برای مشاوره مراحل صدور کارت بازرگانی برای اتباع خارجی
برای مشاوره مراحل صدور کارت بازرگانی برای اتباع خارجی
کارت بازرگانی مجوزی است که به اشخاص مختلف، اعم از حقیقی و حقوقی، اجازه می دهد به امر صادرات و واردات پرداخته و به صورت قانونی، تجارت نمایند. دریافت این کارت برای کلیه بازرگان داخلی و خارجی، برای انجام معاملات بین المللی و بهره مندی از تسهیلات تجاری، امری ضروری قلمداد شده و تنها اشخاصی می توانند در امر واردات و صادرات فعالیت نمایند؛ که دارای کارت بازرگانی باشند.
اشخاص خارجی که به سرمایه گذاری در ایران، پرداخته و در زمینه تجارت بین الملل فعالیت می کنند؛ نیز این امکان را دارند که با رعایت شرایطی، کارت بازرگانی صادره از اتاق بازرگانی صنایع و معادن ایران را دریافت نمایند. از این رو، آشنایی با مدارک لازم و نیز مراحل اخذ این کارت، امری ضروری برای فعالان اقتصادی خارجی قلمداد می گردد.
به همین دلیل، در این مقاله، ابتدا به مزایای کارت بازرگانی برای شرکت های خارجی پرداخته و در ادامه، شرایط و مدارک لازم برای اخذ این مجوز بیان می شود. پس از آن، به مراحل دریافت کارت بازرگانی برای اتباع خارجی پرداخته می شود. در نهایت نیز؛ آییننامه مربوط به صدور كارت بازرگانی ویژه اتباع خارجی ارائه می شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
مزایای کارت بازرگانی برای شرکت های خارجی
بر اساس مقرره ماده 3 قانون مقررات صادرات و واردات؛ "مبادرت به امر صادرات و واردات کالا به صورت تجاری مستلزم داشتن کارت بازرگانی هوشمند است که توسط اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران صادر و به تایید وزارت بازرگانی می رسد." این ماده، شامل کلیه اشخاص ایرانی و خارجی که در ایران اقامت داشته و به تجارت اشتغال دارند؛ می گردد. مزایای کارت بازرگانی برای شرکت های خارجی عبارت است از:
امکان واردات و صادرات کالاها
استفاده از تسهیلات و حمایتهای دولتی
مبادله اطلاعات تجاری در سطح جهان
ارتباط با تجار خارجی
شرکت در نمایشگاه های ملی و بین المللی
علاوه بر مزایای فوق الذکر، اخذ کارت بازرگانی توسط شرکت های خارجی فعال در ایران، این امکان را برای آن ها فراهم می آورد که فرآیند ثبت سفارش و نیز ترخیص کالا را به سهولت انجام دهند. با این حال؛ صدور کارت بازرگانی برای اشخاص حقوقی خارجی مستلزم رعایت شرایط و تهیه مدارکی می باشد که در قسمت های بعدی مقاله به آن پرداخته خواهد شد.
شرایط دریافت کارت بازرگانی برای اتباع خارجی
همانطور که در قسمت های پیشین مقاله بیان نمودیم، اشخاص خارجی که در ایران، به امر صادرات و واردات اشتغال دارند، می توانند از اتاق بازرگانی، کارت بازرگانی دریافت نمایند. در این میان، یکی از مسائل مهمی که مطرح می شود، رعایت ضوابط در نظر گرفته شده توسط متقاضیان تبعه خارجی می باشد. از این رو، در این قسمت از مقاله شرایط دریافت کارت بازرگانی برای اتباع خارجی ارائه می شود:
اولین شرط از شرایط دریافت کارت بازرگانی برای اشخاص حقوقی خارجی این است که متقاضی، شخص حقوقی بوده و شرکت ثبت شده در ایران باشد. از این رو، به متقاضیان حقیقی کارت بازرگانی اعطا نمی گردد. به عبارت دیگر؛ مطابق با مقررات اتاق بازرگانی، صدور این کارت، برای اشخاص حقیقی اتباع کشورهای خارجی مقدور نبوده و این افراد، تنها از طریق ثبت شرکت و به صورت حقوقی می توانند این مدرک را دریافت نمایند.
