برای مشاوره پرداخت مالیات شرکت های حمل و نقل
برای مشاوره پرداخت مالیات شرکت های حمل و نقل
بنابر ماده 1 قانون مالیات مستقیم؛ هر شخص حقوقی ایرانی نسبت به کلیه درآمدهایی که در ایران یا خارج از ایران تحصیل می نماید و هم چنین، هر شخص حقوقی غیرایرانی نسبت به درآمدهایی که در ایران تحصیل می نماید، مشمول پرداخت مالیات می باشد. از جمله مهم ترین اشخاص حقوقی، شرکت های حمل و نقل می باشند که در زمینه جا به جایی بار و مسافر و... فعالیت می نمایند.
مطابق با قوانین مالیاتی در ایران، چنانچه شرکت حمل و نقل؛ از پرداخت مالیات متعلقه خودداری نماید؛ به تناسب، با مجازات های قانونی نظیر پرداخت جریمه، مواجه خواهد شد. بنابر نیاز است که کلیه شرکت هایی که به فعالیت حمل و نقل؛ اشتغال دارند با انواع مالیات این نوع شرکت ها آشنا شده و از نحوه پرداخت و معافیت مالیاتی شرکت های حمل و نقل، مطلع گردند.
از این رو، در این مقاله، انواع مالیات شرکت های حمل و نقل معرفی گردیده و به این سوال پاسخ داده می شود که ایا بارنامه مالیات دارد. سپس؛ مراحل و نحوه پرداخت مالیات شرکت های حمل و نقل بررسی گردیده و مالیات بر ارزش افزوده این شرکت ها آورده می شود. در انتهای مقاله نیز؛ مالیات شرکت های حمل و نقل بین المللی و بخشنامه آن توضیح داده می شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
انواع مالیات شرکت های حمل و نقل
مالیات در حقوق ایران به دو دسته مالیات مستقیم و مالیات غیرمستقیم تقسیم بندی می شود. مالیات بر دارایی، مالیات بر حق تمبر، مالیات بر ارث، مالیات بر درآمد از انواع مالیات مستقیم و مالیات بر ارزش افزوده و مالیات بر واردات، از انواع مالیات غیرمستقیم محسوب می شوند. در این میان، ممکن است که این سوال برای برخی از مخاطبان مطرح شود که انواع مالیات شرکت های حمل و نقل چیست و شامل چه مواردی می شود؟
در پاسخ به این پرسش می بایست بیان نمود که یکی از انواع مالیات مستقیم شرکت های حمل و نقل، مالیات بر درآمد، می باشد. در این خصوص، ماده 105 قانون مالیات مستقیم، بیان می دارد: «جمع درآمد شرکت ها و درآمد ناشی از فعالیت های انتفاعی سایر اشخاص حقوقی که از منابع مختلف در ایران یا خارج از ایران تحصیل می شود، پس از وضع زیان های حاصل از منابع غیرمعاف و کسر معافیت های مقرر به استثنای مواردی که طبق مقررات این قانون دارای نرخ جداگانه ای می باشد، مشمول مالیات به نرخ بیست و پنج درصد (۲۵٪) خواهند بود.»
یکی دیگر از انواع مالیات مستقیم شرکت ها، من جمله شرکت های حمل و نقل، مالیات بر دارایی و اموال است. مستند به ماده 1 قانون مالیات مستقیم؛ کلیه مالکین اعم از اشخاص حقیقی یا حقوقی، نسبت به اموال یا املاک خود واقع در ایران مشمول پرداخت مالیات بر دارایی می باشند. در خصوص، مالیات غیر مستقیم شرکت های حمل و نقل هم می بایست بیان نمود که مهم ترین نوع مالیات، مالیات بر ارزش افزوده می باشد.
منظور از مالیات بر ارزش افزوده، ما به التفاوت و عوارض فروش با مالیات و عوارض خرید در یک دوره معین می باشد. به موجب قانون مالیات بر ارزش افزوده، کلیه شرکت هایی که در زمینه ارائه خدمات فعالیت می نمایند؛ موظفند که علاوه بر بهای خدمت عرضه شده، مبلغی را به صورت درصدی از بهای فروش خدمات، در زمان فروش از خریداران اخذ نموده و آن را به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت نمایند. از آن جایی که شرکت های حمل و نقل، از جمله شرکت های خدماتی است، مشمول پرداخت مالیات بر ارزش افزوده می گردد.
