برای مشاوره نحوه محاسبه مالیات شرکت های پیمانکاری
برای مشاوره نحوه محاسبه مالیات شرکت های پیمانکاری
شرکت پیمانکاری شرکتی است که با انعقاد قرارداد با اشخاص حقیقی و حقوقی انجام پروژه های مختلف (از قبیل ساخت و ساز و نصب، حمل و نقل و...) را بر عهده می گیرد. شرکت های پیمانکاری نیز همانند سایر شرکت های تجاری مکلف به پرداخت مالیات می باشند.
عدم پرداخت مالیات در نظر گرفته برای شرکت های پیمانکاری، شرکت را با جریمه های سنگینی مواجه می کند. لذا تمامی مدیران باید مالیات شرکت های پیمانکاری را شناخته و با انواع، نحوه محاسبه، میزان، نحوه پرداخت و به طور کلی و قوانین و مقررات این حوزه به طور کامل آشنا باشند.
از این رو؛ در این مقاله ابتدا به این پرسش پاسخ داده می شود که مالیات شرکت های پیمانکاری چیست؟ سپس انواع این مالیات و نحوه محاسبه آن بیان شده و بررسی می شود که مالیات قرارداد پیمانکاری اشخاص حقیقی و حقوقی چند درصد است؟ بعد از آن قوانین بیمه و مالیات قرارداد های پیمانکاری pdf ارائه و راجع به مالیات بر ارزش افزوده در قرارداد های پیمانکاری مطالبی بیان می شود. سپس معافیت مالیاتی شرکت های پیمانکاری و همچنین نحوه واریز مالیات صورت وضعیت پیمانکاران مورد بررسی قرار می گیرد. در نهایت راجع به مالیات پیمانکاران دست دوم، مالیات قرارداد پیمانکاری انفرادی، مالیات تکلیفی پیمانکاری و همچنین حسابداری مالیاتی پیمانکاری صحبت شده و در قسمت پایانی مقاله، اصلاحات مالیات قرارداد پیمانکاری مورد مطالعه قرار خواهد گرفت.
مالیات شرکت های پیمانکاری چیست
مطابق قانون، اشخاص حقوقی و شرکت های تجاری مکلف به پرداخت مالیات می باشند. شرکت های پیمانکاری نیز از این موضوع مستثنی نمی باشند. از این رو؛ مدیران این شرکت ها در ابتدا باید مالیات شرکت های پیمانکاری را بشناسند. در همین راستا در ادامه راجع به مالیات شرکت های پیمانکاری صحبت شده و به این پرسش پاسخ داده می شود که مالیات شرکت های پیمانکاری چیست؟
مالیات شرکت های پیمانکاری به دسته ای از مالیات اطلاق می شود که شرکت های پیمانکاری مکلف به پرداخت آن می باشند. در واقع شرکت های پیمانکاری موظفند بخشی از درامد خود را تحت عنوان مالیات به دولت پرداخت نمایند که به این مالیات، مالیات شرکت های پیمانکاری گفته می شود.
قانون مالیات های مستقیم به بیان مقررات راجع به مالیات اشخاص حقوقی از جمله شرکت های پیمانکاری پرداخته است. بر اساس این قانون، بابت انعقاد قراردادهای پیمانکاری نیز می بایست مالیات پرداخت شود که در قسمت های بعدی مقاله به طور مفصل به آن پرداخته خواهد شد.
