برای مشاوره جزئیات نحوه درخواست ابطال پروانه کسب
برای مشاوره جزئیات نحوه درخواست ابطال پروانه کسب
پروانه کسب مجوزی است که به اشخاص اجازه می دهد در حوزه و محدوده ای مشخص، کسب و کار خود را شروع و یا ادامه دهند. ابطال این پروانه موجب می شود تا فرد صنفی نتواند فعالیت خود را ادامه دهد. در واقع ادامه فعالیت شخص بعد از ابطال جواز کسب، موجب می شود فعالیت وی غیر قانونی تلقی شود.
ابطال پروانه کسب علل مختلفی دارد. صاحبان پروانه کسب می توانند با آگاهی از علل ابطال پروانه کسب در جهت رفع این علل اقدام نمایند. همچنین افراد صنفی که پروانه کسب آن ها باطل شده است، می توانند نسبت به این موضوع اعتراض نمایند، اما تمامی این اقدامات مستلزم کسب آگاهی در این زمینه می باشد.
از این رو؛ در این مقاله، ابتدا به دو پرسش اساسی ابطال پروانه کسب بر عهده کیست و علل ابطال پروانه کسب چیست؛ پاسخ داده می شود. سپس سامانه ابطال پروانه کسب معرفی و مدارک لازم برای باطل کردن پروانه کسب توسط صاحب پروانه مورد بررسی قرار می گیرد. بعد از آن، مراحل و نحوه ابطال پروانه کسب از جانب خود صاحب پروانه در سامانه نوین اصناف توضیح داده شده و هزینه ابطال و عدم فعالیت پروانه فعالیت بیان می شود. سپس؛ راجع به استعلام ابطال و عدم فعالیت پروانه کسب صحبت شده و نمونه نامه و فرم درخواست ابطال پروانه کسب و همچنین نمونه وکالت ابطال پروانه کسب ارائه می شود و در نهایت در قسمت پایانی مقاله، در رابطه با اعتراض به باطل شدن جواز کسب بحث خواهد شد.
ابطال پروانه کسب بر عهده کیست
مطابق ماده 5 قانون اصلاح قانون نظام صنفی، پروانه کسب مجوزی است که به منظور شروع و ادامه کسب و کار یا حرفه به صورت موقت یا دائم به فرد یا افراد صنفی برای محل مشخص یا وسیله کسب معین داده می شود. پس صدور پروانه کسب توسط اتحادیه مربوطه، ممکن است به دلایل متعددی این پروانه باطل شود.
اما چه کسی صلاحیت ابطال پروانه کسب را دارد؟ به عبارت دیگر ابطال پروانه کسب بر عهده کیست؟ در پاسخ به پرسش مذکور باید بیان کرد که ابطال پروانه کسب می تواند از سوی دارنده پروانه کسب و یا اتحادیه مربوطه انجام شود. در واقع ابطال پروانه کسب گاه به صورت اجباری و گاه به صورت اختیاری اتفاق می افتد.
مستفاد از ماده 7 قانون نظام صنفی کشور، اتحادیه شخصیت حقوقی است که از افراد یک یا چند صنف که دارای فعالیت یکسان یا مشابه اند؛ برای انجام دادن وظایف و مسئولیت های مقرر در این قانون تشکیل می شود. شایان ذکر است ابطال پروانه کسب علل متعددی دارد که در قسمت های بعدی مقاله به تفصیل مورد بررسی قرار می گیرد.
