برای مشاوره جزئیات صورت های مالی تلفیقی
برای مشاوره جزئیات صورت های مالی تلفیقی
کلیه سازمان و شرکت ها، به منظور برنامه ریزی بهتر و موثرتر، نیازمند آگاهی کامل از اطلاعات مالی خود می باشند. به طوری که بدون این اطلاعات، امکان برآورد و برنامه ریزی موثر برای شرکت میسر نحواهد بود. از جمله این اطلاعات مالی، صورت های مالی تلفیقی شرکت می باشد که مربوط به چند شرکت ادغام شده است.
از آن جایی که صورت های مالی جداگانه یک شرکت مادر، نمی توانند تصویر دقیق و واضحی از فعالیت های اقتصادی و مالی گروه شرکت ها ارائه دهند، تهیه صورت های مالی تلفیقی امری ضروری در این خصوص تلقی می شود. با این وجود، ممکن است که این سوال برای برخی متقاضیان مطرح شود که زمان استفاده از صورت های مالی تلفیقی چه هنگامی است و نحوه تهیه آن به چه صورت می باشد؟
از این رو، در این مقاله، ابتدا، به این پرسش پاسخ خواهیم داد که صورت های مالی تلفیقی چیست و استاندارد، ضرورت و مزیت استفاده از آن چه می باشد. در ادامه، زمان استفاده از صورت های مالی تلفیقی و نحوه تهیه کاربرگ آن ارائه شده و نمونه pdf آن آورده می شود. در انتهای مقاله، به پاسخ این سوال خواهیم پرداخت که صورت سود و زیان تلفیقی چیست و تفاوت صورت های مالی تلفیقی و اصلی چه می باشد.
صورت های مالی تلفیقی چیست
بررسی اطلاعات مالی شرکت هایی که به صورت هلدینگ اداره می شوند، مستلزم تهیه گزارش های صورت های مالی شرکت مادر و شرکت های زیرمجموعه می باشد. این گزارش ها که از آن، با نام صورت های مالی تلفیقی یاد می شود، به ارزیابی دقیق وضعیت های مالی مجموعه کمک شایانی می نماید.
در توضیح این که صورت های مالی تلفیقی چیست و به چه منظوری تهیه می شود؛ می بایست بیان نمود که تلفیق در لغت به معنی آمیختگی، پیوند و ترکیب می باشد و در اصطلح فرآیندی است که در طی آن، اطلاعات صورت های مالی جداگانه شرکت اصلی (مادر) و شرکت های زیرمجموعه (شرکت تابعه) تعدیل و ترکیب شده تا وضعیت مالی و عملکرد واحد تجاری اصلی و واحدهای تجاری فرعی، به عنوان یک شخصیت اقتصادی منفرد مورد بررسی قرار گیرد.
در صورت های مالی تلفیقی، کلیه دارایی ها، بدهی ها و اقلام مالی شرکت های مادر و زیر مجموعه در هم ادغام شده و به عنوان یک شخصیت حقوقی مورد بررسی قرار می گیرد. در مواردی که بیش از 50% سهام یه شرکت توسط شرکت دیگری خریداری می گردد، شرکت خریدار می بایست صورت های مالی تلفیقی را نیز علاوه بر صورت های مالی معمولی تهیه نماید.
استاندارد صورتهای مالی تلفیقی
استانداردهای حسابداری؛ معیارهای رسمی هستند که توسط سازمان حسابرسی، وضع گردیده و می بایست در انجام عمل حسابداری و گزارشگری مالی مورد رعایت قرار گیرند. از جمله مهم ترین این استانداردها، استاندارد حسابداری شماره 18 می باشد که بیان ضوابط و مقررات در حوزه صورت های مالی تلفیقی و حسابداری سرمایه گذاری در واحدهای تجاری فرعی؛ پرداخته است.
مطابق با این استاندارد؛ منظور از تلفیق، فرایند تعدیل و تركیب اطلاعات صورت های مالی جداگانه یـك واحد تجاری اصلی و صورت های مالی واحدهای تجاری فرعی آن، به منظور تهیه صورت های مـالی تلفیقی اسـت كـه اطلاعات مالی گروه را به عنوان شخصیت اقتصادی واحد ارائه می كند. هم چنین به موجب این استاندارد، صورتهای مالی تلفیقی؛ صورت های مالی یك گروه است كه آن گروه به عنوان یـك شخـصیت اقتصادی واحد محسوب می شود.
