه می گردد؛ تنظیم و به اداره امور مالیاتی مربوط تسلیم کنند.
این اظهارنامه می بایست حداقل حاوی امضاء یا امضاهای مجاز و حسب مورد مهر موسسه بر طبق اساسنامه شخص حقوقی باشد تا برای اداره امور مالیاتی معتبر قلمداد شود. هم چنین، به موجب ماده 116 همین قانون، مدیران تصفیه موظف گردیده اند که ظرف ملهت شش ماه از تاریخ انحلال (منظور تاریخ ثبت انحلال شخص حقوقی در اداره ثبت شرکت هاست) اظهارنامه مالیاتی مربوط به آخرین دوره عملیات شخص حقوقی را تنظیم و به اداره امور مالیاتی مربوط تسلیم و مالیات متعلق را پرداخت نمایند.
قوانین و مقررات مالیاتی انحلال شرکت ها
در خصوص توضیح این که قوانین و مقررات مالیاتی انحلال شرکت ها چه می باشد، می بایست بیان نمود که تاکنون، قانون گذار، قانونی جداگانه برای بیان ضوابط مالیاتی شرکت های منحل شده، وضع ننموده و اشخاص جهت اطلاع از مقررات این حوزه، می بایست به قوانین مرتبط به خصوص قانون مالیات مستقیم مراجعه نمایند. مهم ترین مواد قانون مالیات مستقیم در خصوص مالیات انحلال شرکت شامل موارد زیر است:
ماده 108 قانون مالیات مستقیم در خصوص مالیات اندوخته هایی که مالیات آن ها پرداخت شده
ماده 114 و 116 قانون مالیات مستقیم در خصوص اظهارنامه های مالیاتی قابل ارسال در زمان انحلال شرکت
ماده 115 قانون مالیات مستقیم در خصوص نحوه محاسبه مالیات شرکت های منحل شده در دوره انحلال
ماده 195 قانون مالیات مستقیم در خصوص جریمه تخلف مدیران شخص حقوقی در صورت عدم تسلیم اظهارنامه
علاوه بر مدارک فوق الذکر، ماده 117 این قانون نیز به توضیح تکالیف اداره مالیات در رسیدگی به اظهارنامه مالیاتی شرکت منحل شده پرداخته است. بر اساس این ماده؛ اداره امور مالیاتی کشور مکلف گردیده است که برابر مقررات به اظهارنامه مربوط به آخرین دوره عملیات اشخاص حقوقی خارج از نوبت رسیدگی کرده و در صورتی که به مندرجات آن اعتراض داشته باشد؛ حداکثر ظرف یک سال از تاریخ تسلیم اظهارنامه، مالیات متعلق را به موجب برگ تشخیص تعیین و ابلاغ نماید. در غیر این صورت؛ مالیات متعلق به اظهارنامه تسلیمی به وسیله مدیران تصفیه قطعی شده تلقی می گردد.
نرح و نحوه محاسبه مالیات انحلال شرکت
یکی از سوالات پرتکراری که در خصوص مالیات شرکت های منحل شده مطرح می شود؛ این است که ماخذ محاسبه، نرح و نحوه محاسبه مالیات انحلال شرکت به چه صورت می باشد؟ و آیا در شرکت های منحل شده، پرداخت بدهی مالیاتی بر اساس میزان سهام انجام می گیرد یا خیر؟
همانطور که پیش تر بیان شد، مطابق با ماده 198 قانون مالیات مستقیم، مدیر تصفیه به همراه شخص حقوقی، مسئول پرداخت مالیات شرکت می باشند، از این رو، در شرکت های منحل شده، پرداخت بدهی مالیاتی بر اساس میزان سهام شرکت انجام نمی گیرد. در خصوص ماخذ محاسبه مالیات شرکت های منحل شده نیز می بایست بر اساس ماده 115 قانون مالیات های مستقیم اظهار داشت که: «ماخذ محاسبه مالیات آخرین دوره عملیات اشخاص حقوقی که منحل می شوند ارزش دارایی شخص حقوقی است من های بدهی ها و سرمایه پرداخت شده و اندوخته ها و مانده سودهایی که مالیات آن قبلا پرداخت گردیده است.» فرمول ماخذ محاسبه به شرح زیر می باشد:
فرمول ماخذ محاسبه انحلال شرکت: ارزش دارایی های شخص حقوقی _ (سرمایه پرداخت شده به اندوخته ها و مانده سودهایی که مالیات آن قبلا پرداخت شده + بدهی ها)
در خصوص نحوه محاسبه مالیات شرکت های منحل شده نیز ماده 166 بیان نموده است که اظهارنامه مالیاتی شخص حقوقی منحله بر اساس آخرین دوره عملیات شخص حقوقی (یعنی به میزان 25 درصد) محاسبه می گردد. تقسیم دارایی اشخاص حقوقی و شرکت های منحل شده قبل از اخذ مفاصاحساب مالیاتی از سازمان امور مالیاتی کشور یا بدون سپردن تامین معادل میزان مالیات، مجاز نمی باشد.
