برای مشاوره مشاغل قائم به شخص
برای مشاوره مشاغل قائم به شخص
به موجب آیین نامه اجرایی تبصره 3 ماده 169 قانون مالیات های مستقیم، به طور کلی؛ می توان مشاغل را به دو دسته مشاغل مکان محور و مجوز محور تقسیم نمود. مشاغل مکان محور، به دسته ای از مشاغل گفته می شود که صاحب کسب و کار، می بایست برای واحد شغلی یا محل فعالیت خود، پرونده مالیاتی تشکیل دهد.
در مقابل، مشاغل مجوز محور، به دسته ای از مشاغل گفته می شود که در آن صاحب کسب و کار، با توجه به تخصص خود و فارغ از محل فعالیت، مجوز فعالیت برای یک حوزه فعالیتی خاص را کسب می نماید که از جمله آن، می توان به مشاغل گروه پزشکی، اشاره نمود. مشاغل مجوز محور، خود به دسته های مختلفی تقسیم بندی می شود که مشاغل قائم به شخص، یکی از آن ها می باشد. مشاغل قائم به شخص؛ قوانین و محدودیت های مالیاتی مخصوص به خود را داشته که اطلاع از آن، برای متقاضیان امری الزامی است.
از این رو، در این مقاله، به این سوال که مشاغل قائم به فرد یعنی چه؛ پاسخ داده شده و فهرست و لیست این مشاغل آورده می شود. در ادامه، قوانین و محدودیت های مالیاتی مشاغل قائم به شخص ارائه می گردد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
مشاغل قائم به فرد یعنی چه
در خصوص پاسخ به این پرسش که مشاغل قائم به فرد یعنی چه؛ می توان بیان نمود که مشاغل قائم به شخص، از جمله مشاغل مجوز محور می باشند که در آن پروانه و مجوز فعالیت از سوی مراجع مربوط به نام شخصی صادر می گردد که دارای تخصص و گواهی مرتبط به آن فعالیت بوده و برای آن ها شریک در نظر گرفته نمی شود. بنابر این، به طور کلی می توان بیان نمود که مشاغل قائم به شخص، می بایست حاوی دو شرط اساسی باشند:
شخص مهارت و تخصص کافی در حوزه مورد فعالیت را کسب نماید.
صلاحیت های تخصصی وی به طریقی نظیر دریافت پروانه کسب، تایید مراجع ذی صلاح برسد.
توجه به این نکته ضروی است که برای این که شغل، قائم به شخص تلقی شود، لازم است که دو شرط همزمان در متقاضی وجود داشته باشد و وجود یکی به تنهایی کفایت نمی کند. از جمله این مشاغل می توان به مشاغلی مانند دفاتر اسناد رسمی، پزشکان، نمایندگی های بیمه و …. اشاره نمود که در آن، فعالیت موردنظر قائم به شخص بوده و پروانه فعالیت از سوی مراجع، به نام شخصی صادر می شود که دارای تخصص و گواهی مرتبط به آن فعالیت باشد.
فهرست و لیست مشاغل قائم به شخص
در قسمت های پیشین مقاله، در خصوص پاسخ به این پرسش که مشاغل قائم به شخص چیست؛ توضیح داده و بیان نمودیم که در این گونه مشاغل، پروانه و مجوز فعالیت از سوی مراجع ذی صلاح به نام شخصی صادر شده که دارای تخصص و گواهی مرتبط به آن فعالیت باشد. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به منظور آشنایی متقاضیان، فهرست و لیست مشاغل قائم به شخص را ارائه نماییم که به شرح زیر می باشد:
پزشکان (کلیه صاحبان حرف و مشاغل حوزه پزشکی، پیرا پزشکی، داروسازی و دامپزشکی به شرط آن که مجوز آن ها توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سازمان نظام پزشکی ایران و یا سازمان نظام پزشکی و سازمان دامپزشکی ایران صادر شده باشد.)
مهندسان ناظر
وکلای دادگستری
بازرگانان (دارندگان کارت بازرگانی هوشمند)
کارشناسان رسمی دادگستری
دفاتر اسناد رسمی
حسابداران رسمی
نمایندگی های بیمه
مشاغل فوق، مشاغلی می باشند که قائم به شخص بوده و در صورت جابه جایی محل فعالیت، نیاز به ثبت نام جدید در نظام مالیاتی نخواهند داشت. البته توجه به این نکته ضروری است که برای مشاغل قائم به شخص، برخی محدودیت های مالیاتی نیز در نظر گرفته شده است که در قسمت بعدی مقاله به طور مفصل به آن پرداخته خواهد شد.
