برای مشاوره مراحل خوداظهاری مالیاتی
برای مشاوره مراحل خوداظهاری مالیاتی
افرادی که درآمد و حساب های آن ها، به نوعی مشمول پرداخت مالیات می باشد، موظفند که هر سال، مبلغ آن را به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت نمایند. پرداخت مالیات روش های مختلفی دارد که از جمله آن می توان به استفاده از فرم خوداظهاری اشاره نمود. در این روش، متقاضی حقیقی یا حقوقی، میزان مالیات خود را به طور دقیق و واضح به سازمان امور مالیاتی اعلام داشته و کارشناسان پس از انجام بررسی های لازمه، همان میزان مالیات را از وی اخذ می نمایند.
توجه به این نکته ضروری است که خوداظهاری مالیاتی مهلت و زمان مشخصی داشته و افراد تنها می توانند در بازه زمانی تعیین شده، نسبت به خوداظهاری مالیاتی اقدام نمایند. از آن جایی که عدم پرداخت مالیات متعلقه فرد را با مجازات و جریمه مالیاتی مواجه می سازد، افراد می بایست با زمان ارائه خوداظهاری مالیاتی و نیز مراحل و نحوه آن آشنا باشند.
از این رو، در این مقاله، پس از پاسخ به این پرسش که خوداظهاری مالیاتی یعنی چه و چه کسانی باید خود اظهاری مالیاتی پر کنند؛ به مهلت و زمان ارائه خوداظهاری مالیاتی پرداخته می شود. در ادامه، این سوال که مراحل ثبت خود اظهاری مالیاتی چیست؛ پرداخته شده و جریمه اعلام نکردن خوداظهاری مالیاتی ارائه می شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
خوداظهاری مالیاتی یعنی چه
خوداظهاری مالیاتی، از سال 1381 در قانون مالیات مستقیم مورد استفاده قرار گرفته و به کمک آن، حضور و حسابرسان و کارشناسان، جهت بررسی و میزان درآمد، سود و زیان و در نهایت، مالیات متعلقه کاهش به حداقل کاهش خواهد یافت. در این میان، ممکن است که این سوال برای برخی متقاضیان مطرح شود که خوداظهاری مالیاتی یعنی چه و به چه منظوری انجام می گیرد؟
خود اظهاری مالیاتی در واقع روشی برای پرداخت مالیات است که بر پایه اعتماد میان مودیان و سازمان امور مالیاتی کشور، قرار دارد. در این روش، مودی پرداخت مالیات، می بایست درآمد سالیانه خود را بدون دخالت ممیزان و کارشناسان اداره مالیات، به این سازمان اعلام نموده تا میزان متعلقه به وی مورد محاسبه قرار گیرد. پس از آن، کارشناسان دولت، به بررسی اطلاعات مزبور پرداخته و در صورت تایید، متقاضی می بایست نسبت به پرداخت مالیات اقدام کند.
علت استفاده از روش خوداظهاری در پرداخت مالیات این است که شخص مودی، بهتر از اشخاص دیگر، از اطلاعات مربوط به فعالیت های مالی خود مطلع بوده و به آن ها دسترسی دارد. در گذشته، تکمیل خود اظهاری مودیان به صورت کاغذی و دستی و از طریق صورت مراجعه حضوری به شعبه، انجام می گرفت، اما اکنون کلیه پرداخت کنندگان مالیات می توانند به صورت اینترنتی فرم خوداظهاری مالیاتی را تکمیل و ارسال نمایند.
چه کسانی باید خوداظهاری مالیاتی پر کنند؟
همانطور که در قسمت گذشته بیان گردید؛ متقاضیان می توانند از طریق تکمیل فرم خوداظهاری مالیاتی، نسبت به اعلام میزان درآمد سالیانه خود، برای محاسبه مالیات اقدام می کند. در این قسمت از مقاله، قصد داریم تا به توضیح این پرسش بپردازیم که چه کسانی باید خوداظهاری مالیاتی پر کنند؟
در پاسخ به این پرسش می بایست بیان نمود که مطابق با قانون مالیات مستقیم، کلیه اشخاص (اعم از حقیقی و حقوقی) که در ایران کسب درآمد می کنند؛ مشمول تکمیل و ارسال فرم خوداظهاری مالیاتی به سازمان امور مالیاتی کشور قرار می گیرند. ماده 1 قانون مالیات مستقیم؛ اشخاص مشمول مالیات را به شرح زیر بر می شمارد:
هر شخص حقیقی ایرانی مقیم ایران نسبت به کلیه درآمدهایی که در ایران یا خارج از ایران تحصیل می نماید.