ایا بارنامه مالیات دارد
در قسمت گذشته، انواع مالیات شرکت های حمل و نقل، را معرفی نموده و بیان کردیم که از جمله مهم ترین انواع مالیات شرکت های حمل و نقل؛ مالیات بر درآمد، مالیات بر دارایی و مالیات بر ارزش افزوده می باشد. در این میان، یکی از سوالات متداولی که درخصوص، مالیات این نوع شرکت ها مطرح می شود، این است که ایا بارنامه مالیات دارد؟
به منظور پاسخ به این پرسش که آیا بارنامه شرکت های حمل و نقل مالیات دارد یا خیر؟، ابتدا، می بایست تعریفی از بارنامه ارائه نمود. بارنامه، سندی قانونی است که توسط شرکت حمل و نقل برای فرستنده صادر گردیده و در آن، اطلاعات مهمی نظیر جزئیات مربوط به بار، مانند نوع، مقدار و مقصد مشخص شده است. صدور این سند، برای حمل و جابه جایی کالا ضروری می باشد.
در خصوص این که آیا بارنامه شرکت های حمل و نقل مالیات دارد یا خیر؛ می بایست بیان نمود که در گذشته، از هر بارنامه صادر شده توسط شرکت های حمل و نقل، به میزان 4 درصد عوارض و 9 درصد مالیات ارزش افزوده و در کل مبلغی در حدود 13 درصد دریافت می شد، اما به موجب مصوبه 361837 مورخ 1400/08/01، عوارض صدور بارنامه حمل و نقل جاده ای کالا از ۴ به ۹ درصد افزایش یافت و تنها این مبلغ از افراد اخذ می شود. ذکر این نکته در این میان، حائز اهمیت است که به موجب بخشنامه، 1402/10/05 درآمد صدور بارنامه، معاف از مالیات بر ارزش افزوده نیست.
مراحل و نحوه پرداخت مالیات شرکتهای حمل و نقل
یکی از مسائل مهم برای شرکت های حمل و نقل، پرداخت مالیات متعلقه می باشد. در خصوص این که مراحل و نحوه پرداخت مالیات شرکتهای حمل و نقل به چه صورت می باشد؛ می بایست بیان نمود که شرکت های حمل و نقل، به منظور پرداخت مالیات خود، می بایست به سایت سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی اینترنتی tax.gov.ir مراجعه نمایند.
مراحل و نحوه پرداخت مالیات شرکتهای حمل و نقل از سایت tax.gov.ir به این صورت است که فرد باید در مرورگر خود آدرس این سایت را جست و جو نموده و گزینه پرداخت الکترونیک مالیات را انتخاب نماید.
پس از آن، شخص لازم است که گزینه "سامانه پرداخت الکترونیک مالیات" را برگزیند.
پس از انتخاب گزینه مذکور، صفحه ای مطابق با تصویر زیر برای کاربر نمایش داده می شود، که متقاضی می بایست نام کاربری و کلمه عبور، خود را در آن وارد نموده و سایر مراحل پرداخت مالیات را طی نماید.
هم چنین، توجه به این نکته ضروری است که امکان پرداخت مالیات شرکت های حمل و نقل از طریق سایت payments.tax.gov.ir نیز میسر می باشد. به این منظور، متقاضی می بایست نشانی اینترنتی مزبور را در مرورگر خود وارد نموده و پس از درج شناسه پرداخت و شناسه قبض یا شناسه 30 رقمی نسیم، نسبت به پرداخت مالیات اقدام کند.
معافیت مالیات بر ارزش افزوده شرکت های حمل و نقل
در خصوص معافیت مالیات بر ارزش افزوده شرکت های حمل و نقل می بایست بیان نمود که بر اساس بند ۱۳ از بخش ب ماده 9 قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب ۲ خرداد ۱۴۰۰ مجلس شورای اسلامی، کلیه خدمات ارائه شده توسط شرکت های حمل و نقل اعم از بار و مسافر درون و برون شهری، بین المللی، جاده ای، ریلی و دریایی از مالیات بر ارزش افزوده معاف شده است. توجه به این نکته ضروری است که معافیت مالیاتی شرکتهای حمل و نقل در خصوص ارزش افزوده، بخش خدمات حمل و نقل کالا مشمول این معافیت نمی باشد.
