برای مشاوره انواع حساب معین
برای مشاوره انواع حساب معین
به طور کلی؛ اطلاعات حسابداری در 3 گروه حساب کل، حساب معین و حساب تفصیلی طبقه بندی می شوند. حساب معین یکی از حساب هایی است که در طبقه بندی اطلاعات، گزارش ریز حساب ها، تراکنش های مالی و سرمایه گذاری ها به حسابداران کمک شایانی می نماید.
با استفاده از حساب معین می توان اطلاعات مالی شرکت را تجزیه و تحلیل و سرمایه شرکت را مدیریت کرد. با توجه کاربردهای متعدد حساب معین در حسابداری شرکت ها بسیاری از اشخاص مایل به استفاده از این نوع حساب هستند، اما این اشخاص قبل از هر اقدامی باید با حساب معین آشنا باشند و انواع آن و همچنین نحوه تحریر آن را بشناسند.
از همین رو؛ در این مقاله، ابتدا حساب معین و گردش حساب معین تعریف می شود. سپس، ویژگی ها و کاربردهای این حساب بیان و انواع حساب معین در حسابداری مورد بررسی قرار می گیرد. بعد از آن، راجع به دفتر معین و نحوه تحریر آن صحبت شده و به این پرسش پاسخ داده می شود که بدهکار و بستانکار در حساب معین به چه معناست و در نهایت، پس از تعریف حساب کل و حساب تفصیلی و تفاوت آن ها با حساب معین، در قسمت پایانی مقاله، نمونه حساب معین ارائه خواهد شد.
تعریف حساب معین چیست؟
حساب معین یکی از ابزارهای مهم حسابداری است. حسابداران با استفاده از این حساب، اطلاعات جامعی راجع به وضعیت مالی شرکت به دست آورده و گزارش آن را به مدیران شرکت ارائه می دهند. با توجه به اهمیت فراوان این حساب در شناخت وضعیت مالی شرکت، در ابتدای مقاله، به این پرسش پاسخ داده می شود که تعریف حساب معین چیست؟
حساب معین گزارشی است که در آن کلیه تراکنش های مالی یک شرکت یا سازمان در دوره های مالی مشخص به ثبت می رسد. این تراکنش ها می تواند راجع به دارایی ها، بدهی ها، درآمد ها، هزینه ها و یا حقوق صاحبان سرمایه باشد. ذکر این نکته ضروری است که از حساب معین برای ارائه گزارش های درون سازمانی نیز استفاده می شود.
گزارش درون سازمانی گزارشی است که به مدیران و افراد درون شرکت یا مجموعه ارائه می شود. حساب معین به طور کامل، جزئیات را نشان می دهد و از آنجایی که مدیران افراد درون سازمان باید به طور کامل از جزئیات وضعیت مالی شرکت آگاه باشند؛ حساب معین در درون سازمان کاربرد فراوانی دارد.
گردش حساب معین چیست؟
در قسمت پیشین مقاله حساب معین شناخته شد و همچنین بیان شد که این حساب در درون سازمان کاربرد فراوانی داد و اکنون در این بخش از مقاله راجع به گردش حساب معین صحبت شده و به این پرسش پاسخ داده می شود که گردش حساب معین چیست؟
در پاسخ به پرسش مذکور باید بیان کرد که گردش حساب معین یک روش کاربردی برای کنترل مالی یک شرکت یا مجموعه است. در این روش، تمامی تراکنش های مالی اعم از بدهی ها، درآمد ها، هزینه ها و یا حقوق صاحبان سرمایه در دفتر حساب و با جزئیات به ثبت می رسد.
در روش گردش حساب معین به طور کامل میزان بدهی و بستانکاری های مجموعه در دوره های مالی مختلف اعم از روزانه، ماهانه و سالانه مشخص می شود. حسابداران و مدیران شرکت با استفاده از روش گردش حساب معین می توانند به طور دقیق و جزئی از وضعیت مالی مجموعه آگاه شوند و تصمیمات بهتری را در راستای عملکرد بهتر شرکت اتخاذ نمایند.
