برای مشاوره نحوه ثبت شرکت تعاونی کشاورزی
برای مشاوره نحوه ثبت شرکت تعاونی کشاورزی
بنابر ماده 2 قانون شرکت های تعاونی مصوب سال 1350، شرکت تعاونی، شرکتی است، متشکل از اشخاص حقیقی یا حقوقی که به منظور رفع نیازمندی های مشترک و بهبود وضع اقتصادی و اجتماعی اعضاء از طریق خودیاری و کمک متقابل و همکاری آنان، موافق اصولی که در قانون تصریح شده است، تشکیل می شود. تعاونی ها می توانند در حوزه های مختلف نظیر مسکن، کشاورزی، دامپروری و ... تشکیل شوند.
برای این که فعالیت اعضا در شرکت تعاونی کشاورزی، قانونی قلمداد شود، لازم است که این شرکت، مطابق با مقررات و ضوابط سازمان ثبت شرکتها، در این اداره به ثبت برسد. برای ثبت شرکت تعاونی کشاورزی، رعایت شرایط و تهیه مدارک موردنیاز الزامی بوده و فرد می بایست با مراحل ثبت این نوع شرکت، در سامانه ثبت شرکتها آشنا باشد؛ زیرا عدم اطلاع از این جزئیات، موجب رد درخواست ثبت، از سوی این اداره می گردد.
از این رو، در این مقاله، ابتدا، به این پرسش که شرکت تعاونی های کشاورزی چیست؛ پاسخ داده می شود و مزایای تاسیس، سایت، شرایط و مدارک لازم برای آن، شرح می گردد. در ادامه، مراحل و نحوه ثبت شرکت تعاونی کشاورزی و نیز هزینه و حداقل سرمایه آورده شده و نمونه اساسنامه شرکت تعاونی کشاورزی روستایی توضیح داده می شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
شرکت تعاونی کشاورزی چیست
در ایران، شرکت های تعاونی به دو دسته تعاونی تولید و توزیع تقسیم بندی می شوند. تعاونی های تولید، خود به انواع مختلفی تقسیم بندی شده که از جمله آن می توان به تعاونی های کشاورزی، دامداری، دامپروری، پرورش و صید ماهی، شیلات، صنعت،معدن، عمران شهری و روستایی و عشایری و نظایر این ها؛ اشاره نمود.
در پاسخ به این پرسش که شرکت تعاونی کشاورزی چیست، و به چه منظوری تشکیل می شود؛ می توان پاسخ داد که شرکت تعاونی کشاورزی، نوعی شرکت تعاونی تولید است که توسط عده ای از صاحبان حرف، در این حوزه تشکیل شده و شرکاء مشاغل خود را برای تولید و فروش محصولات کشاورزی به کار می برند.
این نوع شرکت ها، به منظور پاسخگویی به نیازهای تخصصی کشاورزان، توسط سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران از سال 1364 تاسیس و تحت عنوان شرکت های تعاونی کشاورزی فعالیت نمودند. هم چنین، برای هماهنگی بیشتر بین شرکت های تعاونی کشاورزی و تامین نیازمندی های مشترک آن ها، 55 اتحادیه تعاونی کشاورزی نیز در کشور تاسیس گردیده است.
تعاونی های کشاورزی در زمینه های مختلف از قبیل تولیدی، فرآوری و خدماتی فعالیت نموده و از جمله آن میتوان به تعاونی مرغداران، دامداران، گندم کاران، باغداران، زیتون کاران، بادام کاران، زنبورداران، مرتعداران، کمباین داران، مکانیزاسیون، گل و گیاه، زعفران کاران، سیب زمینی کاران، پسته کاران، چای کاران، نوغان داران و سایر تعاونی ها اشاره نمود.
