برای مشاوره انواع مالیات شرکت های بازرگانی
برای مشاوره انواع مالیات شرکت های بازرگانی
مالیات یکی از مهم ترین ابرازهای تامین مالی دولت ها به شمار می آید که به وسیله آن، منابع مالی لازم برای ارائه خدمات عمومی، زیر ساخت ها و توسعه اقتصادی تامین می شود. از طرف دیگر؛ پرداخت مالیات یکی از الزامات اساسی هر شرکتی است که در حوزه بازرگانی فعالیت می کند.
پرداختن به موضوع مالیات شرکت های بازرگانی اهمیت بسیار زیادی دارد زیرا شناخت دقیق انواع مالیات شرکت های بازرگانی، مسئول پرداخت، نحوه محاسبه و مراحل ارسال اظهارنامه در سامانه میز خدمت عملیات الکترونیکی مالیاتی باعث می شود که افراد از جزئیات این این امر مطلع باشند و مشمول جریمه مالیاتی نشوند.
از همین رو، در این مقاله پس از توضیح انواع مالیات در شرکت های بازرگانی، به این پرسش که پرداخت مالیات شرکت های بازرگانی به عهده کیست پاسخ داده می شود. سپس نحوه محاسبه، نرخ و مراحل و نحوه ارسال اظهارنامه و پرداخت مالیات شرکت های بازرگانی مورد بررسی قرار می گیرد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص با ما همراه باشید.
انواع مالیات در شرکت های بازرگانی
در نظام مالیاتی ایران کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی موظف هستند که مبلغی را به عنوان مالیات به سازمان امور مالیات پرداخت کنند و شرکت های بازرگانی نیز از این قاعده مستثنی نیستند و مشمول مالیات می شوند. حال در این بخش از مقاله به جهت آشنایی بیشتر کاربران به انواع مالیات در شرکت های بازرگانی پرداخته می شود.
شرکت های بازرگانی باید انواع مختلفی از مالیات را به سازمان امور مالیاتی پرداخت کنند که یکی از مهم ترین آن، مالیات بر درآمد می باشد. در واقع شرکت های بازرگانی موظف هستند که 25 درصد از درآمد خود را به عنوان مالیات به سازمان امور مالیاتی بپردازند.
نوع دیگر، مالیات شرکت های بازرگانی، مالیات بر ارزش افزوده می باشد که به صورت غیر مستقیم با اعمال آن بر روی کالاها از مردم اخذ و پس از آن توسط شرکت به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت میشود. یکی دیگر از مالیات هایی که شرکت بازرگانی باید پرداخت کنند، مالیات بر حقوق و دستمزد می باشد که منظور از آن مبلغی است که شرکت بازرگانی از حقوق کارمندان خود کسر و به سازمان امور مالیاتی پرداخت می کند.
پرداخت مالیات شرکت های بازرگانی به عهده کیست
در ابتدا باید مشخص شود که مسئول پرداخت مالیات شرکت ها بازرگانی بر عهده کدام نهاد یا فرد است. در واقع شرکت های بازرگانی موظف به پرداخت مالیات هستند و این بدان معناست که هر شرکتی که فعالیت تجاری انجام می دهد باید مالیات مربوطه را محاسبه و به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت کند.
حال در پاسخ به این سوال که پرداخت مالیات شرکت های بازرگانی به عهده کیست؛ باید به طور کلی گفت که مدیران شرکت بازرگانی این وظیفه را بر عهده دارند. به عبارتی؛ اگر شرکت بازرگانی از نوع تضامنی باشد، سازمان امور مالیاتی می تواند اموال و دارایی های مدیر را برای وصول مالیات توقیف کند.
همچنین در شرکت های تضامنی می توان تمامی مالیات را از هر یک از شرکا مطالبه نمود. در شرکت های سهامی و با مسئولیت محدود برای تسویه بدهی مالیاتی، سازمان مالیاتی می تواند به تمامی اعضای هیئت مدیره و افراد دارای سهم الشرکه، تا میزان سهم الشرکه آن ها مراجعه کند.
نحوه محاسبه مالیات شرکت های بازرگانی
هماطور که در بخش های قبلی گفته شد؛ یکی از انواع مالیات شرکت های بازرگانی مالیات بر درآمد می باشد که مفهوم آن این است که شرکت ها باید بخشی از درآمد خود را به عنوان مالیات به سازمان امور مالیاتی بپردازند. حال در این بخش از مقاله به جهت آشنایی بیشتر کاربران؛ به نحوه محاسبه مالیات شرکت های بازرگانی پرداخته می شود.