علل ابطال پروانه کسب چیست
همانطور که گفته شد؛ ابطال پروانه کسب گاه به صورت اختیاری و گاه به صورت اجباری صورت می پذیرد. باطل شدن این مجوز چه به صورت اجباری و چه به صورت اختیاری دلایل متعددی دارد. در پاسخ به این پرسش که علل ابطال پروانه کسب چیست؛ می توان بیان داشت که دلایل ابطال پروانه کسب به شرح ذیل می باشد:
عدم پرداخت حق عضویت اتحادیه توسط فرد صنفی
عدم رعایت قوانین و ضوابط اتحادیه صنفی توسط فرد صنفی
تغییر حرفه و کسب و کار (به نحوی که حرفه جدید، با حرفه ای که در پروانه کسب ذکر شده متفاوت باشد)
عدم فعالیت فرد صنفی بیش از 6 ماه و عدم ارائه دلایل به اتحادیه مربوطه
فوت صاحب پروانه کسب (2 سال پس از فوت صاحب پروانه، پروانه کسب باطل می شود)
اتمام اعتبار پروانه کسب و عدم تمدید این آن
شایسته ذکر است که علاوه بر موارد فوق الذکر؛ در برخی موارد، تغییر محل کسب نیز منجر به ابطال پروانه کسب خواهد شد. هم چنین، واگذاری محل کسب توسط فرد صنفی بدون اجازه اتحادیه نیز، یکی دیگر از عواملی است که ممکن است ابطال پروانه کسب را به همراه داشته باشد.
سامانه ابطال پروانه کسب
در حال حاضر، با هدف تسهیل امور، بسیاری از خدمات به صورت الکترونیکی ارائه می شود. خدمات راجع به صدور و ابطال پروانه کسب نیز از این امر مستثنی نمی باشد. اشخاص صنفی در مواردی می توانند به صورت آنلاین و از طریق سامانه نسبت به ثبت درخواست ابطال پروانه کسب اقدام نمایند.
اما نشانی سامانه ابطال پروانه کسب چیست؟ به عبارت دیگر، اشخاص به منظور ابطال پروانه کسب خود لازم است به کدام سامانه مراجعه نمایند؟ در پاسخ به پرسش مذکور باید بیان کرد که سامانه ابطال پروانه کسب تاکنون راه اندازی نشده است و متقاضیان به منظور ابطال پروانه کسب خود، می بایست به صورت حضوری به اتحادیه مراجعه نمایند و سایت ابطال پروانه کسب وجود ندارد.
در واقع اشخاص صنفی به منظور ابطال پروانه کسب خود لازم است به صورت حضوری به اتحادیه صنفی خود مراجعه نمایند و درخواست خود را مبنی بر ابطال پروانه کسب به ثبت برسانند. البته، گزینه درخواست ابطال هر پروانه صنفی، در سایت درگاه ملی مجوزها، نیز وجود دارد، که در حال حاضر غیر فعال می باشد و انتظار می رود که در آینده نزدیک، این گزینه در سامانه درگاه ملی مجوزها فعال شود.
مدارک لازم برای باطل کردن پروانه کسب توسط صاحب پروانه چیست؟
ممکن است صاحب پروانه کسب به دلایل مختلفی قصد ابطال پروانه کسب خود را داشته باشد. در این صورت او می تواند با ارائه درخواست کتبی ابطال پروانه و همچنین ارائه مدارک لازم به اتحادیه صنفی مربوطه نسبت به ابطال پروانه کسب خود اقدام نمایند. یکی از پرسش مهمی که در این قسمت مطرح می شود؛ آن است که مدارک لازم برای باطل کردن پروانه کسب توسط صاحب پروانه چیست؟ مدارک لازم برای باطل کردن پروانه کسب توسط صاحب پروانه عبارت اند از:
ارائه درخواست کتبی مبنی بر ابطال پروانه کسب
ارائه اصل سند پروانه کسب
تسویه حساب های لازم و ارائه رسید آن ها
اشخاص صنفی می توانند پس از تهیه مدارک فوق الذکر، درخواست خود را مبنی بر ابطال پروانه کسب به ثبت برسانند. گفتنی است پس از باطل شدن پروانه کسب، افراد صنفی می توانند درخواست مجدد پروانه کسب کرده و فعالیت قانونی خود را در رسته شغلی مدنظر شروع نمایند.
نحوه ابطال پروانه کسب در سامانه نوین اصناف
سامانه نوین اصناف، خدمات متعددی را به اشخاص ارائه می دهد. ارائه خدمات در زمینه پروانه کسب، استعلام بر خط نوین اصناف، استعلام مباشر، استعلام مباشر، ثبت شکایت از سازمان های صنفی، ارائه اخبار مرتبط و... از جمله خدمات این سامانه به شمار می آید.
