برای مشاوره مالیات شرکت های تازه تاسیس
برای مشاوره مالیات شرکت های تازه تاسیس
از جمله مهم ترین موضوعاتی که می بایست پس از راه اندازی و ثبت شرکت و کسب و کار؛ به آن توجه شود، پرداخت مالیات است. اگر چه، قانون گذار در موارد مختلف قانونی، به منظور تشویق و حمایت از واحدهای اقتصادی و شرکت ها، معافیت های مالیاتی برای آن ها در نظر گرفته است، اما این معافیت ها شامل کلیه شرکت ها، نبوده و بر حسب موضوع فعالیت و نیز محل فعالیت، بر برخی از شرکت ها صدق می نماید.
یکی از سوالات متداولی که در زمینه امور مالیاتی شرکت ها مطرح می شود؛ این است که آیا شرکت های تازه تاسیس باید مالیات بدهند یا خیر؛ و اگر پاسخ به این پرسش، مثبت است، انواع مالیات قابل پرداخت و میزان آن شامل چه مواردی می شود؟ علاوه بر این، با این که شرکت های تازه تاسیس، به صورت پیش فرض از پرداخت مالیات معاف نبوده، اما قانون گذار در با رعایت شرایطی، شرکت های تازه تاسیس را از پرداخت مالیات معاف نموده است.
از این رو، در این مقاله؛ پس از پاسخ به این پرسش که آیا شرکت های تازه تاسیس باید مالیات بدهند؛ به انواع و نحوه محاسبه مالیات شرکت های تازه تاسیس پرداخته می شود. در ادامه، تکالیف مربوط به مالیات شرکت های تازه تاسیس توضیح داده شده و به معافیت های مالیاتی این نوع شرکت ها ارائه می شود. در نهایت، نیز به جرایم مالیاتی و مشمولیت و ثبت نام مالیات ارزش افزوده شرکت تازه تاسیس پرداخته می شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
آیا شرکت های تازه تاسیس باید مالیات بدهند؟
پس از این که شرکت، به طور رسمی در اداره ثبت شرکت ها، به ثبت رسید؛ می تواند فعالیت رسمی خود را به عنوان یک شخصیت حقوقی مستقل آغاز نموده و به طور قانونی، به کسب درآمد بپردازد. در این میان، دولت به منظور اداره امور جامعه و رشد و توسعه کشور؛ اشخاص حقوقی را ملزم به انجام تکالیف متعددی نموده است که از جمله آن می توان به پرداخت انواع مختلفی از مالیات ها اشاره کرد.
مالیات در واقع؛ یک هزینه مالی اجباری یا نوعی خراج است که توسط سازمان امور مالیاتی کشور به منظور تامین بخشی از هزینه های عمومی و دولتی و نیز، به مودیان مالیاتی (اعم از اشخاص حقیقی یا انواع شرکت ها) تحمیل می گردد. در این میان، ممکن است که این سوال برای برخی متقاضیان مطرح شود که آیا شرکت های تازه تاسیس باید مالیات بدهند؟
با آن که ممکن است که این تصور در ذهن برخی افراد ایجاد شود که کلیه شرکت ها، در سال اول از پرداخت مالیات معاف می باشند؛ و تنها شرکت هایی ملزم به پرداخت مالیات اند که چند سال از تاسیس آن ها گذشته و در مرحله سوددهی قرار دارند؛ اما می بایست بیان نمود که یک شرکت تازه تاسیس نیز می بایست همانند سایر مجموعه ها و سازمان ها، از همان سال اول مالیات متعلقه به خود را پرداخت نمایند که از جمله آن می توان به مالیات عملکرد شرکت اشاره نمود. با این حال؛ در برخی موارد؛ این شرکت ها مشمول معافیت مالیاتی نیز می گردند، که در قسمت های بعدی مقاله به آن پرداخته خواهد شد.
انواع مالیات شرکت های تازه تاسیس
در قسمت گذشته به این پرسش که آیا شرکت های تازه تاسیس باید مالیات بدهند؛ پاسخ داده و در این خصوص، بیان نمودیم که شرکت های تازه تاسیس نیز می بایست همانند سایر اشخاص، مالیات متعلقه به خود را در زمان تعیین شده، پرداخت نمایند. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا انواع مالیات شرکت های تازه تاسیس را توضیح دهیم که عبارتند از:
مالیات بر سرمایه (حق تمبر): به موجب ماده 48 قانون مالیات مستقیم؛ سهام شرکت و سهم الشرکه کلیه شرکت های ایرانی موضوع قانون تجارت به استثنای شرکت های تعاونی، براساس ارزش اسمی سهام یا سهم الشرکه به قرار نیم در هزار میزان سرمایه شرکت، مشمول حق تمبر خواهد بود.