انواع مالیات قرارداد پیمانکاری و شرکت های پیمانکار
مالیات قراردادهای پیمانکاری و همچنین شرکت های پیمانکاری انواع مختلفی دارد. لذا در این بخش از مقاله انواع مالیات قرارداد پیمانکاری و شرکت های پیمانکار بیان شده و راجع به آن توضیحاتی ارائه می شود. مطابق اصلاحیه قانون مالیات های مستقیم، انواع مالیات قرارداد های پیمانکاری عبارت اند از:
مالیات مقطوع پیمانکاری
مالیات بر ارزش افزوده پیمانکاری
مالیات مقطوع پیمانکاری: مالیات مقطوع پیمانکاری یا همان مالیات تکلیفی پیمانکاری یکی از انواع مالیات های پیمانکاری است که کارفرمایان، سازمان ها، شرکت ها، شهرداری ها و موسسات عام المنفعه مکلف به پرداخت آن می باشند. مودیان این قسم از مالیات موظفند مبلغ مالیات را از مبلغ پرداختی به پیمانکار کسر و به سازمان امور مالیاتی پرداخت نمایند. در ادامه نکاتی راجع به مالیات مقطوع پیمانکاری بیان می شود:
در صورتی که پیمانکار به هر دلیلی پروژه را به شخص دیگری واگذار نماید این مالیات به پیمانکار دوم تعلق نخواهد گرفت.
مالیات مقطوع شامل دو قسمت 4 درصد(قطعی) و 5 درصد(پیش پرداخت) است که از مالیات پیمانکار کسر می شود.
نرخ مالیات مقطوع پیمانکار شرکت خارجی یا اشخاصی که خارج از ایران هستند 4 درصد می باشد.
مالیات بر ارزش افزوده پیمانکاری: هم چنین، به موجب قانون مالیات بر ارزش افزوده جمهوری اسلامی ایران، پیمانکار مکلف گردیده که از کل مبلغ صورت وضعیتی که به کارفرما تحویل می دهد، میزان 10 درصد مالیات بر ارزش افزوده و عوارض ارزش افزوده را محاسبه نموده و از کارفرما اخذ کند.
نحوه محاسبه مالیات شرکت های پیمانکاری
یکی از مهم ترین مسائلی است که حسابداران و همچنین مدیران شرکت های پیمانکاری باید از آن مطلع باشند؛ نحوه محاسبه مالیات شرکت های پیمانکاری است. از این رو؛ در این بخش از مقاله، این موضوع مورد بررسی قرار گرفته و به این پرسش پاسخ داده می شود که مالیات قرارداد پیمانکاری چگونه محاسبه می شود؟
همانطور که در قسمت پیشین مقاله بیان شد؛ مالیات شرکت های پیمانکاری انواع مختلفی دارد. همچنین، مالیات قرارداد پیمانکاری حسب نوع شرکت تجاری (اعم از شرکت سهامی و غیرسهامی) متفاوت می باشد که در ادامه راجع به هر یک به تفکیک توضیحاتی ارائه می شود.
مالیات سهم شهرداری با نرخ 3 درصد از کل درآمد مشمول مالیات محاسبه می شود.
مالیات اتاق بازرگانی، صنایع و معادن با نرخ ۳.۵ در هزار از کل درآمد های مشمول مالیات محاسبه می شود.
مالیات سود اکتسابی سهامداران با نرخ 15 درصد محاسبه می شود.
مالیات سود اکتسابی برای سرمایه شرکت با نرخ 25 درصد محاسبه می شود.
مالیات سهم شهرداری با نرخ 3 درصد از کل درآمد مشمول مالیات محاسبه می شود.
مالیات اتاق بازرگانی، صنایع و معادن با نرخ ۳.۵ در هزار از کل درآمد های مشمول مالیات محاسبه می شود.
مالیات سهم هر یک از شرکا مقسم به نسبت تعیین شده در اساسنامه شرکت پیمانی پس از کسر 3% سهم شهرداری محاسبه می شود.
