برای مشاوره نحوه محاسبه بیمه پیمانکاری
برای مشاوره نحوه محاسبه بیمه پیمانکاری
قرارداد پیمانکاری قراردادی است که بر اساس آن کارفرما انجام کاری معین را در بازه زمانی مشخص و در قبال پرداخت مبلغی مشخص به پیمانکار می سپارد. پیمانکاران نیز در جهت پیشبرد انجام کار، نیرو هایی را جذب و نسبت به انعقاد قرارداد با آن ها اقدام می نمایند.
در پروژه های ساختمانی و عمرانی احتمال اتفاق حادثه های ناگوار بسیار است؛ لذا در این رابطه، قوانین سخت گیرانه ای برای کارفرمایان وضع شده است. الزام به پرداخت حق بیمه توسط کارفرمایان یکی از این قوانین به شمار می آید. با عنایت به الزامی بودن بیمه پیمانکاری تمامی کارفرمایان و پیمانکاران باید به طور کامل با این بیمه، روش پرداخت و نحوه محاسبه آن آشنا باشند.
لذا؛ در این مقاله، ابتدا به این پرسش پاسخ داده می شود که بیمه پیمانکاری چیست؛ سپس، راجع به بیمه پیمانکاری در قانون تامین اجتماعی صحبت شده و روش و نحوه محاسبه حق بیمه در انواع قراردادهای پیمانکاری بررسی می شود. بعد از آن، جدول و درصد حق بیمه قراردادهای پیمانکاری ارائه و در رابطه با کسورات حق بیمه پیمانکاری مطالبی ارائه می شود. سپس نحوه پرداخت حق بیمه در قرارداد پیمانکاری و همچنین اعتراض به حق بیمه آن مورد بررسی قرار گرفته و پس از مطالعه محاسبه آنلاین حق بیمه قراردادهای پیمانکاری در قسمت پایانی مقاله، بخشنامه حق بیمه قراردادهای پیمانکاری و همچنین pdf قوانین بیمه و مالیات قراردادهای پیمانکاری ارائه خواهد شد.
بیمه پیمانکاری چیست
تمامی پیمانکاران و پیمانکاران فرعی (یعنی اشخاصی که توسط پیمانکار جذب شده اند) باید بیمه پیمانکاری باشند. سوالی که در این قسمت، مطرح می شود که بیمه پیمانکاری چیست؟ در پاسخ به این پرسش باید بیان کرد که، بیمه پیمانکاری مبلغی است که باید توسط کارفرما به سازمان تامین اجتماعی پرداخت شود.
در واقع پس از انعقاد قرارداد پیمانکاری، کارفرما موظف می شود؛ حق بیمه نیروهای خود را پرداخت نماید، به این بیمه، بیمه پیمانکاری گفته می شود. با استفاده از بیمه پیمانکاری چنانچه حادثه ای برای هر یک از کارکنان پیش آید، بیمه این خسارت را جبران خواهد کرد.
میزان حق بیمه بر اساس حقوق پرداختی به افراد که در قرارداد پیمانکاری به ثبت می رسد؛ تعیین می شود. گفتنی است انعقاد قرار پیمانکاری نه تنها کارفرما را موظف به پرداخت حق بیمه می کند، بلکه پرداخت مالیات قرارداد را نیز بر عهده او می گذارد. لذا کارفرمایان مکلفند در مواعد مشخص نسبت به تکمیل و ارسال اظهارنامه مالیاتی اقدام نمایند.
بیمه پیمانکاری در قانون تامین اجتماعی
همانطور که بیان شد؛ بیمه پیمانکاری مبلغی است که باید توسط کارفرما به سازمان تامین اجتماعی پرداخت شود. مقررات بیمه پیمانکاری در قانون تامین اجتماعی بیان شده است. لذا؛ در این بخش از مقاله، بیمه پیمانکاری در قانون تامین اجتماعی مورد برررسی قرار می گیرد.