متقاضی و تبعه خارجی می بایست مدیرعامل شرکت بوده و به نمایندگی از شرکت، تقاضای دریافت کارت بازرگانی نماید.
داشتن پروانه کار و اقامت معتبر از مراجع ذی صلاح
تایید صلاحیت مدیران خارجی از طریق سفارتخانه کشور متبوع
اقدام متقابل از سوی کشور متبوع (به موجب تبصره سه ماده 2 آیین نامه مربوط به صدور کارت بازرگانی؛ در صورتی برای مدیران عامل شرکت های خارجی که در ایران به ثبت رسیده اند کارت بازرگانی صادر می شود که متقابلا کشور متبوع آنان این حق را برای ایرانیان محفوظ دارد.)
تهیه و ارائه مدارک موردنیاز
ثبت شرکت در اداره ثبت شرکت ها در ایران
داشتن حداقل ۲۴ سال تمام
داشتن محل کسب
داشتن حداقل سه سال سابقه کار در امور بازرگانی یا داشتن مدارک تحصیلی در رشته تجارت باشد.
آشنایی به ضوابط و مقررات گمرکی، پولی، مالی و اداری کشور و مقررات تجارت خارجی
داشتن صلاحیت مالی، اخلاقی و اجتماعی با تایید یکی از بانک های طرف معامله
داشتن برگ گواهی عدم سوء پیشینه
دارا بودن سرمایه مناسب با رشته فعالیت و یا داشتن سرمایه و اعتبار بانکی.
داشتن دفاتر پلمب شده
سپردن تعهد در مورد تبعیت از سیاست کلی وزارت بازرگانی و رعایت کامل ضوابطی که در مواقع خاص از طرف دولت و یا وزارت بازرگانی از لحاظ تعیین خط مشی سیاست بازرگانی و ممنوعیت ورود و صدور کالا اعلام گردد.
سپردن تعهد مبنی بر استفاده سالم امور تجاری از کارت بازرگانی.
توجه به این نکته ضروری است که مدت اعتبار کارت بازرگانی 5 سال از تاریخ صدور آن می باشد و این امر منوط به آن است که همه ساله عضویت دارنده کارت از طرف اتاق بازرگانی وصنایع و معادن تایید و به وزارت بازرگانی اعلام گردد. در قسمت بعدی مقاله مدارک لازم برای صدور کارت بازرگانی شرکت های خارجی بیان می شود.
مدارک لازم برای اخذ کارت بازرگانی برای اتباع خارجی
مطابق با ماده 2 آیین نامه مربوط به صدور کارت بازرگانی، شرکت ها و اتحادیهها و سندیکاها و شوراهای صنفی و موسسات تولیدی که در ایران به ثبت رسیده اند و به امور بازرگانی و تجارت خارجی اشتغال دارند با رعایت شرایطی می توانند تقاضای کارت بازرگانی از وزارت بازرگانی در تهران و ادارات کل بازرگانی در شهرستان ها نمایند. از این ماده، چنین نتیجه می شود که این کارت، برای کلیه شرکت هایی که در ایران، به ثبت رسیده اند، صادر شده و از این نظر، تفاوتی میان، ایرانی یا خارجی بودن آن ها لحاظ نشده است. از آن جا که یکی از شرایط موردنیاز، برای دریافت کارت بازرگانی، تهیه و ارائه مدارک مربوطه می باشد، این قسمت از مقاله به بیان مدارک لازم برای اخذ کارت بازرگانی برای اتباع خارجی؛ اختصاص داده شده است که عبارتند از:
مدارک مربوط به شرکت متقاضی نظیر اسناسنامه، آگهی تاسیس شرکت و ...
