برای مشاوره معافیت مالیاتی مشاغل خانگی ۱۴۰۳
برای مشاوره معافیت مالیاتی مشاغل خانگی ۱۴۰۳
مطابق با ماده 2 قانون ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی، منظور از مشاغل خانگی، کسب و کارهایی می باشند که توسط عضو یا اعضاء خانواده در فضای مسکونی در قالب یک طرح کسب و کار بدون مزاحمت و ایجاد اخلال در آرامش واحدهای مسکونی همجوار شکل میگیرند و منجر به تولید خدمت و یا کالای قابل عرضه به بازار خارج از محیط مسکونی می گردد.
از جمله مهم ترین دغدغه های افرادی که به مشاغل خانگی من جمله خیاطی، صنایع دستی، فرش دستباف و ... اشتغال دارند، این است که آیا به مشاغل آن ها مالیات تعلق می گیرد یا خیر؟ و آیا این مشاغل نیز، همانند سایر کسب و کارها از معافیت مالیاتی در نظر گرفته شده توسط سازمان امور مالیاتی، برخوردار می شوند یا خیر؟
از این رو، در این مقاله، ابتدا؛ به این پرسش که آیا به مشاغل خانگی مالیات تعلق می گیرد یا خیر؛ پاسخ داده و سپس، مشاغل خانگی معاف از مالیات ۱۴۰۳ ارائه می گردد. در ادامه، مراحل و نحوه دریافت فیش مالیاتی مشاغل خانگی و نیز، نحوه پرداخت قبض آن مورد بررسی قرار گرفته و درصد مالیات مشاغل خانگی 1403 ارائه می شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
آیا به مشاغل خانگی مالیات تعلق می گیرد
یکی از مهم ترین مسائلی که متقاضیان و شاغلان به مشاغل خانگی، همواره با آن مواجه می باشند، پرداخت مالیات و موضوعات مرتبط با آن است. یکی از پرسش های پر تکراری که برای اکثر این افراد، مطرح می شود، این است که آیا به مشاغل خانگی مالیات تعلق می گیرد یا خیر؟ در پاسخ به این پرسش می بایست بیان نمود که:
بله، مشاغل خانگی می بایست مالیات اصناف و مشاغل متعلق خود را پس از کسر معافیت های قانونی، به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت نمایند. بنابراین، در حالت کلی، می توان بیان داشت که مشاغل خانگی نیز به صورت عام، مشمول پرداخت مالیات می باشند، مگر آن که فعالیت خاصی از پرداخت مالیات توسط سازمان امور مالیاتی معاف شده باشد.
البته توجه به این نکته ضروری است که بخش قابل توجهی از رشته های مشاغل خانگی، مشمول معافیت مالیاتی یعنی مالیات صفر درصد؛ می باشند، اما لازم به ذکر است که برخورداری از معافیت های مذکور، منوط به این امر است که مودی، تکالیف قانونی خود را در این زمینه انجام داده باشد؛ در غیر این صورت، فرد از حقوق قانونی خود در این حوزه، محروم خواهد شد.
مشاغل خانگی معاف از مالیات ۱۴۰۳
در قسمت پیشین مقاله، به این پرسش که آیا به مشاغل خانگی مالیات تعلق می گیرد یا خیر؛ پاسخ داده و در این خصوص بیان نمودیم که مشاغل خانگی نیز همانند سایر مشاغل، موظف می باشند که در موعد مقرر، مالیات خود را پس از کسر معافیت های مالیاتی، به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت نمایند. از آن جایی که ممکن است، برخی افراد با مشاغل خانگی معاف از مالیات ۱۴۰۳ آشنایی نداشته باشند، این قسمت از مقاله، به بیان این معافیت ها اختصاص داده شده است.
براساس لایحه بودجه سال 1404؛ سقف معافیت مالیاتی سالانه موضوع ماده (۸۴) قانون مالیات های مستقیم، دویست و هشتاد و هشت میلیون تومان است و نسبت به مازاد دویست و هشتاد و هشت میلیون تا سی صد و شصت میلیون، 10 درصد؛ نسبت به مازاد سی صد و شصت میلیون تا چهارصد و پنجاه و شش میلیون، 15 درصد، نسبت به مازاد چهارصد و پنجاه و شش میلیون تا ششصد میلیون، 20 درصد؛ نسبت به مازادششصد میلیون تا هشتصد میلیون، 25 درصد و نسبت به مازاد هشتصد میلیون، 30 درصد می باشد. این لایحه باید به تصویب شورای نگهبان رسیده و از مجلس به رئیس جمهور ابلاغ شود.