ماده 38 قانون تامین اجتماعی و همچنین بخشنامه 14 قانون جدید درآمد، به بیان قواعد و مقررات راجع به بیمه پیمانکاری پرداخته است. مستفاد از ماده 38 قانون مذکور، در مواردی که انجام کار به طور مقاطعه به اشخاص حقیقی یا حقوقی واگذار میشود کارفرما باید در قراردادی که منعقد می کند، مقاطعه کار را متعهد نماید که کارکنان خود، همچنین کارکنان مقاطعه کاران فرعی را نزد سازمان بیمه نماید و کل حق بیمه را به ترتیب مقرر در قانون بپردازد.
همچنین؛ بر اساس مقررات این قانون، سازمان تامین اجتماعی، تمامی منابع انسانی کارهای پروژه ای و پیمانکاری، کارفرمایان را ملزم کرده است که درصدی از هزینه پرداختی به پیمانکاران را نزد خود نگه دارند. گفتنی است این اقدام در جهت تضمین بیمه شدن به عمل می آید
روش و نحوه محاسبه حق بیمه در انواع قراردادهای پیمانکاری
در پاسخ به این پرسش که روش و نحوه محاسبه حق بیمه در انواع قراردادهای پیمانکاری به چه صورت است؛ می توان بیان داشت که روش و نحوه محاسبه حق بیمه در انواع قراردادهای پیمانکاری متفاوت است. از این رو؛ در ادامه، این موضوع در هر یک از انواع قراردادها بررسی می شود.
قراردادهای گازرسانی: میزان حق بیمه قراردادهای احداث شبکه های گاز رسانی معادل 7 درصد و و این نرخ برای قراردادهای نصب و رگلاتور معادل ۱۵ درصد مبلغ مندرج در قرارداد می باشد.
قراردادهای خدمات شهری و نگهداری فضای سبز: در این نوع از قراردادها میزان حق بیمه کارکرد مکانیکی معادل 7 درصد و حق بیمه کارکرد غیر مکانیکی معادل 15 درصد مبلغ مندرج در قرارداد می باشد.
قراردادهای اجرایی عملیاتی: نرخ حق بیمه در قراردادهای عمرانی نظیر ساختمان سازی، سد سازی، راه سازی و... معادل ۶/۶ درصد می باشد. لازم به ذکر است 1.6 درصد این مبلغ باید توسط پیمانکار و 5 درصد آن باید توسط کارفرما پرداخت شود.
قراردادهای عمرانی مشاوره ای: در این نوع قراردادها، پیمانکار مکلف است لیست نیروهای شاغل در قرارداد را ارسال کند و موظف به پرداخت حق بیمه نیست، اما کارفرما وظیفه دارد حق بیمه پیمانکاری را از صورت حساب یا صورت وضعیت کسر کرده و به حساب تامین اجتماعی واریز نماید. نرخ حق بیمه در قراردادهای عمرانی مشاوره ای 15.6 درصد می باشد. لازم به ذکر است 3.6 درصد این مبلغ باید توسط پیمانکار و 12 درصد آن باید توسط کارفرما پرداخت شود.
جدول حق بیمه قراردادهای پیمانکاری
به طور کلی میزان و درصد حق بیمه در انواع قراردادهای پیمانکاری (قراردادهای مشمول ضوابط طرح های عمرانی و همچنین، قراردادهای مشمول ضوابط طرح های غیر عمرانی) متفاوت می باشد. لذا؛ در ادامه جدول حق بیمه قراردادهای پیمانکاری در هر یک از این قراردادها ارائه می شود.
نوع قرارداد | میزان حق بیمه |
قراردادهای مشمول ضوابط طرح های عمرانی | میزان حق بیمه در این قراردادها معادل 6.6% ناخالص کارکرد می باشد. |
قراردادهای مشمول ضوابط طرح های غیر عمرانی | میزان حق بیمه در این قراردادها معادل 7.78% ناخالص کارکرد می باشد. |
همانطور که در جدول فوق مشاهده می شود؛ میزان حق بیمه در این قراردادهای مشمول ضوابط طرح های عمرانی معادل 6.6% ناخالص کارکرد می باشد. از این میزان 5 درصد آن سهم کارفرما و 1.6 درصد آن سهم پیمانکار می باشد، اما در قراردادهای مشمول ضوابط طرح های غیر عمرانی کل درصد حق بیمه توسط پیمانکار پرداخت خواهد شد.