بر اساس استاندارد صورتهای مالی تلفیقی؛ هر واحد تجاری اصلی، بایـد صورت های مـالی تلفیقی را تهیه و صورت های مالی جداگانه خود را همراه آن ارائه كند. با این حال، برخی واحدها از شمول این حکم مستثنی شده اند که از جمله آن می توان به موارد زیر اشاره نمود:
1- واحد مزبور، خود واحد تجاری فرعی و تماما متعلق به واحد تجاری اصلی دیگـر باشـد یـا واحد تجاری فرعی یك واحد دیگر با مالكیت كمتر از 100 درصـد سـهام باشـد امـا سـایر صاحبان سهام، علی رغم آگاهی از قصد واحد تجاری اصلی برای عدم ارائه صـورت های مـالی تلفیقی، مخالفت خود را اعلام نكرده باشند؛ 2- سهام یا سایر اوراق بهادار آن واحد در بورس اوراق بهادار یا سایر بازارهای در دسـترس عموم، معامله نشود؛ 3- واحد مزبور برای عرضه هرگونه اوراق بهادار به عموم، صورت های مالی خود را بـه هیئـت پذیرش بورس اوراق بهادار یا سایر مراجع قانونی تحویل نداده یـا درجریـان تحویـل آن نباشد؛ 4- واحد تجاری اصلی نهایی یا میانی آن واحد، صورت های مالی تلفیقـی قابل دسـترس برای استفاده عمومی را براساس استانداردهای حسابداری تهیه كند.
ضرورت تهیه صورت حساب تلفیقی
در بخش های پیشین مقاله به سوال صورت های مالی تلفیقی چیست؛ و استاندارد آن پرداخته و بیان نمودیم که صورتهای مالی تلفیقی صورت های مالی یك گروه (اعم از شرکت های مادر و زیرمجموعه) است كه در آن، به گروه به عنوان یـك شخـصیت اقتصادی واحد توجه می شود. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به توضیح ضرورت تهیه صورت حساب تلفیقی بپردازیم.
به موجب استاندارد حسابداری شماره 18، در مواردی که واحدهای تجاری فرعی تحت کنترل واحد تجاری اصلی قرار می گیرد؛ صورت های مالی واحد تجاری اصلی، به تنهایی تصویر کامل وضعیت و عملکرد مالی و نیز، جریان های نقدی را نشان نمی دهد و واحد تجاری اصلی برای اخذ تصمیم گیری های اقتصادی و ارزیابی اطلاعات، به اطلاعات عملکرد گروه (به عنوان یک شخصیت حقوقی واحد) نیاز دارد که این امر از طریق تهیه صورت های مالی تلفیقی تامین می شود.
این استاندارد، کلیه واحد های تجاری اصلی را ملزم نموده که در کنار تهیه صورت های مالی جداگانه، صورت های مالی تلفیقی را نیز تهیه نمایند. نکته ای که می بایست در تهیه این نوع صورت های مالی مورد توجه قرار گیرد، این است که صورت های مالی تلفیقی باید واحد تجاری اصلی و كلیه واحدهای تجاری فرعی را که تحـت كنترل واحد تجاری اصلی قرار می گیرند را دربر گیرد.
مزیت صورت های مالی تلفیقی
همانطور که پیش تر بیان شد؛ صورت های مالی تلفیقی معمولا از طرف شرکت اصلی (مادر) تهیه گردیده و اطلاعات شرکت های تابعه (زیرمجموعه) را در بر می گیرد. در توضیح مزیت صورت های مالی تلفیقی؛ می بایست بیان نمود که صورت های مالی تلفیقی مزایا و فوایدی بسیاری را به همراه دارد که عبارتند از:
کاهش مالیات شرکت مادر یا شرکت اصلی
کاهش احتمال بروز خطا در صورت های مالی
دسترسی بهتر به منابع مالی و وضعیت نقدینگی شرکت های زیر مجموعه
افزایش بهره وری و کارایی واحدهای زیرمجموعه
علاوه بر مزایای فوق، استفاده از صورت های مالی تلفیقی؛ موجب افزایش سرعت در دسترسی به منابع مالی، رشد هماهنگی بین خدمات پس از فروش و فرآیند های تولید، حذف هزین های ثابت و فعالیت های تکراری و نیز؛ به کارگیری وجوه مازاد می شود که همین امر؛ ضرورت تهیه صورت های مالی تلفیقی را دو چندان می نماید.
