برای مشاوره شرایط و مدارک لازم برای بیمه کردن کارگر توسط کارفرما
برای مشاوره شرایط و مدارک لازم برای بیمه کردن کارگر توسط کارفرما
تنظیم روابط کارگر و کارفرما و حمایت از حقوق کارگران، از جمله مباحثی است که به طور ویژه، در قانون کار و سایر قوانین مرتبط مورد توجه قانون گذار قرار گرفته است. در همین راستا، قانون گذار کارگر و کارفرما را مکلف نموده است که تعهدات و وظایفی را در قبال یکدیگر انجام داده که از جمله آن می توان به بیمه کردن کارگر توسط کارفرما اشاره نمود.
در این میان، ممکن است که عده ای از کارفرمایان شرایط بیمه کردن کارگران و کارمندان خود را نداشته و این سوال برای آن ها مطرح شود که آیا بیمه کردن کارگر توسط کارفرما اجباری است؟. از طرف دیگر، بیمه کردن کارگران توسط کارفرمایان، مستلزم آشنایی آنان با مراحل و نحوه بیمه کردن و تهیه مدارک مورد نیاز نیز می باشد که این امر، اهمیت اطلاع از جزئیات مراحل بیمه کارگران و مدارک و شرایط لازم برای بیمه شدن کارگر را دو چندان می نماید.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که آیا بیمه کردن کارگر توسط کارفرما اجباری است؟؛ به بیان شرایط بیمه شدن کارگر توسط کارفرما و شرایط بیمه تامین اجتماعی کارگری بپردازیم. سپس در خصوص مدارک لازم برای بیمه تامین اجتماعی توسط کارفرما برای تشکیل پرونده صحبت خواهیم کرد و در انتها، مراحل و نحوه انجام آن را ارائه خواهیم نمود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
آیا بيمه كردن كارگر توسط كارفرما اجباری است؟
مطابق قانون کار، کارگر به کسی گفته می شود که به هر عنوان، در مقابل دریافت حق السعی اعم از مزد، حقوق، سهم سود و سایر مزایا به درخواست کارفرما، کار می کند. در مقابل کارفرما شخصی است حقیقی یا حقوقی که کارگر به درخواست و به حساب او، در مقابل دریافت حق السعی کار می کند. به موجب ماده 5 همین قانون، کلیه کارگران، کارفرمایان، نمایندگان آنان و کارآموزان و نیز کارگاه ها مشمول مقررات این قانون می باشند.
یکی از مقرراتی که در این قانون صریحا به آن اشاره شده است، بیمه کردن کارگران توسط کارفرمایان می باشد. ماده 148 قانون کار در این خصوص بیان می دارد: « کارفرمایان کارگاه های مشمول این قانون مکلفند براساس قانون تامین اجتماعی، نسبت به بیمه نمودن کارگران واحد خود اقدام نمایند.»
بنابراین در پاسخ به این پرسش که آیا بیمه كردن كارگر توسط كارفرما اجباری است؟ می توان بیان داشت که بله، بیمه کردن کارگران مطابق قانون تامین اجتماعی توسط کارفرمایان الزامی بوده و در صورت عدم رعایت این ماده، با کارفرمای متخلف برخورد قانونی صورت خواهد پذیرفت. ماده 183 در این خصوص بیان می دارد: «کارفرمایانی که برخلاف مفاد ماده (۱۴۸) این قانون از بیمه نمودن کارگران خود خودداری نمایند، علاوه بر تادیه کلیه حقوق متعلق به کارگر (سهم کارفرما) با توجه به شرایط و امکانات خاطی و مراتب جرم به جریمه نقدی معادل دو تا ده برابر حق بیمه مربوطه محکوم خواهند شد.»
در مواردی نیز که تخلف از ناحیه اشخاص حقوقی انجام می شود، اجرت المثل کار انجام شده و طلب و خسارت باید از اموال شخص حقوقی پرداخت شود، ولی مسئولیت جزایی اعم از حبس، جریمه نقدی و یا هر دو حالت متوجه مدیرعامل یا مدیر مسئول شخصیت حقوقی است که تخلف به دستور او انجام گرفته است و کیفر درباره مسئولین مذکور اجرا خواهد شد.