لازم به ذکر است نرخ مالیات پیمانکاری برای اشخاصی که به صورت انفرادی (نه در قالب شرکت) قرارداد پیمانکاری را انجام می دهند؛ از قواعد و مقررات فوق الذکر خارج است. همچنین این اشخاص می توانند تحت شرایطی نسبت به بخشودگی ها مالیاتی نیز اقدام نمایند
مالیات قرارداد پیمانکاری اشخاص حقیقی و حقوقی چند درصد است؟
مدیران و نرخ مالیات قراردادهای پیمانکاری یکی از مهم ترین دغدغه هایی است که برای بسیاری از کارفرمایان و پیمانکاران به وجود می آید. از این رو؛ در این بخس از مقاله، راجع به این موضوع صحبت شده و به این پرسش پاسخ داده می شود که مالیات قرارداد پیمانکاری اشخاص حقیقی و حقوقی چند درصد است؟
به طور کلی نرخ مالیات مقطوع پیمانکاری 4 درصد می باشد، اما در صورتی که مبلغ قرارداد بیش از 10 میلیون ریال باشد، این قسم از مالیات با نرخ 5/5 درصد محاسبه می شود. همچنین نرخ مالیات بر ارزش افزوده در قراردادهای پیمانکاری معادل 10 درصد از مبلغ کل صورت وضعیت قرارداد پیمانکاری می باشد.
در شرکت های پیمانکاری اعم از سهامی و غیرسهامی، مالیات سهم شهراری به میزان 3 درصد از کل درآمد مشمول مالیات (3 درصد مالیات پیمانکاری) و همچنین مالیات اتاق بازرگانی، صنایع و معادن با نرخ ۳.۵ در هزار از کل درآمدهای مشمول مالیات محاسبه خواهد شد.
قوانین بیمه و مالیات قرارداد های پیمانکاری pdf
در رابطه با قوانین بیمه و مالیات قرارداد های پیمانکاری باید گفت تاکنون قانونی به صورت جداگانه برای پیمانکاران نگاشته نشده است. در این رابطه قانون مالیات های مستتقیم به بیان مقررات راجع به مالیات پیمانکاران و قانون تامین اجتماعی به بیان مقررات راجع به بیمه پیمانکاران و قرارداد های پیمانکاری پرداخته است. قوانین بیمه و مالیات قرارداد های پیمانکاری pdf به شرح ذیل می باشد:
قوانین بیمه و مالیات قراردادهای پیمانکاری pdf | |
قانون مالیات هایی مستقیم | دانلود |
قانون تامین اجتماعی | دانلود |
ماده 38 قانون تامین اجتماعی در رابطه با قوانین بیمه قراردادهای پیمانکاری مقرر می دارد: «در مواردی که انجام کار به طور مقاطعه به اشخاص حقیقی یا حقوقی واگذار می شود کارفرما باید در قراردادی که منعقد می کند مقاطعه کار را متعهد نماید که کارکنان خود همچنین کارکنان مقاطعه کاران فرعی را نزد سازمان بیمه نماید.
مالیات بر ارزش افزوده در قرارداد های پیمانکاری
مالیات بر ارزش افزوده یکی دیگر از مالیات هایی است که به قرارداد های پیمانکاری تعلق می گیرد. پرداخت مالیات بر ارزش افزوده در قرارداد های پیمانکاری با کارفرما می باشد. در واقع در صورتحساب هایی که پیمانکار به کارفرما ارائه می دهد مالیات بر ارزش افزوده محاسبه و کارفرما می بایست نسبت به پرداخت این مالیات اقدام نماید. در رابطه با میزان مالیات بر ارزش افزوده در قرارداد های پیمانکاری باید بیان کرد نرخ این مالیات به میزان 10 درصد محاسبه و از کارفرما دریافت می شود.
گفتنی است پیمانکاران بایستی پس از ثبت نام در سامانه مالیات بر ارزش افزوده و ارسال اظهارنامه مالیاتی در این سامانه نسبت به دریافت گواهی نامه اقدام نمایند. لازم به ذکر است مطابق تبصره 2 ماده 4 قانون مالیات بر ارزش افزوده، در قراردادهای پیمانکاری، تاریخ تعلق مالیات و عوارض همان تاریخ صدور صورتحساب است.