ویژگی ها و کاربردهای حساب معین
حساب های معین با ویژگی ها و کاربردهای متعدد خود به عنوان یکی از مهم ترین ابزارهای حسابداری مورد استفاده قرار می گیرند. از این رو، در این بخش از مقاله ویژگی ها و کاربردهای حساب معین معرفی شده و همچنین توضیحاتی در این خصوص بیان می شود. ویژگی های حساب معین به شرح ذیل می باشد:
تفصیل پذیری: تفصیل پذیر بودن حساب معین این امکان را فراهم می کند تا بتوان جزئیات فراوانی را راجع به اسناد و تراکنش های مالی به ثبت رساند.
تسعیر پذیری: ویژگی تسعیر پذیری این امکان را فراهم می کند تا تغییرات در نرخ ارز به صورت استاندارد در صورت های مالی منعکس شود.
حسابداری ارزی: در شرکت هایی که برخی از عملیات آن به صورت ارزی انجام می شود؛ این ویژگی کمک می کند تا اطلاعات ارزی به صورت دقیق و جزیی در اسناد حسابداری وارد شود.
کنترل ماهیت حساب: این ویژگی حساب معین موجب می شود تا حسابدار از اشتباهات ثبت های حسابداری خود مطلع و نسبت به اصلاح آن اقدام نماید.
همچنین حساب معین کاربردهای متعددی نیز دارد. ثبت تراکنش های مالی، دسته بندی هزینه ها و درآمدها، ثبت تغییرات موجودی، اطلاع از وضعیت مالی شرکت و مدیریت موجودی از مهم ترین کاربردهای حساب معین محسوب می شود. علاوه بر این، با استفاده از این حساب می توان تراکنش های ثبت شده را بررسی و صحت تراکنش های مالی را تایید نمود.
انواع حساب معین در حسابداری
همانطور که گفته شد؛ حساب معین گزارشی است که در آن کلیه تراکنش های مالی یک شرکت یا سازمان در دوره های مالی مشخص به ثبت می رسد. حساب معین انواع مختلفی دارد؛ لذا در این قسمت از مقاله، انواع حساب معین در حسابداری معرفی می شود. انواع حساب معین در حسابداری به شرح ذیل می باشد:
حساب نقدی
حساب بانکی
حساب موجودی کالا
حساب سرمایه گذاری
حساب دریافتنی ها
حساب پرداختنی ها
حساب وام ها
حساب قرض ها
حساب سپرده ها
حساب حقوق و دستمزد
بر این اساس؛ حساب معین در حسابداری را می توان به دو دسته کلی حساب های دارایی و حساب های بدهی تقسیم نمود که موارد فوق هر کدام زیر مجموعه ای از این دو حساب قرار می گیرند. همچنین، حساب معین هزینه ها یکی دیگر از انواع حساب معین در حسابداری است که به وسیله آن می توان هزینه های مختلف را دسته بندی کرد.
دفتر معین و نحوه تحریر آن
پس از شناخت حساب های معین در قسمت های پیشین مقاله، اکنون در این بخش از مقاله، راجع به دفتر معین و نحوه تحریر آن صحبت می شود. دفتر معین یکی از دفاتر حسابداری است که در آن اطلاعات حسابداری به ثبت می رسد. این دفتر به نگهداری و مرتب سازی اطلاعات حسابداری و معاملات کمک فراوانی می کند.
اطلاعاتی نظیر دریافت پول نقد، حساب و اسناد دریافتنی، حساب های پرداختنی، پیش پرداخت ها، هزینه های تعهد شده، سفارشات، ذخایر و موجودی کالا، سرمایه گذاری ها، حساب مالیات و... در این دفتر به ثبت می رسد. مدیران شرکت می توانند با بررسی دفتر معین، عملکرد شرکت را مورد ارزیابی قرار دهند.
نحوه تحریر دفتر معین به این صورت است که برای هر حساب یک صفحه از دفتر معین در نظر گرفته می شود. حساب های دریافتنی در این دفتر از سه ستون بدهکار، بستانکار و مانده ها تشکیل می شود. همچنین حساب های پرداختنی در دفتر معین دارای ستون بستانکار می باشد.
