برای مشاوره اطلاع از قیمت و روش خرید و فروش برند آماده
برای مشاوره اطلاع از قیمت و روش خرید و فروش برند آماده
برند نوعی علامت تجاری است که به منظور ایجاد تمایز در کالاها یا خدمات اشخاص حقیقی یا حقوقی به کار می رود. در حال حاضر، خلق برند و نام تجاری، یکی از بخش های مهم هر تجارت و کسب و کاری بوده و لذا، اغلب کسب و کارها به دنبال این هستند که برند خود را ثبت نموده و آن را در بازار عرضه نمایند. برای ثبت برند، متقاضی می بایست شرایط و ضوابطی را رعایت نموده و مراحلی را پشت سر گذارد، که این امر سبب می شود، بسیاری از کاربران حقیقی و حقوقی، به جای ثبت برند به نام خود و انجام مراحل آن، به خرید و فروش برند یا علائم تجاری اقدام نمایند.
برای این که شخص بتواند نسبت به اخذ مالکیت برند ثبت شده اقدام نماید، یا این که برند آماده خود را به فروش رساند، لازم است که با نحوه و روش خرید و فروش برند آماده آشنا باشد. از طرف دیگر، از آن جایی که خرید و فروش برند، مستلزم رد و بدل شدن مبلغی تحت عنوان ثمن معامله می باشد، کلیه افرادی که قصد معامله برند را دارند، می بایست از هزینه و قیمت آن اطلاع داشته باشند.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که خرید و فروش برند چیست و به چه منظوری به کار برده می شود؛ به بیان قیمت لیست برند ثبت شده بپردازیم. سپس در خصوص نحوه و روش های خرید و فروش برند آماده صحبت خواهیم کرد و نکات لازم در این مورد را ارائه خواهیم داد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
خرید و فروش برند چیست
یکی از حقوقی که به موجب ثبت برند، برای فرد ایجاد می شود، حق استفاده انحصاری از آن می باشد. ماده 31 قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری مصوب سال 1386 در این خصوص بیان می دارد که: «حق استفاده انحصاری از یک علامت به کسی اختصاص دارد که آن علامت را طبق مقررات این قانون به ثبت رسانده باشد.»
مالک علامت ثبت شده می تواند علیه هر شخصی که بدون موافقت وی از برند استفاده کند و یا شخصی که مرتکب عملی شود که عادتا منتهی به تجاوز به حقوق ناشی از ثبت برند گردد، در دادگاه اقامه دعوی نماید. با این حال، این قانون، شرایطی را فراهم نموده است که به موجب آن، اشخاص ثالث بتوانند با کسب رضایت صاحب برند، نسبت به بهره برداری و استفاده از برند ثبت شده اقدام نماید.
این امر به این معنی است که اگر، صاحب برند، به هر نحوی به شخصی اجازه استفاده از برند را بدهد، می تواند از مزایا و امتیازات برند ثبت شده استفاده نماید. ماده 40 قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری در خصوص حقوق ناشی از ثبت علامت بیان می دارد: «استفاده از هر علامتی که در ایران ثبت شده باشد، توسط هر شخص غیر از مالک علامت، مشروط به موافقت مالک آن می باشد.»
در همین راستا، بسیاری از افراد ممکن است که بنا به دلایل مختلف، از قبیل عدم وجود شرایط و ضوابط ثبت برند و...، به جای ثبت برند به نام خود و انجام فرآیند و مراحل آن، اقدام به خرید برند نمایند. برخی نیز ممکن است که برندی را به نام خود به ثبت رسانده، اما دیگر قصد استفاده از آن را نداشته باشند و در نتیجه، اقدام به فروش آن کنند.
بنابراین در پاسخ به این پرسش که خرید و فروش برند چیست، می توان بیان داشت که خرید و فروش برند به معنی انتقال مالکیت برند ثبت شده به شخص دیگر، بر اساس قرارداد منعقد شده بین طرفین و در دفاتر اسناد رسمی کشور می باشد. خرید و فروش برند ثبت شده می تواند هم نسبت به کل طبقات برند و هم نسبت به برخی طبقات برند ثبت شده رخ دهد. علاوه بر این، آنچه در خرید و فروش برند حائز اهمیت می باشد این است که برند خریداری گردیده یا فروخته شده، دارای اعتبار باشد و از مهلت اعتبار آن نگذشته باشد.
قیمت خرید و فروش برند آماده
یکی از نکات مهم در رابطه با خرید و فروش برند، قیمت آن می باشد. برای این که شخص بتواند برندی را خریداری نماید، لازم است که مبلغی را به فروشنده پرداخت کرده و بدین ترتیب، مالکیت برند را به دست آورد. در این میان ممکن است که عده ای از افراد با قیمت خرید و فروش برند آماده و عوامل تاثیر گذار بر آن آشنایی نداشته باشد، به همین دلیل در این قسمت به این موارد پرداخته خواهد شد.
یکی از عوامل تاثیر گذار بر قیمت برند، تعداد طبقاتی است که برند در آن ها به ثبت رسیده است. هر برندی دارای طبقات مختلف کالا و خدمات می باشد و تنها در آن طبقات امکان ارائه خدمات و کالا را دارد. بدیهی است که هر چه نوع و تعداد طبقات بالاتر رود، قیمت برند نیز افزایش می یابد. متقاضی می بایست با توجه به خواسته و اهداف خود، طبقات برند را بررسی نموده و سپس اقدام به خرید نماید.