مزایای تاسیس شرکت تعاونی کشاورزی
در قسمت گذشته، به این پرسش که شرکت تعاونی کشاورزی چیست؛ پاسخ داده و در این خصوص بیان نمودیم که شرکت تعاونی کشاورزی، نوعی شرکت تعاونی تولید به شمار می آید که اعضای آن، در زمینه تولید و فروش محصولات کشاورزی با یکدیگر همکاری می نمایند. در این قسمت از مقاله، قصد داریم تا به توضیح مزایای تاسیس شرکت تعاونی کشاورزی بپردازیم که عبارت است از:
پیشگیری از انحصار، احتکار، تورم و اضرار
توسعه و تحکیم مشارکت و تعاون بین همه مردم
کمک به تامین عدالت اجتماعی و توانمندسازی اقشار متوسط و کم درآمد
ایجاد فرصت های شغلی جدید
برخورداری از حمایت های دولتی نظیر انواع تسهیلات
فعالیت به طور رسمی و قانونی
براساس سیاست های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی و همچنین قانون بخش تعاونی، به علت مزیت های فراوانی که تعاونی ها به خصوص تعاونی کشاورزی برای اقتصاد کشور داشته اند، دولت مکلف شده است که از شرکت های تعاونی حمایت کند. یکی از موارد حمایت از تعاونی ها، ایجاد سهولت در پرداخت تسهیلات به این شرکت ها می باشد. به این منظور، ثبت نام تعاونی ها برای دریافت وام و تسهیلات قرض الحسنه از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در دستور کار دولت قرار گرفته است که جهت کسب اطلاع بیشتر در خصوص، وام شرکت تعاونی مطالعه مقاله زیر توصیه می گردد.
سایت ثبت شرکت تعاونی کشاورزی
علاقمندان به تاسیس شرکت تعاونی کشاورزی و آغاز فعالیت قانونی و بهره مندی از مزایای آن، لازم است تا در صورت دارا بودن شرایط لازم، مطابق مقررات نحوه ثبت شرکت تعاونی کشاورزی، برای ثبت کردن شرکت مورد نظر خود اقدام نموده و از آنجا که طی کردن این روند، از طریق سایت اختصاص یافته به آن می باشد، در این بخش، به معرفی سایت ثبت شرکت تعاونی کشاورزی پرداخته خواهد شد.
هم زمان با راه اندازی سامانه های دولتی توسط دستگاه ها، نهادها و سازمان های مختلف زیرمجموعه دولت و اینترنتی شدن خدمات این بخش ها، اداره ثبت شرکتها، به عنوان یکی از سازمان های وابسته به ثبت اسناد و املاک کشور، سایتی را تاسیس و راه اندازی نمود که با نام سامانه جامع ثبت شرکت ها، شناخته می گردد.
این سایت که آدرس اینترنتی آن، irsherkat.ssaa.ir می باشد، خدمات مرتبط با ثبت اشخاص حقوقی، من جمله شرکت های تجاری و موسسه های غیر تجاری را ارائه کرده است. کلیه افرادی که متقاضی ثبت شرکت تعاونی کشاورزی، در این سامانه می باشند، می توانند با ورود و تکمیل فرم مربوطه و اظهارنامه تعیین نام، در سایت جامع ثبت شرکت ها، مراحل ثبت شرکت مدنظر خود را آغاز نمایند.
شرایط ثبت شرکت تعاونی کشاورزی
برای این که متقاضیان بتوانند درخواست خود را برای ثبت شرکت تعاونی مطرح نموده و این نوع شرکت را به ثبت برسانند، لازم است که ضوابطی را رعایت نموده و شرایط لازم در این خصوص را دارا باشند. شرایط ثبت شرکت تعاونی کشاورزی در سازمان ثبت شرکت ها و موسسات تجاری، به شرح زیر می باشد:
تعداد اعضای شرکت تعاونی نباید از ۷ عضو کمتر باشد.
تابعیت تعاونی ها باید ایرانی باشد.
ارائه و تهیه مدارک موردنیاز
تکمیل اظهارنامه تعیین نام در سامانه ثبت شرکتها
داشتن حداقل سن هیجده سال برای اعضای شرکت
داشتن خط تلفن همراه و حساب کاربری ثنا به نام هر یک شرکا
سرمایه شرکت تعاونی نامحدود و سهام آن از نوع بانام است.