بدهکار و بستانکار در حساب معین هزینه ها به چه معناست؟
بدهکار و بستانکار دو مفهوم پر کاربرد و پر اهمیت در حساب معین محسوب می شوند، اما مسئله مهمی که در این قسمت باید به آن پاسخ داده شود؛ آن است که بدهکار و بستانکار در حساب معین هزینه ها به چه معناست؟ لذا در ادامه پاسخ این پرسش مورد بررسی قرار می گیرد.
به طور کلی، بدهکاران به دو دسته بدهکاران تجاری و بدهکاران فیر تجاری تقسیم می شوند. بدهکاران تجاری به عنوان مشتریان در معاملات اعتباری شناخته می شوند که اشخاص حقیقی و یا حقوقی هستند. بدهکاران تجاری در زمان عملیات مالی در مقابل فروش یا درآمد قرار داده می شوند. بدهکاران غیرتجاری نیز اشخاص حقیقی یا حقوقی هستند که معامله تجاری با آن ها صورت نمی گیرد و به دلیل وام یا قرض ملزم به پرداخت بدهی می باشند.
همچنین؛ بستانکار در حسابداری به شخصی اطلاق می شود که باید مبلغی را دریافت نماید. در واقع بستانکار شخصی حقیقی یا حقوقی است که در برابر پرداخت وام یا دریافت خدمات و کالا باید وجه آن را از بدهکار دریافت نماید. به عبارت ساده تر بستانکار شخصی است که باید پولی را دریافت نماید.
تعریف حساب کل و حساب تفصیلی و تفاوت آن ها با حساب معین
اطلاعات حسابداری در 3 گروه حساب کل، حساب معین و حساب تفصیلی طبقه بندی می شوند. در قسمت های پیشین مقاله، به تفصیل راجع به حساب معین صحبت شد و اکنون در این بخش از مقاله تعریف حساب کل و حساب تفصیلی و تفاوت آن ها با حساب معین ارائه می شود.
حساب کل کلی ترین طبقه بندی حساب ها در حسابداری است. این حساب به دو نوع حساب دائم و موقت تقسیم می شود. حساب کل فعالیت یک بنگاه اقتصادی را در سطح کل نشان می دهد. همچنین، در رابطه با تفاوت حساب کل با حساب معین باید بیان کرد که حساب کل بالاترین سلسله مراتب حسابداری است و حساب معین در سطح های بعدی قرار می گیرد. در واقع در حساب کل اطلاعات و تراکنش های مالی به صورت کلی درج می شود؛ در حالی که در حساب معین جزئیات بیشتری نمایش داده می شود.
حساب تفصیلی حسابی است که برای ثبت تراکنش های جزئی حساب معین استفاده می شود. در واقع این حساب زیر مجموعه حساب معین قرار دارد و اطلاعات جزئی تری را در خصوص حساب معین ارائه می دهد. به عبارت دیگر حساب معین نسبت به حساب تفصیلی اطلاعات کمتری را نمایش می دهد.
نمونه حساب معین
در قسمت های پیشین مقاله حساب معین و گردش حساب معین شناخته شد. همچنین ویژگی ها و کاربردهای حساب معین ملاحظه و انواع حساب معین در حسابداری بیان شد. سپس، راجع به دفتر معین و نحوه تحریر آن صحبت و مفهوم بدهکار و بستتانکار شناخته شد. در نهایت پس از تعریف حساب کل و حساب تفصیلی و تفاوت آن ها با حساب معین اکنون در قسمت پایانی مقاله نمونه حساب معین ارائه می شود.
همانطور که در قسمت های قبل گفته شد؛ حساب معین گزارشی است که در آن کلیه تراکنش های مالی یک شرکت یا سازمان در دوره های مالی مشخص به ثبت می رسد. نحوه تحریر این دفتر به این صورت است که برای هر حساب یک صفحه از دفتر معین در نظر گرفته می شود. حساب های دریافتنی در این دفتر از سه ستون بدهکار، بستانکار و مانده ها تشکیل می شود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد خرید انواع حساب معین در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از انواع حساب معین پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: حساب معین در حسابداری را می توان به دو دسته کلی حساب های دارایی و حساب های بدهی تقسیم نمود که موارد فوق هر کدام زیر مجموعه ای از این دو حساب قرار می گیرند.