برای مشاوره نحوه محاسبه مالیات شرکت سهامی خاص
برای مشاوره نحوه محاسبه مالیات شرکت سهامی خاص
شرکت سهامی خاص شرکتی است که سرمایه آن به قطعات سهم تقسیم می شود. در این قسم از شرکت، مسئولیت هر یک از شرکا محدود به مبلغ اسمی سهامشان است. تمام سرمایه این شرکت منحصرا توسط موسسین تامین می شود و سهام آن قابلیت عرضه و خریدو فروش در بورس اوراق بهادار را ندارد.
شرکت های سهامی خاص مکلف به پرداخت انواع مختلفی از مالیات های مستقیم و غیرمستقیم می باشند و عدم پرداخت آن شرکت را با جریمه های سنگین رو به رو خواهد کرد. لذا؛ مدیران شرکت های سهامی خاص بایستی به طور کامل با قواعد و مقررات مالیاتی این قسم از شرکت آشنا باشند.
از همین رو؛ در این مقاله، پس از بیان انواع مالیات شرکت های سهامی خاص، مقررات مالیاتی شرکت سهامی خاص مورد بررسی قرار می گیرد. سپس، راجع به نحوه محاسبه مالیات شرکت های سهامی خاص و همچنین معافیت های مالیاتی این شرکت صحبت می شود و بعد از آن مراحل و نحوه ارسال اظهارنامه مالیاتی شرکت های سهامی خاص آموزش داده خواهد شد. در نهایت؛ پس از آموزش استعلام بدهی مالیاتی شرکت سهامی خاص در قسمت پایانی مقاله، موضوع عدم پرداخت مالیات شرکت سهامی خاص مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.
انواع مالیات شرکت های سهامی خاص
در پاسخ به این پرسش که انواع مالیات شرکت های سهامی خاص کدام اند؛ می بایست بیان نمود که مالیات شرکت های سهامی خاص به دو دسته اصلی مالیات های مستقیم و مالیات های غیرمستقیم تقسیم می شوند. مالیات های مستقیم به دسته ای از مالیات ها اطلاق می شود که به طور مستقیم از درآمد و دارایی اشخاص اخذ می شود و در مقابل مالیات های غیرمستقیم، مالیات هایی می باشند که به طور غیرمستقیم بر کالاهای مصرفی افراد وضع گردیده و از مصرف کنندگان دریافت می شود. شرکت های سهامی خاص مکلف به پرداخت انواع مختلفی از مالیات های مستقیم و غیرمستقیم می باشند که در ادامه راجع به هر یک از انواع مالیات ها توضیحاتی ارائه می شود.
مالیات بر درآمد: مالیات بر درآمد یکی از انواع مالیات های مستقیم می باشد که به طور مستقیم از درآمد شرکت سهامی خاص اخذ می شود. مالیات بر درآمد شرکت سهامی خاص با نرخ ثابت 25 درصد محاسبه می شود. لذا میزان این قسم از مالیات با توجه به میزان درآمد شرکت متفاوت است.
مالیات بر دارایی: دارایی های شرکت سهای خاص مشمول مالیات می باشد. در واقع این قسم از شرکت ها مکلفند برای دارایی هایی نظیر زمین، ساختمان، خودرو و.... مبلغی را تحت عنوان مالیات بر دارایی به دولت پرداخت نمایند. میزان این قسم از مالیات با توجه به مبلغ دارایی متفاوت می باشد.
مالیات ارزش افزوده: شرکت ها در طول حیات خود مجبور به خرید کالا هایی است. مالیات بر ارزش افزوده مالیاتی است که شرکت باید هنگام خرید کالا آن را بپردازد. این قسم از مالیات در شمار مالیات های غیرمستقیم قرار دارد و با نرخ 10 درصد محاسبه می شود.
مالیات نقل و انتقال سهام: نقل و انتقال سهام شرکت سهامی خاص مستلزم پرداخت مالیاتی تحت عنوان مالیات نقل و انتقال می باشد. نرخ این مالیات در شرکت سهامی خاص 4 درصد ارزش اسمی سهام منتقل شده می باشد. مالیات نقل و انتقال سهام به طور مستقیم از خریدار اخذ می شود.
