برای مشاوره شرایط کالای مرجوعی در گمرک
برای مشاوره شرایط کالای مرجوعی در گمرک
مرجوعی کالا در گمرک یکی از مسائلی که ممکن است در پروسه واردات و صادرات کالا پیش آید. کالای مرجوعی در زمره صادرات موقت قرار می گیرد. در فرآیند مرجوع کردن کالا در گمرک، کالا به صورت فیزیکی وارد کشور می شود، اما صاحب کالا به دلایل مختلفی آن را از گمرک ترخیص نمی کند.
واردکنندگان کالا ممکن است در در موارد متعددی ناچار شوند کالای خریداری شده را مرجوع نمایند. همچنین؛ در بسیاری از مواقع کالای صادر کننندگان مرجوع می شود. مرجوع کردن کالا، علل، شرایط و روش خاصی دارد؛ لذا تمامی تجار و اشخاصی که در فرآیند واردات و صادرات کالا مشغول به فعالیت هستند؛ باید به خوبی با این قواعد آشنا باشند.
از این رو؛ در این مقاله، ابتدا به این پرسش پاسخ داده می شود که کالای مرجوعی در گمرک چیست. سپس دلایل، شرایط و نحوه مرجوع کردن کالا بررسی می شود و بعد از آن؛ راجع به مرجوع شدن کالاهای ممنوع صحبت می شود. بعد از آن، بررسی می شود که آیا به کالای مرجوعی حق ورودی تعلق می گیرد یا خیر. در نهایت؛ پس از شناخت کالای برگشتی در قسمت پایانی مقاله، فرق بین کالای مرجوعی و کالای برگشتی بیان خواهد شد.
کالای مرجوعی در گمرک چیست
کالای مرجوعی یکی از اصطلاحات کاربردی و پراهمیت در گمرک به شمار می آید. بسیاری از اشخاصی که به تازگی وارد فرایند واردات و صادرات کالا شده اند؛ با این اصطلاح آشنایی ندارند. از این رو؛ در این بخش از مقاله؛ راجع به کالای مرجوعی توضیح داده شده و به این سوال پاسخ داده می شود که کالای مرجوعی در گمرک چیست؟
کالای مرجوعی کالایی است که وارد گمرک کشور مقصد می شود، اما به دلایل مختلفی به کشور مبدا مرجوع و بازگردانده می شود. به عنوان مثال کشور ایران کالایی را از کشور ترکیه خریداری می کند. پس از وارد شدن کالا به گمرک، ایران متوجه می شود که کالا فاقد گواهی استاندارد می باشد، لذا قبل از ترخیص، کالا را به ترکیه مرجوع می کند.
به عبارت دیگر؛ کالای مرجوعی کالایی است که وارد مرزهای کشور مقصد می شود، اما قبل از ترخیص به کشور مبدا مرجوع می شود. در واقع کالای مرجوعی قابلیت ترخیص از سوی کشور وارد کننده را نداشته، در نتیجه باید به کشور مبدا خود بازگردانده شود. گفتنی است که کالاهای مرجوعی در شمار واردات غیرقطعی یا واردات موقت قرار دارند.
دلایل مرجوعی کالا در گمرک
همانطور که در قسمت قبل گفته شد؛ کالای مرجوعی کالایی است که وارد گمرک کشور مقصد می شود، اما به دلایل مختلفی به کشور مبدا مرجوع و بازگردانده می شود. لذا پرسش مهمی که در این بخش مطرح می شود؛ آن است که دلایل مرجوعی کالا در گمرک چیست؟ که در ادامه به آن پاسخ داده می شود. بخشی از دلایل مرجوعی کالا در گمرک به شرح ذیل می باشد:
فقدان گواهی استاندارد یا گواهی بهداشت برای کالا
معیوب بودن و یا آسیب دیده بودن کالا
غیر مجاز بودن کالای وارد شده و قرار داشتن آن در لیست کالاهای ممنوع
فقدان گواهی قرنطینه (برای برخی از کالاها)
تعویض کالا با کالای دیگر در کشور مبدا
نمایشگاهی بودن کالا در کشور مبدا
علل فوق حصری نبوده و مرجوعی کالا در گمرک می تواند بنا به دلایل دیگری نیز صورت پذیرد. همچنین، در برخی موارد ممکن است شرکت سفارش دهنده کالا، برای مدت زمان محدودی کالا را وارد کشور کند و پس از آن کالا را به کشور مبدا بازگردانده و مرجوع نماید.