هر شخص حقیقی ایرانی مقیم خارج از ایران نسبت به کلیه درآمدهایی که در ایران تحصیل می کند.
هر شخص حقوقی ایرانی نسبت به کلیه درآمدهایی که در ایران یا خارج از ایران تحصیل می نماید.
هر شخص غیرایرانی (اعم از حقیقی و یا حقوقی) نسبت به درآمدهایی که در ایران تحصیل می نماید و همچنین نسبت به درآمدهایی که بابت واگذاری امتیازات یا سایر حقوق خود از ایران تحصیل می کند.
همانطور که در قسمت فوق، بیان گردیده است، قانون تکمیل فرم خوداظهاری، هم شامل افرادی می گردد که در ایران سکونت دارند و هم شامل اشخاصی است که مقیم خارج از کشور می باشند، اما درآمد آن ها از طریق منابع داخل ایران تامین می شود. البته توجه به این نکته ضروری است که افرادی که مشمول معافیت مالیاتی می باشند؛ نیازی به ارائه فرم خوداظهاری ندارند.
زمان ارائه فرم خوداظهاری مالیاتی
مالیات در ایران، به دو نوع خوداظهاری و علی الراس محاسبه می شود. در روش خود اظهاری، مودی می بایست میزان درآمد سالیانه خود را در بازه زمانی تعیین شده، به سازمان مالیات اعلام نموده تا مالیات وی مورد محاسبه قرار گیرد. در این میان، ممکن است که این سوال برای برخی از مودیان مطرح شود که مهلت تکمیل و ارسال فرم خوداظهاری مالیاتی تا چه تاریخی می باشد؟
در خصوص زمان ارائه فرم خوداظهاری مالیاتی می بایست بیان نمود که اشخاص حقیقی می بایست تا اخر خردادماه و اشخاص حقوقی تا آخر تیرماه، نسبت به تکمیل فرم خوداظهاری مالیاتی اقدام نمایند. ماده 100 در خصوص زمان ارائه فرم خوداظهاری مالیاتی صاحبان مشاغل حقیقی بیان می دارد: «مودیان موضوع این فصل مکلفند اظهارنامه مالیاتی مربوط به فعالیت های شغلی خود را در سال مالیاتی برای هر واحد شغلی یا برای هر محل جداگانه طبق نمونه ای که وسیله سازمان امور مالیاتی کشور تهیه خواهد شد تنظیم و تا آخر خرداد ماه سال بعد به اداره امور مالیاتی محل شغل خود تسلیم و مالیات متعلق را به نرخ مذکور در ماده ۱۳۱ این قانون پرداخت نمایند.»
ماده 110 قانون مالیات مستقیم نیز به بیان زمان ارائه فرم خوداظهاری مالیاتی اشخاص حقوقی پرداخته است که بر اساس آن: «اشخاص حقوقی مکلفند اظهارنامه و ترازنامه و حساب سود و زیان متکی به دفاتر و اسناد و مدارک خود را حداکثر تا چهار ماه پس از سال مالیاتی همراه با فهرست هویت شرکاء و سهام داران و حسب مورد میزان سهم الشرکه یا تعداد سهام و نشانی هر یک از آن ها را به اداره امور مالیاتی که محل فعالیت اصلی شخص حقوقی در آن واقع است تسلیم و مالیات متعلق را پرداخت نمایند....» در قسمت بعدی مقاله، به سوال مراحل ثبت خود اظهاری مالیاتی چگونه انجام می شود؛ پاسخ داده می شود.
مراحل ثبت خوداظهاری مالیاتی چگونه انجام می شود
در خصوص این که مراحل ثبت خود اظهاری مالیاتی چگونه انجام می شود؛ می بایست بیان نمود که متقاضیان به منظور تکمیل فرم خوداظهاری مالیاتی می بایست به سایت سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی اینترنتی tax.gov.ir مراجعه نمایند. از آن جایی که ممکن است، برخی افراد با نحوه تکمیل و ارسال این فرم آشنایی نداشته باشند، این قسمت از مقاله به بیان فرآیند ثبت و ارسال فرم خود اظهاری مالیاتی اختصاص داده شده است.