مالیات حقوق و دستمزد: بر اساس قانون مالیات های مستقیم، شرکت های سهامی خاص مکلفند از حقوق کارکنان و پرسنال خود مبلغی را کسر و مبلغ کسر شده را تحت عنوان مالیات بر حقوق و دستمزد در مواعد مشخص به سازمان امور مالیاتی پرداخت نمایند. نرخ این قسم از مالیات بسته به مبلغ حقوق کارکنان و شرایط و تاهل و تعداد فرزند آن ها متفاوت می باشد.
مالیات ادغام: مالیات ادغام شرکت سهامی خاص یکی از انواع مالیات است که شرکت های سهامی خاص در زمان ادغام دو شرکت با یکدیگر باید آن را بپردازند. در واقع زمانی که بر اساس ادغام دو یا چند شرکت سهامداران درآمدی را کسب نمایند، مکلف به پرداخت مالیاتی تحت عنوان مالیات ادغام می باشند.
مقررات مالیاتی شرکت سهامی خاص
در قسمت پیشین مقاله؛ راجع به انواع مالیات شرکت سهامی خاص صحبت شد و بیان گردید که این قسم از شرکت ها مکلف به پرداخت مالیات هایی نظیر مالیات بر درآمد، مالیات بر دارایی، مالیات بر ارزش افزوده، مالیات بر نقل و انتقال سهام و مالیات بر حقوق و دستمزد می باشند.
مالیات شرکت سهامی خاص مشمول قواعد و مقرراتی است که تمامی مدیران شرکت باید به نسبت به آن آگاهی داشته باشند. از این رو؛ در ادامه، مقررات مالیاتی شرکت سهامی خاص مورد بحث قرار می گیرد. در توضیح این که مقررات مالیاتی شرکت سهامی خاص، شامل چه مواردی است، می بایتس بیان نمود که این مقررات به طور عمده؛ در قانون مالیات مستقیم مصوب 1366 تدوین گردیده است.
هم چنین، مقررات مالیات بر ارزش افزوده شرکت ها، در قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب 1387 بیان شده است. آنچه در خصوص مقررات مالیاتی شرکت سهامی خاص، حائز اهمیت می باشد؛ این است که تاکنون، قانون خاصی به طور ویژه، به بیان مقررات مالیاتی شرکت سهامی خاص پرداخته باشد، تدوین نشده و متقاضیان می بایست جهت اطلاع از قوانین این نوع مالیات، به قوانین مرتبط با این حوزه مراجعه نمایند.
نحوه محاسبه مالیات شرکت های سهامی خاص
نحوه محاسبه مالیات شرکت های سهامی خاص به این صورت است که ابتدا درآمد و هزینه های شرکت در یک دوره مالی مشخص، بر اساس دفاتر قانونی و سایر اسناد و مدارک محاسبه می شود. پس از انجام این اقدامات و کسر هزینه ها، سود خالص شرکت به دست می آید.
پس از به دست آمدن سود خالص شرکت، 25 درصد از این سود خالص بایستی به عنوان مالیات بر درآمد پرداخت شود. در واقع؛ برای به دست آوردن این قسم از مالیات لازم است میزان درآمد خالص شرکت در نرخ 25 درصد ضرب شود. البته همانطور که گفته شد؛ مالیات شرکت سهامی خاص تنها شامل مالیات بر درآمد نبوده و این قسم از شرکت ها مکلف به پرداخت انواع دیگری از مالیات نیز می باشند.
به عنوان مثال؛ مالیات بر ارزش افزوده از دیگر مالیات هایی است که شرکت سهامی خاص مکلف به پرداخت آن می باشد. نرخ این مالیات 10 درصد است و مدیران بایستی هنگام خرید کالا این قسم از مالیات را به فروشنده بپردازند. مدیران شرکت های سهامی خاص پس از محاسبه مالیات باید آن را به سازمان امور مالیاتی پرداخت نمایند.
