برای مشاوره اطلاع از تفاوت عوارض و مالیات
برای مشاوره اطلاع از تفاوت عوارض و مالیات
از جمله مهم ترین تکالیفی که دولت بر عهده اشخاص قرار داده است؛ می توان به پرداخت عوارض و مالیات اشاره نمود. پرداخت مالیات و عوارض به منظور تامین مالی هزینه های دولت، همواره مورد تاکید کشورها بوده است. با توجه به هزینه های دولت از یک سو و نیاز دولت به تامین مالی از سوی دیگر، کشورها تلاش می نمایند که در قوانین و مقررات خود این موضوع را مطمح نظر قرار دهند.
در ایران نیز قانون به موجب وضع قوانین و مقررات در حوزه مالیات، نظیر قانون مالیات مستقیم، قانون مالیات بر ارزش افزوده و ... و نیز ضوابط حوزه پرداخت عوارض نظیر قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین، قانون نوسازی و عمران شهری و... دولت؛ افراد را موظف به پرداخت این مبالغ نموده است. آنچه در این خصوص، حائز اهمیت است که این است که بر خلاف تصور عموم، مالیات و عوارض دو مفهوم جداگانه و کاملا متفاوت از یکدیگر می باشند که مشمولان می بایست هزینه آن را به صورت مجزا، به حساب دولت واریز نمایند.
از این رو؛ در این مقاله؛ ابتدا به سوال که مالیات چیست و عوارض چه می باشد، پاسخ داده و در ادامه به تفاوت عوارض و مالیات خواهیم پرداخت و فرق بین عوارض و مالیات در نرخ، نحوه محاسبه، اجباری و یا اختیاری بودن و .... ارائه می شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
مالیات چیست
همانطور که پیش تر اشاره گردید، مالیات و عوارض دو هزینه مجزا از یکدیگر می باشند و با یکدیگر تفاوت هایی دارند. در این میان، ممکن است که این سوال برای برخی مخاطبان مطرح شود که مالیات چیست و شامل چه انواعی می گردد؟ در پاسخ به این پرسش می بایست بیان نمود که مالیات، هزینه ای است که بر طبق قوانین و مقررات، افراد باید به صورت بلاعوض و اجباری به دولت پرداخته تا صرف هزینه های عمومی گردد.
وضع مالیات از جانب دولت، عموما اهداف گوناگونی داشته که از جمله آن می توان به تامین بخشی از درآمدهای دولت، تعدیل توزیع درآمد و ثروت جامعه، کنترل و هدایت مخارج و هزینه ها در اقتصاد، کنترل حجم واردات و صادرات و... اشاره نمود. مالیات در حقوق ایران، به دو دسته مالیات مستقیم و مالیات غیرمستقیم تقسیم بندی می شود.
مالیات مستقیم خود به دو دسته مالیات بر درآمد و مالیات بر دارایی تقسیم بندی می شود. در این میان، مالیات بر ارث و مالیات بر حق تمبر از انواع مالیات بر دارایی و مالیات بر درآمد املاک، مالیات بر درآمد حقوق، مالیات بر درآمد مشاغل، مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی و مالیات بر درآمد اتفاقی از جمله انواع مالیات بر درآمد به شمار می آیند.
مالیات غیرمستقیم نیز به مالیات بر واردات و مالیات بر مصرف و فروش تقسیم بندی می شود که حقوق گمرکی، سود بازرگانی و.... از انواع مالیات بر واردات و مالیات بر نوشابه های غیر الکلی، مالیات بر فروش سیگار، مالیات اتومبیل، مالیات نقل و انتقال خودرو و ... از انواع مالیات بر مصرف و فروش به شمار می آیند.
متقاضیان به منظور پرداخت مالیات و تکمیل اظهارنامه مالیاتی می بایست به سایت سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی اینترنتی Tax.gov.ir مراجعه نمایند. توجه به این نکته ضروری است که پرداخت مالیات از طریق این سایت، مستلزم ثبت نام و دریافت نام کاربری و رمز عبور می باشد. عدم پرداخت مالیات، تخلف محسوب شده و مودی بسته به نوع تخلف، ممکن است به پرداخت جریمه، حبس، محرومیت از معافیت و بخشودگی، ممنوع الخروج شدن و... محکوم شود.
عوارض چیست
در پاسخ به این پرسش که عوارض چیست و به چه منظوری وضع می شود؛ لازم به ذکر است که عوارض در لغت، جمع کلمه عارضه یعنی حادثه و پیشامد بوده و در اصطلاح، عوارض هزینه ای است که بر مبنای قوانین و مقررات مصوب، نوع و میزان آن مشخص شده و بر طبق ضوابط، از طریق نشر آگهی در روزنامه ها به اطلاع عموم رسیده و توسط شهرداری هر شهر در ازاء ارائه خدمات، از افراد اخذ می شود.