همچنین بر اساس تبصره 3 ماده مذکور، کلیه کارفرمایان موظفند علاوه بر ثبت قرارداد پیمانکاری، کلیه پرداخت های خود به پیمانکار را نیز در سامانه مودیان ثبت نموده، همزمان با هر پرداخت، مالیات و عوارض متناسب با آن را به پیمانکار پرداخت کنند. چنانچه کارفرما از پرداخت مالیات و عوارض فروش خودداری کند، بعد از انقضای مهلت قانونی، اصل مالیات و عوارض و جریمه های متعلق به آن توسط سازمان از طریق عملیات اجرایی از کارفرما وصول و اصل مالیات و عوارض به حساب پیمانکار منظور خواهد شد.
معافیت مالیاتی شرکت های پیمانکاری
همانطور که بیان شد؛ شرکت های پیمانکاری مکلف به پرداخت انواع مختلفی از مالیات می باشند، اما این شرکت ها در بسیاری موارد مشمول معافیت مالیاتی قرار می گیرند. لذا در این بخش از مقاله، راجع به معافیت مالیاتی شرکت های پیمانکاری صحبت می شود.
قانون گذار ایران به منظور حمایت از پیمانکاران و همچنین تشویق مشمولان مالیاتی در مواردی خاص شرکت های پیمانکاری را از پرداخت مالیات معاف کرده است. در این راستا تبصره 1 ماده 107 قانون مالیات های مستقیم مقرر می دارد: «در مورد عملیات پیمانکاری، آن قسمت از مبلغ قرارداد که به مصرف خرید لوازم و تجهیزات می رسد مشروط بر آن که در قرارداد یا اصلاحات و الحاقات بعدی آن مبالغ لوازم و تجهیزات به طور جدا از سایر اقلام قرارداد درج شده باشد، در مورد خرید داخلی حداکثر تا مبلغ صورتحساب خرید و در مورد خرید خارجی تا مجموع ارزش گمرکی کالا و حقوق ورودی و سایر پرداخت های قانونی مندرج در پروانه سبز گمرکی از پرداخت مالیات معاف است.»
همچنین، تبصره مذکور در رابطه با پیمانکاران خارجی که تمام یا قسمتی از فعالیت پیمانکاری را به اشخاص حقوقی ایرانی به عنوان پیمانکاران دست دوم واگذار می کنند، مقرر می دارد؛ این اشخاص برابر با تجهیزاتی که توسط پیمانکار ایرانی خریداری شود، از پرداخت مالیات معاف می باشند.
نحوه واریز مالیات صورت وضعیت پیمانکاران
نحوه واریز مالیات صورت وضعیت پیمانکاران یکی دیگر از مهم ترین موضوعاتی که تمامی کارفرمایان باید با از آن مطلع باشند. نحوه واریز مالیات صورت وضعیت پیمانکاران به این صورت است که کارفرما بایستی تمامی پیمانکاران و مهندسین را به سازمان امور مالیاتی معرفی و تمامی مراودات مالی را در پایگاه این سازمان به ثبت برساند.
لازم به ذکر است مطابق ماده 105 قانون مالیات های مستقیم، "جمع درآمد شرکت ها و درآمد ناشی از فعالیت های انتفاعی سایر اشخاص حقوقی که از منابع مختلف در ایران یا خارج از ایران تحصیل میشود، پس از وضع زیان های حاصل از منابع غیر معاف و کسر معافیت های مقرر به استثنای مواردی که طبق مقررات این قانون دارای نرخ جداگانه ای می باشد، مشمول مالیات به نرخ بیست و پنج درصد (25%) خواهند بود."
در واقع بر اساس ماده مذکور، درآمد شرکت ها و درآمدهای مربوط به فعالیت های انتفاعی سایر اشخاص حقوقی مشمول مالیات قطعی است و با نرخ 25 درصد محاسبه می شود. همچنین این مالیات بایستی پس از وضع ضرر های مربوط به منابع غیر معاف و کسر معافیت های مشخص، تعیین شود. گفتنی است در زمان محاسبه و برآورد مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی یا شرکت ها، با توجه به قوانین مالیاتی کلیه مالیات های پرداختی کسر خواهد شد.