کسورات حق بیمه پیمانکاری
پس از بیان درصد حق بیمه قراردادهای پیمانکاری در قسمت پیشین مقاله، اکنون در این بخش از مقاله، راجع به کسورات حق بیمه پیمانکاری صحبت می شود. ماده 38 قانون تامین اجتماعی در قراردادهای پیمانکاری برای بیمه کارکنان کشور موقت و قطعی را پیش بینی کرده است. بر اساس این ماده از تمامی صورت وضعیت های پیمانکاری به صورت علی الحساب 5 درصد از مبلغ ناخالص صورت وضعیت، توسط کارفرما کسر می شود.
شایسته بیان است کارفرما مکلف است 5 درصد علی الحساب از هر صورت وضعیت و همچنین آخرین قسط مقاطعه کار (پیمانکار) یا همان صورت وضعیت قطعی را تا زمان دریافت مفاصا حساب از سازمان تامین اجتماعی توسط پیمانکار و تحویل آن به کارفرما، نزد خود نگه دارد.
در صورتی که پیمانکار به تعهداتش در قبال سازمان تامین اجتماعی عمل نکند، سازمان تامین اجتماعی از محل این سپرده ها، تعهدات پیمانکار را جبران خواهد کرد. ذکر این نکته ضروری است در صورتی که موضوع قرارداد فقط خرید و فروش یا اجاره انواع ماشین آلات بدون راننده باشد، مشمول کسر حق بیمه نخواهد شد و در این حالت، صدور حساب بدون وصول حق بیمه کارهای پیمانکاری با مانعی مواجه نمی باشد.
نحوه پرداخت حق بیمه در قرارداد پیمانکاری
نحوه پرداخت حق بیمه در قرارداد پیمانکاری یکی از مهم ترین موضوعاتی است که تمامی پیمانکاران و کارفرمایان باید از آن مطلع باشند. از همین رو؛ در این قسمت از مقاله، این موضوع مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. قراردادهای پیمانکاری انواع مختلفی دارد.
قراردادهای مشمول ضوابط طرح های عمرانی و قراردادهای مشمول ضوابط طرح های غیرعمرانی از انواع قراردادهای پیمانکاری به شمار می آیند که نحوه پرداخت حق بیمه در هر یک از این قراردادها متفاوت می باشد. همانطور که در بخش های قبل گفته شد؛ میزان و درصد حق بیمه در قراردادهای عمرانی همانند پل سازی و ساخت سد و.... 6.6% می باشد. نحوه پرداخت حق بیمه در این قراردادها به این صورت است که از میزان 6.6% حق بیمه 1.6% آن به عهده پیمانکار و 5 درصد آن به عهده کارفرما می باشد.
همچنین در قراردادهای مشاوره ای و نظارتی یا همان قراردادهای طرح های غیر عمرانی میزان و درصد حق بیمه 7.78% حق بیمه در نظر گرفته شده است. گفتنی است نحوه پرداخت حق بیمه در این نوع از قراردادهای پیمانکاری به این صورت است که نمامی این میزان بایستی توسط پیمانکار پرداخت شود.
اعتراض به حق بیمه قراردادهای پیمانکاری
در برخی موارد کارفرمایان نسبت به میزان حق بیمه و یا خسارت تاخیری که برای آن ها از سوی سازمان تامین اجتماعی تعیین شده است؛ معترض می باشند. اعتراض به حق بیمه قراردادهای پیمانکاری در قانون بیمه تامین اجتماعی پیش بینی شده است.
بر اساس ماده 42 قانون تامین اجتماعی، در صورتی که کارفرما به میزان حق بیمه و خسارات تاخیر تعیین شده از طرف سازمان معترض باشد؛ می تواند ظرف سی روز از تاریخ ابلاغ، اعتراض خود را کتبا به سازمان تسلیم نماید. سازمان مکلف است اعتراض کارفرما را حداکثر تا یک ماه پس از دریافت آن در هیات بدوی تشخیص مطالبات مطرح نماید. در صورت عدم اعتراض کارفرما ظرف مدت مقرر تشخیص سازمان قطعی و میزان حق بیمه و خسارات تعیین شده طبق قانون وصول خواهد شد.
