برای مشاوره نحوه ابطال ثبت علامت تجاری
برای مشاوره نحوه ابطال ثبت علامت تجاری
مطابق با ماده 30 قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری مصوب سال 1386؛ علامت تجاری، هر نشان قابل رویتی است که بتواند کالاها یا خدمات اشخاص حقیقی یا حقوقی را از هم متمایز سازد. به کمک ثبت علامت یا نشان تجاری می توان محصولات تولیدکنندگان کالا و ارائه کنندگان خدمات را از یکدیگر تفکلیک نمود.
صاحب علامت از زمان ثبت علامت تجاری و برند، حق استفاده انحصاری از آن را داشته و افراد ثالث، نمی توانند از برند و علامت مزبور به نفع خود و بدون رضایت مالک، استفاده نمایند. با این حال؛ قانون گذار، مواردی را پیش بینی نموده است که در صورت تحقق، ذی نفعان می توانند ابطال علامت ثبت شده را از دادگاه خواستار شوند. از جلمه پرسش های متداولی که در این میان، برای متقاضیان مطرح می شود این است که چگونه می توان مارک یا علامت تجاری ثبت شده را باطل کرد؟
از این رو، در این مقاله به این پرسش که ابطال علامت تجاری به چه معناست؛ پاسخ داده و موارد ابطال علامت تجاری و برند ارائه می شود. در ادامه، پاسخ به این پرسش که ابطال علامت تجاری و برند چگونه صورت می گیرد، آورده می شود و دادگاه رسیدگی به دعاوی آن معرفی می شود. در قسمت انتهایی مقاله نیز؛ نمونه رای و دادخواست ابطال علامت تجاری ارئه می گردد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
ابطال ثبت علامت تجاری به چه معناست
بر اساس ماده 31 قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری؛ حق استفاده انحصاری از یک علامت تجاری، به کسی تعلق دارد که آن علامت را مطابق با مقررات و شرایط لازمه، به ثبت رسانده باشد. در صورتی که صاحب علامت، ضوابط در نظر گرفته شده، در این خصوص را رعایت ننموده باشد، قانون گذار این امکان برای ذی نفعان در نظر گرفته است که برای ابطال ثبت علامت تجاری درخواست دهند.
در توضیح این که ابطال ثبت علامت تجاری به چه معناست؛ می توان بیان نمود که ابطال علامت تجاری به این معناست که گواهینامه ثبت علامت تجاری صادر شده به نام دارنده، از تاریخی که علامت به ثبت رسیده است، باطل اعلام شود. مطابق با ماده 41 قانون ثبت علائم تجاری، "... ابطال ثبت یک علامت از تاریخ ثبت آن موثر است و آگهی مربوط به آن نیز در اولین فرصت ممکن منتشر می شود..."
با این حال؛ توجه به این نکته ضروری است که ابطال ثبت علامت تجاری، در همه موارد، امکان پذیر نبوده و ذی نفع تنها در موارد خاصی می تواند تقاضای ابطال ثبت علامت تجاری، را داشته باشد. علاوه بر این، متقاضی ابطال علامت تجاری، می بایست اسناد و مدارک دال بر ابطال علامت تجاری را نیز به دادگاه ارائه نماید.
موارد ابطال علامت تجاری و برند
در قسمت گذشته، به توضیح این که ابطال ثبت علامت تجاری به چه معناست؛ پرداخته و بیان نمودیم که این امر به این معنی است که گواهی ثبت علامت تجاری، از تاریخی که علامت به ثبت رسیده است، باطل اعلام شود. برای اطلاع از موارد ابطال علامت تجاری و برند می بایست به ماده 41 قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری مراجعه شود.
مطابق با این ماده، هر ذی نفع می تواند از دادگاه ابطال ثبت علامت را درخواست نماید. علاوه بر این، شخص باید ثابت کند که مفاد بند (الف) ماده (۳۰) و ماده (۳۲) این قانون رعایت نشده است. مطابق با ماده 32 این قانون، علامت تجاری درموارد زیر قابل ثبت به نام متقاضی نخواهد بود:
نتواند کالاها یا خدمات یک موسسه را از کالاها و خدمات موسسه دیگر متمایز سازد.