زمان استفاده از صورت های مالی تلفیقی
از جمله سوالات پرتکراری که در زمینه تهیه صورت های مالی تلفیقی، مطرح می شود این است که چه زمانی باید از صورت های مالی تلفیقی استفاده کرد؟ در پاسخ به این پرسش می بایست بیان نمود که زمان استفاده از صورت های مالی تلفیقی؛ هنگامی است که شرکت مادر، بیش از 50 درصد مالکیت شرکت زیز مجموعه را داشته باشد.
استاندارد حسابداری شماره 18 در این خصوص بیان می دارد: «هنگامی كه یك واحد تجاری اصلی، به طور مـستقیم یا غیرمستقیم از طریق واحدهای تجاری فرعی دیگر خود، مالك بیش از نصف سهام با حـق رای یك واحد تجاری باشد، فرض بر وجود كنترل بر آن واحـد تجـاری اسـت، مگـر در موارد استثنایی كه بتوان آشكارا نشان داد چنین مـالكیتی، سـبب كنترل واحد تجاری نمی شود.»
هم چنین، در مواردی که واحد تجاری اصلی بر بیش از نصف حق رای واحد تجاری فرعی از طریق توافق با سایر صاحبان سهام تسلط دارد و یا قدرت راهبری سیاست های مالی و عملیاتی واحد تجاری از طریق قانون یا توافق، یا توانایی نصب و عزل اكثریت اعضای هیئت مدیره یا سایر اركان اداره كننـده را داشته باشد، در حکم این است که شرکت مادر، بر شرکت زیر مجموعه تسلط داشته و باید صورت های مالی تلفیقی را تهیه نماید؛ حتی اگر میزان مالکیت واحد تجاری اصلی بر سهام با حق رای واحد تجاری فرعی 50 درصد یا کمتر باشد.
نحوه تهیه کاربرگ صورت های مالی تلفیقی
در خصوص نحوه تهیه کاربرگ صورت های مالی تلفیقی می بایست بیان نمود که برای تهیه صورت های مالی تلفیقی، صورت های مالی شرکت اصلی و شرکت های زیر مجموعه آن، با جمع کردن اقلام مشابه دارایی ها، بدهی ها، حقوق صاحبان سرمایه، درآمدها و هزینه ها با یکدیگر ترکیب می شود. درج موارد زیر، در صورت های مالی تلفیقی الزامی است:
فهرستی از واحدهای تجاری فرعی عمده شامل نام، محل ثبت یا اقامتگـاه قـانونی واحـد تجاری فرعی، نسبت حقوق مالكیت یا میزان سهام با حـق رای در واحد تجاری فرعی
دلایل عدم تلفیق یك واحد تجاری فرعی
نوع و ماهیت رابطه بین واحد تجاری اصلی و آن گروه از واحدهای تجاری فرعی كه بیش از نصف سهام با حق رای آن ها به طور مستقیم یا غیرمستقیم، در مالكیت واحـد تجاری اصلی نیست
دلیل نداشتن كنترل بر آن گروه از واحدهای سرمایه پذیر كه بیش از نصف سهام با حق رای آن ها به طور مستقیم یا غیرمستقیم در مالكیت واحد تجاری اصلی است
ماهیت و میزان هرگونه محدودیت عمده در توان واحدهای تجاری فرعی برای انتقال منابع به واحـد تجـاری اصـلی در قالب سود سهام نقدی یا بازپرداخت وام ها یا پیش پرداخت ها
نام، تاریخ ترازنامه و دوره مالی واحد تجاری فرعی در مواردی كه تاریخ گزارشگری آن با تاریخ گزارشگری واحد تجاری اصلی متفاوت است و دلایل استفاده از صـورت های مـالی بـا تاریخ متفاوت.
ذکر این نکته در این میان، حائز اهمیت است که صورت های مالی تلفیقی باید با استفاده از رویه های حسابداری یكسان در مورد معـاملات و سـایر رویدادهای مشابهی كه تحـت شـرایط یكـسان رخ داده انـد، تهیه شـود. هم چنین، صورت های مالی واحد تجاری اصلی و كلیه واحدهای تجـاری و فرعی، باید به تاریخ گزارشگری یكسان تهیه شود.