مالیات تکلیفی: مالیات تکلیفی نوعی از مالیات می باشد که سازمان امور مالیاتی کشور، مبلغ آن را از فردی غیر از فرد پرداخت کننده دریافت می کند. در صورتی که حقوق پرداختی شرکت تازه تاسیس به کارکنان خود، مشمول مالیات بر درآمد می باشد، شرکت موظف است که مبلغ مالیات را از حقوق افراد، کسر و به دستگاه مالیاتی پرداخت کند.
مالیات بر عملکرد: بر اساس ماده 105 قانون مالیات مستقیم؛ جمع درآمد شرکت های تازه تاسیس که از منابع مختلف در ایران یا خارج از ایران کسب می شود، پس از وضع زیان های حاصل از منابع غیرمعاف و کسر معافیت های مقرر، مشمول پرداخت مالیات به نرخ بیست و پنج درصد (۲۵٪) می شود.
مالیات بر ارزش افزوده: ما به التفاوت مالیات و عوارض فروش با مالیات و عوارض خرید در یک دوره معین؛ مالیات بر ارزش افزوده گفته می شود. مهلت ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده برای کلیه مودیان، اعم از اشخاص حقیقی و شرکت های تازه تاسیس، برای هر دوره مالیاتی (هر فصل)، تا پانزدهم ماه بعد از اتمام آن دوره می باشد.
نحوه محاسبه مالیات شرکت های تازه تاسیس
در قسمت گذشته، به بیان انواع مالیات قابل پرداخت توسط شرکت های تازه تاسیس پرداخته و بیان نمودیم که به طور کلی؛ شرکت های تازه تاسیس می بایست چهار نوع مالیات اصلی را پرداخت نمایند که شامل مالیات بر سرمایه، مالیات تکلیفی، مالیات بر عملکرد و مالیات بر ارزش افزوده می شود. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا میزان و نحوه محاسبه مالیات شرکت های تازه تاسیس را بیان نماییم که به شرح جدول زیر می باشد:
نحوه محاسبه مالیات شرکت های تازه تاسیس | |
مالیات بر سرمایه | نیم در هزار سرمایه شرکت یا میزان افزایش سرمایه |
مالیات تکلیفی | تا مبلغ یک میلیارد و چهارصد و چهل میلیون ریال معاف از پرداخت مالیات/ مبالغ بیشتر از این مقدار با توجه به میزان حقوق مشمول مالیات به نرخ 10، 15، 20 و 30 درصد است. |
مالیات بر عملکرد | نرخ ثابت بیست و پنج درصد |
مالیات بر ارزش افزوده | ده درصد |
توجه به این نکته ضروری است که پرداخت مالیات تکلیفی بر عهده شرکت تازه تاسیس نبوده و این شرکت تنها موظف است که مبلغ مذکور را از حساب مودی کسر و آن را به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت نماید. ماده 86 قانون مالیات مستقیم در این خصوص مقرر می دارد: «پرداخت کنندگان حقوق هنگام هر پرداخت یا تخصیص آن مکلفند مالیات متعلق را طبق مقررات ماده (۸۵) این قانون محاسبه و کسر و ظرف سی روز ضمن تسلیم فهرستی متضمن نام و نشانی دریافت کنندگان حقوق و میزان آن به اداره امور مالیاتی محل پرداخت و در ماه های بعد فقط تغییرات را صورت دهند.»
قوانین و تکالیف مربوط به مالیات شرکت های تازه تاسیس
یکی از سوالات متداولی که برای بسیاری از صاحبان شرکت ها مطرح می شود، این است که تکالیف مربوط به مالیات شرکت های تازه تاسیس چه می باشد و این شرکت ها، می بایست در خصوص پرداخت مالیات، چه اقداماتی انجام دهند؟ در پاسخ به این پرسش می بایست بیان نمود که تشکیل پرونده مالیاتی، پلمپ دفاتر قانونی، ارسال اظهارنامه مالیاتی، ارسال اطلاعات مربوط به معاملات فصلی و پرداخت مالیات در موعد مقرر در قانون، از جمله قوانین و تکالیف مربوط به مالیات شرکت های تازه تاسیس می باشد که در قسمت زیر، طور مفصل به توضیح هر یک پرداخته شده است:
تشکیل پرونده مالیاتی: پرونده مالیاتی، پرونده ای می باشد که شرکت تازه تاسیس در سامانه سازمان امور مالیاتی تشکیل داده و از این طریق، سازمان امور مالیاتی کشور می تواند از وجود شرکت مزبور مطلع گردد. در حال حاضر تشکیل پرونده مالیاتی، به صورت الکترونیکی و در سامانه tax.gov.ir صورت می گیرد.