اسناد و مدارک هویتی متقاضی
مدارک مربوط به تایید صلاحیت مدیران خارجی
گواهی عدم سوء پیشینه
پروانه کار
مدارک و اسناد اقامتی تبعه خارجی
اسناد و مدارک مالیاتی
فرم های تمکیل شده در خصوص عضویت در اتاق بازرگانی
ارائه مدارک تحصیلی
فیش های مربوط به پرداخت هزینه های مربوطه
ارائه گواهی بانکی مبنی بر داشتن حساب بانکی معتبر
ذکر این نکته در این میان، حائز اهمیت است که مدارک موردنیاز و تشکیل پرونده برای متقاضیان کارت بازرگانی در اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران تنظیم و برای رسیدگی نهایی بهوزارت بازرگانی ارسال می شود. هم چنین، متقاضی موظف است که ظرف مدت یک ماه اسناد مورد نیاز را تهیه و تکمیل نموده، در غیر این صورت درخواست وی کان لم یکن تلقی می شود.
مراحل دریافت کارت بازرگانی برای اتباع خارجی
در قسمت های پیشین مقاله، به بیان مزایای دریافت کارت بازرگانی برای اتباع خارجی، پرداخته و شرایط و مدارک لازم برای این امر را بیان نمودیم. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به منظور آشنایی متقاضیان با فرآیند اخذ کارت بازرگانی اشخاص حقوقی خارجی، نحوه و مراحل دریافت کارت بازرگانی برای اتباع خارجی را ارائه نماییم.
اولین مرحله از مراحل دریافت کارت بازرگانی برای اتباع خارجی، ثبت شرکت به نام متقاضی در اداره ثبت شرکت ها می باشد. به این منظور متقاضی لازم است که به سایت اداره ثبت شرکت ها به نشانی اینترنتی irsherkat.ssaa.ir مراجعه نموده و با انتخاب گزینه "تاسیس شخصیت حقوقی" مراحل مربوط به ثبت شرکت را در این سامانه دنبال نماید.
پس از ثبت شرکت در این سامانه؛ متقاضی لازم است که برای ثبت درخواست صدور کارت بازرگانی به سامانه جامع تجارت ایران مراجعه نماید. به این منظور، متقاضی لازم است که نشانی اینترنتی ntsw.ir را در مرورگر خود جست و جو کرده و همانند تصویر زیر، وارد صفحه اصلی سایت شود. پس از آن، فرد می بایست در صورتی که تاکنون در این سایت ثبت نام نکرده است، اقدام به نام نویسی در این سامانه نماید. در این راستا؛ لازم است که شخص مطابق تصویر زیر بر روی گزینه ثبت نام کلیک نماید و بر روی گزینه "ثبت نام کاربران خارجی" کلیک کند.
پس از آن، فرد باید است که اطلاعات هویتی خود را در قسمت های مربوطه وارد کرده و گزینه ادامه را انتخاب نماید تا وارد مرحله بعدی شده و مراحل ثبت نام را طی نماید.
پس از تکمیل فرآیند نام نویسی، فرد لازم است که از ابتدا وارد سایت جامع تجارت گردیده و نام کاربری و رمز عبور خود را وارد نماید.
پس از ورود به حساب کاربری در این سامانه، شخص لازم است که نقش خود را انتخاب نماید. افراد در این مرحله می بایست گزینه پایه حقوقی را برای انواع شرکت ها انتخاب نمایند.
پس از انتخاب نوع شخص، اشخاص حقیقی و حقوقی باید، گزینه بارگذاری صلاحیت ها را انتخاب نمایند.
پس از آن لازم است که از بین گزینه ها، بر روی گزینه کارت بازرگانی و سپس بر روی صدور آن کلیک نماید. توجه به این نکته ضروری است که داشتن حساب جاری با دسته چک صیاد و پرونده مالیاتی در سازمان امور مالیاتی در این مرحله الزامی است و در صورت فقدان آن، سایت اخطار این مورد را به داوطلب نشان خواهد داد.