اولین معافیت مالیاتی مشاغل خانگی، مربوط به ماده 84 قانون مالیات مستقیم می باشد. مطابق با این ماده، مالیات بر درآمد اشخاص تا سقف معینی که هر سال در قانون بودجه سنواتی مشخص می شود، از پرداخت مالیات معاف است. مطابق با قانون بودجه سال 1403، سقف معافیت مالیاتی سالانه موضوع ماده 84 قانون اصلاح قانون مالیات های مستقیم، مبلغ یک میلیارد و چهارصد و چهل میلیون ریال به طور سالانه تعیین شده است. جدول معافیت مشاغل خانگی سال ۱۴۰۳ به شرح زیر است:
سالیانه - ریال | ماهیانه – ریال | نرخ مالیات | ||
از | تا | از | تا | |
0 | 1.440.000.000 | 0 | 120.000.000 | معاف |
1.440.000.000 | 1.980.000.000 | 120.000.000 | 165.000.000 | 10 درصد |
1.980.000.000 | 3.240.000.000 | 165.000.000 | 270.000.000 | 15 درصد |
3.240.000.000 | 4.800.000.000 | 270.000.000 | 400.000.000 | 20 درصد |
4.800.000.000 | نسبت به مازاد | 400.000.000 | نسبت به مازاد | 30 درصد |
این معافیت به طور یکسان، برای همه مشاغل خانگی اعمال می شود. با این حال؛ برخی مشاغل خانگی، به طور ویژه از پرداخت مالیات معاف می باشند که از جمله آن، می توان به معافیت درآمد کارگاه های فرش دستباف، صنایع دستی و شرکت های تعاونی و اتحادیه های تولیدی مربوطه از پرداخت مالیات موضوع ماده 142 قانون مالیات مستقیم است. ماده 142 ق.م.م. در این خصوص بیان می دارد: «درآمد کارگاه های فرش دستباف و صنایع دستی و شرکت های تعاونی و اتحادیه های تولیدی مربوطه از پرداخت مالیات معاف است.»
هم چنین، درآمد حاصل از کلیه فعالیت های کشاورزی از پرداخت مالیات مطابق با ماده 81 این قانون، از پرداخت مالیات معاف است. مطابق با این ماده؛ درآمد حاصل از کلیه فعالیتهای کشاورزی، دامپروری، دامداری، پرورش ماهی و زنبور عسل و پرورش طیور، صیادی و ماهیگیری، نوغانداری، احیاء مراتع و جنگل ها، باغات اشجار از هر قبیل و نخیلات از پرداخت مالیات معاف می باشد.
محصولات بخش کشاورزی مطابق با ماده 12 قانون مالیات بر ارزش افزوده از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده نیز معاف می باشند. علاوه بر این، مستفاد از ماده 141 ق.م.م. صد درصد درآمد حاصل از صادرات خدمات و کالاهای غیرنفتی و محصولات بخش کشاورزی و بیست درصد (۲۰%) درآمد حاصل از صادرات مواد خام و کالاهای واسطه ای نیمه خام مشمول مالیات با نرخ صفر است. بخشودگی جرائم و تقسیط بدهی مالیاتی تا سقف مقرر در قانون مالیات های مستقیم، نیز از دیگر معافیت های مالیات مشاغل خانگی می باشد.
دریافت فیش مالیاتی مشاغل خانگی
همانطور که پیش تر بیان شد؛ صاحبان مشاغل خانگی، می بایست مالیات متعلقه خود را در زمان مشخص شده، به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت نمایند. در این راستا؛ متقاضیان می بایست ابتدا، اقدام به دریافت فیش مالیاتی مشاغل خانگی نموده و سپس؛ نسبت به پرداخت مبلغ مالیات اقدام نمایند. به منظور آشنایی متقاضیان در این قسمت، مراحل و نحوه دریافت فیش مالیاتی مشاغل خانگی ارائه گردیده است.
در مرحله اول، شخص باید آدرس سامانه عملیات الکترونیکی امور مالیاتی tax.gov.ir را در مرورگر وارد نموده تا به صفحه زیر باز شود. پس از آن باید، در قسمت سایر خدمات مالیاتی، گزینه پرداخت الکترونیک مالیات را انتخاب شود.
در این مرحله، متقاضی باید سامانه الکترونیک پرداخت مالیات را انتخاب کند.
سپس شخص باید اقدام به وارد کردن نام کاربری و رمز عبور خود نماید.
در این قسمت، شخص باید از میان دو گزینه موجود، گزینه دریافت شناسه قبض جدید را انتخاب کند.
پس از این که شخص متقاضی اطلاعات نمایش داده شده را تایید کرد، باید گزینه "ادامه" را انتخاب کند.
در این مرحله، متقاضی باید اقدام به انتخاب چاپ قبض بنماید و فیش مالیاتی مشاغل خانگی خود را دریافت کند.
پس از انجام مراحل فوق اشخاص می توانند به صورت اینترنتی، اقدام به پرداخت قبض های مالیات خود نمایند. درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی کشور، در سال های اخیر و به منظور افزایش سطح کیفیت ارائه خدمات و جلوگیری از اتلاف زمان مودیان راه اندازی گردید که جهت کسب اطلاع بیشتر مطالعه مقاله زیر توصیه می گردد.