در این میان، پرسشی که مطرح می شود، این است که آیا ابطال پروانه کسب از طریق سامانه نوین اصناف امکان پذیر است یا خیر؟ و اگر پاسخ مثبت است؛ مراحل و نحوه ابطال پروانه کسب از جانب خود صاحب پروانه در سامانه نوین اصناف به چه صورت است؟ در پاسخ به پرسش مذکور باید بیان کرد که در حال حاضر؛ ابطال پروانه کسب از طریق سامانه نوین اصناف امکان پذیر نمی باشد و متقاضیان به منظور ابطال این پروانه لازم است به صورت حضوری به اتحادیه صنفی مربوطه مراجعه و درخواست خود را به ثبت برسانند. بنابر این، صحبت از نحوه ابطال پروانه کسب در سامانه نوین اصناف امکان پذیر می باشد.
لازم به ذکر است که در بخش ابطال پروانه کسب درگاه ملی مجوزها نیز گزینه ای تحت عنوان ثبت درخواست ابطال پروانه کسب وجود دارد. البته این گزینه هنوز فعال نشده است. با راه اندازی این خدمت در درگاه ملی مجوز ها اشخاص صنفی می توانند درخواست ابطال مجوز را در این سامانه به ثبت برسانند.
هزینه ابطال پروانه کسب
همانطور که در قسمت های قبل گفته شد؛ ممکن است صاحب پروانه کسب به دلایل مختلفی قصد ابطال پروانه کسب خود را داشته باشد. در این صورت، او می تواند با ارائه درخواست کتبی ابطال پروانه و همچنین ارائه مدارک لازم به اتحادیه صنفی مربوطه نسبت به ابطال پروانه کسب خود اقدام نمایند.
اما آیا ابطال پروانه کسب مستلزم پرداخت هزینه می باشد؟ اگر پاسخ مثبت است هزینه ابطال و عدم فعالیت پروانه فعالیت چقدر است؟ در پاسخ به این پرسش، باید بیان کرد که اشخاصی که قصد ابطال پروانه کسب خود را دارند؛ باید ابتدا، نسبت به انجام تسویه حساب های لازم اقدام نمایند.
در واقع اشخاص صنفی می بایست قبل از ابطال پروانه کسب خود، تمامی بدهکاری های معوقه خود را به اتحادیه صنفی مربوطه و همچنین عوارض پرداخت نشده را پرداخت نمایند. این هزینه ها بسته به نوع اتحادیه و... متفاوت می باشد. اشخاص می بایست پس از نجام تسویه های حساب های لازم رسید آن را به مرجع مربوطه ارائه نمایند.
استعلام ابطال و عدم فعالیت پروانه کسب
اشخاصی که نسبت به ابطال پروانه فعالیت خود اقدام کرده اند، می توانند از طریق اخذ استعلام، از باطل شدن پروانه کسب خود اطمینان حاصل نمایند. در حال حاضر استعلام ابطال و عدم فعالیت پروانه کسب از طریق سامانه ایرانیان اصناف امکان پذیر می باشد.
به منظور استعلام ابطال و عدم فعالیت پروانه کسب لازم است اشخاص به سامانه ایرانیان اصناف به نشانی iranianasnaf.ir مراجعه نماید. با مراجعه به این سامانه صفحه ای مطابق تصویر ذیل نمایش داده می شود که باید گزینه ورود انتخاب شود.
در این صفحه لازم است که متقاضی، شماره همراه، کد ملی و کد امنیتی را وارد نماید.
با ورود به صفحه جدید، شخص می بایست بر قسمت پیگیری پروانه کسب کلیک و سپس در صفحه ارائه شده، اطلاعات مورد نیاز نظیر کد ملی، شناسه صنفی و... را وارد نماید. در نهایت، پس از درج اطلاعات خواسته شده شخص می تواند از وضیت ابطال و عدم فعالیت پروانه کسب خود آگاه شوند.
نامه درخواست ابطال پروانه کسب
همانطور که در قسمت های قبلی مقاله گفته شد، اشخاص صنفی به منظور ابطال پروانه کسب خود لازم است ابتدا درخواستی را به صورت کتبی به اتحادیه صنفی مربوطه ارائه نمایند. از همین رو، در این بخش از مقاله نمونه نامه درخواست ابطال پروانه کسب ارائه می شود.