معافیت های مالیاتی شرکت های سهامی خاص
شرکت های سهامی خاص در مواردی به طور کامل و در مواردی از پرداخت بخشی از مالیات معاف می باشند. لذا؛ در ادامه، راجع به معافیت های مالیاتی شرکت های سهامی خاص صحبت می شود. به طور کلی؛ موارد معافیت مالیاتی شرکت سهامی خاص به شرح ذیل می باشد:
صادر کنندگان محصولات کشاورزی
دانش بنیان بودن فعالیت شرکت
فعالیت در زمینه انتشارات و مطبوعات
شرکت های ادغام شده
لازم به ذکر است داشتن مجوز از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد شرکت سهامی خاص را مشمول معافیت مالیاتی 50 % خواهد کرد. علاوه بر این؛ در صورتی که فعالیت شرکت سهامی خاص در زمینه ایرانگردی و جهانگردی باشد از پرداخت 50% مالیات معاف خواهد شد.
مراحل و نحوه ارسال اظهارنامه مالیاتی شرکت های سهامی خاص
مراحل و نحوه ارسال اظهارنامه مالیاتی شرکت های سهامی خاص به این صورت است که شخص ابتدا می بایست به سامانه سازمان امور مالیاتی به نشانی tax.gov.ir مراجعه نمایند. با مراجعه به این سامانه صفحه ای همانند تصویر ذیل نمایش داده می شود که شخص بایستی گزینه اظهارنامه عملکرد(حقوقی) را انتخاب نماید.
در این صفحه شخص می بایست شناسه ملی شرکت، کلمه عبور و تصویر امنیتی را وارد نماید.
پس از درج اطلاعات خواسته شده یک کد از طریق پیامک به تلفن همراه معرفی شده ارسال می شود که شخص باید آن کد را درج تا وارد صفحه اختصاصی خود شود. پس از انتخاب پرونده مدنظر در این صفحه و همچنین درج و تایید اطلاعات خواسته شده مراحل ارسال اظهارنامه مالیاتی شرکت سهامی خاص به پایان می رسد.
استعلام بدهی مالیاتی شرکت سهامی خاص
به منظور استعلام بدهی مالیاتی شرکت سهامی خاص اشخاص می بایست ابتدا به سامانه سازمان امور مالیاتی به نشانی tax.gov.ir مراجعه نمایند. در منوی سایر خدمات مالیاتی گزینه ای به نام استعلام بدهی مالیاتی وجود دارد که شخص می بایست بر روی آن گزینه کلیک نماید.
سپس صفحه ای همانند تصویر ذیل نمایش داده می شود که شخص می بایست شناسه ملی شرکت، کلمه عبور و تصویر امنیتی را وارد بر قسمت ورود به درگاه ملی کلیک نماید.
یا وارد کردن اطلاعات خواسته شده کارتابل اختصاصی شخص حقوقی نمایش داده می شود که در آن می توان خلاصه ای از وضعیت مالیاتی شرکت را مشاهده نمود. همچنین می توان با کلیک بر گزینه درخواست ها از منوی سمت راست صفحه و سپس امنتخاب گزینه استعلام بدهی مالیاتی نسبت به استعلام بدهی مالیاتی شرکت سهامی خاص اقدام نمود
عدم پرداخت مالیات شرکت سهامی خاص
همانطور که در قسمت های پیشین مقاله گفته شد؛ شرکت های سهامی خاص موظف به پرداخت انواع مختلفی از مالیات هستند و عدم پرداخت مالیات، شرکت را با جرایم سنگینی مواجه می کند. در این بخش از مقاله؛ ضمانت اجرا های عدم پرداخت مالیات شرکت سهامی خاص مورد بحث قرار می گیرد.
به طور کلی؛ به هر رفتاری که به طور غیر قانونی منجر به پرداخت کمتر یا نپرداختن مالیات شود جرم فرار مالیاتی گفته می شود. در واقع چنانچه شرکت سهامی خاص به عنوان یک مودی مالیاتی، مالیاتی که موظف به پرداخت آن است را پرداخت نکند یا کمتر از میزان قانونی پرداخت نماید، مرتکب جرم فرار مالیاتی شده است.
ممنوعیت فعالیت شرکت از 6 ماه تا 2 سال، 6 ماه تا 2 سال حبس تعزیری برای افراد متخلف در شرکت، ممنوعیت از هرگونه فعالیت اقتصادی تا 2 سال برای افراد متخلف در شرکت، جزای نقدی و انتشار حکم محکومیتت در رسانه ها از جمله مجازات های عدم پرداخت مالیات شرکت سهامی خاص به شمار می آید
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه محاسبه مالیات شرکت سهامی خاص در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه محاسبه مالیات شرکت سهامی خاص پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. بله.