مالیات پیمانکاران دست دوم
تصویب نامه 2/185774 هیئت وزیران مورخ 20/12/1401 در رابطه با مالیات پیمانکاران دست دوم مقرر می دارد: «در قرارداد های با پیمانکار خارجی، چنانچه پیمانکار خارجی تمام یا بخشی از موضوع قرارداد را به موجب مقررات مربوط به اشخاص ثالث به عنوان پیمانکار دست دوم واگذار نماید، مبالغ پرداختی بابت تهیه لوازم و تجهیزات مذکور در قرارداد دست اول به پیمانکار دست دوم در محاسبه درآمد مشمول مالیات پیمانکار دست اول کسر با نرخ مذکور در جزء (ب) ردیف (1) جدول موضوع این ماده به عنوان درآمد مشمول مالیات تعیین می شود.
چنانچه پیمانکار دست دوم از اشخاص حقوقی خارجی باشد، کسر مبالغ پرداختی به پیمانکار دست دوم مشروط به کسر و وصول مالیات موضوع ماده (107) قانون در پرداختی های به پیمانکار دست دوم می باشد.
همچنین؛ همانطور که قبلا اشاره شد، مستفاد از تبصره ماده 107 قانون مالیات های مستقیم، در مواردی که پیمانکاران خارجی تمام یا قسمتی از فعالیت پیمانکاری را به اشخاص حقوقی ایرانی به عنوان پیمانکار دست دوم واگذار نمایند معادل مبلغی که برای تهیه لوازم و تجهیزات مذکور در قرارداد دست اول که توسط پیمانکار دست دوم خریداری می شود از پرداخت مالیات بر درآمد معاف می باشد.
مالیات قرارداد پیمانکاری انفرادی
انعقاد قراردادهای پیمانکاری تنها توسط شرکت ها صورت نمی گیرد و در بسیاری از موارد اشخاص حقیقی به صورت انفرادی این قرارداد را منعقد می کنند. با توجه به آن که قراردادهای پیمانکاری انفرادی نیز مشمول مالیات می شود؛ در این بخش از مقاله، راجع به مالیات قرارداد پیمانکاری انفرادی توضیح داده می شود.
به طور کلی؛ قرارداد پیمانکاری انفرادی یا همان قرارداد پیمانکاری شخص حقیقی قراردادی است که میان کارفرما و پیمانکار حقیقی منعقد می شود و به موجب آن پیمانکار متعهد می شود، اموری خاص در زمانی مشخص را انجام نماید و در قبال این عمل دستمزد دریافت می کند.
در مواردی که انعقاد قرارداد پیمانکاری انفرادی مطابق با قواعد و مقررات قانون کار باشد کارفرمایان یا همان پرداخت کنندگان حقوق موظفند هنگام پرداخت حقوق، مالیات متعقله را نسبت به مازاد سقف معافیت از حقوق کارکنان کسر و به سازمان امور مالیاتی پرداخت نمایند.
مالیات تکلیفی پیمانکاری
مالیات تکلیفی پیمانکاری یکی از انواع مالیات های پیمانکاری است. این قسم از مالیات تحت عنوان مالیات مقطوع نیز شناخته می شود. در واقع مالیات پیمانکاری همان مالیات مقطوع پیمانکاری است. مشمولین پرداخت مالیات تکلیفی پیمانکاری اشخاص ذیل می باشند:
کارفرمایان
شهرداری ها
سازمان ها و نهاد های دولتی
شرکت ها
موسسات عام المنفعه
مشمولین پرداخت مالیات تکلیفی پیمانکاری موظفند مبلغ مالیات را از پیمانکاران کسر و به سازمان امور مالیاتی پرداخت نمایند. شایان ذکر است نرخ مالیات تکلیفی معادل 4 درصد مالیات قطعی و 5 درصد پیش پرداخت می باشد.