فرمول: %25 × (معافیت های مقرر – زیان حاصل از منابع غیرمعاف + درآمد فعالیت های انتفاعی + درآمد فروش کالا و خدمات)
بنابراین نحوه محاسبه مالیات بردرآمد شرکت های بازرگانی بدین صورت است که باید از سودی که شرکت های بازرگانی در یک سال به دست آورده اند، معافیت های مقرر کسر و سپس 25 درصد از آن به عنوان مالیات به سازمان امور مالیاتی پرداخت شود.
مالیات شرکت های بازرگانی چقدر است
در بخش های قبلی به توضیح انواع مالیات شرکت های بازرگانی، مسئول پرداخت و نحوه محاسبه آن پرداختیم حال نوبت به این می رسد که به این پرسش پاسخ دهیم که مالیات شرکت های بازرگانی چقدر است که پاسخ آن به صورت مفصل به شرح زیر می باشد:
مالیات بر درآمد شرکت های بازرگانی 25 درصد است. در این خصوص؛ ماده 105 قانون مالیات های مستقیم بیان می دارد: «جمع درآمد شرکت ها و درآمد ناشی از فعالیت های انتفاعی سایر اشخاص حقوقی که از منابع مختلف در ایران یا خارج از ایران تحصیل می شود، پس از وضع زیان های حاصل از منابع غیرمعاف و کسر معافیت های مقرر به استثنای مواردی که طبق مقررات این قانون دارای نرخ جداگانه ای می باشد، مشمول مالیات به نرخ بیست و پنج درصد (25٪) خواهند بود.»
برای درک بهتر این موضوع می توان به این مثال اشاره نمود که درآمد یک شرکت بازرگانی در سال 1403 حدودا یک میلیارد و هزینه های آن 400 میلیون می باشد که در این صورت درآمد مشمول مالیات این شرکت در سال 1403، 600 میلیون می شود و مالیات آن بر اساس نرخ 25% معادل 150 میلیون تومان می باشد.
مراحل و نحوه ارسال اظهارنامه و پرداخت مالیات شرکت های بازرگانی
شرکت های بازرگانی همانند سایر شرکت ها مکلف هستند که در موعد مقرر اظهارنامه مالیاتی خود را در درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی کشور ارائه نمایند. حال در این قسمت از مقاله؛ به مراحل و نحوه ارسال اظهارنامه و پرداخت مالیات شرکت های بازرگانی به همراه راهنمای تصویری پرداخته شده است.
برای ارسال اظهارنامه متقاضی ابتدا باید در مرورگر خود سامانه میز خدمت عملیات الکترونیکی مالیاتی به نشانی tax.gov.ir را جستجو کرده و پس از بر روی گزینه اظهارنامه عملکرد اشخاص حقوقی کلیک کند.
پس از آن داوطلب باید گزینه ورود به سامانه اظهارنامه حقوقی را مطابق با تصویر زیر انتخاب کند.
سپس شخص به صفحه جدیدی منتقل می شود که لازم است در کادر مربوطه شناسه ملی و کلمه عبور خود را وارد نماید و گزینه ورود به درگاه ملی را انتخاب کند.
پس از وارد شدن به درگاه ملی صفحه ذیل برای کاربر نمایش داده می شود که "داشبود مالیاتی" نام دارد و خلاصه ای از کلیه اطلاعات مالیاتی موجود را نشان می دهد. متقاضی برای ثبت اظهارنامه می بایست، از منوهای سمت راست گزینه "فهرست پرونده های مالیاتی" را انتخاب کند.
با انتخاب گزینه "فهرست پرونده های مالیاتی" صفحه زیر برای شخص نمایش داده می شود. می بایست بر روی "پرونده های عملکرد و ارزش افزوده" کلیک نماید. همچنین؛ برای مشاهده هر کدام از پرونده ها می بایست، گزینه "جزئیات پرونده "را انتخاب نماید.
سپس برای ثبت اظهارنامه، شخص می بایست بر روی ورود به اظهارنامه اشخاص حقوقی (شرکت ها) کلیک کند.