پلمپ دفاتر قانونی: منظور از پلمپ دفاتر قانونی مهر و شماره گذاری گردیدن این دفاتر، از سوی اداره ثبت شرکت ها می باشد تا این دفاتر، از هر گونه دستکاری، ثبت اطلاعات غلط و تقلب مصون بمانند. متقاضیان به منظور ثبت نام و دریافت پلمپ دفاتر تجاری (دفتر روزنامه و کل) می بایست به سامانه ثبت شرکت ها به نشانی irsherkat.ssaa.ir مراجعه نمایند.
ارسال اظهارنامه مالیاتی: شرکت های تازه تاسیس مکلفند که اظهارنامه مالیاتی، ترازنامه و حساب سود و زیان متکی به دفاتر و اسناد و مدارک خود را حداکثر تا چهار ماه پس از سال مالیاتی همراه با فهرست هویت شرکاء و سهام داران و میزان سهم الشرکه یا تعداد سهام و نشانی هر یک از آن ها را به اداره امور مالیاتی که محل فعالیت اصلی شخص حقوقی در آن واقع است تسلیم و مالیات متعلق را پرداخت نمایند. در حال حاضر، شرکت ها می توانند برای تکمیل و ارسال اظهارنامه مالیاتی عملکرد خود به سامانه درگاه ملی مالیات my.tax.gov.ir مراجعه نمایند.
ارسال اطلاعات مربوط به معاملات فصلی: بر اساس ماده 169 قانون مالیات مستقیم، شرکت های تازه تاسیس و صاحبان مشاغل موضوع این قانون که بنابر اعلام سازمان امور مالیاتی کشور موظف به ثبت نام در نظام مالیاتی می باشند، مکلفند برای انجام معاملات خود صورت حساب صادر و شماره اقتصادی خود و طرف معامله را در صورتحساب ها، قراردادها و سایر اسناد مشابه درج و فهرست معاملات خود را به سازمان مذکور ارائه کنند. ارسال اطلاعات مربوط به معاملات فصلی در سامانه ttms.tax.gov.ir صورت می گیرد.
پرداخت مالیات های مقرر در قانون: در نهایت، متقاضی می بایست پس از تکمیل اظهارنامه مالیاتی نسبت به پرداخت مبلغ آن اقدام نماید. پرداخت مالیات در حال حاضر، به دو روش حضوری (مراجعه مستقیم به سازمان امور مالیاتی کشور) و اینترتی (مراجعه به سامانه tax.gov.ir) صورت می گیرد.
معافیت های مالیات شرکت های تازه تاسیس
معافیت مالیاتی، در واقع به معنی خروج برخی از درآمد ها و دارایی ها، به طور موقت یا دائمی، از پرداخت مالیات توسط مودی می باشد. قانون گذار به منظور حمایت از شرکت های تازه تاسیس، در برخی موارد، برای آن ها معافیت مالیاتی در نظر گرفته است که از جمله معافیت های مالیات شرکت های تازه تاسیس، میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
تاسیس شرکت جدید یا افزایش سرمایه شرکت موجود تا سقف مجموع سرمایه های ثبت شده شرکت های ادغام یا ترکیب شده از پرداخت دو در هزار حق تمبر موضوع ماده (۴۸) این قانون معاف است.
درآمد ابرازی ناشی از فعالیت های تولیدی و معدنی اشخاص حقوقی غیردولتی در واحدهای تولیدی یا معدنی و همچنین درآمدهای خدماتی بیمارستان ها، هتل ها و مراکز اقامتی گردشگری اشخاص یادشده، از تاریخ شروع بهره برداری یا استخراج یا فعالیت به مدت پنج سال و در مناطق کمترتوسعه یافته به مدت ده سال با رعایت شرایطی، مشمول نرخ صفر مالیات است.
صد درصد درآمد صندوق حمایت از توسعه بخش کشاورزی، شرکت های تعاون روستایی، عشایری، کشاورزی، صیادان، کارگری، کارمندی، دانشجویان و دانش آموزان و اتحادیه های آن ها از مالیات معاف است.