اساسنامه شرکت تعاونی کشاورزی، می بایست مطابق با اساسنامه نمونه وزارت تعاون باشد.
تامین حداقل سرمایه لازم (حداقل سرمایه اولیه در تشکیل شرکت های تعاونی عام و خاص به ترتیب صد میلیون ریال و ده میلیون ریال می باشد)
کسب موافقت اداره تعاون مبنی بر تشکیل شرکت تعاونی کشاورزی
دریافت مجوز فعالیت
بنابر اعلام سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، از ابتدای آبان ماه سال 1403، کلیه آگهی های فرآیندهای ثبتی در حوزه ثبت تاسیس/تغییرات شرکت ها و موسسات غیر تجاری، آگهی های مرکز مالکیت معنوی، آگهی مزایده و آگهی های ابلاغیه مربوط به اجرای اسناد لازم الاجرا که مستلزم درج آگهی در روزنامه های کثیرالانتشار بودند، از این پس در سایت آگهی های سازمان ثبت اسناد و املاک درج و منتشر می گردند.
علاوه بر شرایط فوق الذکر، پرداخت حداقل یک سوم سرمایه شرکت در شرکت های تعاونی کشاورزی الزامی است.در مواردی که سرمایه شرکت تعاونی کشاورزی به صورت نقدی و از نوع جنس باشد، می بایست این سرمایه تقویم و تسلیم شده باشد. توجه به این نکته ضروری است که شرکت ها و اتحادیه های تعاونی دارای شخصیت حقوقی مستقل می باشند.
مدارک لازم برای ثبت شرکت تعاونی کشاورزی
همانطور که در قسمت پیشین مقاله توضیح داده شد؛ یکی از شرایط لازم برای ثبت شرکت تعاونی کشاورزی، تهیه و ارائه مدارک موردنیاز می باشد. یکی از سوالات متداولی که در زمینه ثبت شرکت تعاونی کشاورزی، مطرح می شود، این است که مدارک لازم برای ثبت شرکت تعاونی کشاورزی چیست و چه اسنادی در این خصوص، موردنیاز می باشد؛ که فهرست این اسناد، به شرح زیر است:
سه نسخه اساسنامه ممهور به مهر اداره تعاون مربوطه
دو نسخه صورتجلسه اولین مجمع عمومی
دو نسخه صورتجلسه هیات مدیره
دو نسخه تقاضانامه تعاونی
دو نسخه شرکت نامه تعاونی
تکمیل فرم تعیین نام به ترتیب اولویت نام های پیشنهادی
اصل گواهی بانکی مبنی بر پرداخت سرمایه تعهدی (حداقل 35% سرمایه)
اصل مجوز از اداره تعاون مربوطه
تصویر برابر با اصل مدارک احراز اعضاء هیات مدیره (شناسنامه و کارت ملی)
اسناد و مدارکی که لازم است توسط هیات موسس ارائه شود؛ نیز عبارت است از: تصویر شناسنامه و مدارک تحصیلی؛ گواهی پایان خدمت نظام وظیفه عمومی یا معافیت و برگ عدم سوء پیشینه. هم چینن؛ ارائه رسید پرداخت مقدار لازم التادیه سرمایه نیز ضروری بوده و اداره ثبت شرکت ها موظف است پس از دریافت اسناد و مدارک لازم اقدام به ثبت تعاونی کشاورزی نماید.
مراحل و نحوه ثبت شرکت تعاونی کشاورزی
پس از اطمینان از دارا بودن ضوابط و شرایط لازم برای ثبت شرکت تعاونی کشاورزی و فراهم کردن مدارک لازم، موسسان، می توانند برای ثبت شرکت مورد نظر خود مطابق با مراحل و نحوه ثبت شرکت تعاونی کشاورزی اقدام نمایند. به این منظور ابتدا؛ هیات موسس شرکت تعاونی کشاورزی، متشکل از متقاضیان حائز شرایط قانونی، نسبت به تهیه طرح پیشنهادی و تنظیم اساسنامه منطبق بر قانون بخش تعاونی، دعوت به عضویت افراد واجد شرایط و تشکیل اولین مجمع عمومی عادی جهت تصویب اساسنامه و تعیین هیات مدیره و بازرس یا بازرسان و سایر وظایف مجمع عمومی عادی اقدام می نماید.
