برای مشاوره جزئیات تهاتر مالیات بر ارزش افزوده
برای مشاوره جزئیات تهاتر مالیات بر ارزش افزوده
در برخی موارد مودیان به دلیل اشتباه در محاسبه مالیات مبلغی اضافه بر بدهی خود به سازمان امور مالیاتی پرداخت می کنند. مطابق قانون، مبلغ اضافی پرداخت شده قابل استرداد می باشد. در واقع در این حالت مودی از اداره مالیاتی طلبکار می شود و می توانند این اضافه مبلغ را در دوره های بعد با بدهی مالیاتی خود تهاتر نماید.
اشخاص به منظور اعمال تهاتر مالیاتی، ابتدا می بایست مفهوم آن را به خوبی بشناسند. همچنین، تهاتر مالیاتی امکاناتی را برای مودی و شرکت ها فراهم می کند که مودیان جهت بهره مندی از این امکانات لازم است به خوبی با قوانین و مقررات این حوزه و جزئیات نمونه نامه درخواست تهاتر ارزش افزوده آشنا باشند.
از همین رو، در این مقاله، ابتدا به این پرسش پاسخ داده می شود که تهاتر مالیاتی چیست. سپس، بررسی می شود که تهاتر مالیاتی چه امکاناتی را برای مودی و شرکت ها ایجاد می کند. بعد از آن، بخشنامه سازمان امور مالیاتی در خصوص تهاتر مالیاتی ارائه می شود و در نهایت، در قسمت پایانی مقاله، راجع به تهاتر مالیات بر ارزش افزوده صحبت خواهد شد و نمونه نامه درخواست تهاتر ارزش افزوده ارائه می گردد.
تهاتر مالیاتی چیست
تهاتر یک واژه عربی و در لغت به معنای معامله پایاپای می باشد و در اصطلاح، تهاتر زمانی اتفاق می افتد که دو شخص همزمان به یک میزان به یکدیگر بدهکار باشند، در این صورت؛ دو بدهی با یکدیگر تهاتر شده و در واقع هر دو بدهی تسویه شده، محسوب می شود.
تهاتر در بدهی های مالیاتی نیز امکان پذیر است. لذا در ادامه راجع به تهاتر مالیاتی صحبت شده و به این پرسش پاسخ داده می شود که تهاتر مالیاتی چیست؟ تهاتر مالیاتی زمانی اتفاق می افتند که مودی مالیاتی در عین بدهی مالیاتی که به سازمان امور مالیاتی دارد، مطالباتی نیز این سازمان دارد. به عنوان مثال، گاه ممکن است مودی به دلیل اشتباه، مبلغی بیشتر از بدهی خود به سازمان امور مالیاتی پرداخت کند. در این حالت این مبلغ در شمار مطالبات مودی از سازمان امور مالیاتی قرار می گیرد و در دوره های بعدی مالیاتی این اضافه پرداخت با مالیات در نظر گرفته شده برای مودی تهاتر می شود. در واقع مبلغ اضافی پرداخت شده از میزان مالیات دوره بعد کسر خواهد شد.
بر اساس قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور مصوب سال 1394 و آیین نامه اجرایی آن، تهاتر بدهی اشخاص (اعم از اشخاص حقیقی، حقوقی خصوصی و تعاونی، نهادها و موسسات عمومی غیر دولتی ) به دولت با مطالبات آن ها از شرکت های دولتی امکان پذیر می باشد.
در این راستا بند پ ماده 2 قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور در خصوص وظایف دولت مقرر می دارد: (در صورت درخواست اشخاص حقیقی و حقوقی خصوصی و تعاونی، مطالبات خود از آنان را با بدهی شرکت های دولتی به آن ها، تهاتر کند. شرکت دولتی که به این ترتیب جایگزین بدهکار می شود، موظف است مبلغ بدهی تسویه شده را به حساب درآمد عمومی نزد خزانه داری کل کشور واریز کند.)
تهاتر مالیاتی چه امکاناتی را برای مودی و شرکت ها ایجاد می کند
در قسمت پیشین مقاله بیان شد که مطابق قانون، تهاتر در بدهی های مالیاتی نیز امکان پذیر است، اما پرسش مهمی که در این بخش مطرح می شود، آن است که تهاتر مالیاتی چه امکاناتی را برای مودی و شرکت ها ایجاد می کند؟ لذا در ادامه به این پرسش پاسخ داده می شود.
در مواردی ممکن است مودی به دلیل اشتباه در محاسبه مالیات یا مواردی از این قبیل، مبلغی اضافه بر بدهی مالیاتی خود به دولت پرداخت نماید. در این حالت سازمان امور مالیاتی مکلف به استرداد این مبلغ اضافی می شود؛ لذا مودی از دولت طلبکار خواهد شد. در چنین مواردی مودی می تواند استرداد مبالغ اضافی را همراه با خسارت دیرکرد از سازمان امور مالیاتی تقاضا نماید.
بر اساس ماده 87 قانون مالیات های مستقیم، "اضافه پرداختی بابت مالیات بر درآمد حقوق طبق مقررات این قانون مسترد خواهد شد، مشروط بر این که بعد از انقضای تیر ماه سال بعد تا آخر آن سال با در خواست کتبی حقوق بگیر از اداره امور مالیاتی محل سکونت مورد مطالبه قرار گیرد. اداره امور مالیاتی مذکور موظف است ظرف سه ماه از تاریخ تسلیم درخواست رسیدگی های لازم را معمول و در صورت احراز اضافه پرداختی و نداشتن بدهی قطعی دیگر در آن اداره امور مالیاتی نسبت به استرداد اضافه پرداختی از محل وصولیهای جاری اقدام کند. در صورتی که درخواستکننده بدهی قطعی مالیاتی داشته باشد اضافه پرداختی به حساب بدهی مزبور منظور و مازاد مسترد خواهد شد."