حسابداری مالیاتی پیمانکاری
پس از شناخت انواع مالیات پیمانکاری در قسمت های پیشین مقاله، اکنون در این بخش از مقاله، راجع به حسابداری مالیاتی پیمانکاری صحبت می شود. از آن جایی که حسابداری مالیاتی در انواع مختلف مالیات قرارداد پیمانکاری متفاوت است؛ در ادامه حسابداری مالیاتی پیمانکاری در انواع مختلف مالیات به تفکیک بررسی می شود.
نحوه محاسبه مالیات مقطوع پیمانکاری: به طور کلی نرخ مالیات مقطوع پیمانکاری 4 درصد می باشد، اما در صورتی که مبلغ قرارداد بیش از 10 میلیون ریال باشد، این قسم از مالیات با نرخ 5/5 درصد محاسبه می شود. شایان ذکر است مالیات مقطوع پیمانکاری از میزان درآمد پیمانکار(اعم از شخص حقیقی یا حقوقی) کسر و به سازمان امور مالیاتی پرداخت می شود.
نحوه محاسبه مالیات بر درآمد پیمانکاری: محاسبه مالیات بر درآمد پیمانکاری به یکی از روش های ذیل صورت می گیرد: 1- بررسی دفاتر: در این روش دفاتر قانونی اعم از دفاتر حسابداری و دفاتر قانونی شرکت های پیمانکاری مورد بررسی قرار می گیرد. برای محاسبه این قسم از مالیات بایستی اطلاعاتی نظیر پیش پرداخت مالیات پیمانکار، مالیات های قطعی و درآمد های مشمول مالیات در دسترس باشد.
2- تشخیص علی الراس: روش تشخیص علی الراس زمانی استفاده می شود که شرکت ترازنامه و حساب سود و زیانش را در موعد مقرر ارسال نکرده باشد. مالیات قرارداد پیمانکاری حسب نوع شرکت تجاری (اعم از شرکت سهامی و غیر سهامی) متفاوت می باشد که در قسمت های قبل راجع به آن صحبت شد.
اصلاحات مالیات قرارداد پیمانکاری
در قسمت های پیشین مقاله به تفصیل راجع به مالیات قرارداد های پیمانکاری صحبت شد؛ اما باید توجه داشت قوانین مربوط به مالیات قرارداد پیمانکاری در سال های اخیر با اصلاحاتی همراه بوده و پیمانکاران و کارفرمایان بایستی از آخرین قوانین مربوط به این حوزه مطلع باشند لذا در این ادامه اصلاحات مالیات قرارداد پیمانکاری مورد بحث قرار می گیرد.
بر اساس آخرین اصلاحات قانون مالیات های مستقیم در سال 1395 در قرارداد های پیمانکاری حقوق بگیران خود به جای پیمانکاران مالیات قرارداد پیمانکاری را پرداخت می کنند. بر اساس این اصلاحات صورت گرفته شرکت های پیمانکاری و همچنین پیمانکاران حقیقی موظف به پرداخت 3 درصد مالیات تکلیفی نمی باشند.
همچنین با اصلاحات جدید صورت گرفته تمامی کارفرمایان موظف شده اند در سامانه مالیاتی ثبت نام و در موعد مقرر نسبت به تکمیل و ارسال اظهارنامه اقدام نمایند. علاوه بر این موارد با حذف ماده 104 قانون مالیات های مستقیم، دیگر کارفرمایان موظف نیستند از صورت وضعیت های خود 5 درصد کسر و به سازمان امور مالیاتی پرداخت نمایند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه محاسبه مالیات شرکت های پیمانکاری در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه محاسبه مالیات شرکت های پیمانکاری پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: 10 درصد