همچنین مستفاد از ماده 43 همین قانون، آراء هیات های بدوی در صورتی که مبلغ مورد مطالبه سازمان اعم از اصل حق بیمه و خسارات دویست هزار ریال یا کمتر باشد و یا این که در موعد مقرر مورد اعتراض واقع نشود، قطعی و لازمالاجرا خواهد بود. در صورتی که مبلغ مورد مطالبه بیش از دویست هزار ریال باشد؛ کارفرما و سازمان ظرف 20 روز از تاریخ ابلاغ واقعی یا قانونی رای هیات بدوی حق تقاضای تجدید نظر خواهند داشت.
محاسبه آنلاین حق بیمه قراردادهای پیمانکاری
همانطور که در بخش های قبل گفته شد؛ میزان نرخ بیمه در قراردادهای عمرانی پیمانکاری 6.6 درصد و در طرح های غیر عمرانی میزان 7.78 درصد می باشد که این مبلغ حسب مورد باید توسط کارفرما یا پیمانکار پررداخت شود. میزان حق بیمه قراردادهای پیمانکاری بر اساس مبلغ مندرج در قرارداد پیمانکاری محاسبه می شود.
اشخاص می توانند با در نظر گرفتن دستمزد قراردادی کارکنان و نرخ بیمه، مبلغ حق بیمه قراردادهای پیمانکاری را محاسبه نمایند. همچنین به منظور سهولت در محاسبه حق بیمه، محاسبه آنلاین حق بیمه قراردادهای پیمانکاری نیز امکان پذیر می باشد.
در حال حاضر سایت و نرم افزار هایی طراحی شده اند که به صورت آنلاین میزان حق بیمه قراردادهای پیمانکاری را محاسبه می کنند. اشخاص می توانند با وارد کردن اطلاعاتی چون مبلغ ناخالص قرارداد و نوع پیمان در این نرم افزارها به صورت آنلاین میزان حق بیمه را در قراردادهای پیمانکاری محاسبه نمایند.
بخشنامه حق بیمه قراردادهای پیمانکاری
در قسمت های قبل راجع به حق بیمه قراردادهای پیمانکاری به تفصیل صحبت شد. مقررات راجع به حق بیمه قراردادهای پیمانکاری در قانون تامین تامین اجتماعی و همچنین بخشنامه حق بیمه قراردادهای پیمانکاری که در واقع همان بخشنامه شماره 14 جدید درآمد می باشد؛ بیان شده است که در ادامه این بخشنامه ارائه می شود.
حجم:80KB | |
منبع: سایت سازمان تامین اجتماعی |
در بخشنامه مذکور، مواد قانونی مرتبط بیان و مقررات راجع به طبقه بندی قراردادها، قراردادهای غیر عمرانی، نحوه احتساب جرایم قراردادهای پیمانکاری، جریمه تاخیر پرداخت حق بیمه، وظایف واگذارندگان كار، پیمانكاران و سازمان تامین اجتماعی، پیگیری وصول مطالبات وارسال آمارهای مربوطه و... نگارش شده است.
pdf قوانین بیمه و مالیات قراردادهای پیمانکاری
در قسمت های پیشین مقاله به تفصیل راجع به بیمه پیمانکاری، درصد نحوه محاسبه حق بیمه در انواع قراردادهای پیمانکاری، کسورات این بیمه، نحوه پرداخت و اعتراض به آن صحبت شد. اکنون در قسمت پایانی مقاله pdf قوانین بیمه و مالیات قراردادهای پیمانکاری ارائه می شود.
حجم:80KB | |
منبع: آشا |
همانطور که در بخش های قبل بیان شد؛ انعقاد قرارداد پیمانکاری نه تنها کارفرما را موظف به پرداخت حق بیمه می کند، بلکه پرداخت مالیات قرارداد را نیز بر عهده او می گذارد. لذا کارفرمایان مکلفند در مواعد مشخص نسبت به تکمیل و ارسال اظهارنامه مالیاتی اقدام نمایند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه محاسبه بیمه پیمانکاری در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه محاسبه بیمه پیمانکاری پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. ماده 38 قانون تامین اجتماعی در قراردادهای پیمانکاری برای بیمه کارکنان کشور موقت و قطعی را پیش بینی کرده است