شایان ذکر است بخشنامه شماره ۲۳۴۶۸/ ۲۰۰/ ص مورخ ۲۴/ ۱۲/ ۱۳۹۲ سازمان امور مالیاتی در این راستا مقرر می دارد: «تهاتر اضافه پرداختی مالیات عملکرد با بدهی مالیات های تکلیفی و حقوق و سایر منابع همچون عدم امکان اصلاح قبوض مالیاتی که به هر دلیلی در صدور آن اشتباهاتی رخ داده است، امکان پذیر نمی باشد.»
بخشنامه سازمان امور مالیاتی در خصوص تهاتر مالیاتی
مطابق ماده 242 قانون مالیات های مستقیم، "اداره امور مالیاتی موظف است در هر مورد که به علت اشتباه در محاسبه، مالیات اضافی دریافت شده است و همچنین در مواردی که مالیاتی طبق مقررات این قانون قابل استرداد می باشد، وجه قابل استرداد را از محل وصولی جاری ظرف یک ماه به مودی پرداخت کند." در راستای اجرای مفاد این ماده، بخشنامه ای با موضوع تهاتر مالیاتی به تصویب رسیده است. جهت آگاهی ببشتر مودیان در ادامه بخشنامه سازمان امور مالیاتی کشور در خصوص تهاتر مالیاتی ارائه می شود.
حجم: 80KB | |
منبع: آشا |
لازم به ذکر است مستفاد از قانون مالیات های مستقیم، مبالغ اضافی دریافتی از مودیان بابت مالیات به هر عنوان مشمول خسارتی به نرخ یک و نیم درصد (1.5%) در ماه از تاریخ دریافت تا زمان استرداد میباشد و از محل وصولی های جاری به مودی پرداخت خواهد شد. همچنین این حکم نسبت به مالیات های تکلیفی و علی الحساب های پرداختی در صورتی که اضافه بر مالیات متعلق باشد، در صورتی که ظرف سه ماه از تاریخ درخواست مودی مسترد نشود، از تاریخ انقضای مدت مزبور جاری خواهد بود.
تهاتر مالیات بر ارزش افزوده
مقررات راجع به تهاتر مالیاتی را در شرایطی می توان راجع به مالیات بر ارزش افزوده نیز اعمال کرد. لذا در ادامه تهاتر مالیات بر ارزش افزوده نورد بررسی قرار می گیرد. مالیات بر ارزش افزوده یکی از انواع مالیات های غیر مستقیم است که خریدار هنگام خرید کالا آن را همراه با بهای کالا به فروشنده پرداخت می کند. در واقع فروشنده این نوع مالیات را در هنگام فروش کالا دریافت و به صورت فصلی به سازمان امور مالیاتی پرداخت می نماید.
مطابق قانون، در صورتی که مودی مالیاتی به دلیل اشتباه و... مبلغی مازاد بر مالیات در نظر گرفته شده را پرداخت نماید؛ سازمان امور مالیاتی مکلف می شود مبلغ اضافه را به وی مسترد کند. در این حالت؛ مودی از اداره مالیاتی طلبکار می شود. در چنین شرایطی این مبلغ اضافی به عنوان اعتبار مالیاتی شخص مودی لحاظ می شود.
لذا اضافه مبلغ پرداختی از جمع مالیاتی که مودی باید بابت فروش به عنوان مالیات ارزش افزوده به اداره مالیاتی پرداخت کنند؛ کسر خواهد شد. در واقع؛ چنانچه جمع اعتبار مالیاتی مودی در هر دوره مالیاتی، بیشتر از مالیات و عوارض فروش پرداختی او باشد، سازمان امور مالیاتی مکلف است مبلغ مازاد را به دوره های بعد منتقل یا مبلغ مازاد را به مودی مسترد کند.
نمونه نامه درخواست تهاتر ارزش افزوده
در قسمت های پیشین مقاله، به توضیح تهاتر مالیاتی پرداخته و بخشنامه و تهاتر مالیات بر ارزش افزوده توضیح داده شد. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا نمونه نامه درخواست تهاتر ارزش افزوده را ارائه نموده و بیان نماییم که چه جزئیاتی در این نمونه نامه درج می گردد. نمونه نامه درخواست تهاتر ارزش افزوده به شرح زیر است:
ریاست محترم اداره دارایی شهرستان…..
با سلام؛
احتراما با توجه به اینکه میزان ارزش افزوده خرید و فروش شرکت..... به ترتیب به مبلغ ...... می باشد، خواهشمند است بعد از تهاتر ارزش افزوده خرید و فروش، میزان مطالبات این شرکت به مبلغ ...... ریال را به عنوان اعتبار به دوره مالیاتی بعد انتقال دهید.
با تشکر؛
شرکت ……
همانطور که در این نمونه فوق مشخص است، درج اطلاعات شرکت، مبلغ بدهی به سازمان مالیات، میزان تهاتر و مبلغ منتقل شده به دوره مالیاتی بعد از جمله مواردی است که می بایست در نمونه نامه درخواست تهاتر ارزش افزوده ذکر شود. هم چنین، متقاضیان می بایست کلیه اسناد و ضمائم مثبت ادعا را نیز به درخواست ضمیمه نمایند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد جزئیات تهاتر مالیات بر ارزش افزوده در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از جزئیات تهاتر مالیات بر ارزش افزوده پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. این بخشنامه در متن مقاله قرار گرفته است.