شرایط مرجوع کردن کالا از گمرک
مرجوع کردن کالا از گمرک شرایط خاصی دارد؛ از همین رو، در این بخش از مقاله شرایط مرجوع کردن کالا از گمرک مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. تنظیم اظهارنامه یکی از مهم ترین شرایط مرجوع کردن کالا از گمرک به شمار می آید. بازرگانان باید به این نکته توجه داشته باشند که تنظیم اظهارنامه خلاف واقع جرم محسوب می شود.
همچنین در اظهارنامه مرجوعی مدت زمانی مشخص می شود که بایستی در همان مدت فرایند مرجوع کردن کالا از گمرک انجام شود. شایان ذکر است بازرگانان می توانند به منظور مرجوع کردن کالا از گمرک از دور اظهاری استفاده کرده و از این طریق، بدون نیاز به مراجعه حضوری کالا را مرجوع نمایند.
علاوه بر موارد مذکور، ثبت اظهارنامه در سامانه جامع امور گمرک(epl.irica.ir)، پرداخت هزینه های گمرکی و از دیگر شرایط مرجوع کردن کالا از گمرک به شمار می آید. گفتنی است مرجوع کردن کالا می تواند از هر یک از راه های مجاز گمرکی اعم از زمینی، دریایی و یا هوایی صورت گیرد.
نحوه مرجوع کردن کالا در گمرک به چه صورت است؟
پس از شناخت کالای مرجوعی و بیان شرایط و دلایل مرجوع کردن کالا از گمرک در قسمت های قبل، در این بخش از مقاله، مراحل مرجوع کردن کالا در گمرک آموزش داده شده و به این پرسش پاسخ داده می شود که نحوه مرجوع کردن کالا در گمرک به چه صورت است؟
به طور کلی؛ اعلام دلیل و ارائه اسناد و مدارک به گمرک اولین اقدامی است که به منظور مرجوع کردن کالا در گمرک باید انجام شود. در واقع بدین منظور ابتدا بایستی اسناد و مدارکی نظیر فاکتور، بارنامه، لیست بسته بندی و... به گمرک ارائه شود. سپس لازم است اظهارنامه گمرکی تنظیم و در سایت epl.irica.ir بارگزاری شود. البته همانطور که گفته شد؛ دوراظهاری نیز برای کالاهای مرجوعی امکان پذیر می باشد.
در مرحله بعد؛ کالای مرجوعی مورد بازرسی قرار می گیرد تا کالا با اظهارنامه مطابقت داشته باشد. پس از انجام اقدامات مذکور نوبت به پرداخت عوارض و مالیات می رسد. میزان عوارض و مالیات بر حسب نوع کالا و دلیل مرجوعی محاسبه می شود. گفتنی است در مواردی مانند عدم رعایت استانداردها و... کالا از پرداخت عوارض معاف می شود. در نهایت؛ پس از انجام اقدامات فوق الذکر و همچنین رفع مغایرت ها در صورت وجود مغایرت، می توان کالا را ترخیص و به فرستنده تحویل داد.
مرجوع شدن کالاهای ممنوع
همانطور که در بخش های قبل گفته شد، غیر مجاز بودن کالای وارد شده و قرار داشتن آن در لیست کالاهای ممنوع یکی از دلایل موجه مرجوع کردن کالاهای گمرکی محسوب می شود. با توجه به اهمیت این موضوع در ادامه راجع به مرجوع شدن کالاهای ممنوع صحبت می شود.
کالاهایی نظیر مشروبات الکلی، سلاح گرم، محصولات جنسی، برخی مواد غذایی و... که در کشور ممنوع یا مشمول محدودیت هستند؛ را می توان مرجوع نمود. بازرگانان به منظور مرجوع کردن کالا و ترخیص از گمرک می بایست مدارک لازم را به گمرک ارائه دهند. سپس، گمرک به صورت کتبی به صاحب کالا اخطار می دهد و پس از آن، کالا باید ظرف مدت زمان 3 ماه مرجوع شود. گفتنی است بعد از انجام فرآیند مذکور، صاحب کالا ظرف مدت زمان 2 ماه فرصت اعتراض داشته و می تواند اعتراض خود را به دادگاه تقدیم نماید.
ذکر این نکته ضروری است که بازرگانان به منظور مرجوع کردن کالا از گمرک باید ابتدا حقوق گمرکی و همچنین سود بازرگانی را پرداخت نمایند. در نهایت، گمرک می تواند برای انتقال کالاهایی که ورود آن ممنوع و غیرمجاز می باشد وسایل نقلیه گمرکی و مامورین نظارت تعیین نماید.