نحوه پرداخت قبض مالیاتی مشاغل خانگی
پس از این که شخص، فیش مالیاتی مشاغل خانگی را دریافت نمود، می بایست نسبت به پرداخت مبلغ آن اقدام نماید. یکی از سوالات متداولی که در این خصوص مطرح می شود، این است که نحوه پرداخت قبض مالیاتی مشاغل خانگی به چه صورت می باشد؟ به منظور پاسخگویی به این پرسش، این قسمت از مقاله به بیان مراحل و نحوه پرداخت قبض مالیاتی مشاغل خانگی اختصاص داده شده است.
به منظور پرداخت قبض مالیاتی مشاغل خانگی متقاضی می بایست نشانی اینترنتی سامانه پرداخت قبوض مالیاتی به آدرس payments.tax.gov.ir را در مرورگر خود جست و جو کرده و در صفحه اصلی پورتال، مانند تصویر زیر، شناسه قبض و شناسه پرداخت را وارد نموده و گزینه "بررسی شناسه قبض و شناسه پرداخت" را انتخاب کند.
پس از آن، متقاضی می بایست قبض خود را مشاهده و بررسی نموده و سپس، با کلیک بر روی گزینه پرداخت و هدایت به درگاه پرداخت، قبض مالیاتی خود را پرداخت نماید.
بنابر اعلام سازمان مالیات در سال جاری؛ در صورتی که مودی بدهی نداشته باشد، می تواند مالیات مقطوع یا ابرازی خود را در ده قسط به صورت مساوی به سازمان مالیات پرداخت نماید. همچنین، مودیانی که از چک الکترونیک استفاده می نمایند (صرف نظر از این که بدهی داشته یا نداشته باشند) می توانند مالیات مقطوع خود را در پانزده قسط پرداخت کنند.
درصد مالیات مشاغل خانگی 1403
در قسمت های پشین مقاله، معافیت مالیاتی مشاغل خانگی توضیح داده شده و مراحل و نحوه دریافت فیش و پرداخت قبض مالیاتی این مشاغل ارائه گردید. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به منظور آشنایی علاقمندان، درصد مالیات مشاغل خانگی ۱۴۰۳ را بیان نموده و توضیح دهیم که میزان این مالیات و نحوه محاسبه آن به چه صورت می باشد.
مطابق با ماده 101 قانون مالیات مستقیم، مالیات مشاغل خانگی، تا میزان معافیت موضوع ماده (۸۴) این قانون از پرداخت مالیات معاف و مازاد آن به نرخ های مذکور در ماده (۱۳۱) این قانون مشمول مالیات خواهد بود. مطابق با ماده 84 قانون مالیات مستقیم میزان مالیات بردرآمد اشخاص به شرح زیر می باشد:
تا میزان یک میلیارد و چهارصد و چهل میلیون ریال؛ معاف از مالیات
نسبت به مازاد یک میلیارد و چهارصد و چهل میلیون ریال تا یک میلیارد و نهصد و هشتاد میلیون ریال، ده درصد
نسبت به مازاد یک میلیارد و نهصد و هشتاد میلیون ریال تا سه میلیارد و دویست و چهل میلیون ریال، پانزده درصد
نسبت به مازاد سه میلیارد و دویست و چهل میلیون ریال تا چهار میلیارد و هشتصد میلیون ریال، بیست درصد
نسبت به مازاد چهار میلیارد و هشتصد میلیون ریال به بالا، سی درصد
همانطور که پیش تر بیان شد، به موجب ماده 101؛ درآمد سالانه مشمول مالیات مودیان، تا میزان معافیت موضوع ماده 84 این قانون، از پرداخت مالیات معاف و مازاد آن به نرخ های مذکور در ماده 131 این قانون مشمول مالیات خواهد بود. میزان مالیات بر درآمد مشاغل مطابق با ماده 131 به شرح زیر می باشد:
تا میزان دو میلیارد ریال درآمد مشمول مالیات سالانه به نرخ پانزده درصد
نسبت به مازاد دو میلیارد ریال تا میزان چهار میلیارد ریال درآمد مشمول مالیات سالانه به نرخ بیست درصد
نسبت به مازاد چهار میلیارد ریال درآمد مشمول مالیات سالانه به نرخ بیست و پنج درصد
توجه به این نکته ضروری است که بر اساس تبصره الحاقی 1394/04/31 اصلاحی قانون بودجه سال 1403؛ به ازای هر ده درصد مازاد بر چهل درصد افزایش درآمد ابرازی مشمول مالیات اشخاص موضوع این ماده نسبت به درآمد ابرازی مشمول مالیات سال گذشته آن ها، یک واحد درصد و حداکثر تا پنج واحد درصد از نرخ های مذکور کاسته می شود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد معافیت مالیاتی مشاغل خانگی ۱۴۰۳ در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از معافیت مالیاتی مشاغل خانگی 1403 پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. بله.