سپس، هیات موسس در طرح پیشنهادی، ضرورت تاسیس تعاونی کشاورزی و ارائه دلایل توجیهی مبنی بر تناسب هدف های تشکیل تعاونی کشاورزی با هدف ها و برنامه های مصوب جمهوری اسلامی ایران با ذکر میزان سرمایه ثابت و در گردش مورد نیاز طرح، تعداد و مشخصات داوطلبان، قید میزان سهم لازم التادیه هر عضو، سوابق و مهارت های آنان در رشته فعالیت موردنظر، نام شعبه صندوق تعاون برای افتتاح حساب های تعاونی کشاورزی را ذکر نموده و با معرفی نماینده تام الاختیار به اداره کل تعاون ارائه می نماید. کل تعاون پس از وصول تقاضای تشکیل تعاونی کشاورزی و بررسی طرح پیشنهادی، در مدت 5 روز نظر مثبت یا منفی خود را به هیات موسسه اعلام و در صورت موافقت، نمونه اساسنامه و فرم های مورد نیاز را در اختیار نماینده هیات موسس قرار خواهد داد. هیات موسس پس از اخذ موافقتنامه تشکیل باید اقدامات زیر را انجام دهد:
دریافت مجوز فعالیت در موضوع طرح پیشنهادی
تدوین اساسنامه پیشنهادی
افتتاح حساب به نام “تعاونی کشاورزی در شرف تاسیس” در صندوق تعاون
دعوت از افراد واجد شرایط جهت عضویت در تعاونی کشاورزی
بررسی شرایط داوطلبان و پذیرش واجدین شرایط عضویت
انتشار آگهی دعوت اولین مجمع عمومی عادی شرکت با رعایت فاصله زمانی حداقل 15 روز از تاریخ انتشار آگهی دعوت تا تاریخ تشکیل مجمع
ثبت نام نامزدهای تصدی سمت های هئیت مدیره و بازرسی و بررسی شرایط احراز کسانی که ظرف مهلت مقرر مدارک خود را تحویل دادهاند.
ارسال یک نسخه از آگهی دعوت به منظور درخواست از اداره کل/ اداره تعاون جهت معرفی ناظر در اولین جلسه مجمع عمومی عادی
هیات موسس هنگام تشکیل اولین مجمع عمومی عادی، ورقه ورود به جلسه را از داوطلبان عضویت اخذ نموده و اسامی حاضرین را با امضای آنان تکمیل و پس از انتخاب هیئت رئیسه مجمع (رئیس، منشی و دو ناظر) برای اعمال کنترل در اختیار آنان قرار می دهد. سپس اساسنامه شرکت تعاونی کشاورزی، با تصویب حداقل دو سوم اعضای اولین مجمع عمومی عادی صورت می پذیرد.
با تصویب اساسنامه، هئیت مدیره در اولین جلسه خود رئیس، نایب رئیس، منشی، مدیر عامل و صاحبان امضای مجاز را انتخاب و به یکی از اعضای هیئت مدیره یا مدیر عامل با حق توکیل به غیر وکالت می دهد تا تشریفات قانونی ثبت تعاونی کشاورزی را انجام دهد. این شخص برای ثبت شرکت تعاونی کشاورزی لازم است ابتدا اظهارنامه ثبت را در سامانه ثبت شرکت ها تکمیل نماید. به این منظور، در ابتدا؛ متقاضی می بایست نشانی سایت ثبت شرکت ها به آدرس irsherkat.ssaa.ir را در مرورگر خود جست و جو نموده و مطابق تصویر زیر به صفحه اصلی سایت وارد گردد. پس از آن، فرد لازم است که از کادر بالا عبارت "تاسیس شخصیت حقوقی" را انتخاب نماید.