شرایط بیمه شدن کارگر توسط کارفرما
در قسمت گذشته در پاسخ به این پرسش که آیا بیمه کردن کارگر توسط کارفرما اجباری است یا خیر، بیان نمودیم که بنابر ماده 148 و هم چنین ماده 5 قانون کار، کلیه کارفرمایان مکلف هستند که کارگران و کارمندان خود را مطابق مقررات قانون تامین اجتماعی بیمه نمایند. به منظور آشنایی علاقمندان، در این قسمت از مقاله قصد داریم تا ضوابط و شرایط بیمه شدن کارگر توسط کارفرما و بیمه کارگری را بیان نماییم.
اولین شرط از شرایط بیمه شدن کارگر توسط کارفرما این است که متعهد و متعهد له، هر دو مشمول تعریف کارگر و کارفرما که در قانون کار به آن اشاره شده، قرار بگیرند. بنابراین، چنانچه طرفین، مشمول تعریف کارگر و کارفرما واقع نشوند (مثلا فرد در مقابل عمل خود حق السعی دریافت ننماید) و یا میان آن ها رابطه کارگری و کارفرمایی حاکم نباشد، کارفرما تکلیفی به بیمه کردن شخص ندارد.
شرط دوم از شرایط بیمه شدن کارگر توسط کارفرما، رعایت مقررات قانون تامین اجتماعی می باشد، زیرا ماده 148 قانون کار، به صراحت بیان می دارد که کارفرمایان می بایست کارگران خود را بر اساس قانون تامین اجتماعی، بیمه نمایند. بنابراین، رعایت مقررات این قانون (از جمله میزان سهم کارفرما و کارگر در پرداخت حق بیمه، زمان بیمه و...) شرط الزامی برای بیمه شدن کارگر توسط کارفرما می باشد. کارفرمایان می توانند با بیمه مسئولیت کارفرما در قبال کارکنان، مسئولیت خود را در مقابل آسیب های وارد آمده در حین کار به کارگران بیمه نمایند.
همچنین، ذکر این نکته نیز در این میان حائر اهمیت می باشد که شرط زمانی برای بیمه شدن کارگران توسط کارفرمایان وجود ندارد. این امر به این معنی است که به محض انعقاد قرارداد کار میان کارگر و کارفرما، از روز اول کار، کارفرما مکلف به بیمه کردن کارگر خود می باشد و نیاز نیست که مدت زمان خاصی از قرارداد طی شده یا این که قرارداد کار برای مدت زمان معینی نگاشته شود تا بیمه به آن تعلق بگیرد. علاوه بر این، توافق کارفرما با کارگر در خصوص عدم بیمه یا پرداخت هزینه بیمه، اثر حقوقی نداشته و هم چنان، کارفرما مکلف به بیمه کارگر خود و پرداخت حق بیمه می باشد.
مدارک لازم برای بیمه تامین اجتماعی توسط کارفرما برای تشکیل پرونده
برای این که کارفرما بتواند کارگر خود را مطابق با مقررات قانون کار بیمه کند، لازم است که مدارک و اسنادی را در این زمینه تهیه نماید و نمونه نامه درخواست بیمه شدن از کارفرما را از طرف کارگر به بیمه بدهد. یکی از پرسش های متداولی که ممکن است در این میان، برای برخی کارفرمایان مطرح شود این است که مدارک لازم برای بیمه شدن کارگر توسط کارفرما چه می باشد و چه اسنادی می بایست در این خصوص تهیه گردد. از رو در این بخش از مقاله، لیست مدارک لازم برای بیمه تامین اجتماعی توسط کارفرما برای تشکیل پرونده و اسناد بیمه کارگری ارائه شده که به شرح زیر می باشد:
مشخصات کارگاه نظیر کد کارگاه، نام کارگاه، آدرس و....
اطلاعات کارکنان و کارگران نظیر کد ملی، نام و نام خانوادگی و ....
فایل اطلاعات بیمه شدگان و کارگاه (در مواردی که برای ارسال لیست بیمه از روش بارگذاری فایل لیست حق بیمه استفاده می شود.)
