برای مشاوره نحوه ثبت موسسه داوری
برای مشاوره نحوه ثبت موسسه داوری
بسیاری از افرادی که فارغ التحصیله رشته حقوق بوده یا وکیل دادگستری می باشند، تمایل دارند که به منظور فعالیت در زمینه رشته خود، اقدام به ثبت و ایجاد موسسه حقوقی نمایند. از جمله این موسسات، موسسه داوری می باشد که به منظور حل و فصل اختلافات میان افراد تشکیل شده و نزاع را میان طرفین دعوا مرتفع می سازد.
با توجه به این که بررسی پرونده و صدور حکم در دادگاه ها، امری طولانی و هزینه بر می باشد، بسیاری از افراد ترجیح می دهند که دعاوی و اختلافات خود را در موسسات داوری حل و فصل نمایند. از این رو، ثبت موسسات داوری در سال های اخیر رشد چشم گیری یافته است که همین امر، اهمیت اطلاع از شرایط، مدارک و نحوه ثبت موسسات داوری را دو چندان می نماید.
از این رو، در این مقاله، به این سوال که موسسه داوری چیست و چه خدماتی را به مراجعان خود ارائه می دهند؛ پاسخ داده و شرایط، مدارک و مراحل آن آورده می شود. در ادامه، ثبت موسسه داوری بدون پروانه وکالت و نیز؛ درآمد آن بیان می شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
موسسه داوری چیست
مطابق با "دستورالعمل ساماندهی حل و فصل اختلافات از طریق داوری و ایجاد و توسعه نهادهای داوری" داوری، به معنای حل و فصل اختلافات حقوقی اشخاص به وسیله داور یا داورانی است که مستقیم یا غیرمستقیم بر اساس توافق طرفین انتخاب می شوند. با توجه به تعریف فوق، می توان در پاسخ به این پرسش که موسسه داوری چیست؛ چنین بیان نمود که:
موسسه داوری، شخصیت حقوقی است که با پیروی از قواعد و آیین داوری، طبق قانون تشکیل و در اداره ثبت شرکت ها به ثبت رسیده و موضوع فعالیت اصلی آن، انجام امور اداری مرتبط با داوری و نظارت بر آن می باشد. رای صادر شده توسط داوران موسسه داوری، برای طرفین اختلاف لازم الاجرا بوده و می بایست از آن تبعیت شود.
مرجع ثبت موسسه داوری، همانند دیگر، موسسات داوری، مراجع ثبت شرکت ها می باشد. ماده 4 آیین نامه ثبت تشکیلات و موسسات غیرتجارتی؛ در خصوص لزوم ثبت موسسات بیان می دارد: «موسسات و تشکیلات غیر تجارتی خارجی ثبت نشده که در ایران دارای فعالیت هستند موظف می باشند از تاریخ تصویب این آئین نامه ظرف دو ماه طبق مقررات مربوطه تقاضای ثبت نمایند.»
موسسات داوری چه خدماتی ارائه می دهند؟
در قسمت گذشته، به تعریف موسسات داوری پرداخته و در این خصوص، بیان نمودیم که این نوع موسسات، به انجام امور اداری مرتبط با داوری و نظارت بر آن مشغول می باشند. یکی از متداول ترین پرسش هایی که در زمینه موسسات داوری مطرح می شود؛ این است که موسسات داوری چه خدماتی ارائه می دهند؟ و حدود و اختیارات این موسسات چه می باشد؟
در پاسخ به این پرسش می بایست بیان نمود که انجام کلیه امور مرتبط با داروی، نظیر داوری قراردادهای بین المللی و داخلی، رسیدگی به اختلافات، صدور رای، ایجاد صلح و سازش بین طرفین دعوا (اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی) از جمله خدمات و امکانات قابل ارائه در موسسات داوری می باشد.
به طور کلی، رسیدگی به اختلافات طرفین بدون برگزاری تشریفات حقوقی دادگاه ها، از جمله مهم ترین وظایف و خدمات موسسات داوری به شمار می آید. طرفین قرارداد می توانند با گنجاندن شرط داوری در زمان بروز اختلاف در متن قرارداد و یا انعقاد قرارداد جداگانه برای رجوع به داوری، حل و فصل اختلافات میان خود را به داور ارجاع دهند.