خلاف موازین شرعی یا نظم عمومی یا اخلاق حسنه باشد.
مراکز تجاری یا عمومی را به ویژه درمورد مبدا جغرافیایی کالاها یا خدمات یا خصوصیات آن ها گمراه کند.
عین یا تقلید نشان نظامی، پرچم، یا سایر نشان های مملکتی یا نام یا نام اختصاری یا حروف اول یک نام یا نشان رسمی متعلق به کشور، سازمان های بین الدولی یا سازمان هایی که تحت کنوانسیون های بین المللی تاسیس شده اند، بوده یا موارد مذکور یکی از اجزاء آن علامت باشد، مگر آن که توسط مقام صلاحیت دار کشور مربوط یا سازمان ذی ربط اجازه استفاده از آن صادر شود.
عین یا به طرز گمراه کننده ای شبیه یا ترجمه یک علامت یا نام تجاری باشد که برای همان کالاها یا خدمات مشابه متعلق به موسسه دیگری در ایران معروف است.
عین یا شبیه آن قبلا برای خدمات غیرمشابه ثبت و معروف شده باشد مشروط بر آن که عرفا میان استفاده از علامت و مالک علامت معروف ارتباط وجود داشته و ثبت آن به منافع مالک علامت قبلی لطمه وارد سازد.
عین علامتی باشد که قبلا به نام مالک دیگری ثبت شده و یا تاریخ تقاضای ثبت آن مقدم یا دارای حق تقدم برای همان کالا و خدمات و یا برای کالا و خدماتی است که به لحاظ ارتباط و شباهت موجب فریب و گمراهی شود.
هم چنین، در مواردی که ذی نفع که ثابت نماید؛ مالک علامت ثبت شده شخصا یا به وسیله شخصی که از طرف او مجاز بوده است، آن علامت را حداقل به مدت سه سال کامل از تاریخ ثبت تا یک ماه قبل از تاریخ درخواست ذی نفع استفاده نکرده است، می تواند لغو آن را از دادگاه تقاضا کند. با این حال؛ مواردی که قوه قهریه مانع استفاده از علامت شده است، ثبت علامت لغو نمی شود.
علاوه بر موارد مذکور در قسمت فوق؛ در مواردی که خواهان ثابت کند؛ مالک علامت ثبت شده از آن به تنهایی و یا برخلاف ضوابط استفاده از علامت، بهره برداری کرده و یا اجازه استفاده از آن را صادر نموده، یا به نحوی از علامت جمعی استفاده کرده یا اجازه استفاده از آن را داده که موجب فریب مراکز تجاری یا عمومی نسبت به مبدا و یا هرخصوصیت مشترک دیگر کالا و خدمات مربوط گردد، دادگاه علامت جمعی مزبور را باطل می کند.
ابطال علامت تجاری و برند چگونه صورت می گیرد؟
یکی از سوالات پرتکراری که در خصوص باطل نمودن علائم تجاری مطرح می شود، این است که ابطال علامت تجاری و برند چگونه صورت می گیرد؟ در پاسخ به این پرسش، می بایست بیان نمود که متقاضی به منظور ابطال علامت، می بایست درخواست و اعتراض خود را در قالب یک دادخواست، به دادگاه عمومی تهران می باشد.
متقاضی به منظور ثبت دادخواست، ابتدا می بایست در سامانه ثنا ثبت نام نموده و از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، دادخواست خود را به ثبت رساند. پس از ثبت دادخواست، پرونده در دادگاه، مورد رسیدگی قرار می گیرد و طرفین به دفاع از خود می پردازند. در صورتی که دادگاه بنابر دلایل و قرائن حکم به ابطال علامت ثبت شده، نماید، مراتب را به مرجع ثبت ابلاغ می کند و مرجع مذکور موظف است مطابق حکم دادگاه، بخشی از علامت یا ثبت علامت را به طور کامل یا فقط نسبت به بعضی از کالاها و یا خدمات مورد حکم در دفتر مربوط ابطال و مراتب را در روزنامه رسمی آگهی نماید.