به عبارت دیگر، عوارض، هزینه جبران مبالغی است که موسسات اداری یا شهرداری پرداخت کرده و از مردم اخذ می گردد. عوارض و نوسازی و عمران شهرداری، عوارض مشاغل و کسب و پیشه، بهای خدمات مدیریت پسماند (مسکونی، غیر مسکونی) و عوارض سالیانه خودرو (شامل عوارض سالیانه و آزادراهی) از جمله انواع عوارض به حساب می آیند.
در توضیح این که نحوه محاسبه عوارض به چه صورتی می باشد؛ می بایست بیان نمود که میزان و نحوه محاسبه عوارض شهرداری، مطابق با قوانین و مقررات هر شهر متفاوت است. عوارض شهرداری بر طبق عواملی نظیر نوع و مساحت ملک، منطقه جغرافیایی، نوع فعالیت و استفاده از ملک، و دیگر عوامل معین گردیده و به اطلاع شخص می رسد.
متقاضیان به منظور پرداخت عوارض می توانند به دو صورت حضوری و اینترنتی اقدام نمایند. پرداخت حضوری از طریق خودپردازهای بانکی، دفاتر خدمات الکترونیک شهر و همچنین ادارات درآمد مناطق، صورت گرفته و پرداخت اینترنتی بسته به نوع عوارض از طریق سامانه و اپلیکیشن تهران من، سامانه پیامکی، سامانه تلفنی و کد دستوری امکان پذیر است.
فرق و تفاوت بین عوارض و مالیات
همانطور که پیش تر بیان شد، عوارض با مالیات یکسان نبوده و این دو مفهوم با یکدیگر متفاوت می باشند. از آن جا که ممکن است برخی افراد با فرق میان دو مفهوم آشنایی نداشته باشند؛ این قسمت از مقاله به بیان فرق و تفاوت بین عوارض و مالیات پرداخته شده است. اولین تفاوت میان عوارض و مالیات در این است که پرداخت مالیات به صورت اجباری صورت گرفته و در ازای آن خدماتی دریافت نمی شود.
اما عوارض هزینه ای است که به صورت اختیاری توسط متقاضی پرداخت شده و در ازاء آن، پرداخت کننده از خدمات موردنیاز را از دستگاه های اداری و دولتی دریافت می نماید. به عبارت دیگر، پرداخت عوارض معوض بوده، اما پرداخت مالیات ما به ازایی ندارد. تفاوت دیگر، مالیات و عوارض، در میزان و نرخ و نیز نهاد دریافت کننده آن می باشد. نرخ مالیات عموما توسط مجلس شورای اسلامی وضع گردیده و توسط سازمان امور مالیاتی کشور، از متقاضی دریافت می شود.
اما نرخ عوارض بر حسب ملی یا محلی بودن توسط نهادهای مختلفی تعیین می گردد. نهاد مصوب و وضع کننده عوراض ملی شهرداری یا شورای شهر نبوده و توسط قانونگذار (مجلس شورای اسلامی) وضع و تصویب می شود، اما تعیین و تصویب میزان عوارض محلی توسط شورای اسلامی شهر صورت می گیرد.
علاوه بر تفاوت های فوق الذکر؛ برای درآمد هایی که مورد محاسبه مالیات قرار می گیرند، نمی توان عوارض وضع نمود که از جمله آن می توان به سود حاصل از سهام شرکت ها، سود حاصل شده از اوراق مشارکت، مالیات سود سپرده بانکی و ... اشاره نمود. با وجود تفاوت های فوق، عموما عوارض به نوعی مالیات در نظر گرفته شده که توسط ارگان ها و نهادهای عمومی و دولتی، در برابر خدماتی که به مردم ارائه می دهند، آن را دریافت می کنند.
سازمان امور مالیاتی کشور در جهت اجرای سیاست های دولت در توسعه خدمات الکترونیکی اقدام به تاسیس و راه اندازی سامانه عملیات الکترونیکی امور مالیاتی به نشانی اینترنتی tax.gov.ir نموده است. متقاضیان به منظور کسب اطلاعات بیشتر در خصوص این سامانه و امکانات آن، می توانند به مطالعه مقاله زیر اقدام نمایند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد جزئیات تفاوت عوارض و مالیات در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از جزئیات تفاوت عوارض و مالیات پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. خیر.