شرایط ثبت موسسه داوری حقوقی
در صورتی که شخص بخواهد برای ثبت یک موسسه داوری و میانجیگری اقدام کند؛ لازم است که شرایط و ضوابط آن را دانسته و آن ها را مورد رعایت قرار دهد. از آن جایی که ممکن است، برخی افراد با شرایط ثبت موسسه داوری حقوقی آشنایی نداشته باشند، در این قسمت از مقاله به بیان این ضوابط اختصاص داده شده است که عبارتند از:
دو نفر از افراد موسس و شرکای موسسه داوری، پروانه وکالت دادگستری داشته باشند.
عدم محکومیت کیفری و انتظامی
عدم محرومیت از وکالت
عضو نبودن در سایر موسسات حقوقی مشابه
ارائه مدارک لازم
اخذ مجوز فعالیت
ثبت نام اعضا در سامانه ثنا
داشتن حداقل سن 18 سال
داشتن کارت پایان خدمت وظیفه عمومی یا معافیت
تامین حداقل سرمایه لازم برای تاسیس
در صورتی که متقاضی ثبت موسسه داوری، فاقد هر یک از شرایط قید شده در قسمت فوق، شناخته شود، درخواست ثبت موسسه به نام وی با اخطار مواجه شده و از سوی سازمان ثبت شرکت ها رد می شود، از این رو، به متقاضیان توصیه می شود که قبل از هر گونه اقدامی، از احراز و وجود شرایط لازم، اطمینان حاصل نمایند.
مدارک لازم برای ثبت موسسه داوری حقوقی
همانطور که در قسمت قبلی مقاله توضیح داده شد، یکی از شرایط لازم برای ثبت موسسه داوری، ارائه مدارک موردنیاز می باشد. این مدارک به دو دسته اسناد هویتی اعضا و مدارک شرکت تقسیم بندی می گردد. از این رو، در این بخش از مقاله مدارک لازم برای ثبت موسسه داوری حقوقی ارائه می شود که به شرح زیر است:
دو نسخه تقاضانامه موسسه داوری
دو نسخه اساسنامه موسسه داوری
دو نسخه صورت جلسه مجمع عمومی موسس
دو نسخه صورت جلسه هیات مدیره با امضا تمامی موسسین و اعضای هیات مدیره ذیل تمامی صفحات آن.
ارائه فهرست اموال با ذکر ارزش ریالی هر یک و امضای تمامی موسسین ذیل آن
ارائه معرفی نامه جهت نمایندگان اشخاص حقوقی (در صورتی که موسسین و یا اعضای هیات مدیره و یا بازرسان از بین اشخاص حقوقی باشند).
ارائه مجوز از مراجع ذی صلاح
ارائه اصل یا برابر اصل وکالت نامه یا قیم نامه
ارائه اصل یا برابر اصل وکالت نامه در مواردی که وکیل (اعم از وکیل مدنی یا وکیل دادگستری) به عنوان امضا کننده ذیل دفاتر در سامانه جامع ثبت شرکتها معرفی می گردد.
ارائه مدارک هویتی اعضای شرکت و موسسه داوری
علاوه بر مدارک فرق الذکر؛ ارائه فیش هزین های پرداختی نیز از دیگر مدارک لازم برای ثبت موسسه داوری به شمار می آید که این هزینه به طور عمده شامل هزینه حق الثبت، ابطال تمبر سرمایه شرکت، آگهی تاسیس شرکت در روزنامه رسمی و ... می شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر خصوص، هزینه ثبت شرکت و موسسه مطالعه مقاله زیر توصیه می شود.
مراحل ثبت موسسه داوری قوه قضاییه
تا زمانی که موسسان و اعضای شرکت خدمات داوری، به ثبت شرکت اقدام ننمایند، موسسه قادر به فعالیت قانونی و رسمی نبوده و هر گونه ارائه خدمات غیرقانونی تلقی می گردد. مراحل ثبت موسسه داوری قوه قضاییه به این صورت است که ابتدا، متقاضی می بایست به سامانه ثبت شرکت ها به نشانی irsherkat.ssaa.ir مراجعه نموده و فرم تعیین نام شرکت را تکمیل نماید که راهنمای تصویری آن به شرح زیر است:
به منظور ثبت کلیه موسسات من جمله ثبت موسسه داوری قوه قضاییه و انجام صفر تا صد ثبت موسسه، شخص در ابتدا می بایست آدرس سامانه ثبت شرکت ها به نشانی irsherkat.ssaa.ir را در مرورگر خود جست و جو نموده و مطابق تصویر زیر به صفحه اصلی سایت وارد شود. پس از آن، داوطلب لازم است که بر روی گزینه تاسیس شخصیت حقوقی کلیک نماید.