در پاسخ به این پرسش که کدام خدمات حمل و نقل جاده ای از مالیات ارزش افزوده معاف است؛ ذکر این نکته حائز اهمیت است که معافیت مالیات بر ارزش افزوده حمل و نقل، شامل خدمات جانبی نظیر درآمد صدور بارنامه، فورواردری، تخلیه و بارگیری، توزیع، بسته بندی، صدور قبض انبار و ... نمی شود. هم چنین، خدمات حمل و نقل هوایی اعم از بار و مسافر مشمول مالیات بر ارزش افزوده است.
بخشنامه 210/69191/د مورخ 1402/10/05 در این خصوص مقرر می دارد: «هر گونه اعطای معافیت یا مشوق مالیاتی باید بر اساس صراحت قانونی صورت پذیرد و در قانون ذکر شده ( جز 13 بند ب ماده 9 ) صرفا ارایه خدمات حمل و نقل اعم از بار ، مسافر درون و برون شهری و بین المللی جاده ای ، ریلی و دریایی مشمول معافیت ارزش افزوده شده و خدمات جانبی آن ها مربوط به این امور مورد معافیت صریح واقع نگردیده...لذا؛ خدمات جانبی حمل از جمله درآمد صدور بارنامه، فورواردری، تخلیه و بارگیری، توزیع، بسته بندی، صدور قبض انبار و ... نخواهد بود.»
مالیات شرکت های حمل و نقل بین المللی
شرکت حمل و نقل بین المللی، به شرکتی گفته می شود که به عملیات انتقال مسافر و یا کالا بین دو کشور می پردازد. در خصوص این که مالیات شرکت های حمل و نقل بین المللی به چه صورت می باشد؛ می بایست بیان نمود که به موجب ماده 1 قانون مالیات مستقیم، در صورتی که شرکت حمل و نقل بین المللی، غیر ایرانی بوده، نسبت به درآمدهایی که در ایران تحصیل می کند، مشمول پرداخت مالیات است.
هم چنین مستند به ماده مذکور؛ در مواردی که شرکت حمل و نقل بین اللملی ایرانی بوده؛ نسبت به کلیه درآمدهایی که در ایران یا خارج از ایران تحصیل می نماید، مشمول پرداخت مالیات است. هم چنین، بر اساس ماده 113 این قانون، مالیات موسسات کشتیرانی و هواپیمایی خارجی بابت کرایه مسافر و حمل کالا و امثال آن از ایران، به طور مقطوع عبارت است از پنج درصد کلیه وجوهی که از این بابت عاید آن ها خواهد شد؛ اعم از این که وجوه مزبور در ایران یا در مقصد یا در بین راه دریافت شود.
علاوه بر این، بر اساس بند 13 قسمت ب ماده 9 قانون مالیات بر ارزش افزوده، حمل و نقل درون و برون شهری (اعم از کالا و مسافر) و حمل و نقل بین المللی (حمل و نقل جاده ای، حمل و نقل ریلی و دریایی) از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف می باشد. توجه به این نکته ضروری است که کلیه خدمات حمل و نقل هوایی و حمل و نقل هوایی از بار و مسافر در حمل و نقل و حمل بین الملل، مشمول پرداخت مالیات بر ارزش افزوده می شود.
بخشنامه معافیت ارزش افزوده حمل و نقل
در بخش های پیشین مقاله، به توضیح انواع مالیات شرکت های حمل و نقل پرداخته و مراحل و نحوه پرداخت و معافیت مالیاتی آن توضیح داده شد. در این قسمت از مقاله قصد داریم یکی از مهم ترین بخشنامه معافیت ارزش افزوده حمل و نقل را ارائه نماییم که در تاریخ 1402/10/05 توسط معاون حقوقی و فنی مالیاتی ارائه گردیده است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد پرداخت مالیات شرکت های حمل و نقل در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از پرداخت مالیات شرکت های حمل و نقل پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. بله.