نام و طرح برند نیز، از جمله عوامل تاثیر گذار بر ارزش و قیمت برند می باشد. از آن جایی که برند، می تواند موجب ایجاد تمایز میان محصولات مشابه گردد، مشخص است که هر چه نام و طرح برند، عامه پسند تر باشد، امکان شناخته شدن آن بیشتر بوده و افراد بیش تری تمایل به خرید آن داشته باشند، که این امر به نوبه خود بر قیمت برند می افزاید.
ذکر این نکته نیز در این میان حائز اهمیت است که اگر برندی به طور بین المللی به ثبت رسیده باشد، مالک از مزایا و حقوق برند ثبت شده در کشور های عضو کنوانسیون مادرید نیز بهره مند خواهد بود. خرید و فروش چنین برندی، نسبت به برند های ثبت شده طبق حقوق داخلی، از مزایا و ارزش بیشتری برخوردار است.
بنابر این، با توجه به نکات قید شده در قسمت فوق، نمی توان برای خرید و فروش برند، قیمت خاصی را مشخص کرد و هر برند، با توجه به عوامل و موارد ذکر شده در قسمت فوق، و همچنین توافق و رضایت مالک و خریدار می تواند ارزش متفاوتی داشته باشد. در قسمت بعدی مقاله به نحوه و روش های خرید و فروش برند آماده پرداخته شده است.
نحوه و روش های خرید و فروش لیست برند ثبت شده
در قسمت های گذشته، در خصوص ماهیت خرید و فروش برند و عوامل تاثیر گذار بر قیمت آن صحبت نموده و توضیح دادیم که هرچه تعداد طبقاتی که برند در آن ها به ثبت رسیده بیشتر باشد، قیمت خرید و فروش آن نیز افزایش می یابد. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا نحوه و روش های خرید و فروش لیست برند ثبت شده را توضیح دهیم.
برای خرید و فروش لیست برند ثبت شده، در ابتدا، می بایست مالک و خریدار برند بر سر نقل و انتقال برند به توافق رسیده و مواردی از قبیل قیمت را مشخص کرده و به برای انتقال برند به دفاتر اسناد رسمی مراجعه نمایند. ماده 138 آیین نامه اجرایی قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری مصوب سال 1387 در این خصوص بیان می دارد که: «مالک علامت مکلف است هر نوع تغییر راجع به اسم، نشانی، تابعیت و اقامتگاه یا اعطاء اجازه بهره برداری از علامت یا انتقال و یا اعراض از علامت و برند ثبت شده را کتبا و همراه با مدارک مربوط جهت ثبت در سوابق به مرجع ثبت اعلام نماید. اعمال این تغییرات با رعایت مقررات قانون و این آیین نامه خواهد بود.»
بنابراین، صاحب برند مکلف است که در صورت فروش و انتقال برند به شخص دیگر، آن را در دفاتر اسناد رسمی به ثبت رساند. برای این منظور، متقاضی می بایست به همراه خریدار، به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کرده و درخواستی مبنی بر انتقال برند، تکمیل نماید. به موجب ماده 139 آیین نامه اجرایی قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری، در درخواست کتبی برای ثبت انتقال باید نکات زیر قید شود:
شماره و تاریخ ثبت علامت در ایران
اسم و نشانی و تابعیت منتقل الیه (مالک جدید) یا نماینده قانونی وی، در صورت وجود؛
در صورت انتقال جزئی، بیان کالاها و خدماتی که علامت نسبت به آن ها منتقل شده است.
همچنین، اصل آخرین گواهینامه معتبر علامت، سند انتقال علامت که به امضاء مالک پیشین علامت و منتقل الیه رسیده است، مدارک نمایندگی قانونی، در صورت وجود و رسید مربوط به پرداخت هزینه ها باید ضمیمه درخواست شود. ذکر این نکته در این میان حائر اهمیت می باشد، تا زمانی که انتقال انجام شده در دفتر مربوط ثبت نشده باشد، مرجع ثبت فقط شخصی را که علامت به نام او ثبت شده، به عنوان مالک خواهد شناخت.
بنابر اعلام سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، از این پس، کلیه آگهی های فرآیندهای ثبتی در حوزه ثبت تاسیس/تغییرات شرکت ها و موسسات غیر تجاری، آگهی های مرکز مالکیت معنوی، آگهی مزایده و آگهی های ابلاغیه مربوط به اجرای اسناد لازم الاجرا که مستلزم درج آگهی در روزنامه های کثیرالانتشار بودند، از این پس در سایت آگهی های سازمان ثبت اسناد و املاک درج و منتشر می گردند.
علاوه بر این، بر اساس ماده 140 همین آیین نامه، انتقال می تواند راجع به قسمتی از کالاها یا خدمات موضوع برند ثبت شده باشد. در این صورت، خروج آن از مالکیت مالک اولیه برند، به صورت مشخص و در پی ثبت علامت تجار در دفاتر اسناد رسمی اتفاق می افتد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر پیرامون اطلاع از قیمت و روش خرید و فروش برند آماده، در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از قیمت و روش خرید و فروش برند آماده پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. بله