سپس؛ شخص در صفحه بعد باید بر روی ثبت اظهارنامه جدید کلیک کند.
سپس در صورتی که متقاضی اظهارنامه جدیدی ثبت نکرده باشد در این صفحه باید برروی "ایجاد اظهارنامه جدید" کلیک کند تا به صفحات تکمیل فرم های اظهارنامه هدایت شود.
در مرحله بعدی، کاربر باید اطلاعات هویتی شخصیت حقوقی از نظیر شماره اقتصادی، تاریخ ثبت شرکت، تابعیت و . . . وارد و تکمیل شود.
سپس اطلاعات حساب های بانکی مربوط به فعالیت شخص حقوقی می بایست تکمیل شود.
سپس باید مشخصات مدیرعامل و اعضای هیات مدیره تکمیل شود.
پس از آن، در فرم بعدی باید اطلاعات مربوط به تعداد کارکنان مودی باید وارد شود.
فرم بعدی مربوط به اطلاعات اختصاصی شخص حقوقی می شود که بیشتر سوالات آن به صورت بلی و خیر باید جواب داده شود.
در قسمت بعدی، فرم اطلاعات مجوزهای فعالیت های اقتصادی مودی می باشد که در صورت ثبت پاسخ "بلی" برای سوال مربوطه در جدول اطلاعات اختصاصی، این جدول فعال و تکمیل اطلاعات آن اجباری می باشد.
فرم بعدی در مورد اطلاعات دفاتر قانونی مودی است. اطلاعات این جدول بر اساس اطلاعات دریافتی از اداره ثبت شرکت ها تکمیل می شود و مودی قادر به ویرایش اطلاعات درصورت لزوم می باشد. تکمیل فیلدهای اطلاعاتی نوع دفتر، مرجع صدور و تاریخ ثبت در این جدول الزامی می باشد.
سپس تکمیل فیلدهای وضعیت پذیرش بورس سهام پذیرفته شده در نوع بورس، در این جدول الزامی می باشد.
در فرم بعدی اطلاعات مربوط به مالک/مالکین وارد می شود، برای اضافه نمودن اطلاعات مالک جدید از دکمه اضافه در بخش عملیات جدول باید استفاده شود.
جدول بعدی مربوط به فهرست واردات و صادرات می باشد. پس از تکمیل این مرحله، شخص باید بر روی دکمه ذخیره و ادامه کلیک کند.
جدول بعدی مربوط به موجودی مواد و کالا می شود. پس از تکمیل این مرحله، روی گزینه ذخیره و ادامه می بایست کلیک شود.
پس از تکمیل اطلاعات فروش، باید بهای تمام شده کالای فروش می بایست طبق تصویر زیر تکمیل شود.
سپس شخص باید جداول بعدی مربوط به بهای تمام شده کار انجام شده، درآمدهای اتفاقی، صورت سود و زیان، گردش حساب سود، صورت وضعیت مالی، درآمدهای معاف از مالیات، معافیت ها و بخشودگی های مالیاتی، مالیات های پرداختی در اجرای قوانین موافقت نامه های اجتناب از اخذ مالیات مضاعف با دیگر کشور ها، مالیات های پرداختی در سایر کشورها و درآمدهایی که مالیات آن ها قبلا به صورت مقطوع پرداخت شده است را تکمیل کند. بعد از انجام مراحل فوق، مالیات فرد محاسبه می شود.
در مرحله بعدی؛ لازم است که فرد مشخصات خود را به عنوان تهیهکننده اظهارنامه مالیات شرکت ها وارد کرده و پس از آن اطلاعات مربوط به مدیر امور مالی و حسابرسی مودی را وارد کند.
در نهایت پیش نمایش اظهارنامه به نمایش گذاشته می شود.
در نهایت پس از انجام مراحل فوق، فرد یک کد رهگیری دریافت می کند که لازم است آن را به یاد داشته باشد . نکته دیگر این است که کلیه موسسات، نهادها و شرکت ها از جمله شرکت بازرگانی موظف هستند که اظهارنامه مالیاتی را حداکثر تا چهار ماه پس از سال مالیاتی برای سازمان امور مالیاتی ارسال کنند؛ در غیر این صورت مشمول جریمه غیرقابل بخشش می شوند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد انواع مالیات شرکت های بازرگانی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از انواع مالیات شرکت های بازرگانی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. بله.