به موجب ماده 149 آیین نامه اجرایی قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری؛ آگهی مربوط به ابطال براساس مفاد رای دادگاه با درج موارد زیر منتشر خواهد شد: ذکر علامت و شماره و تاریخ ثبت آن؛ اشاره به ابطال بخشی از علامت یا اینکه علامت به طور کامل یا در ارتباط با بعضی از کالاها و یا خدمات ابطال شده است و اعلام عدم اعتبار گواهی نامه ای که به موجب رای نهایی دادگاه باطل شده است.
دادگاه رسیدگی به دعاوی ابطال علامت تجاری و برند
در بخش های پیشین مقاله، به توضیح این که ابطال ثبت علامت تجاری به چه معناست؛ پرداخته و موارد ابطال و نحوه ثبت دادخواست آن را بیان نمودیم. در این قسمت از مقاله، قصد داریم تا به توضیح این پرسش، بپردازیم که دادگاه رسیدگی به دعاوی ابطال علامت تجاری و برند چه دادگاهی می باشد؟
در خصوص معرفی دادگاه رسیدگی به دعاوی ابطال علامت تجاری و برند؛ می بایست بیان نمود که مستند به ماده 59 قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری، در صلاحیت شعبه یا شعب خاصی از دادگاه های عمومی تهران می باشد. علاوه بر این، تجدیدنظرخواهی از آراء و نحوه رسیدگی، تابع مقررات آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی است.
هم چنین، امکان ثبت شکایت کیفری نیز در این نوع دعاوی وجود دارد. در این صورت، پرونده ابتدا؛ برای انجام تحقیقات و رسیدگی اولیه در دادسرا مطرح شده و پس از طی مرحله تحقیقات مقدماتی، برای صدور رای به دادگاه کیفری دو تهران ارجاع داده می شود و قاضی با توجه به ادله و مدارک اقدام به رسیدگی و صدور رای می کند.
نمونه رای ابطال علامت تجاری
همانطور که پیشتر بیان شد، پس از رسیدگی به پرونده در دادگاه های عمومی تهران، قاضی پرونده اقدام بر اساس ادله و مستندات، اقدام به صدور رای می نماید. از آن جایی که ممکن است، برخی کاربران با جزئیات و محتوای این گونه آرا آشنایی نداشته باشند، در قسمت زیر، یک نمونه رای ابطال علامت تجاری ارائه گردیده است.
- نویسنده: دادگاه بدوی
- حجم: 252 KB
- منبع: سامانه آرای ملی قضایی
جستجوی و استعلام علامت تجاری، به فرد این اطمینان را می دهد که علامت مزبور، پیش از این، به نام شخص دیگری ثبت نرسیده و حتی شبیه علامات های دیگر نیز نمی باشد. متقاضیان می توانند برای کسب اطلاع در خصوص، سامانه و نحوه استعلام علائم تجاری ثبت شده، به مطالعه مقاله زیر اقدام نمایند.
دادخواست ابطال علامت تجاری
دادخواست ابطال علامت تجاری، می بایست شامل اصل یا رونوشت مصدق کلیه اسناد و مدارک مثبت ادعای ابطال؛ رسید مربوط به پرداخت ودیعه تسلیم دادخواست ابطال به دادگاه و وکالت نامه (در صورتی که دادخواست توسط وکیل تسلیم شود) باشد.
در متن دادخواست نیز می بایست مواردی نظیر مشخصات خواهان، مشخصات خوانده، شرح و بهای خواسته و دلایل و منضمات دادخواست (شامل ادله و مدارک اثبات کننده ادعای خواهان و مدرک نمایندگی می باشد) درج شده باشد. رسیدگی به این دادخواست مطابق با آنچه بیان شد، در دادگاه های عمومی تهران صورت می گیرد.
توجه به این نکته ضروری است که دادخواست و موارد آن، می بایست به طور دقیق و کامل تنظیم شده و عدم درج هر یک از موارد فوق، در دادخواست، موجب رد درخواست از جانب دادگاه می شود. جهت کسب اطلاع بیشتر در خصوص تمدید ثبت علامت تجاری، مطالعه مقاله زیر، توصیه می گردد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه ابطال ثبت علامت تجاری در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه ابطال ثبت علامت تجاری پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. متقاضی به منظور ابطال علامت، می بایست درخواست و اعتراض خود را در قالب یک دادخواست، به دادگاه عمومی تهران ارائه نماید که توضیحات بیشتر در متن مقاله بیان شده است.