مشخصات کارکرد بیمه شدگان (درمواردی که برای ارسال لیست بیمه از روش ایجاد لیست حق بیمه جدید آنلاین استفاده شود.)
به کارفرمایان توصیه می شود که ابتدا، مدارک لازم برای بیمه کارگری تامین اجتماعی توسط کارفرما برای تشکیل پرونده و اسناد لازم را تهیه و تنظیم نموده و سپس اقدام به بیمه کردن کارگران خود نمایند. برای بیمه کردن کارگران، کارفرما می بایست مراحل مختلفی از جمله دریافت کد کارگاهی بیمه، نام نویسی کارکنان، تنظیم و ارسال لیست بیمه کارمندان و سپس پرداخت حق بیمه را طی نماید که در قسمت بعدی مقاله به طور مفصل به آن پرداخته خواهد شد.
مراحل ثبت نام بیمه کارگری تامین اجتماعی
در قسمت های گذشته، توضیحات کاملی در خصوص ضوابط، شرایط و مدارک لازم برای بیمه تامین اجتماعی توسط کارفرما برای تشکیل پرونده ارائه گردید و بیان شد کارگر و کارفرما نمی توانند بنابر توافق میان خود، از بیمه نمودن خودداری کرده و در عوض، هزینه آن را دریافت نمایند. به منظور آشنایی علاقمندان در این قسمت، مراحل و نحوه ثبت نام بیمه کردن کارگر توسط کارفرما ارائه خواهد گردید.
اولین مرحله از مراحل ثبت نام بیمه کارگری تامین اجتماعی این است که کارفرما برای واحد تولیدی و کارگاه خود، کد کارگاهی بیمه دریافت نماید. به منظور دریافت این کد، کارفرما می بایست ظرف 15 روز از تاریخ تاسیس کارگاه، به نزدیک ترین شعبه تامین اجتماعی به کارگاه مراجعه کرده و تشکیل پرونده دهد. پس از تشکیل پرونده، بازرس بیمه به محل کارگاه مراجعه نموده و تاییدیه فعال بودن کارگاه را صادر می نماید. پس از آن، کارفرما می بایست در سامانه تامین اجتماعی ثبت نام نموده و نام کاربری و رمز عبور دریافت نماید.
پس از انجام فرآیند ثبت نام در سامانه تامین اجتماعی، کارفرما می تواند پس از گذشت ده روز، به شعبه ای که در آن تشکیل پرونده داده، مراجعه کرده و کد کارگاهی بیمه خود را دریافت نماید. پس از آن، کارفرما می بایست اقدام به نام نویسی کارگران، کارمندان و پرسنل خود در سازمان بیمه تامین اجتماعی نماید و نمونه نامه درخواست بیمه شدن از کارفرما را بیمه ارائه دهد. به این منظور کارفرما می بایست فرم "پرسش نامه شناسایی و نام نویسی متمرکز مخاطبان بیمه" را مطابق اطلاعات کارمند و کارگر خود تکمیل کرده و به سازمان بیمه تامین اجتماعی ارسال نماید.
پس از نام نویسی پرسنل، کارفرما می بایست لیست بیمه تامین اجتماعی را تهیه نموده و به سازمان بیمه مذکور ارسال نماید. زمان و مهلت رد کردن لیست بیمه تامین اجتماعی، حداکثر تا آخرین روز ماه بعد می باشد. به جهت آشنایی علاقمندان، در قسمت زیر مراحل ارسال لیست بیمه در سامانه تامین اجتماعی آورده شده است.
به منظور رد کردن لیست بیمه تامین اجتماعی، کافرما در ابتدا، لازم است که نشانی سامانه سرویس الکترونیکی سازمان بیمه تامین اجتماعی به آدرس eservices.tamin.ir را در مرورگر خود وارد نموده و مطابق تصویر زیر به صفحه اصلی این سایت وارد شود.
در مرحله بعد، داوطلب باید نام کاربری (شماره یا کد ملی کارفرما) و گذرواژه خود را در قسمت های مشخص شده وارد نموده و بر روی گزینه "ورود" کلیک نماید. در صورتی که متقاضی گذرواژه خود را فراموش نموده است، می تواند از طریق گزینه "گذرواژه خود را فراموش کرده ام" به بازیابی رمز عبور خود اقدام نماید.