به این منظور متقاضی می بایست نشانی اینترنتی tax.gov.ir را در مرورگر خود وارد نموده و گزینه اظهارنامه الکترونیک را انتخاب نماید.
پس از آن، شخص باید با توجه به نوع شخصیت خود یکی از دو گزینه "فرم تبصره ماده 100 ق.م.م/اظهارنامه مشاغل (حقیقی)" یا "اظهارنامه عملکرد اشخاص حقوقی" را برگزیند.
در مرحله بعدی، در صورتی که فرد گزینه "فرم تبصره ماده 100 ق.م.م/اظهارنامه مشاغل (حقیقی)" را انتخاب کرده باشد، به صفحه زیر هدایت شده و می بایست گزینه ورود به سامانه تبصره 100 و اظهارنامه مشاغل را انتخاب کند.
در صورتی که فرد گزینه "اظهارنامه عملکرد اشخاص حقوقی" را انتخاب کرده باشد، به صفحه زیر هدایت شده و می بایست گزینه ورود به سامانه اظهارنامه حقوقی را برگزیند.
در نهایت مودی به صفحه سایت درگاه ملی مالیات وارد شده و می بایست با درج اطلاعات خواسته شده، به حساب کاربری خود وارد شود.
پس از ورود به حساب کاربری، متقاضی می تواند به تکمیل و ارسال فرم خوداظهاری اقدام نموده و سایر مراحل را طی نماید. پس از ارسال فرم خود اظهاری مالیاتی، ممیزان و کارشناسان مالیاتی در سه مرحله به بررسی اسناد پرداخته که شامل بررسی اسناد و مدارک ارسالی توسط شخص مودی، بررسی اسناد در اختیار اشخاص ثالث یا اشخاص حقوقی خصوصی و اطلاعات تکمیلی از شرکت ها و موسسات دولتی می شود. پس از اتمام فرآیند بررسی، در صورت تایید صحت اطلاعات توسط کارشناس، مودی باید مالیات مربوطه را پرداخت کند.
جریمه اعلام نکردن خوداظهاری مالیاتی چیست
در صورتی که مودی در زمان مشخص شده، نسبت به تکمیل خود اظهاری مالیاتی اقدام ننماید؛ مشمول جریمه اعلام نکردن خوداظهاری مالیاتی خواهد شد. در توضیح جریمه اعلام نکردن خوداظهاری مالیاتی چیست؛ نیز می بایست بیان نمود که در چنین مواردی، مودی به پرداخت 30 درصد مالیات بیشتر، علاوه بر مالیات تعلق گرفته محکوم خواهد شد.
ماده 192 قانون مالیات مستقیم در این خصوص، بیان می دارد: «در کلیه مواردی که مودی یا نماینده او که به موجب مقررات این قانون از بابت پرداخت مالیات مکلف به تسلیم اظهارنامه مالیاتی است چنانچه نسبت به تسلیم آن در موعد مقرر اقدام نکند، مشمول جریمه غیرقابل بخشودگی معادل سی درصد (۳۰%) مالیات متعلق برای اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل موضوع این قانون و ده درصد (۱۰%) مالیات متعلق برای سایر مودیان می باشد.»
توجه به این نکته ضروری است که حکم این ماده در مورد درآمدهای کتمان شده در اظهارنامه های تسلیمی و یا هزینه های غیرواقعی نیز جاری است. هم چنین، به موجب ماده 226 و ماده 156 قانون مالیات مستقیم، در صورت عدم ارسال اظهارنامه ممیزان مالیاتی خود مالیات شخص مودی را برآورد خواهند نمود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مراحل خوداظهاری مالیاتی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از مراحل خوداظهاری مالیاتی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. در این روش، مودی پرداخت مالیات، می بایست درآمد سالیانه خود را بدون دخالت ممیزان و کارشناسان اداره مالیات، به این سازمان اعلام نموده تا میزان متعلقه به وی مورد محاسبه قرار گیرد که توضیحات بیشتر در متن مقاله بیان شده است.