برای مشاوره جزئیات دریافت گواهی عدم سوء پیشینه
برای مشاوره جزئیات دریافت گواهی عدم سوء پیشینه
محکومیت قطعی به برخی از مجازات های کیفری، محکوم علیه را به عنوان مجازات تبعی از برخی از حقوق اجتماعی محروم می نماید. به عبارت دیگر برای او سوء پیشینه ایجاد می کند. سوء پیشینه در گواهی های صادره از مراجع قضایی انعکاس پیدا خواهد کرد.
اشخاص در طول زندگی بنا به دلایل مختلفی مانند استخدام در مراجع دولتی و خصوصی،ثبت شرکت، دریافت ویزا و.... به اخذ گواهی عدم سوء پیشینه نیاز پیدا می کنند؛ لذا آگاهی از نحوه دریافت این گواهی و به طور کلی، شناخت این گواهی برای تمامی افراد جامعه امری حائز اهمیت تلقی می شود.
از این رو؛ در این مقاله، پس از پاسخ به پرسش گواهی عدم سوء پیشینه چیست، راجع به گواهی احراز عدم سوء پیشینه کیفری برای اعضای هیئت مدیره، مدیر عامل و بازرسان صحبت می شود. سپس، سامانه ثبت درخواست گواهی عدم سوء پیشینه اینترنتی معرفی و مراحل و نحوه دریافت گواهی عدم سوء پیشینه برای ثبت شرکت بیان می شود. بعد از آن گرفتن پیگیری گواهی عدم سوء پیشینه با کد ملی و کد رهگیری آموزش داده می شود. در نهایت؛ پس از معرفی سامانه ابلاغ عدم سوء پیشینه با کد رهگیری در قسمت پایانی مقاله، راجع به حذف سوء پیشینه برای ثبت شرکت مطالبی ارائه خواهد شد.
گواهی عدم سوء پیشینه چیست
در پاسخ به این سوال که گواهی عدم سوء پیشینه چیست؛ می توان بیان داشت که گواهی عدم سوء پیشینه برگی است که در آن سوابق کیفری موثر فرد درج می شود. در واقع، این برگه نشان می دهد که شخص در دوران محکومیت موثر کیفری به سر می برد یا خیر. لازم به ذکر است که محکومیت موثر کیفری مدت زمانی است که شخص در آن از حقوق اجتماعی محروم می باشد.
گفتنی است تمام جرایمی که فرد در طول زندگی مرتکب شده است، در گواهی عدم سوء پیشینه درج نمی شود؛ بلکه تنها محکومیت های موثر کیفری شخص در این گواهی درج خواهد شد. محکومیت های موثر کیفری و تعداد سال هایی که شخص در این محکومیت قرار می گیرد، در ماده 25 قانون مجازات اسلامی بیان شده است. بر اساس ماده مذکور، دوران محکومیت موثر کیفری به شرح ذیل می باشد:
الف - هفت سال در محکومیت به مجازات های سالب حیات و حبس ابد از تاریخ توقف اجرای حکم اصلی
ب - سه سال در محکومیت به قطع عضو، قصاص عضو در صورتی که دیه جنایت وارد شده بیش از نصف دیه مجنی علیه باشد، نفی بلد و حبس تا درجه چهار
پ - دو سال در محکومیت به شلاق حدی، قصاص عضو در صورتی که دیه جنایت وارد شده نصف دیه مجنی علیه یا کمتر از آن باشد و حبس درجه پنج
بر اساس تبصره 1 ماده فوق الذکر، در غیر موارد فوق، مراتب محکومیت در پیشینه کیفری محکوم درج می شود، لکن در گواهیهای صادره از مراجع ذیربط منعکس نمی گردد؛ مگر به درخواست مراجع قضائی برای تعیین یا بازنگری در مجازات. در واقع پس از اتمام مدت های فوق، سوابق محکومیت شخص در گواهی عدم سوء پیشینه درج نخواهد شد.
گواهی احراز عدم سوء پیشینه کیفری برای اعضای هیئت مدیره، مدیر عامل و بازرسان
قانون تجارت محدودیت ها و شرایطی را برای اعضای هیئت مدیره، مدیر عامل و بازرسان شرکت سهامی در نظر گرفته است. یکی از این شرایط، عدم سوء پیشینه کیفری این اشخاص می باشد. گواهی احراز عدم سوء پیشینه کیفری برای اعضای هیئت مدیره، مدیر عامل و بازرسان یکی از مدارکی است که این اشخاص باید هنگام نیاز، به مراجع ثبت شرکت ها ارائه نمایند.
مستفاد از ماده 111 لایحه اصلاحی قانون تجارت، کسانی که به علت ارتکاب یکی از جرایم سرقت، خیانت در امانت، کلاهبرداری، جنحههایی که به موجب قانون در حکم خیانت در امانت یا کلاهبرداری شناخته شده است، اختلاس، تدلیس، تصرف غیر قانونی در اموال عمومی موجب حکم قطعی از حقوق اجتماعی کلا یا بعضا محروم شده باشند، در مدت محرومیت نمی توانند به مدیریت شرکت انتخاب شوند.