بسمه تعالی
ریاست محترم اتحادیه کشوری
با سلام
احتراما اینجانب............ به شماره ملی.............. مالک پروانه کسب شماره.............. به نشانی.................. به علت........................ قصد ابطال پروانه کسب خود را دارم. لذا خواهشمند است اقدامات لازم را نسبت به ابطال پروانه کسب فوق الذکر مبذول فرمایید.
با تشکر
اشخاص صنفی می بایست پس از تقدیم درخواست ابطال پروانه کسب، مدارک لازم را به اتحادیه صنفی مربوطه تقدیم نمایند. همچنین پس از باطل شدن پروانه کسب، این اشخاص می توانند درخواست مجدد پروانه کسب کرده و فعالیت قانونی خود را در رسته شغلی مدنظر شروع نمایند.
نمونه وکالت ابطال پروانه کسب
ابطال پروانه کسب مستلزم انجام مراحل و اقداماتی است. لذا اشخاص صنفی می توانند با اعطای وکالت به شخصی دیگر انجام مراحل ابطال پروانه کسب خود را به او بسپارند. در ادامه؛ نمونه وکالت ابطال پروانه کسب ارائه می شود. نمونه وکالت ابطال پروانه کسب عبارت است از:
موکل: آقای/ خانم................... فرزند.................... به شماره شناسنامه.................... متولد........................ صادره از.................... به شماره ملی...................... ساکن...................
وکیل: آقای/ خانم...................... فرزند................................ به شماره شناسنامه........................... متولد........................... صادره از......................... به شماره ملی............................ ساکن.........................
مورد وکالت: مراجعه به ادارات، مجامع صنفی و اتحادیه ها و دوایر مربوطه به آن ها و شرکت در کلیه جلسات و کمیسون ها و اخذ هر گونه گواهی، مفاصا حساب، استعلامیه، اسناد و مدارک مورد نیاز و...... و جلب موافق مراجع مذکور و رفع کلیه موانع اداری و ابطال پروانه کسب به نام و برای موکل.
اشخاص می توانند سایر اختیارات لازم را حسب مورد در وکالت نامه قید نمایند. به عنوان مثال، مواردی از قبیل پرداخت مالیات، عوارض، حق بیمه، حقوق ثبتى، بدهى آب، برق ، گاز و تلفن و تسویه حساب با قسمت هاى مربوطه و نیز مراجعه به بانک ها، موسسات مالی و اعتباری مجاز از جمله اموری است که می توان در متن وکالتنامه قید نمود.
اعتراض به باطل شدن جواز کسب
در قسمت های پیشین مقاله، به تفصیل راجع به ابطال پروانه کسب صحبت شد و اکنون در بخش پایانی مقاله، در رابطه با اعتراض به باطل شدن جواز کسب توضیحاتی ارائه می شود. اشخاص صنفی به منظور اعتراض به باطل شدن جواز کسب ابتدا می بایست دادخواستی مبنی بر باطل شدن لغو دستور ابطال جواز کسب تنظیم کرده و به اتحادیه مربوطه تقدیم نماید.
شایان ذکر است در صورتی که درخواست اعتراض به باطل شدن پروانه کسب در اتحادیه مربوطه مورد پذیرش واقع نشود؛ شخص می بایست درخواست خود را به صنف شهرستان خود تقدیم نماید. پس از تقدیم دادخواست اعتراض به این مرجع، کارشناسان مربوطه بررسی های لازم را انجام داده و نتیجه را به شخص صنفی اعلام می کنند.
چنانچه فرد صنفی همچنان به رای صنف شهرستان معترض باشد؛ لازم است دادخواست اعتراض خود را به کمیسون نظارت اداره صنعت، معدن و تجارت شهر مدنظر تقدیم نماید. در نهایت پس از تقدیم دادخواست به مرجع مذکور، مراتب اعتراض در دیوان عدالت اداری مورد بررسی قرار می گیرد و نتیجه به صاحب جواز کسب ابلاغ خواهد شد
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد جزئیات نحوه درخواست ابطال پروانه کسب در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از جزئیات نحوه درخواست ابطال پروانه کسب پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. طبق گفته اتحادیه به صورت حضوری برای ابطال اقدام کنید.