در مرحله بعدی، شخص لازم است که بر روی گزینه پذیرش درخواست تاسیس شخصیت حقوقی کلیک نموده و گزینه ادامه که در پایین صفحه قرار گرفته را انتخاب نماید.
پس از آن، نوبت به انتخاب نوع شخصیت حقوقی می رسد. در صورتی که داوطلب تمایل به ثبت موسسه را دارد، می بایست از میان گزینه های نمایش داده شده؛ بر روی گزینه "موسسه غیر تجاری" کلیک نماید.
پس از انتخاب نوع شخصیت حقوقی، فرد به صفحه اطلاعات عمومی موسسه داوری قوه قضاییه هدایت می گردد. در این صفحه داوطلب می بایست، استان واحد ثبتی، شهرستان، مدت فعالیت و.... را مطابق با اطلاعات موسسه وارد کرده و سپس بر روی گزینه ادامه کلیک کند.
در مرحله بعدی، متقاضی می بایست مشخصات شناسنامه ای خود را در کادرهای مربوطه وارد نماید. شماره تلفنی که در این قسمت درج می گردد، همان شماره تلفنی است که ابلاغیه ها به آن ارسال می شود. در قسمت پایین نیز، مشخصات امضا کننده دفتر قانونی درج می شود که غالبا همان اطلاعات داوطلب است.
درگام بعدی، فرد به صفحه نام های درخواستی هدایت می شود. متقاضی لازم است که در این صفحه نام های درخواستی خود برای ثبت موسسه داوری قوه قضاییه را به ترتیب اولویت وارد نموده و گزینه گام بعدی را انتخاب نماید. بهتر است که چندین نام در این قسمت درج شود، تا در صورت تکراری بودن یک اولویت، نام بعدی به عنوان نام موسسه لحاظ شود.
در مرحله بعدی، فرد می بایست موضوع فعالیت موسسه داوری قوه قضاییه را مشخص نموده و گروه و زیر گروه آن را معین کند.
پس از انتخاب موضوع فعالیت، لازم است که نوع سرمایه شرکت و مبلغ آن معین شود. در این قسمت، دو نوع سرمایه درج شده که شامل سرمایه نقد و غیر نقد می گردد. همچنین، میزان هر یک از سرمایه های مذکور می بایست به دقت ارزشیابی گردیده و مبلغ آن در قسمت مربوطه وارد گردد.
پس از آن در مرحله بعدی، شخص لازم است که اطلاعات مدیران و شرکا را در سامانه وارد نماید. توجه به این نکته در این زمینه حائز اهمیت است که سامانه ثبت موسسات غیرتجاری به سامانه ثبت اسناد و املاک کشور و سایت سازمان ثبت احوال متصل بوده و در صورت درج اطلاعات اشتباه، سایت خطایی مبنی بر "عدم دریافت اطلاعات" را برای کاربر نمایش می دهد. همچنین در صورتی که مدیران شرکت در این قسمت حساب کاربری ثنا نداشته باشند، امکان ورود به مرحله بعد برای متقاضی امکان پذیر نخواهد بود.
پس از درج اطللاعات مدیران، شخص لازم است که اطلاعات مربوط به شعب، نام روزنامه کثیرالانتشار و اساسنامه شرکت را نیز تکمیل نموده و به اداره ثبت شرکت ها ارسال دارد. با ارسال اطلاعات، سامانه جامع ثبت موسسات غیر تجاری، یک کد پیگیری منحصر به فرد به درخواست متقاضی اختصاص داده که می توان از طریق آن، برای پیگیری امور اقدام نمود.
بنابر اعلام سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، از ابتدای آبان ماه سال 1403، کلیه آگهی های فرآیندهای ثبتی در حوزه ثبت تاسیس/تغییرات شرکت ها و موسسات غیر تجاری، آگهی های مرکز مالکیت معنوی، آگهی مزایده و آگهی های ابلاغیه مربوط به اجرای اسناد لازم الاجرا که مستلزم درج آگهی در روزنامه های کثیرالانتشار بودند، از این پس در سایت آگهی های سازمان ثبت اسناد و املاک درج و منتشر می گردند.