همچنین ماده 126 و 147 لایحه مذکور، همین محدودیت را برای مدیر عامل و بازرسان شرکت نیز در نظر گرفته است. لازم به بیان است بخشنامه های صادره از طرف دولت، بازرسان شرکت های سهامی و اعضای هیئت مدیره شرکت های تجاری (به استثنای شرکت های تعاونی و موسسات غیرتجاری) را به دریافت گواهی عدم سوء پیشینه مکلف کرده است.
سامانه گرفتن عدم سوء پیشینه اینترنتی
قبلا ثبت درخواست گواهی عدم سوء پیشینه از طریق مراجعه به پلیس + 10 امکان پذیر بود، اما در حال حاضر اشخاص می توانند، علاوه بر مراجعه حضوری، خود به صورت اینترتنی نسبت به اخذ گواهی عدم سوء پیشینه اقدام نمایند. پرسشی که برای بسیاری از متقاضیان این امر مطرح می شود؛ آن است که نشانی سامانه گرفتن عدم سوء پیشینه اینترنتی چیست؟
اشخاص می توانند با مراجعه به سامانه خدمات الکترونیک قضایی(سامانه ثنا) به نشانی adliran.ir درخواست خود را مبنی بر دریافت گواهی عدم سوء پیشینه کیفری به صورت اینترنتی و بدون مراجعه حضوری به مرجع خاصی به ثبت برسانند.
البته امکانات سامانه ثنا محدود به دریافت گواهی عدم سوء پیشینه کیفری نمی باشد و متقاضیان با مراجعه به این سامانه می توانند می توانند از خدمات و امکاناتی چون دریافت ابلاغیه ها و اوراق قضایی، اطلاع از آخرین وضعیت پرونده های قضایی، ارائه و و پیگیری دادخواست و شکوائیه و... بهره مند شوند.
مراحل و نحوه دریافت گواهی عدم سوء پیشینه برای ثبت شرکت
در پاسخ به این پرسش که مراحل و نحوه دریافت گواهی عدم سوء پیشینه برای ثبت شرکت چگونه است؛ لازم به بیان است که اشخاص می توانند با مراجعه به پلیس + 10 و همچنین دفاتر خدمات قضایی نسبت به اخذ گواهی عدم سوء پیشینه اقدام نمایند. همچنین؛ همانطور که بیان شد، در حال حاضر دریافت گواهی عدم سوء پیشینه به صورت اینترنتی نیز امکان پذیر می باشد.
متقاضیان به منظور دریافت گواهی عدم سوء پیشینه به صورت غیر حضوری و اینترنتی می بایست به سامانه ثنا به نشانی adliran.ir مراجعه نمایند. با مراجعه به این سامانه صفحه ای همانند تصویر ذیل نمایش داده می شود که اشخاص می بایست بر گزینه سامانه گواهی عدم سوء پیشینه کلیک نمایند.
در این مرحله؛ شخص می بایست شماره ملی و رمز شخصی خود را وارد نماید. لازم به ذکر است اشخاص به منظور دریافت گواهی عدم سوء پیشینه از طریق سامانه ثنا ابتدا می بایست در این سامانه ثبت نام نمایند.
پس از درج اطلاعات خواسته شده و همچنین وارد کردن رمز موقت صفحه ای همانند تصویر ذیل نمایش داده می شود که شخص می بایست گزینه ثبت درخواست گواهی عدم سوء پیشینه را انتخاب نماید.
در این مرحله؛ اطلاعات و نشانی شخص متقاضی نمایش داده می شود. در نهایت، پس از انتخاب یکی از گزینه های به درخواست شخصی یا به درخواست سازمان و همچنین پرداخت هزینه های لازم درخواست متقاضی به ثبت می رسد. همچنین پس از به ثبت رسیدن درخواست، سامانه یک شماره پیگیری صادر می کند که از طریق آن، شخص می تواند نسبت به پیگیری درخواست خود اقدام نماید
پیگیری گواهی عدم سوء پیشینه با کد ملی
اشخاص پس از به ثبت رساندن درخواست خود مبنی بر دریافت گواهی عدم سوء پیشنه، می توانند این درخواست خود را پیگیری نمایند. پیگیری گواهی عدم سوء پیشینه با کد ملی یکی از روش های پیگیری این درخواست می باشد. از همین رو، در ادامه پیگیری گواهی عدم سوء پیشینه با کد ملی آموزش داده می شود.
متقاضیان به منظور پیگیری گواهی عدم سوء پیشینه با کد ملی لازم است ابتدا به سامانه عدل ایران به نشانی adliran.ir مراجعه نمایند. با مراجعه به این سامانه؛ صفحه ای مطابق تصویر ذیل نمایش داده می شود که شخص می بایست بر روی قسمت ابلاغ الکترونیک قضایی کلیک نماید.