درمرحله بعد؛ شخص لازم است که تعهد نامه کارت بازرگانی را مطالعه نموده و گزینه مرحله بعد را انتخاب نماید.
در مرحله بعدی، فرد به صفحه تکمیل فرم ثبت نام راه یافته و می بایست مطابق اطلاعات شخصی خود، فرم مذکور را تکمیل نماید. پس از آن، باید گزینه "ذخیره اطلاعات" و سپس "ثبت درخواست" را از انتهای فرم ثبت نام انتخاب نمود.
در ادامه، شخص لازم است، جهت ادامه درخواست خود باید به سامانه کارت بازرگانی هوشمند، به آدرس cscs.chambertrust.ir مراجعه کرده و با وارد کردن نام کاربری و رمز عبور خود، درخواست صدور کارت بازرگانی را تکمیل کند.
در نهایت و پس از تکمیل نهایی فرم ثبت نام، درخواست گرفتن کارت بازرگانی هوشمند برای اشخاص حقوقی خارجی داوطلب به اداره صمت استان ارسال شده و مورد بررسی قرار می گیرد. در صورت تایید سازمان صمت، پرونده جهت بررسی به اتاق بازرگانی ارسال شده و در صورت تایید اتاق بازرگانی، نیز پرونده برای چاپ ارسال می گردد. پس از ثبت درخواست، متقاضی می تواند روند صدور کارت بازرگانی هوشمند، را در صفحه درخواست های خود پیگیری نماید.
ذکر این نکته حائز اهمیت است که در مواردی ممکن است، سازمان سرمایه گذاری، سرمایه گذار حقوقی خارجی را جهت ثبت سفارش به وزارت بازرگانی معرفی کند؛ اما صدور معرفی نامه از جانب سازمان سرمایه گذاری به معنای تضمین صد در صدی برای صدور کارت بازرگانی شخص حقوقی و یا شرکت نبوده اگرچه وجود مجوز سرمایه گذاری یا معرفی نامه سازمان ممکن است باعث شود تا به هنگام صدور کارت بازرگانی مساعدت بیشتری صورت گیرد.
آيين نامه مربوط به صدور كارت بازرگانی ویژه اتباع خارجی
در توضیح آیین نامه مربوط به صدور كارت بازرگانی ویژه اتباع خارجی، می بایست بیان نمود که تاکنون، آیین نامه ای که به طور ویژه به مسئله صدور کارت بازرگانی ویژه اتباع خارجی پرداخته باشد، تدوین نگردیده و اشخاص حقوقی خارجی لازم است که در این خصوص، به آیین نامه صدور کارت بازرگانی مصوب سال 1358 مراجعه نمایند.
این آیین نامه شرایط و مدارک و نیز نحوه دریافت کارت بازرگانی را برای کلیه اشخاص حقوقی بیان نموده، که قوانین مندرج در آن، به فرآیند صدور کارت بازرگانی به اتباع خارجی نیز تسری می یابد. به منظور آشنایی متقاضیان به محتوای این آیین نامه، در قسمت زیر، آیین نامه صدور کارت بازرگانی مصوب سال 1358 ارائه گردیده است که در خصوص اتباع نیز جاری می باشد:
حجم: 78.0 KB | |
منبع: سایت مجلس شورای اسلامی |
توجه به این نکته ضروری است که بنا به حکم ماده 6 این آیین نامه، هیچ شخص حقیقی یا حقوقی نمی تواند بیش از یک کارت بازرگانی داشته باشد و اگر بخواهد از شهرستان دیگری تقاضای کارت نماید، لازم است که پیش از آن، کارت خود را در محلی که کارت صادر شده است؛ باطل نماید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مراحل صدور کارت بازرگانی برای اتباع خارجی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از مراحل صدور کارت بازرگانی برای اتباع خارجی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. این آیین نامه در متن مقاله موجود است.