اظهارنامه های مالیات شرکت منحل شده
در بخش های پیشین مقاله، به توضیح جزئیات مالیات شرکت منحل شده، پرداخته و قوانین و مقررات و نرخ و نحوه محاسبه آن را بیان نمودیم. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به توضیح انواع اظهارنامه های مالیات شرکت منحل شده بپردازیم و بیان نماییم که اظهارنامه های مذکور می بایست توسط چه کسی تنظیم شود.
یکی از اظهارنامه های مالیات شرکت منحل شده، اظهارنامه ای است که می بایست توسط آخرین مدیر یا مدیران شخص حقوقی قبل از تصمیم به انحلال شرکت تهیه شود. در این اظهارنامه لازم است که صورت دارایی و بدهی شخص حقوقی در تاریخ دعوت مجمع عمومی (برای اخذ تصمیم انحلال شرکت) درج شود.
دومین اظهارنامه مالیات شرکت منحل شده، اظهارنامه ای است که می بایست توسط مدیران تصفیه شرکت منحل شده تنظیم شود. این اظهارنامه می بایست حداکثر در مهلت شش ماهه پس از ثبت انحلال شرکت در اداره ثبت شرکت ها، براساس آخرین دوره عملیات شخص حقوقی تنظیم و به اداره مالیات ارائه گردد.
جرایم مالیاتی دوره انحلال اشخاص حقوقی و شرکت ها
همانطور که پیش تر بیان نمودیم، اشخاص حقوقی موظفند به هنگام انحلال شرکت، تکالیف مالیاتی خود را انجام داده و بدهی مالیاتی را پرداخت نمایند. در این میان، ممکن است که برخی اشخاص، از ارائه اظهارنامه مالیاتی مطابق با ضوابط تعیین شده، سرباز زده و یا اظهارات خلاف واقع نمایند.
در این صورت، سازمان امور مالیاتی کشور، جرایم مالیاتی را برای این گونه افراد در نظر گرفته است. مطابق با ماده 195 قانون مالیات مستقیم در خصوص جرایم مالیاتی دوره انحلال اشخاص حقوقی و شرکت ها، در صورتی که آخرین مدیران شخص حقوقی از ارائه اظهارنامه موضوع ماده 114 قانون مالیات مستقیم سرباز زنند، یا اظهارنامه خلاف واقع تسلیم نمایند، به جریمه مالیاتی محکوم می شود.
جریمه مالیاتی در نظر گرفته شده برای عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی، به میزان دو درصد و جریمه مالیاتی ارائه اظهارنامه خلاف واقع یک درصد سرمایه پرداخت شده شخص حقوقی در تاریخ انحلال شرکت تعیین شده است. جریمه تخلف مدیر یا مدیران تصفیه در مورد تقسیم دارایی شخص حقوقی قبل از تصفیه امور مالیاتی شخص حقوقی یا قبل از سپردن تامین مقرر موضوع ماده ۱۱۸ این قانون معادل ۲۰ % مالیات متعلق خواهد بود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه محاسبه مالیات شرکت منحل شده در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه محاسبه مالیات شرکت منحل شده پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: ارزش دارایی های شخص حقوقی _ (سرمایه پرداخت شده به اندوخته ها و مانده سودهایی که مالیات آن قبلا پرداخت شده بدهی ها)