در صفحه ارائه شده لازم است بر گزینه سامانه اصلی ابلاغ الکترونیک کلیک شود.
در این صفحه شخص می بایست کد ملی و رمز عبور خود را وارد نماید.
پس از وارد کردن اطلاعات خواسته شده و همچنین رمز موقت، شخص وارد حساب کاربری خود شده و می تواند با انتخاب گزینه ابلاغیه های جدید و سپس کلیک بر گزینه گواهی عدم سوء پیشینه، نتیجه استعلام درخواست گواهی عدم سوء پیشینه خود را مشاهده نماید
پیگیری گواهی عدم سوء پیشینه با کد رهگیری
همانطور که در قسمت های قبل گفته شد؛ پس از ثبت درخواست گواهی عدم سوء پیشینه، سامانه یک شماره پیگیری یا کد رهگیری صادر می کند از این طریق شخص می تواند نسبت به پیگیری درخواست خود اقدام نماید. لذا در این بخش از مقاله پیگیری گواهی عدم سوء پیشینه با کد رهگیری آموزش داده می شود.
به منظور پیگیری گواهی عدم سوء پیشینه با کد رهگیری لازم است متقاضیان به سامانه عدل ایران به نشانی adliran.ir مراجعه نمایند. با مراجعه به این سامانه صفحه ای مطابق تصویر ذیل نمایش داده می شود که شخص می بایست بر گزینه سایر سامانه کلیک نماید.
با نمایش این صفحه شخص می بایست همانند تصویر، گزینه استعلام مدارک قضایی را انتخاب نماید.
پس از آن، شخص به صفحه زیر هدایت می شود.
در این مرحله شخص بایستی نوع مدرک را درخواست گواهی عدم سوء پیشینه وارد کرده و کد رهگیری، تاریخ صدور مدرک و تصویر امنیتی را درج نماید. در نهایت با کلیک بر گزینه "استعلام و دریافت" می تواند گواهی عدم سوء پیشینه خود را پیگیری و مشاهده نماید
سامانه ابلاغ عدم سوء پیشینه با کد رهگیری
در قسمت های پیشین مقاله، به تفصیل راجع به گواهی عدم سوء پیشینه، مراحل و نحوه دریافت این گواهی و همچنین پیگیری گواهی عدم سوء پیشینه با کد ملی و کد رهگیری صحبت شد و اکنون در این بخش از مقاله سامانه ابلاغ عدم سوء پیشینه با کد رهگیری معرفی می شود.
در قسمت های قبلی گفته شد که پس از ثبت درخواست گواهی عدم سوء پیشینه، سامانه یک کد رهگیری نمایش می دهد و شخص به وسیله این کد می تواند از وضعیت درخواست خود آگاه شود؛ اما پرسشی که در این قسمت مطرح می شود، آن است که سامانه ابلاغ عدم سوء پیشینه با کد رهگیری کدام است؟
در پاسخ به پرسش مذکور باید بیان کرد سامانه ابلاغ عدم سوء پیشینه با کد رهگیری همان سامانه خدمات الکترونیک قضایی (ثنا) به نشانی adliran.ir می باشد. اشخاص می توانند با مراجعه به سامانه مذکور از آخرین وضعیت صدور گواهی عدم سوء پیشینه خود مطلع شوند.
حذف سوء پیشینه برای ثبت شرکت
آیا حذف سوء پیشینه برای ثبت شرکت امکان پذیر است؟ در پاسخ به پرسش مذکور باید گفت به طور کلی سوء پیشینه کیفری و محرومیت های ناشی از آن دائمی نبوده و پس از سپری شدن مدت زمان محرومیت، سوء پیشینه محکوم علیه نیز حذف خواهد شد.
مدت زمان محرومیت از حقوق اجتماعی نیز بسته به نوع جرم حسب مورد هفت سال یا سه سال و یا دو سال می باشد و برا اساس تبصره 1 ماده 25 قانون مجازات اسلامی، پس از گذشت مدت های مذکور مراتب محکومیت در پیشینه کیفری محکوم درج میشود؛ لکن در گواهی های صادره از مراجع ذیربط منعکس نمی گردد، مگر به درخواست مراجع قضائی برای تعیین یا بازنگری در مجازات.
در واقع پس از اتمام مدت های فوق، سوابق محکومیت شخص در گواهی عدم سوء پیشینه درج نخواهد شد. لازم به ذکر است که پس از اتمام مدت زمان محرومیت از حقوق اجتماعی، سوء پیشینه یا سوء سابقه خود به خود حذف خواهد شد و این موضوع برای ثبت شرکت نیاز به اقدام خاصی ندارد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد جزئیات دریافت گواهی عدم سوء پیشینه در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از جزئیات دریافت گواهی عدم سوء پیشینه پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. بله.