پس از این که درخواست برای بررسی نام های پیشنهادی به اداره ثبت موسسات غیر تجاری فرستاده شد، این سازمان اطلاعات متقاضی ثبت موسسه داوری قوه قضاییه را بررسی نموده و در صورت تایید، اطلاعیه تایید نام در قسمت پیگیری درخواست برای فرد ارسال می شود. پس از تایید نام، داوطلب می بایست مدارک لازم برای ثبت موسسات غیر تجاری را طی مدت سه روز، به آدرس اداره ثبت شرکت ها ارسال نماید. در صورت تایید مدارک ارسالی، لازم است که آگهی ثبت موسسه در روزنامه رسمی و کثیر الانتشار درج و آگهی شده و بدین ترتیب صفر تا صد مراحل ثبت موسسه به اتمام رسد.
ثبت موسسه داوری بدون پروانه وکالت
در قسمت های پیشین مقاله به این سوال که موسسه داوری چیست و چه خدماتی را به متقاضیان ارائه می دهد، پاسخ داده و شرایط، مدارک و نحوه ثبت آن را ارائه نمودیم. در بخش از مقاله قصد داریم تا به توضیح این موضوع بپردازیم که آیا ثبت موسسه داوری بدون پروانه وکالت امکان پذیر می باشد یا خیر و اگر پاسخ به این پرسش مثبت است، مراحل و نحوه آن به چه صورت می باشد؟
در پاسخ به این پرسش می بایست بیان نمود که یکی از شرایط ثبت موسسه داوری این است که دو نفر از موسسان و شرکای موسسه پروانه وکالت دادگستری داشته باشند. با توجه به این شرط، می توان بیان نمود که ثبت موسسه داوری بدون پروانه وکالت، امکان پذیر نبوده و از این رو، صحبت از ثبت موسسه داوری بدون پروانه وکالت امری بی معنا تلقی می گردد.
شرط داشتن پروانه وکالت برای ثبت موسسه حقوقی از سال 99 و به دنبال تغییر قوانین مرتبط با این حوزه صورت گرفت و در حال حاضر، موسساتی نیز که بدون اخذ پروانه وکالت و قبل از سال 99 به ثبت رسیده اند، امکان ثبت تغییرات در موسسه داوری در سازمان ثبت شرکت ها ندارند.
درآمد موسسه داوری
در توضیح این که درآمد موسسات داوری به چه صورت می باشد، لازم به ذکر است که میزان درآمد داوران، با توجه به تعداد پرونده ها، میزان حق الزحمه، مبلغ پرونده های ارجاعی و ... متفاوت بوده و نمی توان میزان ثابتی را برای آن در نظر گرفت، اما به طور کلی می توان بیان نمود که با افزایش میزان اختلافات در جامعه و نیاز افراد به داور در سال های اخیر، تمایل جامعه به بهره مندی از مزایای داوری موسسه داوری بیش تر شده که همین امر بر درآمد این گونه موسسات می افزاید.
افزایش تقاضا جامعه به مقوله داوری، ترجیح افراد به انتخاب داور و موسسه داوری به جای مراجعه به دادگاه به دلیل مزایای بالای این روش، ترجیح داوران به همکاری با موسسه داوری به جای فعالیت در این زمینه به صورت مستقل و فردی، تعدد پرونده و متقاضیان موسسه داوری و نیز حق الزحمه بالا، از جمله علل بالا بودن درآمد موسسه داوری به شمار می آیند.
ذکر این نکته نیز در این میان، حائز اهمیت است که داورانی که با موسسه داوری حقوقی همکاری می کنند به علت تعدد پرونده های دریافتی از جانب این گونه موسسات، موقعیت و شانس بیشتری برای دریافت و رسیدگی به پرونده ها و نیز کسب درآمد؛ نسبت به افراد مستقل دارند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه ثبت موسسه داوری در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه ثبت موسسه داوری پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. دو نسخه تقاضانامه موسسه داوری، دو نسخه اساسنامه موسسه داوری و دو نسخه صورت جلسه مجمع عمومی موسس از جمله این مدارک می باشد که توضیحات بیشتر در متن مقاله بیان شده است.