آیا به کالای مرجوعی حق ورودی تعلق می گیرد
مطابق ماده 6 قانون امور گمرکی، واردات قطعی کالا مستلزم پرداخت حقوق ورودی متعلقه است. بر اساس این ماده حقوق ورودی هنگام واردات قطعی کالا به گمرک از صاحب کالا اخذ می شود و اشخاصی که قصد واردات کالا را دارند؛ موظفند مبلغی را تحت عنوان حقوق ورودی پرداخت نمایند.
حقوق ورودی به پول رایج کشور دریافت می شود و بدون پرداخت آن، واردات کالا به گمرک امکان پذیر نمی باشد. پرسش مهمی که در این راستا و در ارتباط با کالاهای مرجوعی مطرح می شود؛ آن است که آیا به کالای مرجوعی حق ورودی تعلق می گیرد یا خیر؟
در پاسخ به پرسش مذکور باید بیان کرد که کالای مرجوعی در شمار واردات غیر قطعی یا واردات موقت بوده، در حالی که حقوق ورودی تنها به واردات قطعی کالا تعلق می گیرد. همچنین مطابق لایحه مجلس شورای اسلامی، کالاهای صادراتی که عینا به کشور بازگشت داده شوند، از پرداخت حقوق ورودی معاف می باشند.
کالای برگشتی چیست
بسیاری از اشخاص کالای مرجوعی را با کالای برگشتی یکی می پندارند؛ اما باید دانست این کالای برگشتی با کالای مرجوعی متفاوت می باشد. در قسمت های قبلی مقاله؛ کالای مرجوعی شناخته شد و به تفصیل راجع به آن توضیح داده شد و در این بخش از مقاله، راجع به کالای برگشتی صحبت می شود.
در پاسخ به این پرسش که کالای برگشتی چیست؛ باید بیان داشت که کالای برگشتی، کالایی است که برای شرکت در نمایشگاه ها و به طور کلی مراسمات بین المللی و به منظور تعمیر، تکمیل و یا به صورت نمونه بازدید کالا و... به خارج از کشور ارسال می شود و بعد از استفاده و پایان یافتن مهلت صدور موقت به مبدا برگردانده می شود.
به عبارت دیگر؛ کالای برگشتی به آن دسته از کالاهایی اطلاق می شود که به طور موقت به کشوری خارجی صادر شده باشد و دوباره به گمرک داخل کشور بازگردانده شود. این عمل با اهدافی چون نمونه بازدید کالا، تعمیرات و... انجام می شود و به تطبیق پذیری مشاغل در بازار جهانی، تسهیل فعالیت هایی نظیر نمایش محصولات در صحنه جهانی و... کمک خواهد کرد.
فرق بین کالای مرجوعی و کالای برگشتی چیست؟
همانطور که گفته شد؛ کالای برگشتی با کالای مرجوعی متفاوت می باشد. لذا پرسش مهمی که در این قسمت مطرح می شود؛ آن است که فرق بین کالای مرجوعی و کالای برگشتی چیست؟ در ادامه تفاوت های کالای مرجوعی با کالای برگشتی بیان شده و به پرسش مذکور پاسخ داده می شود.
همانطور که گفته شد؛ کالای برگشتی در شمار صادرات موقت بوده و برای شرکت در نمایشگاه ها و به طور کلی؛ مراسمات بین المللی به جهت تعمیر، تکمیل و یا به صورت نمونه بازدید کالا به خارج از کشور ارسال می شود و بعد از استفاده به مبدا برگردانده می شود. لازم به ذکر است کالاهای برگشتی در شمار صادرات موقت هستند.
این در حالی است که کالای مرجوعی کالایی است که وارد مرزهای کشور مقصد می شود؛ اما به دلایلی مانند ممنوع بودن، فقدان گواهی استاندارد یا گواهی بهداشت، تعویض کالا با کالایی دیگر در مبدا، آسیب دیده بودن کالا در حمل و.... قبل از ترخیص به کشور مبدا مرجوع می شود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط کالای مرجوعی در گمرک در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از شرایط کالای مرجوعی در گمرک پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. کالای برگشتی کالایی است که برای شرکت در نمایشگاه ها و به طور کلی؛ مراسمات بین المللی و به منظور تعمیر، تکمیل و یا به صورت نمونه بازدید کالا و... به خارج از کشور ارسال می شود و بعد از استفاده و پایان یافتن مهلت صدور موقت به مبدا برگردانده می شود که جزئیات بیشتر در متن مقاله بیان شده است.