با انتخاب این گزینه، صفحه ای مطابق تصویر زیر برای شخص نمایش داده می شود که داوطلب می بایست گزینه "پذیرش درخواست تاسیس شخصیت حقوقی" را فعال نموده و بر روی گزینه ادامه کلیک کند.
با انتخاب گزینه "پذیرش درخواست تاسیس شخصیت حقوقی" انواع شخصیت های حقوقی موجود در قانون، برای داوطلب به نمایش در می آید که برای ثبت شرکت تعاونی کشاورزی، لازم است که گزینه شرکت تعاونی یا گزینه شرکت تعاونی سهامی عام، به تناسب نوع شرکت انتخاب شود.
پس از انتخاب نوع شخصیت حقوقی، فرد به صفحه اطلاعات عمومی شرکت تعاونی کشاورزی هدایت می گردد. در این صفحه داوطلب می بایست، استان واحد ثبتی، شهرستان، مدت فعالیت و.... را مطابق با اطلاعات شرکت وارد کرده و سپس بر روی گزینه ادامه کلیک کند.
در مرحله بعدی، متقاضی می بایست مشخصات شناسنامه ای خود را در کادرهای مربوطه وارد نماید.
سپس فرد به صفحه نام های درخواستی هدایت می شود. متقاضی لازم است که در این صفحه نام های درخواستی خود برای ثبت شرکت تعاونی کشاورزی را به ترتیب اولویت وارد نموده و گزینه گام بعدی را انتخاب نماید.
در مرحله بعدی، فرد می بایست موضوع فعالیت شرکت تعاونی را مشخص نموده و گروه و زیر گروه آن را معین کند.
پس از انتخاب موضوع فعالیت، لازم است که نوع سرمایه شرکت و مبلغ آن معین گردد. در این قسمت، دو نوع سرمایه درج شده که شامل سرمایه نقد و غیر نقد می شود. همچنین، میزان هر یک از سرمایه های مذکور می بایست به دقت ارزشیابی گردیده و مبلغ آن در بخش مربوطه وارد شود.
در مرحله بعدی، فرد باید سرمایه تعهدی شرکت تعاونی کشاورزی را در قسمت زیر وارد نماید.
در مرحله بعدی، فرد لازم است که اطلاعات مدیران و شرکا شرکت تعاونی کشاورزی را در سامانه وارد نماید. توجه به این نکته در این زمینه حائز اهمیت است که سامانه ثبت شرکت ها به سامانه ثبت اسناد و املاک کشور و سایت سازمان ثبت احوال متصل بوده و در صورت درج اطلاعات اشتباه، سایت خطایی مبنی بر "عدم دریافت اطلاعات" را برای کاربر نمایش می دهد.
در قسمت بعدی، داوطلب می بایست روزنامه کثیر الانتشار شرکت تعاونی کشاورزی را انتخاب نماید که در آن آگهی های شرکت درج می گردد.
در مرحله بعد، نوبت به بارگذاری اساسنامه شرکت تعاونی کشاورزی، می رسد. متقاضی می بایست در این قسمت، متن اساسنامه شرکت را که به امضای کلیه اعضا رسیده باشد را درج نماید. امکان استفاده از نمونه اساسنامه پیشنهادی خود سامانه نیز وجود دارد.
پس از آن، شرکتنامه تنظیم شده میان شرکا، برای فرد به نمایش در می آید که می بایست آن را به دقت مطالعه نموده و در صورت، مشاهده هر گونه ایراد یا نیاز به اصلاح، با ورود به گام مربوطه، اطلاعات را ویرایش نماید.
در مرحله بعدی، صورتجلسه مجمع عمومی موسسان راجع به تشکیل شرکت تعاونی کشاورزی برای کاربر نمایش داده می شود که در صورت بروز خطا در آن، لازم است که به گام مربوطه مراجعه کرده و اطلاعات را ویرایش نمود. سپس، لازم است که شخص، برای ادامه مراحل، بر روی گزینه گام بعدی کلیک کند.