نمونه صورت مالی تلفیقی pdf
کلیه صورت های مالی تلفیقی شرکت های تجاری اصلی، می بایست به طور دقیق و در زمان تعیین شده تهیه و ارائه گردد. از آن جایی که ممکن است که برخی افراد با مندرجات این صورت های مالی آشنایی نداشته باشند؛ در این قسمت از مقاله نمونه صورت مالی تلفیقی pdf ارائه گردیده است که متقاضیان می توانند فایل pdf آن را از قسمت زیر دانلود نمایند.
- نویسنده: ثبت آشا
- حجم: 151 KB
- منبع: ثبت آشا
در صورت مالی تلفیقی عموما مواردی نظیر صورت تلفیقی درآمد (نشان دهنده درآمد و هزینه)؛ صورت تلفیقی وضعیت مالی (مجموعه دارایی ها، وجوه و بدهی ها)؛ صورت تلفیقی جریان های نقدی (مجموعه فعالیت های عملیاتی و سرمایه گذاری) و صورت تلفیقی تغییرات وجوه درج می گردد.
صورت سود و زیان تلفیقی چیست
در پاسخ به این پرسش که صورت سود و زیان تلفیقی چیست؛ می بایست بیان نمود که صورت سود تلفیقی، سودی است که از ترکیب درآمدها و هزینه های اصلی و فرعی شرکت و مقایسه آن ها، به دست می آید، سود تلفیقی گفته می شود. به عبارت دیگر؛ اگر شرکت مادر پس از ترکیب هزینه و درآمد به سود برسد، این سود؛ سود تلفیقی نامیده می شود.
در مقابل این امر، زیان تلفیقی قرار دارد که به معنای این است که شرکت مادر از ترکیب و مقایسه سود کل و هزینه های اصلی و فرعی، به ضرر رسیده باشد. در این میان، از ترکیب سود و زیان شرکت، بعد از کسر تعدیلات، سود و زیان تلفیقی حاصل می شود.
برای تهیه کردن صورت سود و زیان تلفیقی، باید درآمدها، بدهی ها، هزینه ها و دارایی های نقدی و غیرنقدی شرکت های فرعی و زیر مجموعه گرد آورد شده و سپس محاسبه شوند. پس از آن، لازم است که این اطلاعات به صورت تلفیقی با اطلاعات شرکت مادر ترکیب شده و محاسبه گردند.
تفاوت صورتهای مالی تلفیقی و اصلی
در قسمت های پیشین مقاله، توضیحلات جامع و کاملی در خصوص صورت های مالی تلفیقی ارائه گردید و ضرورت، مزیت، نحوه تهیه کاربرگ و زمان استفاده از آن، توضیح داده شد. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به بیان تفاوت صورتهای مالی تلفیقی و اصلی بپردازیم.
مهم ترین تفاوت صورتهای مالی تلفیقی و اصلی در این است که در صورت مالی تلفیقی؛ اطلاعات مالی و عملکردی چندین شرکت (اعم از شرکت مادر و شرکت های زیرمجموعه) یا واحد کسب و کار جمع آوری شده، در حالی که در صورت مالی اصلی؛ فقط اطلاعات مالی و عملکرد یک شرکت خاص مورد بررسی قرار می گیرد.
علاوه بر این، عموما هدف از تهیه صورت های مالی تلفیقی، تجزیه و تحلیل گروهی از شرکت های و واحدهای مرتبط با آن می باشد، در حالی که هدف از تهیه صورت های مالی اصلی، ارائه اطلاعات مالی به سهامداران شرکت اصلی می باشد. به منظور کسب اطلاع در خصوص، سود ناخالص شرکت ها، مطالعه مقاله زیر توصیه می شود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد صورت های مالی تلفیقی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از صورت های مالی تلفیقی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. برای تهیه صورت های مالی تلفیقی، صورت های مالی شرکت اصلی و شرکت های زیر مجموعه آن، با جمع کردن اقلام مشابه دارایی ها، بدهی ها، حقوق صاحبان سرمایه، درآمدها و هزینه ها با یکدیگر ترکیب می شوند که توضیحات بیشتر در متن مقاله بیان شده است.