قوانین و محدودیت های مالیاتی مشاغل قائم به شخص
در توضیح این که قوانین و محدودیت های مالیاتی مشاغل قائم به شخص، چه می باشد، می بایست بیان نمود که به طور کلی، محدودیت های مشاغل قائم به شخص به دو دسته تقسیم می شود که از جمله آن می توان به محدودیت در تشکیل پرونده مشارکتی و نیز محدودیت در استفاده از تبصره 1 ماده 101 قانون مالیات مستقیم اشاره نمود. به جهت آشنایی متقاضیان در قسمت زیر، قوانین و محدودیت های مالیاتی مشاغل قائم به شخص ارائه گردیده است:
مطابق با ماده 571 قانون مدنی، "شرکت عبارت است از اجتماع حقوق مالکین متعدد در شی واحد به نحو اشاعه." با توجه به برخی ابهامات پیش آمده در خصوص مشارکت در مشاغل قائم به شخص، شورای عالی مالیاتی در بخشنامه شماره 2-201 مصوب 1398/3/12 بیان نمود که از آن جایی که در مشاغل قائم به شخص؛ مجوز فعالیت از جانب مراجع ذی صلاح، به نام شخصی صادر می شود كه تخصص و گواهی مرتبط به آن فعالیت را داشته باشد، برای این قبیل مشاغل، شریک در نظر گرفته نمی شود و تشکیل پرونده مشارکت مدنی نیز تنها در صورتی امکان پذیر است که دو شرط شی واحد و اجتماع حقوق مالکین به نحو اشاعه در آن رعایت شده باشد.
بر اساس تبصره یک ماده 101 قانون مالیات های مستقیم؛ در مشارکت های مدنی اعم از اختیاری و قهری؛ شرکاء حداکثر می توانند از دو معافیت استفاده نمایند و مبلغ معافیت به طور مساوی بین آنان تقسیم و باقی مانده سهم هر شریک جداگانه مشمول مالیات خواهد بود. در خصوص اینکه نحوه استفاده از معافیت موضوع تبصره 1 ماده 101 قانون مالیات های مستقیم راجع به مشارکت مدنی برخی از صاحبان مشاغل که نیاز به تایید صلاحیت های تخصصی دارند؛ به چه صورتی می باشد؛ می بایست بیان نمود که؛
با توجه بخشنامه شماره 2-201 مصوب 1398/3/12 شورای عالی مالیاتی، از آنجایی که شی واحد در قرارداد مشارکت مدنی صاحبان مشاغل قائم به شخص مصداقی نداشته و تحقق اجتماع حقوق مالکین به نحو اشاعه، نیز محقق نشده است، لذا این گونه قراردادها، از مصادیق مشارکت مدنی موضوع تبصره ماده 101 نبوده، بلکه از مصادیق قراردادی منطبق با ماده 10 قانون مدنی می باشد. بنابراین نمی توان معافیت تبصره ماده 101 قانون مالیات مستتقیم را به قراردادهای مشارکت صاحبان مشاغل قائم به شخص، شمولیت داد.
بر اساس بخشنامه فوق؛ صاحبان مشاغلی که اشتغال به آن، نیازمند تایید برخی صلاحیت های تخصصی است (من جمله سردفتری دفاتر اسناد رسمی) در صورتی که نسبت به انعقاد قرارداد رسمی شرکت مدنی اقدام نموده و درخواست استفاده از معافیت موضوع تبصره یک ماده 101 قانون مالیات مستقیم؛ را هم برای صاحب اصلی و هم برای شریک داشته باشند، نمی توانند از این معافیت استفاده نمایند.
یکی دیگر از نکات مهمی که می بایست در خصوص قوانین مالیاتی، مشاغل قائم به شخص، مورد توجه قرار بگیرد، این است که بر اساس ماده 3 آیین نامه اجرایی موضوع تبصره 3 ماده ۱۶۹ اصلاحی قانون مالیات های مستقیم؛ صاحبان مشاغل (منظور مشاغل مکان محور) باید برای هر واحد شغلی یا برای هر محل، به صورت جداگانه در نظام مالیاتی ثبت نام نمایند. این امر، به این معنی است که در صورت تغییر آدرس مشاغل مکان محور، متقاضی می بایست پرونده قبلی مالیاتی خود را غیرفعال نموده و به تشکیل پرونده با نشانی جدید نماید. با این حال؛ در مشاغل مجوز محور، نیازی به تشکیل پرونده جدید مالیاتی نبوده و شخص باید تنها آدرس خود را اصلاح نماید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مشاغل قائم به شخص در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از مشاغل قائم به شخص پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. پزشکان، مهندسان ناظر و وکلای دادگستری از جمله مشاغل قائم به شخص می باشد که توضیحات بیشتر در متن مقاله بیان شده است.