در قسمت بعد، متن تقاضانامه تشکیل شرکت تعاونی کشاورزی نشان داده می شود که امکان ویرایش متن به صورت مستقیم در این قسمت وجود نداشته و تنها با مراجعه به مراحل پیشین می توان مندرجات آن را تغییر داد.
پس از آن، خلاصه متن تقاضانامه برای کاربر به نمایش در می آید. این متن صرفا جهت اطلاع اولیه برای شخص بوده و تا تکمیل مراحل قانونی در مراجع ثبت شرکت ها فاقد اعتبار می باشد. در صورت صحیح بودن اطلاعات، باید برای گزینه ارسال که در سمت چپ پایین صفحه قرار گرفته، کلیک نمود.
پس از این که درخواست برای بررسی نام های پیشنهادی به اداره ثبت شرکت ها فرستاده شد، این سازمان اطلاعات متقاضی ثبت شرکت تعاونی کشاورزی را بررسی نموده و در صورت تایید، اطلاعیه تایید نام در قسمت پیگیری درخواست برای فرد ارسال می شود. پس از تایید نام، داوطلب می بایست مدارک لازم برای ثبت شرکت را طی مدت سه روز، به آدرس اداره ثبت شرکت ها ارسال نماید. پس از آن، لازم است که آگهی ثبت شرکت تعاونی کشاورزی در روزنامه رسمی و کثیر الانتشار درج و آگهی شده و بدین ترتیب مراحل ثبت شرکت تعاونی کشاورزی به اتمام می رسد.
هزینه و حداقل سرمایه ثبت شرکت تعاونی کشاورزی
در قسمت های پیشین مقاله، توضیحات جامع و کاملی در خصوص شرایط، مدارک و مراحل و نحوه ثبت شرکت تعاونی کشاورزی ارائه گردیده و توضیح داده شد که متقاضیان می بایست برای ثبت شرکت تعاونی، چه فرآیندی را طی نمایند. در این قسمت از مقاله، قصد داریم که به توضیح هزینه و حداقل سرمایه ثبت شرکت تعاونی کشاورزی بپردازیم.
هزینه ارسال مدارک به اداره ثبت شرکت ها از طریق پست، هزینه چاپ آگهی تاسیس در روزنامه رسمی و کثیرالانتشار، هزینه ابطال تمبر سرمایه شرکت و هزنیه تامین سرمایه اولیه، از جمله هزینه های لازم برای ثبت شرکت تعاونی کشاورزی به شمار می آید. علاوه بر این، هزینه ثبت نام در سامانه ثنا، هزینه صدور گواهی عدم سوء پیشینه، حق الوکاله وکیل، و.... نیز از دیگر هزینه های ثبت شرکت می باشد.
مطابق با ماده 4 دستورالعمل تشکیل تعاونی ها مصوب ۱۳۸۸، حداقل سرمایه اولیه در شرکت های تعاونی عام و خاص به ترتیب صد میلیون ریال و ده میلیون ریال تعیین شده است. بدیهی است هر تعاونی، من جمله تعاونی کشاورزی وقتی تشکیل و ثبت می شود که حداقل یک سوم سرمایه آن تادیه و چنانچه به صورت نقدی و جنسی باشد؛ تقویم و تسلیم شده باشد.
نمونه فرم اساسنامه شرکت تعاونی کشاورزی روستایی
اساسنامه به سندی گفته می شود که قوانین حاکم بر مدیریت، اداره و مالکیت شرکت از جمله میزان سرمایه، موضوع فعالیت، هدف و وظایف اعضای شرکت و... در آن درج شده باشد. به منظور ثبت شرکت تعاونی کشاورزی، تدوین و تصویب اساسنامه شرکت، توسط اعضای شرکت الزامی است. از این رو، در این بخش از مقاله، نمونه فرم اساسنامه شرکت تعاونی کشاورزی روستایی ارائه گردیده است.
- نویسنده: سازمان تعاونی روستایی
- حجم: 376 KB
- منبع: سایت سازمان تعاونی روستایی
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه ثبت شرکت تعاونی کشاورزی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه ثبت شرکت تعاونی کشاورزی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. اساسنامه، شرکت نامه و ...