وجوه پرداختی بابت انواع بیمه های عمر و زندگی از طرف موسسات و شرکت های تازه تاسیس بیمه که به موجب قراردادهای منعقده بیمه عاید ذینفع می شود، از پرداخت مالیات معاف است.
صد درصد درآمد حاصل از صادرات خدمات و کالاهای غیرنفتی و محصولات بخش کشاورزی در شرکت های تازه تاسیس مشمول مالیات به نرخ صفر است.
علاوه بر این موارد فوق الذکر، درآمد کارگاه های فرش دستباف و صنایع دستی و شرکت های تعاونی و اتحادیه های تولیدی مربوطه از پرداخت مالیات معاف می باشد. هم چنین، ده درصد از مالیات بردرآمد حاصل از فروش کالاهایی که در بورس های کالایی پذیرفته شده و به فروش می رسد و ده درصد از مالیات بردرآمد شرکت هایی که سهام آن ها برای معامله در بورس های داخلی یا خارجی پذیرفته می شود و پنج درصد (۵%) از مالیات بر درآمد شرکت هایی که سهام آن ها برای معامله در بازار خارج از بورس داخلی یا خارجی پذیرفته می شود، از سال پذیرش تا سالی که از فهرست شرکت های پذیرفته شده در این بورس ها یا بازارها حذف نشده اند، به شرط تایید سازمان بخشوده می شود.
جرایم مالیاتی شرکت های تازه تاسیس
در قسمت های پیشین مقاله به توضیح انواع مالیات های شرکت های تازه تاسیس پرداخته و نحوه محاسبه و نیز، قوانین و تکالیف مربوط به مالیات این شرکت ها را توضیح دادیم. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به توضیح برخی جرایم مالیاتی شرکت های تازه تاسیس بپردازیم که عبارت است از:
عدم پلمپ دفاتر قانونی: پرداخت بیست درصد از مبلغ مالیات به عنوان جریمه
عدم ارسال لیست دریافت کنندگان حقوق: پرداخت دو درصد از حقوق کارمندان به عنوان جریمه
عدم پرداخت مالیات در مهلت مقرر: پرداخت ده درصد از حقوق کارمندان به عنوان جریمه
عدم صدور صورتحساب الکترونیک: پرداخت جریمه ای معادل 10 درصد از مجموع فروش انجام شده بدون صورتحساب و یا مبلغ 2 میلیون تومان هر کدام که بیشتر باشد.
علاوه بر موارد فوق الذکر؛ کتمان درآمد و ابراز هزینه های غیر واقعی در اظهارنامه، عدم ارائه دفاتر قانونی، حساب سود و زیان و ترازنامه و عدم ارسال فهرست قرارداد های پیمانکاری و معاملات فصلی از دیگر جرایم مالیاتی شرکت های تازه تاسیس می باشند که مرتکب، به تناسب به پرداخت جرایم متعلقه محکوم می گردد.
مشمولیت و ثبت نام مالیات بر ارزش افزوده شرکت تازه تاسیس
همانطور که پیش تر بیان شد، از جمله مالیات های پرداختی توسط اشخاص حقوقی مالیات بر ارزش افزوده می باشد. در خصوص مشمولیت و ثبت نام مالیات بر ارزش افزوده شرکت تازه تاسیس می بایست بیان نمود که مطابق با ماده 1 قانون مالیات بر ارزش افزوده، هر شخصی که به عرضه کالا، ارائه خدمت، واردات یا صادرات مبادرت می نماید؛ می بایست مالیات بر ارزش افزوده تعلق گرفته را پرداخت نماید.
این مشمولیت شامل شرکت های تازه تاسیسی که به عرضه کالا، ارائه خدمت و یا واردات یا صادرات نیز اشتغال دارند، می شود. در خصوص ثبت نام مالیات بر ارزش افزوده شرکت تازه تاسیس می بایست بیان نمود که متقاضیان به منظور تشکیل پرونده ارزش افزوده می بایست به سامانه evat.ir مراجعه نمایند.
پس از ورود به این سایت، شرکت های تازه تاسیس می توانند از طریق انتخاب گزینه "ایجاد پرونده ارزش افزوده" از صفحه اصلی سایت، وارد درگاه ملی خدمات الکترونیک شده و سپس پرونده ارزش افزوده خود را انتخاب نمایند. متقاضیان به منظور اطلاع از نحوه ثبت نام و ورود به سایت مالیات بر ارزش افزوده می توانند به مطالعه مقاله زیر اقدام نمایند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مالیات شرکت های تازه تاسیس در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از مالیات شرکت های تازه تاسیس پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. بله