پس از آن، متقاضی باید، گزینه کارفرمایان را از منوی بالای لیست انتخاب نموده و سپس گزینه لیست حق بیمه و ارسال لیست حق بیمه را مطابق تصویر زیر انتخاب نماید.
در مرحله بعدی، کاربر می تواند از دو طریق به ارسال لیست بیمه تامین اجتماعی اقدام کند که شامل بارگذاری فایل لیست حق بیمه و ایجاد لیست حق بیمه جدید آنلاین می شود. در قسمت بارگذاری فایل لیست حق بیمه، داوطلب باید فایل لیست حق بیمه خود را که از قبل آماده نموده است، در این قسمت بارگذاری کند یا این که می تواند از روش دوم یعنی، ایجاد لیست حق بیمه جدید آنلاین استفاده کرده و کلیه عملیات تهیه لیست حق بیمه را به صورت آنلاین انجام دهد.
با انتخاب گزینه بارگذاری فایل لیست حق بیمه، فرد می تواند لیست حق بیمه از پیش تهیه شده را در آن بارگذاری نماید. برای این کار لازم است که بر روی گزینه بارگذاری فایل لیست حق بیمه کلیک شده تا صفحه ای مطابق تصویر زیر برای کاربر به نمایش درآید. پس از آن لازم است که فرم نمایش داده شده تکمیل شود و اطلاعات کارگاه نظیر کد، نام و... آن وارد گردد.
پس از آن نوبت به بارگذاری فایل لیست بیمه تامین اجتماعی می رسد. در این بخش، فرد باید لیست مربوطه را بارگذاری نموده و بر روی گزینه ثبت لیست حق بیمه کلیک کند.
برای ایجاد لیست حق بیمه به صورت آنلاین، شخص باید بر روی گزینه "ایجاد لیست حق بیمه جدید آنلاین" کلیک نموده تا به صفحه ای مطابق تصویر زیر هدایت شود. در این قسمت داوطلب باید، فرم نمایش داده شده را تکمیل نموده و گزینه ثبت لیست بیمه را انتخاب نماید.
در مرحله بعد، نوبت به افزودن اطلاعات فرد بیمه شده می رسد. در این قسمت داوطلب باید با کلیک بر روی گزینه "بیمه شده جدید" وارد بخش تکمیل اطلاعات بیمه شدگان گردد.
در نهایت، متقاضی باید اطلاعات درخواست شده نظیر، مشخصات کارگاه، مشخصات بیمه شده و ... را در فرمی مطابق تصویر زیر وارد نموده و گزینه "ذخیره بیمه شده" ار انتخاب کند تا اطلاعات فرد در سامانه ثبت شود.
پس از ثبت کلیه اطلاعات افراد بیمه شده، کاربر باید گزینه تایید و ارسال را انتخاب نموده تا اطلاعات کارمندان در قالب لیست بیمه تامین اجتماعی به سازمان بیمه تامین اجتماعی ارسال شود. با توجه به کوتاه بودن مراحل ارسال لیست بیمه از طریق بارگذاری فایل، به کاربران توصیه می شود که از روش اول، برای رد نمودن لیست حق بیمه استفاده نمایند.
در نهایت نیز، کارفرما می بایست حق بیمه را پرداخت نماید. بعد از طی کلیه مراحل فوق، یک شناسه پرداخت برای متقاضی صادر می شود که کارفرما می تواند مبلغ آن را به صورت اینترنتی پرداخت کند. لازم به ذکر است که حق بیمه پرداختی کارفرما به تامین اجتماعی، بخشی از سوابق بیمه برای کارگر و کارمند محسوب می شود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط و مدارک لازم برای بیمه کردن کارگر توسط کارفرما در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط و مدارک لازم برای بیمه کردن کارگر توسط کارفرما پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. کارفرما می تواند برای این اشخاص رد کند و در نتیجه استفاده از بیمه کارگران فاقد کارت پایان خدمت ، مشکلی به وجود نخواهد آورد ؛ اما لازم است بدانید مجازات استخدام برای افراد مشمول و غایب ، در نظر گرفته شده است.